19 lapkričio, 2012

Marjolaine



Dvyliktasis Jono gimtadienis šiemet per plauką galėjo likti nepaminėtas. Prieš pat gimtadienį mūsų namuose buvo užsiplieskęs rimtas konfliktas, ir man buvo kilusi mintis nekepti nei torto, nei dovanoti dovanų. Bet nusiraminusi ir detaliau paanalizavusi situaciją supratau, kad dėl konflikto buvo kaltas ne Jonas, o video žaidimai, todėl iškart sulikvidavau visas esamas žaidimų sistemas (o jų pas mus, beje, buvo ne viena, ir ne dvi), ir namuose iškart įsiviešpatavo harmonija. Tada puoliau kepti tortą, vynioti dovanas ir lyginti jubiliato marškinius, nes kitą dieną iš pat ryto Jonas važiavo į labai rimtą ir labai reprezentacinį styginių orchestro pasirodymą. 

Nežinau, kaip kitiems, bet man visi video žaidimai yra didžiausias blogis. Nesvarbu, ar žaidžiamas Super Mario Bros, ar stalo tenisas, ar žvejojami ešeriai, tarp brolių neišvengiamai įsižiebia konfliktas, nes abiems būtinai reikia laimėti. Aš jau nekalbu apie emocines audras, kurios kyla, jei žaidžiami koviniai žaidimai, tokie kaip Zelda, Metroid, GoldenEye 007 ir į juos panšūs. Jeigu vaikai žaidžia po vieną, irgi be nervų neapseinama; Jonas žaizdamas praranda bet kokią laiko nuojautą, gali žaisti valandų valandas, kol neįsikiša kas nors iš suaugusiųjų ir daugmaž jėga neišlupa iš rankų pultelio. Mano vaikai, žaizdami tuos velniškus žaidimus, visiškai pasikeičia – tampa irzlūs, nebegali susikaupti, atrodo, kad net ir nustojus žaisti, tas žaidimas ir jo sukurta įtampa juos persekioja visą likusią dieną. O iš ryto atsikėlus vėl griebiams pultelis, ir vėl iš naujo žiebiasi nuožmios kovos tarp nelaimingų vaikučių ir pikčiurnos jų mamos. 

Visas turimas žaidimų sistemas, aukščiausią bokštą žaidimų diskelių ir pilnut pilnutėlę lentyną visokiausio plauko pultelių mano vaikams parūpino brangieji seneliai ir dėdės. Shawn gal yra nupirkęs porą Lego žaidimų. Aš jokios elektronikos vaikams neperku. Aš tik viską įnirtingai slepiu ir likviduoju. 

Nežinau, gal video žaidimai turi ir kažkokių teigiamų poveikių. Aš žinau, kad dauguma vaikų juos sėkmingai žaidžia ir gal net sugeba tokiu būdu lavinti savo vaizduotę, reakciją ir kitas svarbias savybes. Bet mano vaikai šiai pramogos rūšiai yra dar visiškai nesubrendę, todėl video žaidimų mūsų namuose egzistavimas reiškia tik tai, kad nebelieka laiko skaitymui, piešimui, bėgiojimui po kiemą, pasivartaliojimams lovoje savaitgalio rytais ir palaimingam nieko neveikimui šaltais vakarais. Todėl video žaidimų mūsų namuose neliko; šita blogybė praėjusį savaitgalį buvo išrauta su šaknimis. Prašau mano vaikams nedovanoti jokios elektronikos, nes viskas bus iškilmingai paskandinta gilioje vonioje. 

Joną dar kartą sveikinu su 12-uoju gimtadieniu, paskutiniuoju oficialiosios vaikystės gimtadieniu. 

Tau, Jonuk, linkiu linksmų, nepaprastų, įsimintinų, ir visapusiškai puikių metų!

Tavo mama.


















Marjolaine

Pagal Joe Pastry receptą

Riešutai:
1 1/2 stiklinės* skaldytų migdolų
1 1/2 stiklinės lazdyno riešutų

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 200oC. Migdolus paskleisti vienu sluoksniu ant plačios kepimo skardos ir kepti, kol pradės vos vos ruduoti. Skardą su riešutais traukti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų.
Lazdyno riešutus paskleisti  vienu sluoksniu ant plačios kepimo skardos. Kepti kol riešutų luobelės sutrūkinės. Traukti iš orkaitės. Riešutus suberti ant virtuvinio rankšluosčio ir patrinti, kad nubyrėtų sausos luobelės. Nuvalytus riešutus suberti į dubenėlį ir palikti, kol prireiks.



Griliažas:
½ stiklinės skrudintų migdolų
½ stiklinės skrudintų lazdyno riešutų
1/2 stiklinės cukraus
4 šaukštai vandens

Plačią kepimo skardą papurkšti aliejumi arba į ją įtiesti Silpat silikoninę plėvelę. Ant paruoštos skardos suberti  ir paskleisti riešutus. Į nedidelį puodelį suberti cukrų, supilti vandenį. Kaitinti ant karštos ugnies nemaišant, tik laikas nuo laiko paverčiant puodelį, kad sudrėktų ant kraštų apdžiūvęs cukrus. Virti,  kol karamelė taps sodrios gintarinės spalvos. Karštą karamelę supilti ant riešutų ir palikti, kad atvėstų. Sukietėjusią karamelę suskaldyti į gabalus ir sumalti virtubviniu kombainu į pakankamai smulkų griliažą. Padėti į šalį, kol prireiks.


Plikytas kremas:
2 stiklinės grietinėlės
2 stiklinės pieno
110 g cukraus
60 g kukurūzų krakmolo
Žiupsnelis druskos
8 kiaušinių tryniai

Vidutinio dydžio puode užvirinti grietinėlę, pieną ir pusę cukraus. Dideliame dubenyje sumaišyti krakmolą , likusį cukrų ir druską. Į krakmolo-cukraus mišinį sudėti trynius; viską gerai išmaišyti. Kai pienas užvirs, į krakmolo-trynių mišinį plona srovele supilti  pusę karšto pieno, vis energingai plakant. Viską gerai išplakti iki vientisos masės ir supilti viską atgal į tą patį puodą, kuriame buvo kaitintas pienas. Kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies kol kremas sutirštės. Nukelti nuo ugnies. Supilti į negilų platų dubenį ir palikti, kad atvėstų .



Biskvitas #1:
8 kiaušinių baltymai
¼ šaukštelio vyno akmens miltelių
3/4 stiklinės skrudintų riešutų mišinio
3/4 stiklinės cukraus
3 šaukštai miltų 

Orkaitę įkatiniti iki 175oC. 

Plačią žemą kepimo skardą patepti aliejumi, ant dugno įkloti sviestinio popieriaus lakštą, popierių taip pat patepti aliejumi. 

Virtuviniame kombaine smulkiai sumalti riešutus ir miltus. Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Suberti vyno akmens miltelius ir gerai išmaišyti.Nenustojant plakti, į baltymus pamažu berti cukrų. Plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Išjungti mikserį. Atsargiai įmaišyti riešutų mišinį. 

Morenginę masę paskirstyti vientisu sluoksniu ant paruoštos kepimo skardos Kepti maždaug 12 – 15 minučių, kol biskvito paviršius apdžius ir lengvai paruduos. Biskvitą traukti iš orkaitės ir palikti kambartio temperatūroje, kad pilnai atvėstų.


Biskvitas #2:
6 kiaušinių baltymai
¼ šaukštelio vyno akmens miltelių
1 stiklinė skrudintų migdolų
1 stiklinė skrudintų lazdyno riešutų
1 stiklinė cukraus
¼ stiklinės miltų

Orkaitę įkatiniti iki 230oC.

Plačią žemą kepimo skardą patepti aliejumi, ant dugno įkloti sviestinio popieriaus lakštą, popierių taip pat patepti aliejumi. 

Virtuviniame kombaine smulkiai sumalti riešutus ir miltus. Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Suberti vuno akmens miltelius ir gerai išmaišyti.Nenustojant plakti, į baltymus pamažu berti cukrų. Plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Išjungti mikserį. Atsargiai įmaišyti riešutų mišinį. 

Morenginę masę paskirstyti vientisu sluoksniu ant paruoštos kepimo skardos Kepti maždaug 7 - 9 minutes, kol biskvito paviršius apdžius ir lengvai paruduos. Biskvitą traukti iš orkaitės ir palikti kambario temperatūroje, kad pilnai atvėstų.



Šokoladinis pertepimas (ganache):
½ stiklinės (113 g) grietinės
½ stiklinės (113 g) grietinėlės
225 g tamsaus šokolado, susmulkinto

Smulkintą šokoladą suberti į vidutinio dydžio dubenį. Nedideliame puodelyje užvirinti grietinę ir grietinėlę; karštą mišinį  supilti  į dubenį su šokoladu. Šiek tiek palaukti, kol šokoladas aptirps. Išmaišyti iki vientisos masės ir palikti, kad atvėstų ir sutirštėtų iki tepamos konsistencijos.


Torto konstravimas:
1.      Kiekvieną biskvitą apversti ant sausos pjaustymo lentos, nuo dugno nulupti sviestinį popierių, nupjaustyti nelygius kraštus. Biskvitą išmatuoti su liniuote ir supjaustyti skersai į keturis vienodus stačiakampius. Iš viso turėsite 8 vienodo dydžio stačiakampius.

2.      Į atskirą dubenį perdėti maždaug trečdalį plikyto kremo, suberti maždaug pusę griliažo ir gerai išmaišyti. 

Į likusį kremą įmaišyti vieną šaukštą tamsaus romo ir vieną šaukštelį vanilės ekstrakto. 

3.      Ant lėkštės arba padėklo dėti vieną biskvito sluoksnį. Po biskvito kraštais pakišti dvi plačias sviestinio popieriaus juostas, kad konstruojant tortą neišsiteptų lėkštė.

4.      Ant biskvito užtepti ploną šokoladinio ganache sluoksnį. Dėti antrą biskvitą. Užtepti griliažinio kremo sluoksnį, ant jo vėl dėti vieną biskvitą, užtepti kremo su romu sluoksnį. Toliau sluoksniuoti biskvitus, ganache ir abiejų rūšių plikytus kremus, kol liks tik vienas paskutinis biskvito sluoksnelis. Ant paskutinio biskvito sluoksnelio lygiai užtepti ganache ir uždėti ant torto viršaus. Torto kraštus aptepti plikytu kremu su romu ir apibarstyti skaldytais skrudintais migdolais. Ištraukti popieriaus juostas. Tortą laikyti šaltai.








Marjolaine

Recipe from Joe Pastry
Nuts:
1 1/2 cup sliced almonds
1 1/2 cup hazelnuts

Preheat oven to 400oF. Spread sliced almonds in a single layer on a baking sheet and toast them stirring occasionally, until light brown. Take out of the oven and cool. Spread hazelnuts  in a single layer on a baking sheet. Toast them until their skins crack. Remove from the oven. Transfer hazelnuts to a kitchen towel and rub off the skins. Put aside to cool.



Praline:
½ cup toasted almonds
½ cup toasted hazelnuts
1/2 cup sugar
4 tablespoons water

Spray baking sheet with cooking spray or line it with Silpat. Spread toasted nuts in a single layer on a prepared baking sheet. Add sugar and water into small sauce pan. Heat without stirring, just swirling the pan occasionally, until sugar melts and turns deep amber in color. Pour hot caramel over nuts and let it harden. Break hardened nut caramel into large chunks and process it in a food processor until finely ground. Put aside.



Pastry Cream:
2 cups cream
2 cups milk
4 ounces sugar
2.25 ounces cornstarch
Pinch of salt
8 egg yolks
In a saucepan mix cream, milk and half of the sugar.  Place on the stove and bring to the boil. In the meantime combine in a large bowl cornstarch, remaining sugar and a pinch of salt. Whisk in the yolks. When the milk/cream mixture starts to boil, take off the heat and pour about ¾ of it into stir into flour-yolk mixture. Whisk until smooth. Then pour all of it back into the pot with the remaining cream. Whisk briskly over medium-high heat until thick. Pour into shallow pans to cool.



Cake Layers #1:
8 egg whites
¼ teaspoon cream of tartar
3/4 cup of toasted nut mixture
3/4 cup (5.25 ounces) sugar
3 tablespoons (about 1 ounce) flour 

Preheat oven to 350oF. 

Lightly oil the baking sheet. Line it with parchment. Lightly oil the parchment. 

Combine nuts, flour and half the sugar in a food processor; pulse until finely ground. Whip egg whites with the electric mixer until soft peaks form. Add cream of tartar. With mixer running slowly pour remaining sugar into egg whites and continue whipping until egg whites become stiff and glossy. Turn off the mixer. With the spatula gently fold nut-flour mixture into whipped egg whites. 

Spread the meringue mixture in prepared baking sheet in an even layer. Bake until lightly browned and dry to the touch, about 12 – 15 minutes. Remove from oven and cool completely uncovered at room temperature.


Cake Layers #2:
6 egg whites
¼ teaspoon cream of tartar
1 cup (3 ounces) toasted, sliced almonds
1 cup (4.5 ounces) toasted hazelnuts
7 ounces (1 cup) sugar
1.25 ounces (1/4 cup) flour

Begin by preheating your oven to 450oF. Then grease a sheet pan lined with parchment paper (trim it if you must in order to ensure it lays flat). Combine the nuts, sugar and flour in the bowl of your food processor and process until finely ground. Whip egg whites with electric mixer until soft peaks form. Add cream of tartar. Whisk for a few seconds. With mixer running slowly pour in sugar. Continue whisking until egg whites become stiff and shiny. Stop the mixer. Using the spatula, gently fold in nut-flour mixture in three additions.
Spread the meringue mixture in prepared baking sheet in an even layer. Bake until lightly browned and dry to the touch, about 7 – 9 minutes. Remove from oven and cool completely uncovered at room temperature.



Ganache:
½ cup (4 ounces) sour cream
½ cup (4 ounces) heavy cream
8 ounces bittersweet chocolate, chopped

Place chopped chocolate into medium-size bowl. In a small sauce pan mix cream and sour cream and bring it to boil. Pour hot mixture over chocolate chips, let it sit for a minute or so, and them mix until smooth. Let cool to room temperature or until it becomes thick enough to spread.



Assembling Marjolaine:
1.      Transfer  cooled cake layers, one at a time, onto a dry cutting board. Invert and remove the parchment. Cut off the curly edges. Using a ruler measure the entire cake rectangle and cut it crosswise into four equal pieces. Do the same exact cake for another cake layer. You must end up with a total of 8 cake layers of equal size.

2.      Transfer about 1/3 of the pastry cream to a separate bowl. Add about half of the praline and mix.
Add 1 tablespoon of dark rum and 1 teaspoon of vanilla extract to the remaining pastry cream and stir. 

3.      Place one cake layer onto a plate or a serving platter. Tuck two wide strips of parchment under the both sides of cake, to protect the plate from getting messy while you assemble the cake.

4.      Spread a thin layer of ganache on the cake. Top with the second cake layer. Spread a layer of praline cream, add another cake layer, and spread a layer of rum-flavored cream. Continue layering in the same fashion until all but the last cake layer is stacked but there still some of rum-flavored cream and ganache left. Spread some ganache on the last cake layer and place it on top of the cake. Spread some of the rum-flavored cream on the sides of the cake. Pat on some sliced and toasted almonds onto the sides. Remove parchments strips. Refrigerate until ready to serve.

27 komentarai:

  1. Nusikopijavau receptą, jaučiu, jog pravers man po pusmečio irgi 12-am gimtadieniui... Aš, matai, esu motina-manipuliuotoja. Visokius pultelius ir i-dalykus konfiskuoju už "nuodemes", po to reik gerais darbais atidirbti, kad juos susigrąžinti, ir po to vėl vyksta konfiskacija už bent vieną šiurkštesnį ištartą žodį. Nebūtų šių daikčiukų, neturėčiau kaip bausti savo vaikų, nes jie nieko nebijo ir nieko kito nevertina, o ko bijo, to įstatymai man neleidžia daryti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, manipuliavimo taktika as irgi taikiau, bet man ji nepatiko; nes visada pagrindinis dienos tikslas budavo zaisti tuos zaidimus, bet kokia kaina; lyg jokios kitos veiklos nebutu; dabar zaidimu nebera, ir ramu - nebereikia nervuotis, kad negalima zaisti, arba kad per trumpai, arba kad nespes pazaisti; vienu zodziu, manipuliavimas musu namuose neveike; reikejo imtis drastiskesniu priemoniu;

      Panaikinti
  2. Labai šauni mama! Mano dar permaži rimtesnėms elektronikoms nei TV, tai kol kas savaitines TV neveikimo savaites tenka telktis į pagalbą. Įtariu, po keletos metų ir rimtesnes elektronikas slapstysiu ir išjunginėsiu :)

    Tortas labai viliojantis. Linkėjimai jubiliatui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Asta; itariu, kad tau net keletos metu laukti nereikes; viskas prasides daug anksciau, nei tu isivaizduoji;

      Panaikinti
  3. Tortas... Įspūdingas. Negaliu atplėšti akių!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oho! Čia tai bent! Sudėtingas procesas, bet tikiu, kad vertas pastangų. Labai laukiu progos, kad galėčiau išbandyti. Ačiū, kad pasidalinai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, tikrai vertas pastangu; ir nieko cia per daug sudetingo nera; tik taip atrodo; butinai isbandyk, kad ir be progos;

      Panaikinti
  5. Ausra, Tavo tortai man visad aukstasis pilotazasĄ esu suzaveta! Saunuole!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, aciu! toks ivertinimas is tokio meistro, kaip tu, lupu, man skamba kaip pats didziausias komplimentas;

      Panaikinti
  6. As tai kvepiuosi ne tik ikvepimo virtuvej is Jusu blogo bet ir ikvepimo kasdieniam surmulyj netapti pikta ir zirziancia mama:) dekui, kad dalinates

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, aciu! as ikvepimo semiuosi is tokiu skaitytoju, kaip Jus; labai aciu uz komentara;

      Panaikinti
  7. Visu pirma, gero gimtadienio tavo jubilijatui... Ir tortas tikrai labai viliojantis...
    O tie video zaidimai tai tikra tragedija... Ir as tave puikiai suprantu. Kol kas man tenka kariauti tik su vienu zaideju, nes kitam kol kas tik 20 menesiu, bet jau ir dabar jis bando kopijuoti savo broli...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ausra, uz palinkejimus ir uz komplimentus; o del zaidimu - tai mano vyresnysis pradejo zaisti daug veliau, nes namuose ilgai jokiu zaidimu nebuvo; o va maziukas jau triju metu budamas viska pats mokejo isijungti, net elementus pats pasikeisdavo, kai budavo reikalas;

      Panaikinti
  8. Toje orchestro nuotraukoje Jonas svyti kaip angelas! Sveikiname su gimtadieniu jubiliata!! Ar rimtai zaidimai buvo nuskandinti vonioje? Bet kuriuo atveju, labai teisingi sprendimai! Pas mus, suaugusius, ir gana racionaliai mastancius, atsirado labai daug laiko kitiems (daug geresniems) dalykams kai buvo panaikintas TV subscription.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jura, uz sveikinimus; butinai perduosiu Jonui; o del zaidimu - nenuskandinti, o tik supokuoti i deze; bet neslepsiu - pagunda butent taip susidoroti buvo...; as TV neziurejau jau nezinia kiek laiko, ir visiskai nepasigendu;

      Panaikinti
  9. Kadangi turiu du jaunesnius brolius, žinau, kad tėvams tenka irgi bausti ir pagirti žaidimams. Tiesa manieji neturi visokių konsolių, o tik paprastus kompiuterius (4 asmenų šeimoje jų yra 5 :|). Bet mano tėtis IT specialistas rado puikų būdą - įdiegė kaip interneto kavinėse kad būna programėles ir nustato kiek laiko galės praleisti - pvz. max 2h per dieną.
    ŽaiSdami vaikai daug ko išmoksta, nors žinoma yra ir neigiamų poveikių...

    O tortas atrodo puikiai! Nors tikrai negreir ryžčiausi tokį gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, laiko limitai musu namuose irgi nepasiteisino; vienzo, teko viska suvisam isjungti; o del pagyrimo tortui - aciu!

      Panaikinti
  10. Ausra, as mielai pasimokyciau pas Tave tokius tortus kepti, rimtai!!! Vieni uz kitus skanesni kepiniai! Morenginio su spanguolemis irgi neatsisakyciau ♥ Dar karta lenkiuosi pries Tavo sedevrus su didziausia pagarba!

    P.S. del zaidimu tai as irgi tokia pati priese ir negera mama, kuri neleidzia vaikui namie zaisti jokiu zaidimu... vaikas gauna tik pas vyra darbe, kai reikia kazkuo uzimti vaika, kad netrukdytu dirbti, o namie nera kompiuteriniu zaidimu. Kartais aplinkiniu esu nesuprasta, kai cia 6 - metis nezaidzia komp. zaidimu, bet kol tam turesiu itakos, tol namuose nebus komp. zaidimu... manau dar keli metai liko, po to mokykla ir draugai padarys savo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, jeigu susieitumem, dar nezinia kas ka mokytu..; bet aciu uz pagyrimus; malonu - ne tas zodis;
      P.S. smagu zinoti, kad ne as vienintele esu tokia blogiete;

      Panaikinti
  11. ''Į atskirą dubenį perdėti maždaug trečdalį plikyto kremo, suberti maždaug pusę griliažo ir gerai išmaišyti. '' Nesupratau tada, kur reikia deti likusi griliaza? :) Ketinu si torta kepti kita savaite savo gimtadienio proga, taciau iskilo neaiskumu del gaminimo:) Buciau labai dekinga, jeigu atsakytumet :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, griliazo liks; galima gaminti perpus maziau, bet gali buti nelengva isvirti toki maza kieki cukraus; as visada verdu visa norma ir paskui likusi griliaza nesunkiai sunaudoju: galima uzbarstyti ant ledu, arba ant jogurto pusryciams, arba i granola isiberti;

      Panaikinti
    2. Supratau. Ačiū už greitą atsakymą.

      Panaikinti
  12. Aušra, bet negi Jonas ir Julius taip paprastai ir susitaikė su žaidimų konfiskavimu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siga, susitaike, be jokios kovos; o kas beliko? pries veja nepapusi;

      Panaikinti
  13. Aušra, man šitas tavo tortas - kažkas tokio, aukštasis pilotažas, ne kitaip. Bet, matyt, paskutiniu metu man trūksta iššūkių, nes sumaniau jį Kalėdoms gaminti :) Tik štai, pora klausimų:
    1. Kiek laiko prieš patiekimą galiu jį gaminti? Ar jis iš tų, kur skanesnis kelias dienas pastovėjęs, ar rytojaus dieną skaniausias? :)
    2. Ar gali biskvitai kelias dienas iškepti palaukti (laiko taupymo sumetimais iškepčiau juos dienele anksčiau)?
    3. Labiau norėčiau apvalų, o ne stačiakampį jį daryti. Tikriausiai nieko tokio, jei kepsiu apvalius biskvitus apvaliose kepimo formose?

    Ačiū už atsakymus iš anksto! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, pagamintas tortas saldytuve gali laisvai stoveti pora dienu; ilgiau as tikriausiai nelaikyciau; biskvitus tikrai gali iskepti is anksto; as visada is anksto kepu; apvalu torta, manau, galima daryti; beda tik ta, kad jeigu neturi daug tokiu paciu kepimo formu, tai nezinia kaip ten bus su ta morengine tesla, kai jai teks valanda kita pastoveti; kepant staciakampi labai paprasta - iskepi viena dideli, po to supjaustai;

      Panaikinti