07 spalio, 2013

Obuoliai su karamele



Penktadienį po darbo mes su Julium ėjom į Indian Creek Farms skinti obuolių. Takelis į obelyną ėjo palei daržą, kur lysvėse pūpsojo didžiuliai moliūgai: oranžiniai, žali, balti, geltoni. Julius, pamatęs moliūgus, iškart užvedė kalbą apie Halloween’ą, ir mes visą likusį laiką sode ir visu keliu grįžtant atgal prakalbėjom apie Hallowen’o planus: kas kaip apsirengs, kada pjaustysime moliūgus, kur ir su kuo eisime trick-or-treating. Iki Halloween’o liko šiek tiek daugiau negu trys savaitės. Pats laikas planuoti.

Skindama obuolius ir galvodama apie Halloween, aš dar pagalvojau, kad iš šitų puikių obuolių būtų labai smagu pagaminti taip vadinamų caramel apples. Obuoliai buvo kieti ir rūgštūs; pagalvojau, kad jie bus pats tas su sladžia pieniška karamele. Be to, tiesiai nuo medžių nuskinti obuoliai yra nevaškuoti, todėl šilta karamelė prie jų lips be jokio ypatingo obuolių paviršiaus apdorojimo. Jeigu Jums nevaškuotų obuolių gauti nepavyks, pries merkdami į karamelę juos būtinai nuplaukite po karštu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Antraip karamelė bėgs nuo obuolių paviršiaus kaip nuo žąsies vanduo.

Recepte duodamo karamelės kiekio užteks padengti 8 – 10 vidutinio dydžio obuolius. Jeigu tiek daug daryti neplanuojate, aš vistiek nerekomenduočiau virti pusę karamelės kiekio, nebent turite labai siaurą ir aukštą puodą. Mat karamelę reikia virti į ją įmerkus termometrą; jeigu karamelės puode bus nedaug, tai termometras bus nepakankamai paniręs ir gali matuoti visiškai ne tai, ką reikia. Todėl patarčiau virti visą kiekį. O jeigu visos karamelės nesunaudosite, tai likutį išpilkite ant sviestinio popieriaus, paviršių išlyginkite, palikite, kad sustingtų, ir supjaustykite aštriu peiliu į nedidelius saldainius; juos susukite į popierėlius, ir turėsite sau daug gardžių karamelių saldžiam prieššventiniam užkandžiavimui.

Aušra

























Karamele padengti obuoliai

Receptas iš foodiecrush
 

113 g sviesto
2 stiklinės* šviesaus rudojo cukraus
1 stiklinė šviesaus kukurūzų sirupo
400 g saldinto kondensuoto pieno

Žiupsnelis druskos
8-10 vidutinio dydžio obuolių, nevaškuotų
8-10 pagaliukų

*1 stiklinė = 236 ml

Obuolius nuplauti ir kruopščiai nusausinti. Kotelio vietoje įsmeigti pagaliukus.

Vidutinio dydžio puode ištirpinti sviestą. Supilti cukrų, sirupą, kondensuotą pieną, įberti druskos ir virti, pastoviai maišant, ant vidutinio karštumo ugnies, kol mišinio temperatūra pasieks 115oC. Nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol mišinio temperatūra nukris iki 95oC.

Obuolius merkti į karamelę, pasukti, kad paviršius pilnai pasidengtų karamelės sluoksniu. Padengtus obuolius statyti ant silikonine plėvele arba sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir palikti, kol karamelė sustings.








Caramel Apples

Recipe from foodiecrush

1 stick (1/2 cup) butter
2 cups light brown sugar
1 cup light corn syrup
1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
pinch of salt
8-10 medium apples, not waxed or otherwise coated
8-10 twigs, or ice-pop sticks, or other holders

Wash apples and dry them thoroughly. Poke twigs or other kind of sticks into tops of apples.

In a medium saucepan, melt butter. Add brown sugar, corn syrup, sweetened condensed milk and salt and continue to stir over medium heat until mixture comes to a boil and a clip-on candy thermometer reads 240°F. Remove from. Allow to cool to 200°F.

Dip apples into caramel mixture, rotating to coat. Place on a silicone baking liner or waxed paper until caramel sets.

02 spalio, 2013

Šiltas sumuštinis su jautiena ir raugintais kopūstais (Reuben)



Maždaug kartą per mėnesį (kartais rečiau, kartais dažniau) mano darbovietėje vyksta taip vadinami darbiniai pietūs: visi bendradarbiai susirenka posėdžių kambaryje; darbovietė mums užsako pietus; prie draugiško pietų stalo mes aptariame tai, ką reikia visu kolektyvu bendrai aptarti, na ir, žinoma, neformaliai pabendraujame.

Pietūs visada užsakinėjami iš Ithaca Bakery; jų valgiaraštyje dominuoja sumuštiniai: karšti ir šalti, mėsiški ir vegetariški/veganiški; dar visada būna kelių rūšių salotų, kokia nors sezoninė sriuba. Bet valgiaraščio esmė - sumuštiniai. Aš visada užsisakinėju sumuštinį, nes Ithaca Bakery sumuštiniai yra labai geri ir skanūs. Jie patys vietoje kepa visą savo duoną; patys daro visokiausius pagardus, naudoja gerą sūrį, o ingredientų deriniai yra nenuobodūs ir su fantazija. Pats geriausias Ithaca Bakery sumuštinis, mano manymu, yra Renwick Reuben: jis visada būna karštas, suvyniotas į didelį folijos lakštą, duona visada būna tamsi ruginė, apskrudinta, riekės storos ir minkštos. Į tradicinį Russian padažą jie deda kažko aštraus, tikriausiai Tabasco arba kokio kito aštriųjų paprikų padažo; ta aštri šiluma čia ypač maloni. Rauginti kopūstai visada būna šiek tiek patroškinti; jautienos griežinėliai būna ploni ir kraujingi. Jėga, ne sumuštinis.

Kiekvieną kartą, kai aš išsivynioju savo garuojantį, troškintais kopūstais, rugine duona ir tirpstančiu sūriu kvepiantį Reuben, į jį kaip mat susminga visų prie stalo sėdinčių prisiekusiųjų vegetarų ir veganų žvilgsniai. Taip, tai nuodėmingai puikus sumuštinis, ir aš žinau, kad kai kas iš sėdinčiųjų prie mūsų draugiško bendro pietų stalo man jo tikrai pavydi.

Aušra


P.S. prie sumuštinio ypač tiks karštos neskaidrintos obuolių sultys; kai reuben gaminu namuose aš obuolių sulčių įpilu ir į troškinamus kopūstus.




















Šiltas sumuštinis su kepta jautiena ir raugintais kopūstais (Reuben)

Ingredientų kiekius ir proporcijas derinkite pagal valgytojų skaičių ir jų pageidavimus

Ruginės arba kvietinės duonos su kmynais
Keptos jautienos
Raugintų kopūstų
Majonezo
Kečupo
Aštraus paprikų padažo (Tabasco, Sriracha, kt.)
Grūdėtų garstyčių
Čederio sūrio
Neskaidrintų obuolių sulčių
Sviesto, ištirptinto

Duoną supjaustykite storomis riekėmis.

Jautieną supjaustykite plonais griežinėliais.

Mažame dubenėlyje sumaišykite majonezą (maždaug 2 valg. šaukštai vienam sumuštiniui), kečupą (aš dedu maždaug 1 šaukštelį kečupo į 2 šaukštus majonezo) ir aštrų padažą (pagal skonį).

Raugintus kopūstus sukrėsti į kiaurasamtį, perplauti po šalto vandens srove ir palikti, kad nubėgtų vanduo.

Į nedidelę keptuvę sudėti kopūstus, įpilti truputėlį obuolių sulčių ir troškinti ant vidutinio karštumo ugnies, kartkartėmis pamaišant, kol didžioji dalis skysčio nugaruos, maždaug 5 minutes. Kopūstus sukrėsti į kiaurasamtį ir palikti, kad nulašėtų.

Duonos riekes iš vienos pusės aptepti tirpintu sviestu. Ant vienos riekės užtepti garstyčių, ant kitos riekės užtepti majonezo padažo. Ant padažo dėti jautienos griežinėlius, and jautienos – sluoksnį raugintų kopūstų; ant kopūstų – sūrio griežinėlius. Užvožti antrąja duonos rieke, sviestuotąja puse į viršų. Sumuštinį lengvai paspausti ir apkepinti iš abiejų pusių ant keptuvės arba elektrinėje kepsninėje. Tiekti tuojau pat su pakaitintomis neskaidrintomis obuolių sultimis.







Reuben Sandwich


Ingredient amounts and proportions will depend on the number of servings
and the preferences of the eaters.

Rye or wheat bread with caraway seeds
Roast beef
Sauerkraut
Mayonnaise
Ketchup
Hot sauce (Tabasco, Sriracha, kt.)
Whole grain mustard
Cheddar
Apple cider
Butter, melted

Slice bread into thick slices.

Slice roast beef as thin as you possibly can.

In a small bowl mix mayo, ketchup and hot sauce; I usually use 1 teaspoon of ketchup for every 2 tablespoons of mayo; and for the hot sauce – add as much as you like;

Place sauerkraut into strainer, rinse it under cold running water and put aside to drain.

Set a small frying pan on a medium heat. Add sauerkraut and some apple cider. Cook, stirring occasionally, until most of the liquid has evaporated. Transfer to strainer and drain.

Brush one side of all bread slices with melted butter. Working with two bread slices at a time, spread mustard on the unbuttered side of one slice; spread some of mayo mixture on the unbuttered side of another slice. On top of mayo layer slices of roast beef, then a layer of warm sauerkraut, top with slices of cheddar and the other slice of bread, mustard side down. Lightly press the sandwich with your hand. Toast on both side on the frying pan or on the electric grill (or Panini maker). Serve right away, with a glass of hot apple cider.