Maždaug kartą per mėnesį (kartais rečiau, kartais dažniau) mano darbovietėje vyksta taip vadinami darbiniai pietūs: visi bendradarbiai susirenka posėdžių kambaryje; darbovietė mums užsako pietus; prie draugiško pietų stalo mes aptariame tai, ką reikia visu kolektyvu bendrai aptarti, na ir, žinoma, neformaliai pabendraujame.
Pietūs visada užsakinėjami iš Ithaca Bakery; jų valgiaraštyje dominuoja sumuštiniai: karšti ir šalti, mėsiški ir vegetariški/veganiški; dar visada būna kelių rūšių salotų, kokia nors sezoninė sriuba. Bet valgiaraščio esmė - sumuštiniai. Aš visada užsisakinėju sumuštinį, nes Ithaca Bakery sumuštiniai yra labai geri ir skanūs. Jie patys vietoje kepa visą savo duoną; patys daro visokiausius pagardus, naudoja gerą sūrį, o ingredientų deriniai yra nenuobodūs ir su fantazija. Pats geriausias Ithaca Bakery sumuštinis, mano manymu, yra Renwick Reuben: jis visada būna karštas, suvyniotas į didelį folijos lakštą, duona visada būna tamsi ruginė, apskrudinta, riekės storos ir minkštos. Į tradicinį Russian padažą jie deda kažko aštraus, tikriausiai Tabasco arba kokio kito aštriųjų paprikų padažo; ta aštri šiluma čia ypač maloni. Rauginti kopūstai visada būna šiek tiek patroškinti; jautienos griežinėliai būna ploni ir kraujingi. Jėga, ne sumuštinis.
Kiekvieną kartą, kai aš išsivynioju savo garuojantį, troškintais kopūstais, rugine duona ir tirpstančiu sūriu kvepiantį Reuben, į jį kaip mat susminga visų prie stalo sėdinčių prisiekusiųjų vegetarų ir veganų žvilgsniai. Taip, tai nuodėmingai puikus sumuštinis, ir aš žinau, kad kai kas iš sėdinčiųjų prie mūsų draugiško bendro pietų stalo man jo tikrai pavydi.
Aušra
P.S. prie sumuštinio ypač tiks karštos neskaidrintos obuolių sultys; kai reuben gaminu namuose aš obuolių sulčių įpilu ir į troškinamus kopūstus.
Šiltas sumuštinis su
kepta jautiena ir raugintais kopūstais (Reuben)
Ingredientų kiekius ir proporcijas derinkite pagal valgytojų skaičių ir jų pageidavimus
Ingredientų kiekius ir proporcijas derinkite pagal valgytojų skaičių ir jų pageidavimus
Ruginės arba kvietinės duonos su kmynais
Keptos jautienos
Raugintų kopūstų
Majonezo
Kečupo
Aštraus paprikų padažo (Tabasco, Sriracha, kt.)
Grūdėtų garstyčių
Čederio sūrio
Neskaidrintų obuolių sulčių
Sviesto, ištirptinto
Duoną supjaustykite storomis riekėmis.
Jautieną supjaustykite plonais griežinėliais.
Mažame dubenėlyje sumaišykite majonezą (maždaug 2 valg. šaukštai vienam sumuštiniui), kečupą (aš dedu maždaug 1 šaukštelį kečupo į 2 šaukštus majonezo) ir aštrų padažą (pagal skonį).
Raugintus kopūstus sukrėsti į kiaurasamtį, perplauti po šalto vandens srove ir palikti, kad nubėgtų vanduo.
Į nedidelę keptuvę sudėti kopūstus, įpilti truputėlį obuolių sulčių ir troškinti ant vidutinio karštumo ugnies, kartkartėmis pamaišant, kol didžioji dalis skysčio nugaruos, maždaug 5 minutes. Kopūstus sukrėsti į kiaurasamtį ir palikti, kad nulašėtų.
Duonos riekes iš vienos pusės aptepti tirpintu sviestu. Ant vienos riekės užtepti garstyčių, ant kitos riekės užtepti majonezo padažo. Ant padažo dėti jautienos griežinėlius, and jautienos – sluoksnį raugintų kopūstų; ant kopūstų – sūrio griežinėlius. Užvožti antrąja duonos rieke, sviestuotąja puse į viršų. Sumuštinį lengvai paspausti ir apkepinti iš abiejų pusių ant keptuvės arba elektrinėje kepsninėje. Tiekti tuojau pat su pakaitintomis neskaidrintomis obuolių sultimis.
Reuben Sandwich
Ingredient amounts and proportions will depend on the number of servings
and the preferences of the eaters.
Rye or wheat bread with caraway seeds
Roast beef
Sauerkraut
Mayonnaise
Ketchup
Hot sauce (Tabasco, Sriracha, kt.)
Whole grain mustard
Cheddar
Apple cider
Butter, melted
Slice bread into thick slices.
Slice roast beef as thin as you possibly can.
In a small bowl mix mayo, ketchup and hot sauce; I usually use 1 teaspoon of ketchup for every 2 tablespoons of mayo; and for the hot sauce – add as much as you like;
Place sauerkraut into strainer, rinse it under cold running water and put aside to drain.
Set a small frying pan on a medium heat. Add sauerkraut and some apple cider. Cook, stirring occasionally, until most of the liquid has evaporated. Transfer to strainer and drain.
Brush one side of all bread slices with melted butter. Working with two bread slices at a time, spread mustard on the unbuttered side of one slice; spread some of mayo mixture on the unbuttered side of another slice. On top of mayo layer slices of roast beef, then a layer of warm sauerkraut, top with slices of cheddar and the other slice of bread, mustard side down. Lightly press the sandwich with your hand. Toast on both side on the frying pan or on the electric grill (or Panini maker). Serve right away, with a glass of hot apple cider.
Rye or wheat bread with caraway seeds
Roast beef
Sauerkraut
Mayonnaise
Ketchup
Hot sauce (Tabasco, Sriracha, kt.)
Whole grain mustard
Cheddar
Apple cider
Butter, melted
Slice bread into thick slices.
Slice roast beef as thin as you possibly can.
In a small bowl mix mayo, ketchup and hot sauce; I usually use 1 teaspoon of ketchup for every 2 tablespoons of mayo; and for the hot sauce – add as much as you like;
Place sauerkraut into strainer, rinse it under cold running water and put aside to drain.
Set a small frying pan on a medium heat. Add sauerkraut and some apple cider. Cook, stirring occasionally, until most of the liquid has evaporated. Transfer to strainer and drain.
Brush one side of all bread slices with melted butter. Working with two bread slices at a time, spread mustard on the unbuttered side of one slice; spread some of mayo mixture on the unbuttered side of another slice. On top of mayo layer slices of roast beef, then a layer of warm sauerkraut, top with slices of cheddar and the other slice of bread, mustard side down. Lightly press the sandwich with your hand. Toast on both side on the frying pan or on the electric grill (or Panini maker). Serve right away, with a glass of hot apple cider.
O dėl tokio sumuštinio prašyčiausi į svečius! Gerumėlis!
AtsakytiPanaikintiRuta, tai prasom i svecius; bet kada;
PanaikintiNet apmaudu, kaip toli :( Bet ateityje tikrai prisiminsiu Tavo kvietimą ;)
PanaikintiAtrodo dieviškai :)
AtsakytiPanaikintiGaby, aciu; labai malonu, kad suzadino apetita; skonis irgi nieko;
PanaikintiTavo sumuštinių nuotraukos nuolat mane paperka! Va koks tai nenuobodus dalykas gali būti, dar vis valgau su rikota pomidorų užsipjausčius, ant skrudintos duonos tepuosi imbierinį/kriaušinį džemą, o ant sumuštinių su mocarela bei kumpiu įpratau paprikos užsidėti :)
AtsakytiPanaikintiGarbriele, aciu! as irgi esu uzkietejusi sumustiniu fane; tavo surasyti derinukai - o lia lia!!
PanaikintiAs buvau tikra, kad Reuben' o butina sudetine dalis yra corned beef, todel niekada nesu dariusi su kepta jautiena...
AtsakytiPanaikintiO kadangi pas mus LT tokio dalyko nera, tai kol prisiruosiu savo pasidaryti, tai buna karta i metus :)
Kaip uzsinorejau! Ziauriai megstu Reuben'a . Dabar bandysiu pagal tavo recepta .
Silvija, tai ir su corned beef galima; cia kaip kam iseina; jeigu near corned beef, bet yra geras jautienos kesnys, tai uzdek dar garstyciu, raugintu kopustu, dar surio, ir bus reuben;
PanaikintiAušra, LT nebūna pirkti kepto jautienos kumpio, reikėtų pirmiausia jį pačiai išsikepti......o su raugintais kopūstais ir garstyčiomis, jau viwn nuo vaizdo seilės skiriasi....noriu aš to Reuben:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, tai namuose kepta jautiena dar geriau; as irgi taip darau - kepu kokiai nors progai jautienos kepsni, o kita diena is likuciu darau sumustinius;
PanaikintiBūtų visai puikus įrašas apie sumuštinius, jei ne... paskutinė pastraipa. Na nereikia įsivaizduoti, kad vargšai perkarę vegetarai/ veganai alkanom akutėm gailiai su pavydu nužvelgia mėsišką sumuštinį, dar gailiau atsidūsta, o paskui jau atbulais dantimis imasi kramtyti savo salotų lapus. Tikrai taip nėra. Nebent žmogų atsisakyti mėsos privertė tam tikros aplinkybės (sveikata, netoleravimas etc.). T.y. kai tai yra būtent atsisakymas. Tačiau jei vegetarizmas/ veganizmas laisvas pasirinkimas, tai labai abejoju, kad nors vienas vegetaras/ veganas pavydėtų mėsėdžiui žiauriuoju būdu nukankintų gyvūnų lavonų dalių, kurias šie laiko maistu. Ir tokiais atvejais į mėsėdžius žiūrima ne tiek su pavydu, kiek su užuojauta arba (agresyviųjų vegetarų atveju) su pasibaisėjimu/ pasmerkimu.
AtsakytiPanaikintiAš pati asmeniškai manau, kad tai, ką kiekvienas valgo, vis tik labiau yra jo asmeninis reikalas, todėl nelabai pritariu aktyviam atvertinėjimui į vegetarizmą/ veganizmą/ žaliavalgystę/ ajurvedą, tačiau lygiai taip pat nėra teisinga manyti, kad vienintelis teisingas mitybos būdas - mėsa, mėsa, su mėsos padažu ir dar daugiau mėsos, o kas taip nevalgo, savaime suprantama, pavydi taip valgantiems. Kiekvienam savo. O vegetariški/ veganiški patiekalai gali būti lygiai taip pat (ar net labiau) nuodėmingai puikūs iki paskutinio kąsnio/ lašo/ trupinio.
Anonime, paskutineje pastraipoje as tik surasiau savo pastebejimus; jokiu isvadu; tik prielaidos, remiantis asmenine patirtimi; P.S. kazin kodel, jusu manymu, sitiek prigaminama veggie bacon, veggie burgers, tofurkies, veggie hot dogs, vegan chicken salads ir kt. ismislo, jeigu nera nei maziausio trupinelio nostalgijos tai lavonienai? ne mesedziai ta visa mesla nuperka;
AtsakytiPanaikintiEuropoje to, cituojant jus, "mėšlo" tiek masiškai nėra, Lietuvoje tuo labiau. Nesakau, kad visai nėra. Bet čia gal greičiau tiems, kurie šiaip gal ir būtų vegetarai, tačiau per daug mėgsta mėsą, kad galėtų visiškai taip staiga imti ir nustoti, neturėdami jokio, bent kiek į tai panašaus, pakaitalo. Saviapgaulė skant, nekenkianti gyvūnijai. Tačiau čia labiau tiems, kurie vegetarais/ veganais tampa iš mados - nes šiaip ar taip, vegetarinė mityba remiasi sveiku gyvenimo būdu (todėl dažnas vegetaras nerūko ir nevartoja alkoholio (dažnas, bet ne kiekvienas - pažįstu ir visiškų priešingybių). Ir tokiems, kurie stokoja fantazijos bei tingi atrasti platų vegetarinės mitybos racioną - ai, valgiau iki šiol mėsainius, nieko skanesnio nežinau, tačiau gaila gyvuliukų (negaliu dėl sveikatos/ mano mylima garsenybė nevalgo mėsos etc.), tai ką čia sukti galvą, nusipirksiu va tokį paruoštuką ir sėkmingai būsiu vegetaras ir bus labai COOL. Gal ir nieko blogo. Bet čia turbūt nebūtina žmonių skirstyti į mėsėdžius ir vegetarus - kokios armijos vartotojų (ypač JAV) kasdienį racioną sudaro "McDonaldo" mėsainiai ir šaldyti pusfabrikačiai? Ir tai nė ką negeriau, nei jūsų išvardytas vegetariškas "mėšlas".
PanaikintiAnonime, tai as nebesuprantu, apie ka cia ta musu diskusija; susakete viska ta pati, ka ir as, tik kitais zodziais;
PanaikintiČia buvo atsakymas į jūsų P.S. O diskusija yra (ar bent jau buvo)apie "pavydžius" vegetarų/ veganų žvilgsnius, nukreiptus į mėsišką sumuštinį, šypt. Pati sunkiai įsivaizduoju situaciją, kad aš savo (pesko)vegetarišką/ veganišką sumuštinį mainyčiau į kokį nors raubeną. Net dykai siūlomo neimčiau - ir ne tik dėl mėsos. Tad nereikia vegetarų gailėti ar įsivaizduoti, kaip kankinasi iš pavydo, dėl to, kad patys apsisprendė nevalgyti mėsos - mes tikrai turim ką valgyti. Ir nė kiek ne prasčiau (o dauguma atvejų ir geriau) nei mėsėdžiai.
Panaikinti