Negaliu Jums pasakyti, kuo skiriasi cantucci nuo biscotti: abu vienas į kitą panašūs kaip du vandens lašai. Man asmeniškai labiau įprastas pavadinimas yra biscotti, bet recepte sausainiai pavadinti cantucci, todėl ir aš rašau cantucci. Mano manymu, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.
Tačiau vienas esminis skirtumas tarp šitų dviejų sausainių visgi yra: Eglės cantucci tešla buvo visiškai nepanaši į tų šokoladinių biscotti, kuriuos aš každada seniai kepiau pas Jūratę. Šokoladiniai biscotti man iškart susiminkė į dailią vientisą tešlą, o šita tešla byrėjo, visiškai nelipo, ir aš tikrai netikėjau, kad kažkas padoraus iš viso šito makalo išeis. Šiaip ne taip aš visgi sugebėjau visus tuos trupinius suspausti į du atskirus kepaliukus. Aptepimas kiaušiniu viską galutinai sutvarkė – tešlos paviršius kaipmat išsilygino, visi atsišerpetojimai sulipo ir gražiai prigludo. O iškepti cantucci visiškai nebetrupėjo ir kuo puikiausiai pjaustėsi.
Labai geras receptas. Sausainiai iš tiesų labai skanūs. Kepiau juos savo sesei Linai, kuri pas mus atvažiuoja šį savaitgalį. Manau, kad ir jai jie patiks. Ypač paslidinėjus visą dieną kalnuose, ir dar pamirkius šituos cantucci į karštą kavą arba į amaretto, bus tikrai jėgų jėga.
Tik šį kartą gal apsieisim be amaretto. Nes gavėnia.
Aušra
250 g miltų + šiek tiek pabarstymui
250 g cukraus pudros
1 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
3 kiaušiniai
100 g skrudintų migdolų, neskaldytų
50 g skaldytų kakavos pupelių
1/2 šaukštelio migdolų esencijos
žiupsnelis druskos
Orkaitę įkaitinti iki 160°C. Dvi plačias kepimo skardas ištiesti sviestiniu popieriumi.
Į didelį dubenį persijoti miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Kauburėlio viršuje įspausti duobutę. Į ją įmušti 2 kiaušinius. Supilti migdolų ekstraktą. Tešlą pertrinti šakute, kol neliks sausų miltų. Suberti migdolus, skaldytas kakavos pupeles, viską išmaišyti ir rankomis suspausti tešlą. Tešla bus pakankamai biri.
Tešlą padalinti į dvi lygias dalis, perdėti ant paruoštų kepimo skardų ir suspausti į pailgus maždaug 1 - 1,5 cm storio pailgus kepalėlius. Subraukti ir į kepalėlius įspausti visus aplink išsibarsčiusius trupinius ir migdolus, kad aplink liktų tik švarus sviestinis popierius.
Mažame dubenėlyje šakute išplakti likusį kiaušinį; juo aptepti kepalėlių viršų. Rankomis išlyginti kepalėlių paviršių. Kepti maždaug 20 – 25 minutes, kol kepalėlių viršus taps sausas. Traukti iš orkaitės. Palaukti 15 minučių, kol sausainiai šiek tiek atvės. Kepalėlius perkelti ant pjaustymo lentos ir supjaustyti įstrižai į 1 cm storio sausainius. Sausainius dėti atgal į skardą ir pašauti į orkaitę. Kepti dar maždaug 5 – 10 minučių, kad sausainiai pilnai išdžiūtų. Traukti iš orkaitės. Sausainius perkelti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų. Laikyti sandariai uždarytame inde.
Almond Cantucci with Cocoa Nibs
Recipe from Žaidimų aikštelė
250 g flour, plus extra for dusting
250 g powder sugar
1 3/4 teaspoon baking powder
3 eggs
100 g roasted almonds, whole
50 g cocoa nibs
1/2 teaspoon almond extract
pinch of salt
Preheat oven to 325°F. Line two rimmed baking
sheets with parchment paper and set aside.
Sift the flour, sugar, baking powder and a pinch of salt into a mound into a big bowl and make a well in a centre. Break 2 eggs into the well. Add almond extract. Mix eggs into dry ingredients by mashing them with a fork until no more dry flour remains. Add roasted almonds, cocoa nibs and mix well with your hands. Dough will be quite crumbly, but attempt to press it all together into one piece.
With floured hands, divide the dough mixture in half. Transfer each half onto prepared baking sheet and press it into long flat loaf, about 1/2 inch thick. Collect all the crumbs and almonds that got scattered around and push them into the loaves, to make sure that the parchment around the loaves is crumb-free.
In a small bowl whisk the remaining egg with a fork. Brush the tops of the loaves with the egg. Smooth the surface of the loaves with your hands. Place baking sheets into preheated oven and bake for approximately 20 – 25 minutes, until the surface of the cookies is dry. Remove from the oven. Let cool slightly on the baking sheets for about 15 minutes. Transfer loaves onto cutting board. Slice them at an angle into 1/2-inch-thick slices. Lay the slices flat onto the parchment-lined baking sheet and put them back into the oven for another 5 – 10 minutes, until cookies are completely dry. Remove from the oven. Transfer cookies onto cooling rack and let them cool completely. Store in an airtight container.
Sift the flour, sugar, baking powder and a pinch of salt into a mound into a big bowl and make a well in a centre. Break 2 eggs into the well. Add almond extract. Mix eggs into dry ingredients by mashing them with a fork until no more dry flour remains. Add roasted almonds, cocoa nibs and mix well with your hands. Dough will be quite crumbly, but attempt to press it all together into one piece.
With floured hands, divide the dough mixture in half. Transfer each half onto prepared baking sheet and press it into long flat loaf, about 1/2 inch thick. Collect all the crumbs and almonds that got scattered around and push them into the loaves, to make sure that the parchment around the loaves is crumb-free.
In a small bowl whisk the remaining egg with a fork. Brush the tops of the loaves with the egg. Smooth the surface of the loaves with your hands. Place baking sheets into preheated oven and bake for approximately 20 – 25 minutes, until the surface of the cookies is dry. Remove from the oven. Let cool slightly on the baking sheets for about 15 minutes. Transfer loaves onto cutting board. Slice them at an angle into 1/2-inch-thick slices. Lay the slices flat onto the parchment-lined baking sheet and put them back into the oven for another 5 – 10 minutes, until cookies are completely dry. Remove from the oven. Transfer cookies onto cooling rack and let them cool completely. Store in an airtight container.