“… cookies have been there from the beginning. There’s a comfort in things that are with us all our lives. My favorite? Without hesitation: chocolate chip. Ideally, crunchy on the outside, chewy on the inside.”
Aš turiu dar vieną labai gerą
sausainių su šokoladu (chocolate chip) receptą; apie jį parašysiu kitą
kartą. Bet šį kartą – apie Thomas Keller sausainius. Šio recepto pagrindinis
privalumas yra tas, kad tešlos nereikia šaldyti; ją užmaišius galima iškart
formuoti sausainius ir kepti. Ir sviesto čia reikia šalto, o ne kambario
temperatūros. Ir riešutų nereikia. Visus reikiamus ingredientus tikriausiai
rasite spintelėje/šaldytuve bet kuriuo metų laiku ir bet kuriuo paros metu;
nereikės nei iš anksto planuoti, nei į parduotuvę eiti, nei laukti, kol tešla
sustings. Trumpai tariant, šitas receptas tinka tais momentais, kai nei iš šio,
nei iš to kyla noras iškepti sausainių. Mums su Julium toks momentas buvo
nutikęs praėjusį sekmadienį: namie buvome tik mudu abudu; veikti nelabai
turėjome ką; vakarienės ruošti nereikėjo, tai nutarėm iškepti sausainių.
Julius vėl viską susvėrė, mikseris užmaišė tešlą, o man beliko tik iš
orkaitės traukti karštas skardas.
Iškepkit ir jūs. Aš prižadu, kad tai bus tikrai labai geri sausainiai. Tiesiog labai geri. Minkšti ir traškūs, viskas viename, paprasti, cukriniai, šokoladiniai, būtent tokie, kaip pats p. Keller apie juos parašė.
Aušra
Iškepkit ir jūs. Aš prižadu, kad tai bus tikrai labai geri sausainiai. Tiesiog labai geri. Minkšti ir traškūs, viskas viename, paprasti, cukriniai, šokoladiniai, būtent tokie, kaip pats p. Keller apie juos parašė.
Aušra
Sausainiai su šokolado lašeliais
Receptas iš Thomas Keller | Ad Hoc At Home
2 1/3 stiklinės* + 1 šaukštas miltų
3/4 šaukštelio valgomosios sodos
1/2 šaukštelio druskos
285 g tamsaus šokolado lašelių (arba smulkinto tamsaus šokolado, persijoti arba rankomis išrinkti tik stambesnius gabalėlius)
225 g šalto sviesto, susmulkinto
1 stiklinė rudojo cukraus
3/4 stiklinės cukraus
2 kiaušiniai
*1 stiklinė = 236 ml
Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Dvi plačias kepimo skardas ištiesti Silpat plėvele arba sviestiniu popieriumi.
Kartu persijoti miltus, sodą ir druską.
Elektriniu mikseriu išsukti pusę sviesto iki vientisos masės. Suberti abiejų rūšių cukrų, likusį sviestą ir sukti, kol masė taps vientisa ir puri. Po vieną sudėti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant. Suberti sausus ingredientus ir gerai išmaišyti. Suberti šokolado lašelius ir vėl gerai išmaišyti.
Tešlą galima uždengti plėvele ir įdėti į šaldytuvą, o galima suformuoti sausainius, juos išdėlioti ant kepimo skardos ir sušaldyti šaldiklyje. Tešlą šaldytuve galima laikyti ne ilgiau nei 5 dienas, o šaldiklyje – ne ilgiau nei 2 savaites. Sušaldytus sausainius prieš kepant dėti kelioms valandom į šaldytuvą, kad jie pilnai atsileistų.
Tešlą galima kepti tuojau pat: specialiu sausainių kaušeliu su spyruokliniu mechanizmu, arba mažu ledų kaušeliu tešlą suformuoti į rutuliukus ir dėti ant paruoštų skardų, tarp sausainių paliekant maždaug 5 cm tarpus. Kepti maždaug 10 – 12 minučių, kol sausainių viršus taps matinis. Po 5 – 6 minučių kepimo skardas orkaitėje sukeisti vietomis.
Iškepusius sausainius traukti iš orkaitės, palaukti maždaug 2 minutes, kad jie šiek tiek atvėstų. Perkelti ant grotelių, kad pilnai atvėstų. Pilnai atvėsusius sausainius laikyti sandariai užsidarančiame inde.
2 1/3 cups plus 1 tablespoon flour
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
10 ounces bittersweet chocolate chips (or bittersweet chocolate, cut into chip-sized pieces, sifted, or tiny fragments removed)
8 ounces (2 sticks) cold butter, cut into small pieces
1 cup packed brown sugar
3/4 cup granulated sugar
2 eggs
Preheat oven to 350oF. Line two baking sheets with Silpats or parchment paper.
Sift flour, baking soda and salt into a medium bowl.
In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle, beat half butter until fairly smooth. Add both sugars and the remaining butter, and beat until well combined, then beat for a few minutes, until mixture is light and creamy. Scrape down sides of the bowl. Add eggs one at a time, beating until the first one is incorporated before adding the next and scraping the bowl as necessary. Add dry ingredients and mix to combine. Mix in chocolate.
Remove bowl from mixer and fold dough with a spatula to be sure the chocolate is evenly incorporated. The dough or shaped cookies can be refrigerated, well wrapped, for up to 5 days or frozen for 2 weeks. Freeze shaped cookies on the baking sheets until firm, then transfer to freezer containers. (Defrost frozen cookies overnight in the refrigerator before baking.)
Using a cookie scoop with release mechanism, or a small ice cream scoop, shape dough into balls. Arrange cookies on prepared baking sheets, leaving about 2 inches between them, Bake for 10 - 12 minutes, or until the tops are no longer shiny, switching the position and rotating pans halfway through baking.
Cool cookies on the pans on cooling racks for about 2 minutes to firm up a bit, then transfer to the racks to cool completely. Repeat with second batch of cookies. Store in an airtight container.