18 liepos, 2011

Iš kur atsiranda avietės ir kiaušininis aviečių plokštainis


Kol  dar gyvenau Lietuvoje, beveik visus maisto produktus užsiaugindavome patys. Tėtis savo tėviškėje turėjo nemenką ūkį: augino gyvulius, paukščius, didžiulį sodą. Kasmet būdavo sodinamas plantacijos dydžio daržas, o taip pat sėjami javai miltams ir kruopoms. Mes patys skersdavome kiaules, avis ir jaunus veršelius, rūkydavom kumpius, dešras ir skilandžius, gamindavom sūrius,  mušdavom sviestą, apsirūpindavom paukštiena ir kiaušiniais, spausdavom savo sultis, virdavom visas įmanomas uogienes, konservuodavom daržoves ir krosnyje kepdavom duoną, ant ajerų arba kopūstų lapų. Tėtis visada laikė daug bičių ir pardavinėjo medų, industriniais kiekiais. Tokiais pat kiekiais pirkdavo cukrų. Kartą metuose važiuodavo į Panevėžio cukraus fabriką ir parsiveždavo priekabą cukraus drobiniuose 50 kg maišuose. Cukrumi bites reikėdavo maitinti žiemą. Todėl net cukraus parduotuvėje nepirkdavom. Vienintelė sritis, kur tėtis neypač reiškėsi, buvo žvejyba, nors buvo laikai, kai visa šeima buvo įjungta į ungurių žvejojimo maratoną, ir tempdavom juos namo po keliasdešimt. Bet tai ilgai netruko, tik gal kokius, tris-keturis sezonus. Po to žvejybos buvo atsisakyta. Taigi, parduotuvėje mes paprastai pirkdavom tik žuvį, druską, saldainius, na ir dar kokį egzotinį vaisių ar šiaip kažką neįprasto. Visos prekės  dažniausiai tilpdavo į nedidelį krepšelį. Tie laikai seniai praėjo. Deja. Jau seniai visą maistą tempiu iš parduotuvės. Išskyrus tuos kelis vasaros ir ankstyvo rudens mėnesius, kai daržovių, vaisių ir uogų einame rinkti į Indian CreekFarm.

Paradinis įėjimas į “administracinį korpusą”



Daržai ir sodai – kiek tik akys užmato

Uogas galimi rinkti patiems, arba pasikrauti jau pririnktų

Kasa












Dabar kaip tik pats aviečių sezono pikas. Ta proga – kiaušininio aviečių plokštainio receptas. Tai puikus vasariškas pyragas, tinkantis ir pusryčiams, ir desertui, ar  šiaip, prie kavos ar arbatos, ar stiklinės šalto pieno. 
Skanios visiems vasaros!
Aušra

Aviečių plokštainis


Papločiui :
1.5 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos
225 g sviesto, atšaldyto
2 valgomi šaukštai grietinėlės
0.5 stiklinės cukraus
3 stiklinės šviežių aviečių

Kiaušiniam įdarui:
1 stiklinė cukraus
1 valgomas šaukštas miltų
2 kiaušiniai, išplakti
1 stiklinė grietinėlės
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto

1.       Orkaitę įkaitinti iki 190oC (375oF).
2.       Stačiakampę  kepimo skardą (maždaug 22 cm X 33 cm) ištepti sviestu.
3.       Papločiui: dubenyje sumaišyti  1 stiklinę miltų, druską ir gabalėliais supjaustytą sviestą. Viską pertrinti pirštais arba šakute, kol neliks didelių sviesto gumulėlių ir viskas gerai susimaišys (mišinys taps panašus į drėgną smėlį). Į miltų ir sviesto mišinį supilti 2 valgomus šaukštus grietinėlės ir suminkyti  tešlą.
4.       Tešlą įspausti į paruoštą skardą, tolygiai padengiant visą dugną iki pat kraštų.
5.       Atskirame dubenėlyje sumaišyti 0.5 stiklinės cukraus ir 0.5 stiklinės miltų.  Mišinį berti ant paruošto papločio, išlginti, kad būtų vienodo storio cukraus/miltų sluoksnis.
6.       Ant cukraus/miltų sluoksnio suberti avietes.
7.       Įdarui: sumaišyti  cukrų ir miltus.  Supilti išplaktus kiaušinius, grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Viską gerai išplakti. Plakinį pilti ant aviečių.
8.       Kepti 40-45 minutes, arba kol viršus lengvai paruduos. Plokštainį atvėsinti skardoje.

1 komentaras: