10 kovo, 2014

Paukščių pienas



Kovo 11-oji mano gyvenime yra pats ryškiausias ir šviesiausias istorinis momentas. Tai buvo pirmas kartas, kai aš iš tikrųjų, visa širdimi didžiavausi savąja tauta ir Lietuva. Nei legendinės krepšinio pergalės, nei olimpiniai medaliai ar šlovinga mūsų šalies praeitis (įspūdingas senovės Europos žemėlapis, kuriame Lietuva nusidriekusi nuo jūros iki jūros man niekada nekėlė ypatingo pasidižiavimo, nes didžiuotis šalies teritoriniu plotu, manau, yra ne tik kad nekorektiška, bet išvis banalu) man, lietuvei, niekada nebus tiek svarbu, kaip tas lemtingas Lietuvos Aukščiausios Tarybos balsavimas 1990-ųjų kovo 11-osios vakarą. Man tai buvo kulminacinis emocinis momentas, tautinio pasididžiavimo viršūnė.

Aš šiaip esu labai nenostalgiškas žmogus. Nesiilgiu aš nei juodos lietuviškos duonelės, nei silkutės, nei Baltijos jūros bangų ošimo. Ir senos lietuviškos muzikos aš beveik neklausau. Rusiškos tarybinių laikų muzikos aš išvis niekada neklausiau, nes ji man varė vėžį. Dabar - juo labiau. Aš ypatingai nesiilgiu nei gimtųjų vietų, nei Kauno gatvių. Visus tuos vaizdus turiu kažkur pasamonėje, užkonservavusi, tokius, kokie jie buvo prieš daug metų, bet prisiminimai apie tuos laikus ir tas vietas man nekelia nei saldaus graudulio, nei ilgesio. Vienintelis dalykas, ko aš tikrai nuoširdžiai ilgiuosi, tai yra tas laikmetis, prieš ir iškart po kovo 11-osios.

Aš tada ką tik buvau pradėjusi studijuoti naujai atkurtame Vytauto Didžiojo Universitete. Tais laikais, prisimenu, tautiškumo ir nepriklausomybės nuotaikos tiesiog sunkte sunkėsi pro VDU sienas. Visas universitetas buvo dvasiniame pakilime. Tai buvo mitingų Karo muziejaus sodelyje ir prie Romo Kalantos susideginimo vietos laikai; abiturientai per paskutinį skambutį arba per mokyklos išleistuves eidavo fotografuotis prie Laisvės paminklo. Tais laikais viskas mūsų gyvenime: mokykla, studijos, visos meilės, nelaimės, džiaugsmai ir nesėkmės, vyko stipraus patriotinio jaudulio fone, skambant tautinei giesmei, su trispalvėmis paltų atlapuose. Tais laikais 75% šalies gyventojų eidavo balsuoti. Tūkstančiais važiuodavo į Baltijos kelią ir prie televizijos bokšto. Tada atrodė, kad visai tautai staiga ėmė ir nušvito protas, į savo vietas sustojo visi prioritetai, visiems staiga ėmė ir paaiškėjo, kas yra teisinga ir kokios yra tikrosios gyvenimo vertybės. Tai buvo šviesūs laikai, bene šviesiausi laikai visai mano bendraamžių kartai. Prisiminus tuos laikus man kaip mat sudrėksta akys.

Sveikinu visus skaitytojus su Lietuvos valstybingumo atkūrimo švente. Būkite laisvi ir laimingi!

Aušra


















Tortas paukščių pienas

Pagal receptą iš Taste Your Life

Biskvitai:
140 g miltų
100 g cukraus
100 g sviesto, kambario temperatūros
2 kiaušiniai 
½ šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės esencijos

Kremas:
3 kiaušinių baltymai
20 g želatino
Žiupsnelis vyno akmens miltelių
350 g cukraus
1 ½ stiklinės vandens
200 g sviesto, kambario temperatūros
100 g kondensuoto pieno

Glajus:
125 g tamsaus šokolado, susmulkinto
½ stiklinės riebios grietinėlės
2 šaukšteliai kukurūzų sirupo


Biskvitai:
Orkaitę įkaitinti iki 190oC. Iš sviestinio popieriaus iškirpti du 22 cm skersmens skritulius. Dvi apvalias 22 cm skersmens kepimo formas patepti sviestu, į dugną įkloti sviestinio popieriaus skritulius.

Mikseriu išsukti sviestą ir cukrų iki purumo, maždaug 3 minutes. Po vieną dėti kiaušinius, gerai išsukant po kiekvieno pridėjimo. Supilti vanilę. Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais ir druska, suberti į tešlą ir gerai išmaišyti, kol neliks sausų miltų ruožų.

Tešlą po lygiai sukrėsti į paruoštas formas, išlyginti paviršių. Kepti 10-12 minučių, kol kraštai ir viršus lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės. Formas apversti, nuo biskvitų apačios nulupti popierių. Biskvitus dėti ant grotelių ir palikti, kol pilnai atvės.

Kremas:
Želatiną suberti į puodelį, užpilti ½ stiklinės šalto vandens ir palikti 10 minučių, kad išbrinktų.

Sviestą išsukti su kondensuotu pienu iki purumo, maždaug 3 minutes.

Į vidutinio dydžio puodelį suberti cukrų, įpilti 1 stiklinę vandens ir kaitinti, retkarčiais pamaišant, kol cukrus ištirps. Toliau virti memaišant, tik retkarčiais drėgna šluotele nubraukiant susikristalizavusį cukrų nuo kraštų, kol sirupo temperatūra pasieks 115oC (12-15 minučių). Nukelti nuo ugnies.

Kol verda sirupas, išplakti baltymus ir vyno akmens miltelius iki standžių putų. Nenustojant plakti, į baltymų masę plona srovele pamažu pilti karštą sirupą. Supylus visa sirupą, dar plakti maždaug 1 minutę, kol masė taps vientisa.

Į baltymų masę sukrėsti išsuktą sviestą ir plakti, kol kremas taps vientisas, maždaug 30 sekundžių.


Torto konstravimas:
Į 22 cm skersmens torto formą nusiimančiais kraštais dėti pirmą biskvitą. Ant biskvito pamažu supilti pusę kremo. Ant kremo dėti antrą biskvitą. Supilti likusį kremą. Formą dėti į šaldytuvą, mažiausiai 3 valandoms arba pernakt.


Glajus:
Mažame puodelyje ant silpnos ugnies kaitinti visus tris ingredientus, kol beveik visas šokoladas ištirps. Nukelti nuo ugnies. Energingai maišyti, kol glajus taps vientisas. Ploną glajaus sluoksnį pilti ant sustingusio torto viršaus. Dėti į šaldytuvą, kad glajus sustingtų. Likusį glajų palikti kambario temperatūroje, kol sutirštės. Sukrėsti į konditerinį maišelį su nukirptu kampu. Glajumi dekoruoti atšalusio torto viršų.

Plonu aštriu peiliu atlaisvinti prikibusius torto kraštus. Atsargiai nuimti formos kraštus. Tortą perkelti ant lėkštės arba padėklo ir tiekti į stalą.




Marshmallow layer cake

Recipe from Taste Your Life

Cake:
140 g flour
100 g sugar
100 g butter, at room temperature
2 eggs
½ teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla extract

Marshmallow buttercream:
3 egg whites
20 g gelatin
Pinch of cream of tartar
350 g sugar
1 ½ cups water
200 g butter, at room temperature
100 g condensed milk, sweetened

Glaze:
125 g dark chocolate, chopped
½ cup heavy cream
2 teaspoons corn syrup


Cakes:
Preheat oven to 375oF. Butter two 8-inch cake pans, line the bottoms with parchment.

Beat butter and sugar until light and fluffy, for about 3 minutes. Add eggs, one at a time, beating well after each addition. Add vanilla. Sift in flour together with baking powder and salt. Mix just until incorporated. Divide batter equally between prepared pans, smooth the tops. Bake until the edges and the tops of the cakes are lightly browned, about 10 – 12 minutes. Remove from the oven. Invert the cakes. Peel off parchment. Place on a wire rack. Let the cakes cool completely.


Marshmallow buttercream:
Place gelatin in a small saucepan, cover with ½ cup water and let soften for 10 minutes.

Beat butter with condensed milk until light and fluffy, for about 3 minutes.

Place sugar and 1 cup of water in a medium saucepan set over medium heat. Stir gently, until sugar dissolves and syrup comes to a boil. Cook without stirring, until temperature of the syrup reaches 240oF. Remove from heat.

While syrup is cooking, whisk egg whites with a pinch of cream of tartar on high speed until stiff peaks form. With mixer running, slowly pour hot syrup into egg white mixture. When all syrup has been added, whisk for another minute or so, until uniform.

Add butter mixture, stir to incorporate.


Assembling:
Place first cake layer in a 8-inch springform cake pan. Pour half of marshmallow mixture on top of the cake layer. Place second cake layer on top. Pour in the remaining marshmallow mixture. Refrigerate for at least 3 hours or overnight.


Chocolate glaze:
Place all glaze ingredients into a small saucepan set on low heat. Stir gently until almost all chocolate has melted. Remove from heat. Continue to stir until mixture is uniform. Pour a thin layer of glaze on top of the cooled cake. Refrigerate until glaze hardens. Keep remaining glaze to room temperature. Pour it into a piping bag with a snipped corner. Pipe the glaze into desired designs on top of the cooled cake.

Carefully remove the sides of the springform pan. Transfer cake onto a plate or a cake stand and serve.

19 komentarų:

  1. oi kaip viskas panašiu metu, toje pačioje vietoje ir panašiai išgyventa :) ir studijų pradžia, ir nepriklausomybės paskelbimas, ir visi sausio 13-osios įvykiai bei visa kita...

    Kiekvieną kartą su malonumu skaitau Jus Aušra, ne tiek gal dėl receptų, nors jie irgi puikūs, kiek dėl įdomių istorijų. Ir kartais atrodo viskas taip artima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Sonata; man labai malonu girdeti, kad turite panasiu prisiminimu; ir dar aciu uz siltus zodzius ir uz tai, kad skaitote; tokie komentarai man yra didziausias ikvepimas;

      Panaikinti
  2. mano pamastymai 1) tikrai tikiu, kad buvimas subrendusio universitetinio amziaus 1990 metais ta dvasia tik sustiprino. As buvau ne viska suvokiantis vaikas, ir labai atsimenu nostalgiskai ta visa pakylejima. 2) neatrandu taves nuotraukoje :) 3) labai skaniai atrodantis su simboliniu pavadinimu tortas. Su nuostabia svente tavo visa seima!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, atsiprasau uz nuotraukos kokybe; ten ir labai norint nieko neimanoma iziureti; mano veidelis paskutineje eileje, pirmas is kaires, tarp tu dvieju medziu; aciu uz komplimentus tortui ir us sveikinimus!

      Panaikinti
  3. Kaip man patinka Jūsų nuotraukos! Šios tokios nebanaliai tautiškos ir nuoširdžios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ieva, uz grazius zodzius; Jusu komentaras del kazkokiu neaiskiu priezasciu dingo; tai as pati ji ivedziau;

      Panaikinti
  4. Ir Tave, Aušra, su tuo tauriu Lietuvos pavasariu! Aš tuo metu dar nestudijavau VDU (pradėjau praėjus 7-8 metams), bet puikiai prisimenu visur plevenusias džiaugsmingo nerimo nuotaikas ir to paties Laisvės paminklo atidengimą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ruta; Laisves paminklo atidengimas vyko po VDU centriniu rumu langais; ivertinant tai, kad VDU centriniai rumai pries tai buvo politinio svietimo namai, tas universitetas neisvengiamai buvo super politinis; geraja to zodzio prasme;

      Panaikinti
  5. Kaip jautriai parasyta... Na, o man beskaitant kilo nostalgija VDU( nors pradejau irgi praejus 7 metams, bet tas universitetas turejo ypatinga laisves ir Europos dvasia... Dekui uz prisiminimus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, na aciu; man labai malonu, kad VDU paliko panasius prisiminimus; mano laikais (1989-1995) VDU dvasia buvo daugiau amerikietiska, nei europietiska; bet tai neabejotinai buvo laisves dvasia; pats geriausias universitetas ir patys maloniausi prisiminimai;

      Panaikinti
  6. Aušra, labai graži istorija, o ir man tokia artima. Aš į VDU įstojau 1995, bet labai gerai atsimenu tą dieną, kai per radiją išgirdau: atkuriamas VDU. Tuo metu su šeima kažkur kaip tik važiavom, ir aš visiems sėdintiems mašinoje pareiškiau: baigsiu mokyklą, ir studijuosiu šitam universitete. Ir studijavau, ir buvo nuostabūs Lietuvos metai, ir akademiniai metai. Paskui išvažiavau tęsti studijų JAV, irgi buvo žiauriai gerai, bet... negalėjau aš be Lietuvos, ilgėjausi ir savo kalbos, šeimos, draugų, alyvinių obuolių iš močiutės sodo, silkės, javų, kuriuose mėlynuoja rugiagėlės... Ir grįžau, nors daug kas sakė, kad iš proto išsikrausčiau. Bet nesigailiu:) Gaila tik, kad VDU, išėjus užsieniečiams, žiauriai suprastėjo, subiurokratėjo pagal visus sovietinius kanonus, dabar nelikę tos laisvės dvasios ir entuziazmo, o ir studentai bele kokie, nes priima visus be atrankos, kad tik pinigus už studijas mokėtų.

    Dar apie 'Paukščių pieną" pasisakysiu. Čia mano vyro mylimiausias tortas, konkuruojantis tik su šokoladiniu, todėl esu išsinagrinėjusi jo istoriją ir variantus kuo smulkiausia:) Anot maisto technologų, esminis dalykas yra toks: tikrame "paukščių piene" nenaudojama želatina (ji suteikia kremui "guminiškumo"), o tikrai agar-agaras. Sovietiniais laikais į visus Sąjungos užkampius agar-agaras buvo siunčiamas iš Vladivostoko (ta prasme, į konditerijos cechus), bet pardavime jo nebuvo, todėl žmonės iš bėdos griebėsi želatinos, ir ji prigijo. Bet iš savo patirties galiu pasakyti - agar-agaras yra superinis reikalas, nes daug geriau ir greičiau stingsta negu želatina, o kremas išlieka minkštas kaip pūkas, be jokios guminiškumo užuominos. Kitą kartą siūlyčiau išmėginti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, dekui uz patarima; as butinai paieskosiu agar-agaro; Alenos recepte ji ir deda agar-agara, bet as jau nebeturejau upo jo ieskoti; kai laiko turesiu paslampinesiu po parduotuve ir paieskosiu; o del zelatinos - jokio guminiskumo nebuvo nei paduju; is kur tas guminiskumas, kai sitiek sviesto; ir dar baltymai; todel tiems, kas neturi po ranka agar-agaro, as be maziausios dvejones rekomenduoju deti zelatina; kremas bus kaip pukas ir dar geriau;

      Panaikinti
  7. Ausryt, esi labai sveiko mastymo zmogus! Laime zmonijai kad kuo daugiau panasiai mastanciu butu..Pati nesimokiau VDU, bet zavejausi tuomet ten dirbanciu Arvydu Zygu.Visapusiskos sekmes Tau!.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, aciu uz komplimentus; labai malonu; Arvyda Zyga ir jo antropoplogijos paskaitas as gerai prisimenu; mano laikais VDU deste daug labai iskiliu profesoriu, is Lietuvos ir is uzsienio: Arvydas Zygas, Vytautas Paliunas (nepriklausomybes akto signataras), Vytautas Kamuntavicius, Liudvikas Pranevicius, Jonas Matulis, Liucija Baskauskaite, Algirdas Matulis, Algirdas Avizienis ir dar daug kitu; universitetas man paliko pacius sviesiausius prisiminimus;

      Panaikinti
  8. Kaip tik tuo metu mes irgi valgėm tortą su "paukščių pienu" :)
    Aš taip pat su želatina gaminau-pavyko puikiai (nors pirmą kartą tokį kremą gaminau).
    Beje, man taip pat teko studijuoti VDU :D Prieš 10 metų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, na tai labia saunu, kad ir su zelatinu patiko; as pasizadu ir su agar-agar kada nors isbandyti;

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. Jurate, papildytas/pataisytas receptas yra cia: http://vaikaivanile.com/post-294-Pauki-pienas; o "Vaikai ir vanile" blogas dabar yra naujame tinklapyje: http://vaikaivanile.com/; ten perkraustyti visi senieji irasai, ir prirasyta kruva nauju; prasom apsilankyti kada prie progos; aciu, kad skaitote;

      Panaikinti
  10. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti