08 liepos, 2013

Bulvių salotos





Bulvių salotos yra nepamainomas garnyras maždaug bet kokiame vasarinių patiekalų repertuare: ar tai būtų mėsos kepimas virš žarijų, ar kieme gaminamos žuvys / jūros gėrybės, ar šimtaprocentinis vegetariškas pasisėdėjimas, bulvių salotos garantuotai tiks. Įvertinant tai, kad lietuviškas nacionalinis patiekalas – baltoji mišrainė – yra ne kas kita, o bulvių salotos, galiu drąsiai pasakyti, kad šaltos bulvių salotos yra bene universaliausias patiekalas, priimtinas ir mylimas visuose kontinentuose, visų save gerbiančių tautų.

Aš esu išbandžiusi N+1 bulvių salotų receptų, su majonezu ir be, su alyvuogių aliejumi ir su kiaušininiu aioli, su šviežiomis daržovėmis, su skrudinta šonine ir su šiltais špinatais, su virtais kiaušiniais ir su karamelizuotais svogūnais. Ir dar daug kaip kitaip. Pasirinkimas begalinis. Receptų yra milijonas. Labai gerų receptų. Bandau juos ne todėl, kad ieškočiau to paties pačiausio, paties geriausio recepto, o todėl kad kiekvieną kartą gaminant šias salotas galima sukurti visiškai naują patiekalą.



Aušra
















Bulvių salotos su pomidorais, saldžiaisiais žirneliais 
ir krienų majonezu

Receptas iš A Thought For Food



1 kg smulkių šviežių bulvių
15-20 mažu kekinių pomidoriukų, perpjautų pusiau
2 stiklinės šviežių saldžiųjų žirnelių, suppjaustytų įstrižai plonais griežinėliais
1 didoka sauja šviežių krapų, susmulkintų
Rupios druskos
Maltų juodųjų pipirų


Krienų majonezas:
2 kiaušinių tryniai
1/2 citrinos sulčių
1 šaukštelis rupios druskos
¾ stiklinės rapsų aliejaus
1 šaukštas tarkuotų krienų

Bulves sudėti į vidutinio dydžio puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, pasūdyti. Užkaisti ant stiprios ugnies. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti maždaug 10 – 12 minučių, kol suminkštės, bet nesukris. Nupilti vandenį. Palikti, kad atvėstų.

Majonezas: šluotele arba elektriniu rankiniu plakikliu išplakti trynius, citrinų sultis ir druską. Nenustojant plakti, plona srovele pilti aliejų ir plakti tol, kol masė sutirštės. Įmaišyti krienus. Patikrinti, ar netrūksta druskos. Įberti maltų pipirų.

Atvėsusias bulves perpjauti pusiau arba supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir sudėti į salotoms skirtą dubenį. Į dubenį sudėti pomidorus, žirnelių griežinėlius ir smulkintus krapus. Viską užpilti majonezu, atsargiai išmaišyti rankomis ir iškart nešti į stalą.














Potato Salad with Dill & Horseradish Aioli

Recipe from A Thought For Food
 


2 pounds small new potatoes
15-20 red and yellow cherry or grape tomatoes, halved
2 cups fresh sugarsnap peas, sliced on diagonal into thin slices
1 large handful of fresh dill, coarsely chopped
Kosher salt
Freshly ground black pepper

Horseradish aioli / mayonaise:
2 egg yolks
Juice of 1/2 lemon
¾ cup canola oil

1 teaspoon kosher salt
1 tablespoon prepared horesradish

Place the potatoes in a saucepan with just enough cold salted water to cover. Bring to a boil then reduce to simmer for 10-12 minutes until just soften, but don’t fall apart. Drain and set aside to cool.

Horseradish mayonnaise: using a manual or an electric handheld whisk, beat egg yolks, lemon juice, and salt. Slowly drizzle in the canola oil while whisking nonstop until the mixture begins to emulsify. Continue to whisk in the oil until mixture has achieved a thick, mayonnaise-like consistency. Whisk in the horseradish. Season with additional salt and pepper, if needed.

When the potatoes have cooled, cut them in half or into bite size pieces and place them into a serving bowl. Add halved tomatoes, sliced peas and chopped dill. Pour the dressing over and toss with your hands to coat. Serve.

02 liepos, 2013

S'mores




Kažin ar įmanoma rasti labiau amerikonišką desertą už S’mores. Nei pačiam deserto pavadinimui, nei jo sudėtinėms dalims nėra ne tik kad gero atitikmens, bet nėra net vertimo (bent jau į lietuvių kalbą vertimo neradau, arba gal aš tik nemokėjau gerai ieškoti):

Neradau vertimo nei graham crackers sausainiams, nei marshmallows, nei S’mores.

Šokoladas, aišku, čia tiktų ir ne amerikoniškas, bet patys geriausi pasaulyje S’mores, mano (ir mano visos šeimos) manymu būna tik su pienišku Hershey’s šokoladu arba su Reese’s Penut Butter Cups saldainiais.  Esam išbandę visus įmanomus šokoladus, pradedant lietuviška Karūna, baigiant belgišku Côte d’Or; tradiciniam Hershey’s variantui lygių nerasta.

Tai va – šimtaprocentinis amerikoniškas saldumynas, šį kartą ledų pavidale, Amerikos nepriklausomybės dienos proga.

Su švente, brangūs amerikiečiai skaitytojai (ir visi prijaučiantys šiai nuostabiai šaliai)!

Aušra



























S’mores ledai

Receptas iš Dash and Bella

S'mores:
12 graham sausainių
2 stiklinės* mažų marshmallow pagalvėlių/zefyriukų
1 plytelė pieniško šokolado, sulaužyta į 4 – 6 gabalėlius
250 g tamsaus šokolado, susmulkinto

Marshmallow ledų masė:
4 kiaušinių tryniai
1 1/2 stiklinės pieno
1/4 šaukštelio druskos
2 stiklinės mažų marshmallow pagalvėlių
1 1/2 stiklinės riebios grietinėlės

*1 stiklinė = 236 ml


Ledų mašinos kibirėlį ir 1L talpos sandariai užsidarantį indą su dangčiu įdėti įšaldiklį ir palikti mažiausiai 24 valandoms, kad gerai įšaltų.

S'mores: orkaitę nustatyti ant “BROIL”. Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Ant skardos dėti 6 sausainius, dviem eilėmis po tris; sasainius dėti vieną prie kito, nepaliekant tarpų. Ant sausainių išdėlioti marshmallow pagalvėles. Įkišti į orkaitę ir kepti, kol lengvai apskrus. Traukti iš orkaitės.

Orkaitę išjungti. Ant marsmallow sluoksnio keliose vietose padėti po gabalėlį pieniško šokolado. Įkišti trumpam į dar karštą orkaitę, kad šokoladas tik vos-vos aptirptų. Traukti iš orkaitės. Ant marshmallows sluoksnio tuojau pat išdėlioti dar 6 sausainius, juos lengvai paspausti, kad suliptų.

Smulkintą tamsų šokoladą ištirpinti mikrobanginėje krosnelėje arba virš garų. Tirpintą šokoladą pilti ant sulipintų sausainių viršaus, paskirstyti į lygų sluoksnį. Dėti į šaldiklį, kad sukietėtų.

Sukietėjusį sausainių-marshmallow “sumuštinį” aštriu peiliu susmulkinti į kąsnio dydžio gabalėlius, juos sudėti į sandariai užsidarantį indą arba plastikinį maišelį ir dėti atgal į šaldiklį.

Marshmallow ledų masė: vidutinio dydžio dubenėlyje išplakti trynius, pieną ir druską.

Orkaitę nustatyti ant “BROIL”. Marshmallow pagalvėles suberti į vidutinio dydžio puodą ir kišti į orkaitę. Kepti, kol viršutinės pagalvėlės gražiai apskrus, bet ne sudegs. Traukti iš orkaitės. Į puodą su pagalvėlėmis supilti grietinėlę. Kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai plakant, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Nukelti nuo ugnies. Karštą grietinėlės mišinį plona srovele pilti į trynių masę, energingai plakant šluotele. Trynių – grietinėlės mišinį perpilti į tą patį puodą ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti.

Masę perkošti į švarų dubenį. Atvėsinti įstačius į didelsnį dubenį su ledais. Indą su ledų mase uždengti ir dėti kelioms valandoms (arba geriausiai – pernakt) į šaldytuvą.

Atšalusią ledų masę išsukti ledų mašinoje. Ledus perdėti į didoką dubenį, įberti maždaug 2 stiklines S’mores gabalėlių, išmaišyti. Iš šaldiklio išimti įšalusį ledams skirtą indą, į jį perdėti paruoštus ledus. Indą su ledais sandariai uždaryti ir dėti kelioms valandoms į šaldiklį.







S’mores Ice Cream

Recipe from Dash and Bella

S'mores Chunks:
12 graham crackers
2 cups mini marshmallows
1 bar of milk chocolate, broken into 4 – 6 pieces
10 ounces bittersweet chocolate, chopped

Burnt Marshmallow Ice Cream Custard:
4 egg yolks
1 1/2 cup milk
1/4 teaspoon salt
2 cups mini marshmallows
1 1/2 cup heavy cream


At least 24 hours in advance place the bucket from the ice cream maker, 1 large bowl and 1 quart (or larger) container with the airtight lid into freezer.

S'mores Chunks: preheat broiler. Line a baking sheet with parchment paper. Place 6 graham crackers down in 2 rows of 3, touching completely with no spaces in between. Cover evenly with marshmallows. Broil. Until the marshmallow tops turn deep brown. Watch them closely because they can burn very quickly. Remove from the oven.

Turn the broiler off. Place the pieces of milk chocolate randomly on top of marshmallows and put them back into hot oven for about 15 – 20 seconds, just until the milk chocolate begins to melt. Remove from the oven. Immediately cover the marshmallows with the other 6 graham crackers. Press down firmly so they stick together like sandwiches.

Melt chocolate in a double boiler or in a microwave. Pour melted chocolate over the graham cracker sandwiches. Spread chocolate all over and let it drip down over the edges. Freeze.

Chop frozen sandwiches into bite-sized pieces. It will fall apart. That's okay. Freeze in a jar or a freezer bag.

Marshmallow Ice Cream Custard: in a medium-sized bowl, whisk together the yolks, milk, and salt. Set aside.

Preheat broiler. Place marshmallows into medium size pot. Broil until tops of marshmallows are nice deep brown. Pour heavy cream over broiled marshmallows. Cook over medium heat, whisking constantly, until it almost comes to a boil. Slowly whisk in hot marshmallow cream into yolk/milk mixture. Pour back in pot and cook over medium heat, stirring the whole time with a wooden spoon, until it begins to thicken.

Pour custard through strainer and into a bowl. Cool over ice bath. Refrigerate overnight.

Churn custard in an ice cream maker according to manufacturer's instructions. Scoop into bowl and fold in at least 2 cups of the s'mores chunks. Transfer to a pre-frozen container, cover tightly with a lid. Freeze for a few hours or overnight.

01 liepos, 2013

Spagečiai ir midijos






Ilgos birželio dienos ir trumpos naktys reiškia tai, kad parėjus namo ir normaliu laiku pagaminus vakrienę, ją dar galima spėti nufotografuoti prie dienos šviesos. Šiuos spagečius pagaminau darbo dieną, parėjusi iš darbo; patiekalas pagaminamas super greitai; čia net pjaustyti nėra ką. Man viskas užtruko ne daugiau 30-ies minučių. 19:00 makaronai jau garavo ant stalo, o aš juos dar spėjau sėkmingai nufotografuoti, neuždegusi jokių elektrinių šviestuvų.

Aušra













Spaghetti su midijomis ir pupelėmis

Receptas iš Bon Appétit | February 2013

25 g sviesto
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
800 g konservuotų pomidorų savo sultyse
450 g spaghetti makaronų
450 g konservuotų baltų pupelių, nukoštų ir perskalautų šaltu vandeniu
1 stiklinė balto sauso vyno
1 kg midijų, nušveistų šepetėliu
¼ stiklinės smulkiai sukapotų šviežių petražolių
Druskos


Dideliame plačiame puode storu dugnu ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti sviestą ir 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberti smulkintą česnaką ir kepti, dažnai pamaišant, kol lengvai apskrus, maždaug 2 minutes. Pomidorus šiek tiek pertrinti rankomis ir sudėti į puodą su česnakais; supilti ir pomidorų sultis. Padidinti ugnį. Virti, dažnai pamaišant, kol padažas sutirštės, maždaug 10 – 15 minučių.


Kol padažas verda, išvirti makaronus. Kai makaronai bus al dente, juos išgriebti iš puodo; skysčio, kuriame virė, neišversti – jo reikės padažui.


Kai padažas sutirštės, į jį sudėti perplautas pupeles ir vyną. Virti, maišant, kol sutirštės. Sudėti midijas, įpilti maždaug ¼ stiklinės vandens, kuriame virė makaronai. Puodą uždengti ir virti, kartkartėmis pamaišant, kol midijos atsidarys, maždaug 4 minutes. Neatsidariusias midijas išmesti.

Į puodą su midijomis sudėti makaronus, dar įpilti maždaug ¼ stiklinės skysčio nuo makaronų; virti, pastoviai maišant, kol makaronai pasidengs padažu. Nukelti nuo ugnies. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, užbarstyti smulkintų petražolių ir iškart tiekti į stalą.
 
 
 


Spaghetti with mussels and white beans

Recipe from Bon Appétit | February 2013


2 tablespoons butter
4 tablespoons olive oil
4 garlic cloves, minced
1 28-ounce can whole peeled tomatoes
1 pound spaghetti
1 15-ounce can cannellini beans, rinsed
1 cup dry white wine
2 pounds mussels, scrubbed
¼ cup chopped parsley
Salt



Heat butter and 2 tablespoons oil in a large heavy pot over medium-low heat. Add garlic and cook, stirring often, until beginning to brown, about 2 minutes. Add tomatoes with juices, crushing tomatoes lightly with your hands. Increase heat to medium-high. Cook, stirring often, until sauce thickens, 10-15 minutes.

Meanwhile, cook pasta in a large pot of boiling salted water, stirring occasionally, until al dente. Drain pasta, reserving 1 1/2 cups pasta cooking liquid.

Add beans and wine to sauce. Cook, stirring often, for about 4 minutes. Add mussels and 1/4 cup pasta cooking liquid. Cover; cook, stirring occasionally, until mussels open, about 4 minutes (discard any that do not open).

Add pasta and 1/4 cup pasta cooking liquid to mussels and stir to coat. Reduce heat to medium and continue stirring, adding more cooking liquid as needed, until sauce coats pasta. Divide among bowls. Drizzle with oil; garnish with parsley.