Sekmadienį buvom nuvažiavę į Indian Creek Farms ir parsivežėm daug gražių moliūgų. Parsivežę virėm moliūgų tyrę ir kepėm pyragą.
Tešlai:
1,5 stiklinės miltų
2 šaukštai cukraus
¼ šaukštelio druskos
140 g sviesto, įšalusio
35 g margarino, įšalusio
¼ stiklinės ledinio vandens
1,5 stiklinės miltų
2 šaukštai cukraus
¼ šaukštelio druskos
140 g sviesto, įšalusio
35 g margarino, įšalusio
¼ stiklinės ledinio vandens
Įdarui:
2 šaukštai miltų
¼ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto muskato
¼ šaukštelio druskos
¾ stiklinės rudojo cukraus
1,5 stiklinės moliūgų tyrės (konservuotos arba naminės*)
1,5 stiklinės nesaldinto kondensuoto pieno
2 šaukštai kukurūzų sirupo
2 kiaušiniai
2 šaukštai miltų
¼ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto muskato
¼ šaukštelio druskos
¾ stiklinės rudojo cukraus
1,5 stiklinės moliūgų tyrės (konservuotos arba naminės*)
1,5 stiklinės nesaldinto kondensuoto pieno
2 šaukštai kukurūzų sirupo
2 kiaušiniai
Orkaitę įkaitinti iki 230oC (450oF).
Tešlai: virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, druską ir cukrų. Suberti supjaustytą įšalusį sviestą, margariną ir sukti tol, kol masė taps panaši į rupų smėlį. Po vieną šaukštą pilti šaltą vandenį, toliau vis sukant, kol susiformuos tešla. Tešlą iškrėsti ant sauso pamiltuoto maistinės plėvelės lakšto ir suspausti rankomis į plokščią diską. Tešlos stengtis perdaug neminkyti, kad ji nuo rankų nesušiltų. Ant tešlos kloti antrą maistinės plėvelės lakštą ir iškočioti maždaug 3 mm storio skritulį. Tešlos skritulį įkloti į apvalią gilią kepimo formą, padengiant dugną ir šonus. Nupjaustyti per kraštus išlendančią tešlą. Paruoštą formą įstatyti į šaldytuvą.
Įdarui: dubenyje išmaišyti miltus, prieskonius, druską ir cukrų. Sudėti moliūgų tyrę, supilti kondensuotą pieną ir kukurūzų sirupą. Viską gerai išplakti ir palikti pusvalandžiui arba valandai pastovėti. Šakute išplakti kiaušinius ir supilti į moliūgo masę. Viską vėl gerai išplakti. Įdarą supilti į tešla išklotą formą. Pyragą kišti į orkaitę ant pačios žemiausios orkaitės lentynos ir kepti 15 minučių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180oC (350oF), pyragą perkelti ant vidurinės orkaitės lentynos ir toliau kepti dar 35 – 40 minučių, kol pyrago įdaras sustandės ir nebelips prie įkišto peilio. Iškepusį pyragą traukti iš orkaitės. Atvėsinti kepimo formoje. Į stalą tiekti su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.
*Moliūgų tyrė: moliūgą perpjauti pusiau, švariai išskobti sėklas ir supjaustyti stambiomis riekėmis.Moliūgo riekes sudėti į didoką kiaurasamtį, uždėtą ant puodo su verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir virti ant garų maždaug 20 minučių, kol moliūgas suminkštės ir lengvai trinsis šakute. Puodą nukelti nuo ugnies, nuo moliūgo riekelių nulupti žievę, o minkštimą sutrinti rankiniu blenderiu į vientisą tyrę. Moliūgų tyrę sukrėsti anyt didoko virtuvinio rankšluosčio, kampus užrišti ir pakabinti kelioms valandoms (arba pernakt), kad nubėgtų skystis. Šitaip paruoštą moliūgų tyrę naudoti receptuose vietoje konservuoto moliūgo. Tyrę taip pat galima užšaldyti sandariai uždarytuose plastikiniuose indeliuose arba specialiai šaldymui skirtuose maišeliuose.
Pumpkin Pie
Crust:
1 ½ cup flour
2 tablespoons sugar
¼ teaspoon salt
10 tablespoons butter, frozen
2 ½ tablespoons vegetable shortening, frozen
¼ cup ice cold water
1 ½ cup flour
2 tablespoons sugar
¼ teaspoon salt
10 tablespoons butter, frozen
2 ½ tablespoons vegetable shortening, frozen
¼ cup ice cold water
Filling:
2 tablespoons flour
¼ teaspoon cinnamon
Pinch ground nutmeg
¼ teaspoon salt
¾ cups brown sugar
1 ½ cup pumpkin puree (canned or homemade*)
12 oz can condensed milk, unsweetened
2 tablespoons corn syrup
2 eggs
Heat oven to 450oF.
For crust: mix flour, sugar and salt in food processor. Add cubed frozen butter and shortening, pulse until mixture resembles coarse sand. Add cold water, one tablespoon at a time, until mixture starts clumping and forms a dough. Transfer dough onto a sheet of floured plastic wrap, shape it into a disc, put another sheet of plastic wrap on top and roll into a 1/8” thick round. Line the inside of pie dish with the crust, bottom and the sides. Trim the excess dough. Keep the dough-lined pie dish in the fridge until you make the filling.
For Filling: in a medium size bowl mix flour, spices, salt and sugar. Add pumpkin puree, condensed milk and corn syrup. Mix thoroughly and leave it for 30 – 60 minutes at room temperature. Add lightly beaten eggs. Mix well. Pour filling into prepared crust-lined pie dish. Bake on the oven’s lowest rack for 15 minutes. Lower oven temperature to 350oF, transfer pie to the center rack and bake for another 35-40 minutes, until the filling is set and the sharp knife inserted into the filling comes out moist but clean. Cool baked pie in the pie dish. Serve with vanilla ice cream or unsweetened wiped cream.
*For homemade pumpkin puree: wash pumpkin, cut it in half, scoop out the seeds and cut it into large chunks. Place pumpkin chunks into a large colander or strainer that is set on top of the large pot of boiling water. Cover and steam pumpkin for about 20 minutes, until it is soft and can be mashed easily with the fork. Remove from the heat. Peel off the skin. Transfer pumpkin pieces into a large bowl and mash it with handheld blender into a smooth paste. Transfer pumpkin paste onto a large piece of cheesecloth or a big kitchen towel, tie the ends, hang it over a pot or an empty bowl, and let it drip for a few hours or overnight. Strained pumpkin puree could be used in recipes instead of canned pumpkin. Pumpkin puree can also be frozen in tightly closed plastic containers or zip-lock bags.