04 gruodžio, 2012

Šeštadienis pas Jūratę: Smitten Kitchen, rugelach ir TV3



Šeštadienį pas Jūratę gaminom du labai gardžius patiekalus iš Deb Perelman knygos “The Smitten Kitchen Cookbook”. Deb knygą aš varčiau pirmą kartą, ir patiko ji man be galo. Receptai iš gyvenimo, istorijos – irgi, daug gerų, įkvepiančių idėjų ir daug realių, nesupozuotų gero maisto nuotraukų. Tikrai pirksiu šitą knygą. Ir jums rekomenduoju. 

Mes  gaminom troškintą vištieną su kalamata alyvuogėmis, vynuogėmis, riešutais ir balto vyno padažu. Jūratė dar pagamino naminių fettucini su šviežiais špinatais. Desertui mes abi kepėm sausainius rugelach. O pramoginei vakaro daliai įsijungėm TV3. Kadangi aš televizoriaus beveik nežiūriu, o lietuvišką TV matau dar rečiau, tai vakaras prie TV ekrano man buvo ypatingas visom prasmėm. Žiūrėjom tris laidas. Aš galėčiau čia jas paprasčiausiai suminėti, ir iškart pereiti prie sausainių recepto, bet man baisiai knieti papasakoti, ką aš apie tas tris laidas manau (nors įtariu, kad daugeliui ta mano nuomonė tikriausiai visiškai neįdomi; tuom atveju siūlau paslinkti pelę žemyn ir skaityti tai, kas įdomiau). 

Tai va, trys laidos buvo šios (peržiūros tvarka): 

1. Lietuvių liaudies serialas/muilo opera “Moterys meluoja geriau”. Ten viena moteriškė kurį laiką gulėjo ant žolės, po to ji kepsninėje iškepė dvi dešreles, o tuo tarpu kita moteriškė, pasidabinusi provokuojančiais apdarais pagal 1939-ųjų mados klyksmą, stovėjo ant laiptų ir kalbėjosi su tokiu labai jau špietnos išvaizdos vyriškiu su baisiais apatiniais ir wife-beater stiliaus maikute be rankovių, ant kurios buvo raudonai užrašyta “Pabučiuok mane”. Aš dar iki šiolei neatsigaunu nuo tų vaizdų. Kraupu. Baisiau turbūt nebūna. Jeigu kas nors žiūrite šita serialą, būkite geri ir papasakokite man neišmanėlei, kodėl verta šitą kūrinį žiūrėti. Ir kodėl jį išvis kažkas filmuoja ir paskui žmonėms per TV viešai rodo. 

2. Naujienų laida “Be komentarų” apie elito gyvenimą, su Algiu Greitai ir kitais. Man patiko. Algis atrodo puikiai, šneka nei kiek ne prasčiau, nei prieš 15 metų. Laida buvo smagi, malonu buvo žiūrėti. Buvo pasakojama apie Lietuvos elito damų kailinius ir basutes, o taip pat apie Jonavos kleboną, kuris pasisavino protiškai neįgalios parapijietės turtą, ir apie Rondo 40-ojo gimtadienio balių, kuriame, beje, dalyvavo ir NBA Hall of Fame narys Arvydas Sabonis. 

3. Pokalbių laida “Ką manai”. Laidos tema buvo vestuvės iš išskaičiavimo – man neypatingai aktualu, todėl atidžiai neklausiau, apie ką jie ten šnekėjo. Įsiminė tik vienas gana įdomus faktas: viskas toje laidoje buvo tos pačios ryškios ciklamenų spalvos, tokios šiek tiek į violetinumą, vienu žodžiu - žiūrint skauda akis. Tokios spalvos buvo laidos vedėjos suknelė, pašnekovo švarkelis/hoodie, o taip pat ir sofutė, ant kurios tas ciklameninis blondinas pašnekovas sėdėjo. Viskas sumasumarum lyg ir derėjo – tokia juodai ciklameninė spalvinė paletė. Aš žiūrėdama iškart prisiminiau vienos savo draugės komentarą apie mano nuotrauką naujoje maisto blogerių knygoje “Gyventi skanu”; aš pati nei knygos, nei maketo su mano veideliu dar nesu mačiusi, tai draugė man parašė, kad aš ten labai “paliavai” atrodau, nes mano violetinis šalikas uždėtas ant violetinio fono. Jūratė pastebėjo, kad aš tikriausiai knygoje atrodau panašiai, kaip tas blondinas “Ką manai” laidos pašnekovas su ciklamenų spalvos hoodie pasodintas ant tokios pat spalvos sofutės. Na, sulauksiu knygos ir iškart pažiūrėsiu, kokie ten tarp mūsų panašumai ir kas ten negerai su tuo mano violetiniu šaliku. 

Vakaras pas Jūratę, kaip visada, buvo smagus ir turiningas, maistas buvo aukščiausios klasės, o Smitten Kitchen kulinarinė knyga – must have.

Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra





















Rageliai rugelach






Tešlai: 
113 g grietinėlės sūrio, kambario temperatūros
113 g sviesto, kambario temperatūros
125 g miltų
Žiupsnelis druskos



Įdarui: 
1/3 stiklinės* aviečių uogienės be kauliukų
2 šaukštai cukraus
½ šaukštelio malto cinamono
50 g smulkinto tamsaus šokolado
¼ stiklinės smulkintų riešutų (graikiškų, arba lazdyno, arba migdolų)
1 kiaušinio trynys
2 šaukšteliai vandens



*1 stiklinė = 236 ml



Elektriniu mikseriu išsukti sviestą ir sūrį iki purumo. Į vidutinio dydžio dubenį persijoti miltus ir druską. Miltų mišinį suberti į išsuktą sviesto-sūrio masę ir pamažu sukti, kol nebeliks sausų miltų ir susiformuos biri tešla.  Tešlą išversti ant didelio maistinės plėvelės lakšto, rankomis suspausti į daugmaž vientisą masę (tik neminkyti!), suformuoti 2-3 cm storio skritulį, tešlą įsukti į plėvelę ir įdėti į šaldytuvą, mažiausiai 2 valandoms. 


Kol tešla šala, pasiruošti įdarą: nedideliame dubenėlyje sumaišyti cukrų ir cinamoną. Atskirame dubenėlyje išplakti kiaušinio trynį ir vandenį.


Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Plačią kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi.


Atšalusią tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į 2 – 3 mm storio skritulį. Ant iškočiotos tešlos tepti uogienę, užbarstyti cukraus-cinamono mišiniu, smulkintu šokoladu ir smulkintais riešutais. Ant įdaro užkloti sviestinį popierių ir atsargiai paspausti, kad įdaras geriau prilptų prie tešlos ir sukant nebyrėtų. Skritulį supjaustyti į 16 vienodų trikampių. Kiekvieną trikampį susukti į ragelį, pradedant sukti nuo pagrindo link viršūnės. Ragelius dėti ant paruoštos skardos, tarp sausaunių paliekant maždaug 2 – 3 cm tarpus. Sausainių viršų patepti kiaušinio trynio plakiniu, pabarstyti cinamoniniu cukrumi. Kepti maždaug 20 – 25 minutes, kol rageliai taps šviesiai auksinės spalvos. Iškepusius sausainius traukti iš orkaitės; palikti skardoje, kol atvės. 







Rugelach


Recipe adapted from Deb Perelman “The Smitten Kitchen Cookbook”




Dough: 
4 ounces (8 tablespoons) butter, at room temperature
4 ounces cream cheese, at room temperature
½ teaspoon table salt
1 cup flour



Filling: 
1/3 cup seedless raspberry jam
2 tablespoons sugar
½ teaspoon ground cinnamon
2 ounces chopped chocolate
¼ cup chopped nuts (walnuts, almonds or hazelnuts)
1 egg yolk
2 teaspoons water



In the bowl of an electric mixer or in a food processor, beat butter and cream cheese together until they are light and fluffy. In a medium bowl sift together salt and flour, then pour mixture into the mixer. Beat on a lower speed until flour just disappears. Scrape dough onto a large piece of plastic wrap, and shape as best as you can into a flatish packet. Wrap well in plastic and chill in fridge for at least 2 hours.



While the dough is chilling prepare filling: in a small bowl mix together sugar and cinnamon. In another bowl whisk together yolk and water.



Preheat oven to 350oF. Line baking sheet with parchment.



Roll the chilled dough between two large sheets of parchment into a circle that is about 1/8 inch thick. Spread jam in a even thin layer. Sprinkle over the cinnamon sugar, then chopped chocolate and nuts. Put a sheet of parchment on top of the filling and press it lightly to make the filling adhere to the dough. Cut the circle into 16 wedges. Starting from the base, roll each triangle into a crescent. Place cookies onto prepared baking sheet. Brush tops with yolk mixture, sprinkle with cinnamon sugar. Bake for approximately 20 – 25 minutes, until cookies turn light golden. Remove from the oven and let cool on the baking sheet.

17 komentarų:

  1. Aš taip pat neseniai gaminau ragelius, tik niekaip neprisiminiau, kaip lietuviškai jie vadinami. :D Ačiū, kad priminei.
    O dėl Lietviškos TV, tai tikra tiesa, vasarą visą mėnėsį buvau LT, tai tikrai nėra, ką žiūrėti.
    O dėl tavo nuotraukos knygoje, tai tiesiog ji yra violetiniame fone, t.y. priderinta prie tavo šalio. O šiaip knyga maoniai nustebino, tikrai daug kartų gražiau atrodo, nei pdf. Tai jei atkeliavo į Turkiją, tai neužilgo ir pas jus atkeliaus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kodėl kažkas iš viso nori žiūrėti Moterys meluoja geriau man sunkiai suprantama. Bet kita vertus, US kanalai irgi taip pat sėkmingai perkišti prastų pigių muilo operų ir kažkas jas žiūri. Reiškias kažkam reikia.
    Smitten Kitchen knyga išties atrodo lobis. Ir rageliai vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vita, as tai galvoju, kad jeigu TV rodytu maziau slamsto, gal butu daugiau ziurovu; as isvis nerandu ka butu verta ziureti; todel neziuriu; nebent ypatingai iskirtinais atvejais;

      Panaikinti
  3. Neseniai ir aš gavau šią knygą iš Amazon'o. Labai patiko, tik dar nespėjau nieko pagaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Viskas nuostabiai atrodo! Gražuoliai žalieji makaronai. O kaip vištiena patiko? Receptas labai įdomiai skamba...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu! o vistiena labai patiko; geras geras receptas;

      Panaikinti
  5. labai noreciau vistienos recepto :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiuosi Ausra nepriestaraus, jei isiterpsiu. Receptas "Smitten Kitchen" knygoje, bet ji radau ir cia: http://www.amateurgourmet.com/2012/12/harvest-roast-chicken-with-grapes-and-olives.html

      Skanaus! Padazas gaunasi labai gardus.

      Panaikinti
  6. Pasakykit man kaip su makaronu mašinėle tokį ilgą tešlos lakštą iškočiot? Labai džiaugiausi nusipirkus tą daiktą, bet nemoku naudotis. Jei išsuku sprindį nesuplyšusios ir neskylėtos tešlos tai jau pasiekimas :)
    Aušra, gal vištienos receptu pasidalinsi? Labai skaniai atrodo.
    Mona

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vistienos recepto linka idejau i ankstesni komentara. O del makaronu... atsakymas yra vienas: tesla netinkamai padaryta, tikrai ne prietaiso ar nemokejimo kalte :) Is jusu aprasymo man rodos, kad jus tikriausiai padarote per sausa tesla, arba ja isdziovinate. As galiu parasyti kaip as darau: As darau virtuviniame smulkintuve (food processor) ir dedu tokias proporcijas mazdaug (vienai porcijai, jei daugiau - drasiai dvigubinkit, trigubinkit):
      1 kiausinis + 0,5 saukstelio alyvu aliejaus + 0,5 saukstelio druskos
      miltu paprastu (75%) ir semolinos (smulkiu manu) (25%) - apytiksliai

      suplakti pirmus 3 ingredientus (siame zingsnyje galima deti ir kitus dalykus, tarkim spinatus)
      Deti miltu misini tol kol virtuviniame kombaine tesla nesulips i kamuoli o bus panasi i grudo dydzio kamuoliuku rinkini. Poto surinkti ta tesla i kamuoliuka, apvynioti maisto plevele ir palaukti 30min.

      Tada jums turetu tiesiog labai lengvai isikocioti. Reikia kocioti ant "0" kelis kartus, po to didinti po 1 ar 2 lygius. As daziausiai kocioju iki 6 lygio su Marcato masinele.

      Jei skaitote angliskai, tai man labai padejo visa teslos konsistencijos filosifija perprasti sitas pirkejo komentaras :)
      http://www.amazon.com/review/R2H1UZZ0RRHMUC/ref=cm_cr_pr_viewpnt#R2H1UZZ0RRHMUC

      Panaikinti
    2. Aciu, Jura; as viena vieninteli karta makaronu tesla dariau, pagal Jurates aprasyta metoda; tesla ejo per masinele kaip bite, nei plyso, nei ka;

      Panaikinti
    3. Ačiū už patarimus! Makaronų receptas bus išbandytas artimiausiu metu, gal netgi su vištiena.
      Mona

      Panaikinti
  7. kepiau rugelach, puikūs. nesigavo tokie gražūs kaip čia, nes uogienė šiek tiek išbėgo, bet kam tai rūpi, kai toks skonis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaiva, valio! labai smagu, kad patiko; as irgi taip sakau - kam rupi tas grozis; mano akimis, isbegusi uogiene atrodo labai netgi skaniai;

      Panaikinti