Šiemet mūsų sieninis kalendorius – su žuvimis; parinktas specialiai pagal mano sūnaus Jono pomėgius. Dailininkų Joe Tomelleri ir Flick Ford iliustracijos; kiekvienam kalendoriaus menesiui parinktos kelios žuvys, kurias tuo metų laiku įprasta žvejoti Šiaurės Amerikoje. Šalia paveiksliukų dar įdėta naudingų patarimų apie tam tikrų žuvų gaudymo specifiką ir visokių žvejybos paslapčių.
Sausio mėnesio lape nupiešta auksinė skumbrė (angl. mahi mahi, dolphinfish). O maisto parduotuvėje - tas pats, kas kalendoriuje. Pardavėjos man pasiūlė su šita gražuole nusifotografuoti; kaipmat parūpino vienkartines pirštines ir liepė pozuoti. Aš ir pozavau. Paskui pirkau žuvies.
Mahi mahi kepiau kokosų aliejuje. Gal kitoks aliejus čia irgi tiktų, bet jau kaip tiko kokosų aliejus – nėra žodžių! Labai labai tiko. Ir dar prie viso to užkroviau wasabi majonezo. Patikėkit - buvo tikrąja to žodžio prasme ekskliuzyvinis patiekalas.
Neseniai iš mahi mahi aš dar padariau tacos; irgi buvo super vykęs būdas skaniai pagaminti šią žuvį. Trumpai sakant, mahi mahi yra labai gera žuvis; ji pakankamai riebi, todėl kepama nebyra ir gerai išlaiko formą; ją galima supjaustyti nedidukais kubeliais (pvz. gaminant tacos) ir pakepinti ant keptuvės su trupučiu aliejaus. Arba galima kepti dedesnius file gabalėlius, apskrudinti juos iš abiejų pusių ir tiekti su kokiu aštresniu padažu.
Aušra
Neseniai iš mahi mahi aš dar padariau tacos; irgi buvo super vykęs būdas skaniai pagaminti šią žuvį. Trumpai sakant, mahi mahi yra labai gera žuvis; ji pakankamai riebi, todėl kepama nebyra ir gerai išlaiko formą; ją galima supjaustyti nedidukais kubeliais (pvz. gaminant tacos) ir pakepinti ant keptuvės su trupučiu aliejaus. Arba galima kepti dedesnius file gabalėlius, apskrudinti juos iš abiejų pusių ir tiekti su kokiu aštresniu padažu.
Aušra
Kepta auksinė skumbrė (didžioji
korifena)
su wasabi majonezu
Pagal Jan’s Sushi Bar receptą
3 auksinės skumbrės (didžiosios korifenos) filė gabaliukai, be odos, maždaug po 100 g
Druskos
Juodųjų pipirų
1 šaukštas kokosų aliejaus
3/4 stiklinės* wasabi majonezo.
Majonezui:
1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis Dižono garstyčių
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
1/2 – 2/3 stiklinės aliejaus (rapsų, sojų, t. t.)
2 šaukštas wasabi krienų pastos
Žiupsnelis druskos
*1 stiklinė = 236 ml
Dubenėlyje arba mažame virtuviniame kombaine išplakti trynį, citrinų sultis ir garstyčias, kol masė taps šviesiai gelsvos spalvos. Toliau vis intensyviai plakant, į mišinį plona srovele pilti aliejų; aliejų pilti tol, kol majonezas taps norimo tirštumo. Įmaišyti krienų pastą. Paskaninti druska. Laikyti šaldytuve sandariai uždengtame indelyje ne ilgiau kaip 2 – 3 dienas.
Žuvį nuplauti po bėgančio vandens srove ir kruopščiai nusausinti. Iš abiejų pusių pabarstyti druska ir pipirais.
Didelėje keptuvėje storu dugnu įkaitinti aliejų. Į karštą aliejų dėti žuvies gabalėlius. Kepti mažaug po 3 minutes ant kiekvienos pusės.
Į stalą tiekti tuojau pat, su wasabi majonezu.
Pan fried mahi mahi with wasabi mayonaise
Recipe from Jan’s Sushi Bar
3 mahi mahi filets, skinless, about 4 ounces each
Salt and freshly ground black pepper, to taste
1 tablespoon coconut oil
3/4 cup wasabi mayonnaise
Mayonnaise:
1 egg yolk
1 teaspoon Dijon mustard
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1/2 – 2/3 glass vegetable oil (canola, soy, etc.)
1 tablespoons wasabi paste
Pinch of salt
In a bowl or in a small food processor whisk together yolk, lemon juice and mustard until smooth and pale. While continuing to whisk (or with the processor running), slowly add oil in a thin stream until mayonnaise thickens to desired thickness. More oil you add and longer you whisk, thicker it will get. When the mayonnaise base is done, mix in wasabi paste. Season with salt. Store in refrigerator in a tightly sealed container for no more than 2 – 3 days.
Rinse and pat the mahi mahi filets dry; liberally sprinkle with salt and pepper on both sides.
Melt the coconut oil in a large, heavy skillet over high heat until almost smoking. Add the filets to the skillet and cook until brown and cooked through, about 3 minutes per side.
Place each filet on a warmed plate; spoon the sauce over the fish. Serve immediately.
Salt and freshly ground black pepper, to taste
1 tablespoon coconut oil
3/4 cup wasabi mayonnaise
Mayonnaise:
1 egg yolk
1 teaspoon Dijon mustard
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1/2 – 2/3 glass vegetable oil (canola, soy, etc.)
1 tablespoons wasabi paste
Pinch of salt
In a bowl or in a small food processor whisk together yolk, lemon juice and mustard until smooth and pale. While continuing to whisk (or with the processor running), slowly add oil in a thin stream until mayonnaise thickens to desired thickness. More oil you add and longer you whisk, thicker it will get. When the mayonnaise base is done, mix in wasabi paste. Season with salt. Store in refrigerator in a tightly sealed container for no more than 2 – 3 days.
Rinse and pat the mahi mahi filets dry; liberally sprinkle with salt and pepper on both sides.
Melt the coconut oil in a large, heavy skillet over high heat until almost smoking. Add the filets to the skillet and cook until brown and cooked through, about 3 minutes per side.
Place each filet on a warmed plate; spoon the sauce over the fish. Serve immediately.