19 lapkričio, 2013

Padėkos dienos pyragai: bananinis su riešutų sviestu




Niekada ne per anksti pradėti ruoštis šventėms. Padėkos diena už dešimties dienų, o mano vienas pažistamas praėjusį savaitgalį jau iškepė kalakutą. Nes jam reikės kaulų verdant padažą. Aš kalakuto dar nekepiau; palauksiu kito ketvirtadienio. Bet apie pyragus jau pradėjau mąstyti. Ne tik mąstau - porą jau ir iškepiau. Pabandymui. Čia vienas iš tų naujai išbandytų. Labai labai geras. Skanus be galo. Vanilinis kremas, bananai ir riešutų sviesto kremas. Pyragas mūsų namuose tik parūko. Gal ir jums patiks.

Aušra

















Pyragas su bananais ir riešutiniu sviestu

Pagal receptą iš: Matt Lewis and Renato Poliafito | Baked Explorations


Padas:
170 g trapių vanilinių sausainių
85 g šalto sviesto, supjaustyto mažais kubeliais
2 šaukštai cukraus

Bananinis pudingas:
1/3 stiklinės* cukraus
1 1/2 šaukštai kukurūzų krakmolo
1/8 šaukštelio druskos
1 stiklinė riebios grietinėlės
1/2 stiklinės pieno
2 kiaušinių tryniai
1 vanilės ankštis
14 g sviesto
3 prinokę bananai
2 šaukštai apelsinų sulčių

Riešutų sviesto kremas:
85 g grietinėlės sūrio, kambario temperatūros
1/2 stiklinės cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės esencijos
1/3 stiklinės žemės riešutų sviesto
2/3 stiklinės šaltos riebios grietinėlės

*1 stiklinė = 236 ml

Padas:
Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Virtuviniame kombaine sumalti sausainius, sviestą ir cukrų, kol masė taps vientisa ir panaši į drėgnus trupinius. Masę perdėti į apvalią pyrago formą ir rankomis arba šaukštu įspausti į formą, lygiu sluoksniu padengiant formos dugną ir kraštus.

Kepti maždaug 10 – 12 minučių, kol gražiai pagels. Jeigu tešla kepdama pradės pūstis, ją atsargiai paspausti šaukštu ir kepti toliau. Iškepusį padą traukti iš orkaitės ir palikti, kad pilnai atvėstų.


Bananinis pudingas:
Vidutinio dydžio žemame puode išplakti cukrų, krakmolą ir druską. Nenustojant plakti, į mišinį pamažu supilti grietinėlę ir pieną. Sudėti trynius. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, išskobti sėklas ir jas sudėti į puodą. Ankštį išmesti. Viską gerai išplakti iki vientisos masės.

Virti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol sutirštės, maždaug 5 – 7 minutes. Nukelti nuo ugnies. Sudėti sviestą ir energingai maišyti 2 minutes, kad masė šiek tiek atvėstų. Šiltą pudingą sudėti į kepimo formą su iškeptu pyrago pagrindu, išlyginti paviršių ir palikti, kad pilnai atvėstų, mažiausiai 1 valandą.

Bananus supjaustyti įstrižai plonomis riekelėmis; riekeles suvilgyti aplesinų sultimis, paskleisti ant rankšluostėlio ir gerai nusausinti. Bananų riekeles išdėlioti ant pudingo sluoksnio, pilnai padengiant visą paviršių. Dėti į šaldytuvą kol ruošiamas kremas.


Riešutų sviesto kremas:
Elektriniu mikseriu išsukti sūrį ir cukraus pudrą iki vientisos masės. Supilti vanilės esenciją, sudėti riešutų sviestą ir gerai išmaišyti.

Kitame dubenyje išplakti grietinėlę iki standumo. Grietinėlę sudėti į riešutų sviesto-sūrio masę ir atsargiai išmaišyti, kol kremas taps vientisas.

Kremą paskirstyti ant bananų sluoksnio. Dėti į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, arba pernakt. Puošti bananų griežinėliais, suvilgytas apelsinų sultimis, arba šokoladu dengtais žemės riešutais. 
 
 
 
 



Peanut Butter Banana Cream Pie

Recipe from Matt Lewis and Renato Poliafito | Baked Explorations


Crust:
6 ounces vanilla wafer cookies
6 tablespoons cold butter, cut into 1/2 inch cubes
2 tablespoons sugar

Banana pudding:
1/3 cup sugar
1 1/2 tablespoons cornstarch
1/8 teaspoon salt
1 cup heavy cream
1/2 cup milk
2 egg yolks
1 vanilla bean
1 tablespoon butter
3 ripe bananas
2 tablespoons orange juice

Peanut butter topping:
3 ounces cream cheese, at room temperature
1/2 cup powdered sugar
1 teaspoon vanilla extract
1/3 cup creamy peanut butter
2/3 cup heavy cream, chilled

Crust:
Preheat the oven to 350oF.

Place the vanilla wafer cookies, butter, and sugar in a food processor. Pulse until the mixture resembles a moist crunch. Turn the mixture out into your pie plate and press it into the bottom and up the sides. Using the back of a large spoon flatten into an even crust.

Bake the crust until it is golden brown, 10 to 12 minutes. If it begins to puff while baking, use the back of the spoon to press it gently down. Allow the baked crust to cool completely.

Banana pudding:
In a medium saucepan, whisk together sugar, cornstarch and salt. While whisking continuously, slowly pour in the cream and the milk. Add the egg yolks. Cut the vanilla bean in half lengthwise and, using the tip of the knife or a small teaspoon, scrape the seeds into the saucepan. Whisk until the mixture is combined. Discard the bean.

Turn the heat to medium-high and, whisking continuously, cook until the mixture thickens, about 5 – 7 minutes. Remove the pan from the heat, add the butter, and stir vigorously for about 2 minutes to release excess heat. Spread the warm pudding over the cooked crust and chill the pie until the filling is completely cool, at least 1 hour.

After the filling has chilled, thinly slice the bananas on a diagonal. Toss the slices in the orange juice. Transfer the banana slices to a paper towel and pat them dry. Arrange them in a single layer over the pudding to cover it completely. Return the pie to the refrigerator while making the peanut butter topping.

Peanut butter topping:
In the bowl of a standing mixer fitted with the paddle attachment, beat the cream cheese and powdered sugar until smooth. Add vanilla and peanut butter, and beat until just combined.

In a clean bowl of a standing mixer, use the mixer fitted with a whisk attachment and whip the cream until soft peaks form. Remove the bowl from the mixer and, with a rubber spatula, gently fold the whipped cream into the peanut butter mixture until the topping is uniform in color.

Spread the peanut butter layer evenly over the bananas on the pie. Chill for at least 3 hours or as long as 8 hours.

Garnish with more banana slices tossed in orange juice and/or chocolate covered peanuts.