06 balandžio, 2012

Velykos ir aksominiai pyragėliai “Whoopie Pies”





Tradicinių amerikietiškų saldumynų pasaulyje yra toks reiškinys, kuris vadinasi “Whoopie Pie”. Tai ne pyragaitis, ir ne keksiukas, ir ne sausainis. Whoopie Pie, ir tiek. Du suvožti minkšti paplotėliai, o tarp jų – nemenkas kiekis kokio nors skanaus kremo; kartais jie dar būna padekoruoti cukrinukais arba pavolioti  riešutuose. Visi receptai, kurie tinka biskvitinio tipo tortams, pyragams, pyragaičiams, cupcakes ir panašiai, gali būti transformuoti į whoopie pie. Skirtumas tik tas, kad torto gabalo arba cupcake šiaip sau neįsimesi į rankinuką kelionei arba pietums. O va whoopie pie – laisvai! Jį galima sau ramiai kramsnoti einant gatve arba įsidėti užkandžiui į darbą, arba į kokį pikniką. Niekas nesuluš, nesusmegs, neišsiterlios. Kuklučiai whoopie pies patogūs ir nepretenzingi, bet dar nereiškia, kad jie yra mažiau prašmatnūs ar netekę šarmo. 





Whoopie pies kepimą mūsų namuose yra kaip reikiant  įvaldęs mano sūnus Jonas. Jo repertuare – bananiniai whoopie pies su plikytu vaniliniu įdaru, migdoliniai whoopie pies su žalios arbatos įdaru, šokoladiniai whoopie pies su karameliniu įdaru, ir galiausiai – patys mėgstamiausiai – Red Velvet whoopie pies su pora galimų įdarų: sviestiniu-cinamoniniu ir grietinėliniu-riešutiniu. 


Aš Velykoms irgi nutariau iškepti whoopie pies. Dekoravimo kaspinėliais idėją nusižiūrėjau iš desserts for breakfast, o receptą – iš Baked Explorations.  Receptas labai geras, mūsų namuose sublizgėjęs jau daug daug kartų. Pyragėliai minkštučiai, purūs, lengvi, su raudonais valgomaisiais dažais, kaip ir priklauso (o ne su burokėlių sultimis, kaip kad kartais būna…). Saldus sūrio kremas čia tinka nepamainomai. Raudona - balta, ryški, saldi, vienintelė ir nepakartojama amerikietiška klasika – Red Velvet Whoopie Pie!

Visiems linkiu gražaus ir švento Didžiojo Penktadienio!

Aušra










Suvožtiniai pyragėliai “Whoopie Pies”

Pagal receptą iš “Baked Explorations”
Pyragėliams:
2  ½ stiklinės miltų
3 šaukštai kakavos miltelių
½ šaukštelio valgomos sodos
½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
¼ stiklinės aliejaus (rapsų, sojų ar kitokio bekvapio)
½ stiklinės pasukų
113 g sviesto, susmulkinto, kambari temperatūros
1 šaukštas margarino, kambario temperatūros
¾ stiklinės rudojo cukraus
¼ stiklinės cukraus
1 kiaušinis
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštas skystų raudonų maistinių dažų

Kremui:
3 stiklinės cukraus pudros
113 g sviesto, kambario temperatūros
225 g grietinėlės sūrio, kambario temperatūros
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
¼ šaukštelio druskos


Pyragėliai
Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Į didelį dubenį persijoti miltus, kakavos miltelius, sodą, kepimo miltelius ir druską.

Mažame dubenėlyje išplakti aliejų ir pasukas.

Elektriniu mikseriu išsukti sviestą ir margariną iki vientisos masės. Suberti rudajį ir parpastą cukrų ir toliau sukti maždaug 5 minutes kol masė taps puri. Dėti kiaušinį ir vanilės ekstraktą. Gerai viską išmaišyti.

Toliau vis maišant, į tešlą dalimis suberti miltų mišinį, pakaitomis pilant pieno ir aliejaus mišinį. Išmaišyti. Tešlą uždengti maistine plėvele ir trumpam įkišti į šaldytuvą.

Į aukštą stiklinę įtiesti konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu. Plačią kepimo formą ištiesti sviestiniu popieriumi.

Tešlą traukti iš šaldytuvo, sukrėsti į paruoštą konditerinį maišelį ir ant paruoštos skardos išspausti 3 – 4 cm skersmens skritulėlius (arba norimo dizaino formas: kiaušinio, širdelės, t.t.), tarp jų paliekant 2,5 – 3 cm tarpus. Kepti 8 - 10 minučių, priklausomai nuo pyragėlių dydžio, kol viršus apdžius, o į centrą įkišus medinį dantų krapštuką jis liks sausas. Įškeptus pyragėlius traukti iš orkaitės ir palikti skardoje kol jie pilnai atvės.

Įdaras
 Kol pyragėliai vėsta, paruošti įdarą.

Į dubenį persijoti cukraus pudrą.

Elektriniu mikseriu išsukti sviestą iki vientisos masės. Sudėti sūrį ir toliau sukti, kol gerai išsimaišys. Suberti cukraus pudrą, druską, supilti vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišyti.

Ant avėsusio pyragėlio lygiosios pusės dėti kaupiną valgomą šaukštą kremo. Atsargiai užvožti antrą pyragėlį, šiek tiek paspausti, kad kremas tolygiai pasiskirstytų link kraštų.

Pyragėlius laikyti šaldytuve, po vieną įsuktus į maistinę plėvelę.








Red Velvet Whoopie Pies


For Whoopie Pies:
2 1/2 cups all purpose flour
3 tablespoons cocoa powder
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup vegetable oil
1/2 cup plus 2 tablespoons buttermilk
1/2 cup butter (1 stick), at room temperature, cut into pieces
1 tablespoon vegetable shortening, at room temperature
3/4 cup firmly packed brown sugar
1/4 cup sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon red gel food coloring

For Filling:

3 cups powdered sugar
1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
8 ounces cream cheese, at room temperature
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon salt

Make the Pies
Preheat the oven to 350oF. 

In a large bowl, sift together the flour,cocoa powder, baking powder, baking soda and salt.

In a small bowl, whisk together oil and buttermilk.


In the bowl of an electric mixer beat the butter and shortening until smooth. Add the sugars.  Beat until the mixture is light and fluffy, about 5 minutes.  Add the egg and vanilla extract and beat until combined.  Add food coloring, then mix to incorporate.  

With mixer running, gradually add flour mixture, alternating with the buttermilk mixture. Mix well.
Cover with plastic wrap and chill the batter in the refrigerator for about 15 minutes.
Line  pastry bag with a wide round tip into a tall glass. Line two baking sheets with parchment paper.

Remove the batter from the refrigerator.  Transfer some of the batter into a prepared pastry bag and pipe 1.5” –
  2”  rounds of the dough onto the prepared baking sheets about 1 inch apart.  Bake for  8 - 10 minutes, depending on the size, until the top becomes dry and a toothpick inserted into the center of a cookie comes out clean.  Let the cookies cool completely on the pan while you make the filling.

Filling

Sift powdered sugar into a medium bowl and set aside.

In the bowl of an electric mixer beat the butter until it is completely smooth.   Add the cream cheese and beat until combined.


Add sifter powdered sugar, vanilla, and salt and beat until smooth. 

Assembling

with a tablespoon drop a large dollop of filling onto the flat side of one cookie.  Place another cookie, flat side down, on top of the filling.  Press down slightly so that the filling spreads to the edges of the cookie.  Put the whoopie pies in the refrigerator for about 30 minutes to firm up before serving.

The whoopie pies will keep in the refrigerator individually wrapped in plastic wrap.

12 komentarų:

  1. taip grazu ir miela. tie pastelines spalvos kaspineliai prideda labai daug sventiskumo. Manau tavo seimos velyku stalas be abejones bus fantastiskas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip sventiska!!! Linksmu Jums svenciu Ausra :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gražių ir saulėtų pavasario švenčių, Aušra! :)

    Man tavo įrašai, žinok, kaip knygos. Tik pirmą sakinį pradedu skaityt ir negaliu atsiplėšt :)) Super!
    O whoopie pies tikri gražuoliai, labai labai dailūs! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, labai labai aciu uz pasvekinima ir uz toki miela komentara! man tokius zodzius skaityti - geriau uz pacia geriausiai knyga!

      Panaikinti
  4. Netyčia užtikau Jūsų tinklaraštį ir vienu prisėdimu perskaičiau daugybę įrašų - būtinai pasigaminsiu ką nors, bet net ir be to labai smagu. Jūs taip šiltai pasakojate, taip natūraliai. Saulė truputį šviečia pro langą ir ji puikiai dera su Jūsų meilės gyvenimui pilnais įrašais.
    Gražių švenčių!
    Sėkmės Jums ir Jūsų šeimai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Reda! ir tau linksmu svenciu! iki pasimatymo tinklarastyje!

      Panaikinti
  5. O kuo blogos burokėlių sultys? T.y. kuo jos blogesnės už maistinius dažus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, stai kuo blogos burokeliu sultys: 1) burokeliu sulciu ne visi visada turi pasideje stiklaini-kita; tam reikia sulciaspaudes ir kt.; su maistiniais dazais daug paprasciau; 2) burokeliu sultys yra skysciai, ir ju gana nemazai reiketu pilti, kad spalva butu sodri; nors atrodo jos ir ryskios, ir visa kita, bet tesloje burokeliu pigmentas kazkaip pradingsta, todel norint kad pyrageliai butu sodrios vyno spalvos, tu sulciu visai nemazai reiketu sliuksteleti; manau, kad naudojant sultis reiketu is esmes keisti recepta: miltu, riebalu kiekius; finale tai butu visai kitas receptas; 3) burokeliu sultys turi labai specifini ir gana stipru prieskoni, kuris jokiu budu nera blogas, bet jeigu desit burokelius i Red Velvet, tai nebebus Red velvet, o bus burokeliu keksas; as megstu daiktus vadinti tikraisiais vardais, todel dar karteli pasikartosiu, kad i mano Red Velvet Whoopie Pies dedami valgomieji dazai, o ne burokeliu sultys;

      Panaikinti