Penktadienį po darbo mes su Julium ėjom į Indian Creek Farms skinti obuolių. Takelis į obelyną ėjo palei daržą, kur lysvėse pūpsojo didžiuliai moliūgai: oranžiniai, žali, balti, geltoni. Julius, pamatęs moliūgus, iškart užvedė kalbą apie Halloween’ą, ir mes visą likusį laiką sode ir visu keliu grįžtant atgal prakalbėjom apie Hallowen’o planus: kas kaip apsirengs, kada pjaustysime moliūgus, kur ir su kuo eisime trick-or-treating. Iki Halloween’o liko šiek tiek daugiau negu trys savaitės. Pats laikas planuoti.
Skindama obuolius ir galvodama apie Halloween, aš dar pagalvojau, kad iš šitų puikių obuolių būtų labai smagu pagaminti taip vadinamų caramel apples. Obuoliai buvo kieti ir rūgštūs; pagalvojau, kad jie bus pats tas su sladžia pieniška karamele. Be to, tiesiai nuo medžių nuskinti obuoliai yra nevaškuoti, todėl šilta karamelė prie jų lips be jokio ypatingo obuolių paviršiaus apdorojimo. Jeigu Jums nevaškuotų obuolių gauti nepavyks, pries merkdami į karamelę juos būtinai nuplaukite po karštu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Antraip karamelė bėgs nuo obuolių paviršiaus kaip nuo žąsies vanduo.
Recepte duodamo karamelės kiekio užteks padengti 8 – 10 vidutinio dydžio obuolius. Jeigu tiek daug daryti neplanuojate, aš vistiek nerekomenduočiau virti pusę karamelės kiekio, nebent turite labai siaurą ir aukštą puodą. Mat karamelę reikia virti į ją įmerkus termometrą; jeigu karamelės puode bus nedaug, tai termometras bus nepakankamai paniręs ir gali matuoti visiškai ne tai, ką reikia. Todėl patarčiau virti visą kiekį. O jeigu visos karamelės nesunaudosite, tai likutį išpilkite ant sviestinio popieriaus, paviršių išlyginkite, palikite, kad sustingtų, ir supjaustykite aštriu peiliu į nedidelius saldainius; juos susukite į popierėlius, ir turėsite sau daug gardžių karamelių saldžiam prieššventiniam užkandžiavimui.
Aušra
Skindama obuolius ir galvodama apie Halloween, aš dar pagalvojau, kad iš šitų puikių obuolių būtų labai smagu pagaminti taip vadinamų caramel apples. Obuoliai buvo kieti ir rūgštūs; pagalvojau, kad jie bus pats tas su sladžia pieniška karamele. Be to, tiesiai nuo medžių nuskinti obuoliai yra nevaškuoti, todėl šilta karamelė prie jų lips be jokio ypatingo obuolių paviršiaus apdorojimo. Jeigu Jums nevaškuotų obuolių gauti nepavyks, pries merkdami į karamelę juos būtinai nuplaukite po karštu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Antraip karamelė bėgs nuo obuolių paviršiaus kaip nuo žąsies vanduo.
Recepte duodamo karamelės kiekio užteks padengti 8 – 10 vidutinio dydžio obuolius. Jeigu tiek daug daryti neplanuojate, aš vistiek nerekomenduočiau virti pusę karamelės kiekio, nebent turite labai siaurą ir aukštą puodą. Mat karamelę reikia virti į ją įmerkus termometrą; jeigu karamelės puode bus nedaug, tai termometras bus nepakankamai paniręs ir gali matuoti visiškai ne tai, ką reikia. Todėl patarčiau virti visą kiekį. O jeigu visos karamelės nesunaudosite, tai likutį išpilkite ant sviestinio popieriaus, paviršių išlyginkite, palikite, kad sustingtų, ir supjaustykite aštriu peiliu į nedidelius saldainius; juos susukite į popierėlius, ir turėsite sau daug gardžių karamelių saldžiam prieššventiniam užkandžiavimui.
Aušra
113 g sviesto
2 stiklinės* šviesaus rudojo cukraus
1 stiklinė šviesaus kukurūzų sirupo
400 g saldinto kondensuoto pieno
Žiupsnelis druskos
8-10 vidutinio dydžio obuolių, nevaškuotų
8-10 pagaliukų
*1 stiklinė = 236 ml
Obuolius nuplauti ir kruopščiai nusausinti. Kotelio vietoje įsmeigti pagaliukus.
Vidutinio dydžio puode ištirpinti sviestą. Supilti cukrų, sirupą, kondensuotą pieną, įberti druskos ir virti, pastoviai maišant, ant vidutinio karštumo ugnies, kol mišinio temperatūra pasieks 115oC. Nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol mišinio temperatūra nukris iki 95oC.
Obuolius merkti į karamelę, pasukti, kad paviršius pilnai pasidengtų karamelės sluoksniu. Padengtus obuolius statyti ant silikonine plėvele arba sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir palikti, kol karamelė sustings.
1 stick (1/2 cup) butter
2 cups light brown sugar
1 cup light corn syrup
1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
pinch of salt
8-10 medium apples, not waxed or otherwise coated
8-10 twigs, or ice-pop sticks, or other holders
Wash apples and dry them thoroughly. Poke twigs or other kind of sticks into tops of apples.
In a medium saucepan, melt butter. Add brown sugar, corn syrup, sweetened condensed milk and salt and continue to stir over medium heat until mixture comes to a boil and a clip-on candy thermometer reads 240°F. Remove from. Allow to cool to 200°F.
Dip apples into caramel mixture, rotating to coat. Place on a silicone baking liner or waxed paper until caramel sets.