Baigėsi ilgas
ir saldus Padėkos dienos savaitgalis.
Buvo daug svečių, daug šurmulio, o po jo
- ilgos ramaus patinginiavimo valandos.
Ir dar buvo daug labai gardžių pyragų. Pyragus mes valgėm pusryčiams, po pietų ir po
vakarienės, o kartais net ir vėlyviems naktipiečiams. Aš nesiskundžiu, tik
konstatuoju faktus. Man asmeniškai desertų dar niekada nebuvo per daug.
Aušra
Pekaninių
karijų ir šokolado pyragas su burbonu
Padui:
125 g sviesto, įšalusio
1 šaukštelis obuolių acto
1/4 stiklinės* ledinio vandens
195 g miltų
1 šaukštas cukraus
1/2 šaukštelio druskos
Įdarui:
1 1/2 stiklinės* smulkintų pekaninių karijų
1 1/2–2 siklinės pekaninių karijų puselių
55 g sviesto
1 vanilės ankštis
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė šviesaus kukurūzų sirupo
Žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
120 g tamsaus šokolado, susmulkinto
2 šaukštai burbono
*1 stiklinė = 236 ml
Padas:
Sviestą supjaustyti mažais gabalėliais. Puodelyje sumaišyti šaltą vandenį ir actą. Virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, cukrų ir druską. Suberti smulkintą sviestą ir sukti, kol sviestas daugmaž tolygiai pasiskirstys, ir masė taps panaši į duonos trupininius. Pamažu pilti vandens-acto mišinį, kaskart vis pasukant, kol tešla pradės lipti. Tešlą išversti ant sauso pamiltuoto paviršiaus ir suminkyti fraisage metodu. Tešlą suspausti į maždaug 1 cm storio diską, įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 3 – 4 valandoms, arba pernakt.
Atšalusią tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į 3 – 4 mm storio skritulį. Iškočiotą tešlą netempiant įkloti į apvalią pyrago formą, pirštais prispauti prie kraštų, įsukti į plėvelę ir kišti į šaldiklį mažiausiai 1 valandai.
Įdaras:
Orkaitę įkaitinti iki 175oC.
Smulkintus riešutus paskleisti ant plačios kepimo skardos ir kepti, laikas nuo laiko pamaišant, kol pakvips ir lengvai apskrus, maždaug 8-10 minutes.
Nedidelėje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinti sviestą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, išskobti sėklas ir sudėti į keptuvę su sviestu. Išskobtą ankštį taip pat įmesti į sviestą. Kepti, retkarčiais tuputį paverčiant keptuvę, kol sviestas paruduos ir taps aromatingas, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo ugnies. Ištraukti vanilės ankštį.
Dideliame dubenyje išplakti kukurūzų sirupą, cukrų ir druską. Įmaišyti šiltą sviestą, kiaušinius ir viskį; vėl gerai viską išplakti. Smulkintus riešutus paskirstyti ant paruošto pyrago pado. Ant riešutų suberti šokolado gabalėlius. Apskritimais išdelioti riešutų puseles. Ant riešutų atsargiai supilti sviesto-sirupo mišinį.
Kepti maždaug 45-50 minutes, kol pyrago vidus sukeps. Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės, dėti ant gortelių ir palikti, kad atvėstų, mažiausiai 30 minučių. Tiekti šiltą arba kambario temperatūros.
Crust:
1 1/4 cup flour
4 1/2 ounces butter, frozen
1/4 cup water
1 teaspoon white vinegar
1 tablespoon sugar
1/2 teaspoon salt
Filling:
1 1/2 cups chopped pecans
1 1/2–2 cups pecan halves
1/4 cup (1/2 stick) butter
1 vanilla bean
1 cup sugar
1 cup light corn syrup
Pinch of salt
3 eggs
4 ounces bittersweet chocolate, chopped
2 tablespoons bourbon
Crust:
Cut frozen butter into small pieces. Stir vinegar and water in a small bowl and keep in the refrigerator until needed. In a food processor pulse flour, sugar and salt to mix. Add chilled butter and pulse until the mixture resembles coarse meal. Gradually add the water & vinegar mixture and pulse until the dough forms clumps. Transfer the dough onto a dry lightly floured surface and mix it using fraisage method. Press dough into a 1/2-inch-thick disc, wrap in plastic and refrigerate for 3 – 4 hours, preferably overnight.
Take out the chilled dough from refrigerator. Roll it between two large sheets of parchment into 1/8-inch thick round. Transfer dough round into tart pan, press it in without stretching the dough, cover with plastic wrap and put it back into freezer for at least 1 hour.
Filling:
Preheat oven to 350°.
Spread out chopped pecans in a single layer on a rimmed baking sheet and toast, stirring once or twice, until lightly browned and aromatic, 8-10 minutes.
Place butter in a small skillet over medium heat. Split vanilla bean lengthwise, scrape the seeds into skillet with butter; add bean. Cook, swirling pan a few times, until butter browns and smells nutty, about 5 minutes. Discard vanilla bean.
Whisk sugar, corn syrup, and salt in a large bowl. Whisk in warm brown butter, eggs and bourbon; whisk to blend. Spread chopped pecans in an even layer over prepared crust. Scatter chocolate over. Place pecan halves in concentric circles over chopped pecans and chocolate. Pour filling slowly and evenly over nuts.
Bake pie until filling is just set in center, 45-50 minutes. Transfer to a wire rack; let cool for at least 30 minutes. Serve warm or at room temperature.