21 vasario, 2013

Mielinės bandelės su cinamonu ir riešutais






Šį kartą įrašas bus be ilgų įžangų ir filosofijų. Tik receptas. Apie bandeles pasakysiu tik tiek, kad jos yra labai geros, šimtą kartų keptos, mano namiškių baisiai mėgiamos. Minkštutės, lipnios, saldžios, kvapnios, ir dar su riešutais. Apvertus ant lėkštės net nematyti, kad tai atskiros bandelės – jos atrodo kaip dailus pyragas su varvančia sirupo ir riešutų kepure. Tiekiant į stalą bandeles galima išskirstyti po vieną (arba po dvi!), arba jas galima tiesiog pjaustyti riekelėmis, kaip tikrų tikriausią pyragą.

Šios bandelės labai tiks saldiems pusryčiams, su puodeliu šalto pieno arba juodos kavos. 

Arba tai gali būti dailus desertas; prie jo labai gerai derės taurelė gero tamsaus romo. 

Arba jas galima gražiai supakuoti ir kam nors brangiam padovanoti, kaip jūsų amžinos meilės (arba draugystės) ženklą. 
 
Kaip pavadinsi taip nepagadinsi.

Skanaus!

Aušra

















Mielinės bandelės su cinamonu ir riešutais
Pagal King Arthur Flour receptą



Tešla:
2 ½ šaukštelio sausų mielių
1 stiklinė* šilto vandens
3 stiklinės miltų
85 g sviesto, ištirpinto
3 šaukštai cukraus
1 šaukštelis druskos
¼ stiklinės šilto pieno
½ stiklinės tirpios bulvių košės dribsnių

Įdaras:
¼ stiklinės cukraus
1 ½ šaukštelio cinamono
2 šaukšteliai miltų
2 šaukštai tirpinto sviesto

Riešutinis glajus:
1 1/2 stiklinės nesmulkintų skrudintų riešutų (karijų arba graikinių)
1/2 stiklinės klevų sirupo
2 šaukštai tamsaus romo
40 g sviesto, ištirpinto
2/3 stiklinės rudojo cukraus


*1 stiklinė = 236 ml



Mieles ir šaukštelį cukraus sumaišyti su 1/4 stiklinės šilto vandens. Palikti 5 minutes, kad pradėtų putoti. Miltus persijoti. Į persijotus miltus suberti cukrų, druską, tirpios bulvių košės dribsnius, supilti tirpintą sviestą, šiltą pieną, vandenį ir mieles. Viską išmaišyti mediniu šaukštu arba elektriniu mikseriu ir užminkyti tešlą. Minkyti 5 – 7 minutes, kol tešla taps elastinga ir minkšta. Suformuoti rutulį, dėti į aliejumi išteptą dubenį, uždengti virtuvinu rankšluostėliu ir palikti 2 valandoms šiltai, kad pakiltų.

Kol tešla kyla, pasiruošti įdarą: sumaišyti cukrų, cinamoną ir miltus.

Sviestu ištepti dviejų apvalių 20 – 25 cm skersmens kepimo formų vidų: dugną ir šonus. Sumašyti klevų sirupą, glajui skirtą tirpintą sviestą ir romą. Į formas suberti riešutus ir paskleisti, kad riešutai padengtų visą dugną tolygiu sluoksniu. Riešutus apibarstyti ruduoju cukrumi.

Pakilusią tešlą iškočioti ant silikonine arba maistine plėvele ištiesto paviršiaus į maždaug 30 cm x 40 cm lakštą. Iškočiotos tešlos paviršių ištepti įdarui skirtu tirpintu sviestu, ant jo tolygiai paskirstyti įdarą ir susukti į vyniotinį, pradedant nuo ilgojo krašto. Vyniotinį pjaustyti į 12 vienodo dydžio bandelių, jas išdėlioti į paruoštas kepimo formas ant riešutu ir cukraus sluoksnio, tarp bandelių paliekant didokus tarpus. Uždengti virtuviniu rankšluostėliu ir palikti 1,5 – 2 valandoms šiltai, kad pakiltų.

Orkaitę įkaitinti iki 175oC (350oF).

Iškilusias bandeles kepti maždaug 25 minutes, kol viršus gražiai paruduos.

Iškepusias bandeles traukti iš orkaitės. Atsargiai apversti ant lėkštės arba padėklo. Tiekti šiltas arba kambario temperatūros.







Sticky Buns

Adapted from King Arthur Flour



Dough:
1 packet (2 ½ teaspoons) instant yeast
1 cup warm water
3 cups flour
6 tablespoons butter, melted
3 tablespoons sugar
1 teaspoon salt
¼ cup warm milk
½ instant mashed potato flakes

Filling:
¼ cup sugar
1 ½ teaspoon cinnamon
2 teaspoons flour
2 tablespoons butter, melted

Nut Topping:
1 1/2 cup pecans or walnuts
1/2 cup maple syrup
2 tablespoons dark rum
3 tablespoons butter, melted
2/3 cup brown sugar

Mix yeast and 1 teaspoon of sugar with 1/4 cup of warm water and leave for 5 minutes until it begins to bubble. Sift the flour. Mix flour, sugar, salt, instant mashed potato flakes, melted butter, warm milk, water and bubbly yeast mixture. Use a wooden spoon or an electric mixer to make the dough. Knead the dough for about 5 – 7 minutes until it is soft and stretchy. Form a ball, place it into lightly oiled bowl, cover with kitchen towel and set some place warm to rise for 2 hours.

While the dough is rising, make the filling: mix sugar, cinnamon and flour.

Butter two round cake or pie pans, bottom and sides. Mix maple syrup, 3 tablespoons of melted butter and rum. Sprinkle nuts in an even layer on the bottom of the buttered pans. Sprinkle with brown sugar.

Roll the risen dough on the silicone or plastic wrap lined surface into a 12” X 16” rectangle. Brush the dough surface with melted butter. Sprinkle the filling evenly over the dough, covering the entire surface. Roll the dough into a log the long way. Slice the log into 12 even slices. Place the rolls into prepared pans, on top of the nut and brown sugar layer, leaving enough space between the rolls. Cover with kitchen towel and let the rolls rise somewhere warm, for 1.5 – 2 hours.

Preheat the oven to 350oF.

Bake the rolls for about 25 minutes, or until the tops turn golden brown.

Remove rolls from the oven. Carefully invert the pans onto two plates or trays. Serve warm or at room temperature.

12 komentarų:

  1. Tirpios bulvių košės dribsnių - hmmm nepatinka man tokia košė. O jei tiesiog krakmolo įdėt?? Arba virtos sutrintos bulvės, jei tai jau būtina? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, teoriskai bulviniai dribsniai mielinei teslai suteikia dregnumo; ir saldumo (a.k.a. "Potato Bread"); bet praktiskai as manau, kad nieko neatistiks, jeigu vietoje bulviniu dribsniu to i tesla desi paprastus miltus; as krakmolo nedeciau, juo labiau 1/2 stiklines; o su virtom bulvem galima butu pabandyti; as kazkada esu kepusi mielini pyraga su virtom bulvem; tik bulves reikia ne sutrinti, kaip bulviu kosei, o permalti per mesmale su tankiausiu imanomu sieteliu (arba jeigu turi potato ricer, tai ta naudok), ir reikia labai gerai nugarinti, kad kuo daugiau dregmes is ju isgaruotu; o kad butu dar paprasciau, tai galima nusipirkti dezele bulviniu dribsiu ir naudoti juos kepiniams (ka as ir darau); juk tie dribsniai - tai nieko daugiau, tik isdziovitos bulves (Ingredients: dehydrated potatoes: http://www.bobsredmill.com/potato-flakes.html); ko tu ju taip baidaisi?

      Panaikinti
  2. Ir pakvipo man tos tavo bandelees. Ir dabar sapnuosiu tik jas... Laime, kita savaite atostogauju, tai reikes butinai tavo recepta isbandyti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra - butinai! bandeliu kepimas yra butent ta veikla, kuria reikia uzsiimti per atostogas;

      Panaikinti
  3. Po pastaruju receptu taip ir kyla abejone, ar Lietuva pats tolimiausias uzkampis, ar dar yra biski kas toliau... Tokiu stebuklu kaip migdolu miltai radau siaip ne taip, pistaciju pastos ner, bulviu dribsniu ner, jei tik biski i sona, taip ir nieko ner... Et, nesupyk, Ausra, kad paburbejau.. Bandeles bandysiu kepti, nusprendziau deti kukuruzu miltu su krakmolu. Kas bus, tas, kepsiu kita savaite :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga,Lietuva tikrai ne uzkampis; ten tik kitokios kulinarines tradicijos; ir kadangi Lietuvoje maziau etniniu mazumu, tai tikriausiai daugeliui ingredientu paprasciausiai butu labai mazai paklausos; bet su laiku atsiras visko; tokio daikto, kaip pistaciju pastos, manau galima drasiai uzsakyti kokioje nors mandresneje prieskoniu parduotuveleje, ypac tokioje, kur ten giriasi, kaip viska veza is italijos (pvz. buivoles pieno mocarela ir pan.) jeigu jau mocarela is italijos atveza, tai jiems bus vieni juokai Jums kelias skardines pistaciju pastos parupinti; as eiciau i tas parduotuves tartis, jeigu buciau LIetuvoje; o del tirpios bulviu koses - tai as tikrai prisimenu, kad buvo; nejaugi per 15 metu sito gero nebeliko..??
      ir dar noriu paagituoti nedeti kukuruzu miltu; jeigu jau nutarsite nedeti bulviniu dribsiu, tai as siulyciau ta kieki keisti paprastais kveitiniais miltais; nes kukuruzu miltai ir mieles neitin draugauja; bijau, kad is jusu pusiau kukuruziniu pusiau mieliniu bandeliu gali gautis totalus absurdas;

      Panaikinti
    2. Jurga, migdolu miltu pati gali pasigamint, tiesiog su kombainu, astriu peiliu supjaustyk ir bus miltai
      o bulviu dribsniu ir Norvegijoje nera :( gal galima det miltelius,kur skirti bulviu kosei gamint??

      Panaikinti
  4. Gal galima dėti sauso mišinio ("Malsena") bulviniams blynams iš pakelio? Nors nemanau, kad čia apskritai jo reikia :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, nezinau, kokia to Malsenos misinio sudetsi; jeigu sudetyje apart dehidratuotu bulviu, na ir gal dar vieno kito konservanto (pvz. citrinos rugsties ar pan.) nieko nera, tai drasiai dekite Malsena; bet jeigu tame misinyje yra prideta visokiu riebalu, arba kokiu prieskoniu, as jo nedeciau i bandeles; tada vietoje tirpiu bulviniu dribsniu patarciau deti paprastus kvietinius miltus (del sventos ramybes);

      Panaikinti
  5. Ačiū labai už patarimus, ir už paguodą :) Gal tikrai nėr taip blogai, matyt, susidėjo man viskas nesėkmingai lyg tyčia. Na, bet tikiuosi toliau viskas bus gerai - dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dirbtine bulviu kose is zalio pakelio maximoje atrodo kaip dibsniai, tai gal tiktu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nezinau, kokia ten kose zaliame pokelyje, bet isisvaizduoju, kad turetu tikti; svarbiausiai kad nebutu joje joku prieskoniu;

      Panaikinti