14 balandžio, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: zebrinis keksas


Užvakar pas Jūratę kepėm labai mandrą keksą. Jūratė surado receptą, Jonas su Julium užmaišė tešlą, o aš ją supyliau į formą ir įkišau į orkaitę. Štai taip bendromis jėgomis staigiai iškepėm zebrinį keksą.

Maža to, kad keksas yra visas gražiai juostuotas, lyg zebriukas.  Jis skanus, ne per saldus ir stipriai kakavinis. Keksas lengvai pjaustosi, netrupa, yra gana standus, todėl gali būti lengvai transportuojamas, nešamas į darbą arba į mokyklą. Jį labai greita ir nesunku iškepti. Vienu žodžiu, geras keksas. Ir dar gražus.








Vakarienei Jūratė mums išvirė labai gardžios daržovių sriubos iš velykinės anties sultinio, su perlinėmis kruopomis, džiovintais baravykais ir šlakeliu grietinėlės. Julius  sriubai negailėjo  gražiausių komplimentų ir raitė ją pasigardžiuodamas bei užsikąsdamas … zebriniu keksu (ne mano idėja!).  Jonas irgi suvalgė viską iki lašelio; paskutinius lašelius išgėrė(!!) užsivertęs lėkštę, o paskui dar ją sausai išdažė su šviežiai iškepta duona. Akivaizdu, kad mano vaikams būtų neprošal pasikartoti elgimosi prie stalo ir etiketo taisykles.

Linkiu visiems gero savaitgalio.

Aušra














Zebrinis keksas

Pagal Pan Gravy Kadai Curry receptą

4 kiaušiniai
1 stiklinė pieno
1 stiklinė + 2 šaukštai cukraus
1 stiklinė aliejaus (rapsų, sojų, arba kitokio bekvapio)
2 stiklinės miltų
2 šaukštai kakavos miltelių
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio druskos

Orkaitę įkaitinti iki 180oC.

Aliejumi plonai patepti apvalios (22-23 cm skersmens) kepimo formos dugną. Įtiestiti iš sviestinio popieriaus iškirptą 22-23 cm skersmens skritulį. Aliejumi plonai patepti popierių, pabarstyti miltais. Apvertus formą iškratyti neprilipusius miltus.

Persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską. .

Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinius ir cukrų, kol surištės, maždaug 2–3 minutes. Supilti aliejų, pieną ir vanilės ekstraktą. Išmaišyti. Dalimis dėti miltų mišinį, kaskart vis atsargiai išmaišant. Subėrus visus miltus dar kelis kartus gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų gumulėlių.

Į atskirą dubenį atpilti maždaug 2 ½ stiklinės tešlos. Tiesiai į tešlą persijoti kakavą ir viską gerai išmaišyti.

Pasiruošti du nedidelius samtelius arba 3-4 šaukštų talpos kaušelius (aš naudojau du nedidelius puodelius, skirtus sausų ingredijentų tūrio matavimui). Samteliu pasemti 2-3  šaukštus geltonos tešlos ir ją supilti į paruoštos kepimo formos vidurį. Nelaukiant, kol tešla pasklis, kitu samteliu pilti maždaug 2-3 šauštus kakavinės tešlos, tiesiai į vanilinės tešlos skritulėlio vidurį. Toliau vėl pilti geltoną tešlą. Šitaip pakaitomis supilti visą tešlą. Kekso formavimas turėtų atrodyti maždaug taip: 



Supylus visą tešlą, formą atsargiai pašauti į įkaitintą orkaitę, Kepti maždaug 50-55 minutes, kol medinis dantų krapštukas arba plonas mednis iešmelis, įsmeigtas į patį pyrago vidurį, liks sausas.

Pyragą ištraukti iš orkaitės. Leisti jam šiek tiek atvėsti. Buku peiliu atlaisvinti prie formos sienlių prikibusius pyrago kraštus. Pyragą apversti ant sauso paviršiaus. Nuo dugno nulupti sviestinį popierių. Keksą vėl atversti,viršumi aukštyn. Leisti pilnai atvėsti. Pjaustyti ir skanauti.








 

Zebra cake


4 eggs
1 cup milk
1 cup + 2 tablespoons sugar
1 cup oil, canola, soybean or other vegetable oil
2 cups flour
2 tablespoons cocoa powder
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon salt

Preheat oven to 350oF.

Lightly oil the bottom of 9” round cake pan. Line the bottom with 9” parchment round. Lightly oil the paper. Sprinkle with flower. Tap out the excess flour.

Sift together flour, baking powder and salt.  

Using electric mixer whisk eggs and sugar until thick, about 2-3 minutes. Add oil, milk and vanilla extract. Mix well. Gradually add flour mixture, mixing well after each addition. When all the flour is in, mix till just combined and no more clusters of dry flour remain.

Remove approximately 2 ½ cups of batter to another bowl. Sift cocoa powder directly into the bowl. Mix to combine.

Have two small ladles ready (or two small measuring cups that hold about 3-4 tablespoons). Pour 2-3 tablespoons of yellow batter into a small round in the very center of the prepared cake pan. Immediately, without any waiting for batter to spread, pour 3-4 tablespoons of cocoa batter in the very middle of the yellow circle of batter. Continue alternating small amounts of yellow batter with cocoa batter until all batter is dispensed.




Carefully transfer the cake into preheated oven. Bake for approximately 50-55 minutes until the toothpick or a wooden skewer inserted in the very middle of the cake, comes out clean.

Remove from oven. Let the cake cool slightly, then invert it onto a dry flat surface. Remove parchment from the bottom. Invert the cake back, top facing up. Let  cool completely. Slice into wedges and enjoy.  

57 komentarai:

  1. Fantastiškos iliustracijos! Visada man buvusi mistika, kaip tas zebras taip dailiai susijuostuoja, o čia - aiškiau nebūna. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. chi, kokia instrukcija faina :) pasirodo, viskas daug paprasciau nei atrodo i foto pazvelgus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, aciu uz auksta mano PowerPoint sugebejimu ivertinima!

      Panaikinti
  3. Su smalsumu ir įdomumu išsinagrinėjau kaip gi tas juostas tokias tolygias padaryti:) Nuostabi idėja paįvairinti gana įprastą kepinį ir nustebinti svečius:) Ačiū už instrukcijas:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Be galo gražu. Na, bet Jums teko sudėtingiausia užduotis: supylėt į formą tokį puikų šedevrą! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, aciu! is tikruju tai viskas ten daug paprasciau, nei atrodo; kita karta vaikams leisiu viska daryti patiems, nuo pradzios iki galo; neabejoju, kad be vargo susitvarkys;

      Panaikinti
  5. Nuostabu,noriu jo ir ruosiuos kepti,tikiu,kad pavyks:) tik nezinau kokio dydzio stikline?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai pavyks; labai viskas paprasta; mano stikline = 236 ml (8 oz[US]; bet su bet koia kitokia stikline (225 ml, 250 ml) irgi pavyks, granatuoju! cia gi tik keksas; nebutina ten viska atsverti miligramu tikslumu;

      Panaikinti
  6. Na tavo ppt sugebejimai yra ispudingi ir tikrai pagirtini! Ir tikrai labai visos instrukcijos aiskios:) Mano kekso dalis jau suvalgyta!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jura; as jau pasidariau ir issisaugojau kelias PowerPoint templates, ateiciai;

      Panaikinti
  7. As esu kepusi panasu keksiuka. Tuomet is tiesu nors buvo skanu, bet nesuzavejo iki negalybes. Si butinai pabandysiu :)
    O man kaip noretusi tos sriubytes recepto... Atrodo labai labai skaniai. Kaip tik saldytu baravyku gavau siandien o ir dziovintu maciau pirkti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, sriubos recepta pabandysiu tau suveikti; o del kekso - pabandyk, o paskui pasipasakok, ar patiko; man patiko; mano vaikams irgi;

      Panaikinti
    2. Sriuba yra ikvepta Sezonines virtuves recepto (http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2011/10/dzukiska-grybiene.html) ir as ji esu adaptavusi su galybe variaciju (visada tik su dziovintais, o ne svieziais baravykais kaip Rennie). Galeciau pasakyti, kad sis paskutinis variantas buvo bene skaniausias, ir manau to paslaptis buvo namu darymo anties sultinys (velyku likuciai) ir anties taukuose, kuriuos nuvarvejusius susirinkau kepant anti, apkepintos darzoves. Man anties taukai yra vienas is naujesniu mano kulinariniu atradimu. Sriuba tikrai nesijaute riebi, kaip gali nuskambeti. Butinai pasigaminkite, ir praneskite kaip isejo.

      Panaikinti
    3. Na ir populiari gi pas jus ta perlinė grybienė :) O zebriukas tai labai jau skaniai atrodo.

      Panaikinti
    4. Rennie - aciu aciu! o grybiene populiari, nes labai skani!

      Panaikinti
  8. Kepiau zebriuka,nors turejau jo kelis receptus,bet sis-tobulas.Aciu mieloji,nors ir nezinojau kokios turi but tos stiklines,dariau su 200ml,gavosi mazesnis,bet be galo skanus,dregnas,o ryte jis dar skanesnis,savaitgali vel kepsiu ir tik toki:)Lai pavasario saulute tau nesyksti savo spinduliu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai tau aciu!! kad iskepei, ir kad pasipasakojai; ir uz komplimentus; ir tau - grazaus pavasario!

      Panaikinti
  9. O Aušrut, pas Tave vis kas naujo, labai super paveiksliukų paaiškinimai :) Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  10. atrodo tai kaip aukstoji kulinarija, tikrai nepamanyciau, kad lengva padaryti. super atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Isviriau sriubyte siandien. O dievuliau kaip skanu. Seniai jau ka nors panasaus valgem...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Aiste; perduosiu Juratei; mes visi irgi labai megstam ta jos sriuba;

      Panaikinti
  12. Jej!! Labai superinis pyragas, kažkada keliau ir kepiau, berods is supermamų nukovusi receptą (kitoks, be pieno..). Bet kartais atsibosta žaisti su tuo pilstymu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. atsimenu ir as, kad sitas zebriukas buvo gana populiarus: ir supermamose, ir mamos receptuose, ir dar daug kur figuravo; o pilstymas man visai nenusibodo; man buvo kaip pramoga;

      Panaikinti
  13. Jej!! Labai superinis pyragas, kažkada keliau ir kepiau, berods is supermamų nukovusi receptą (kitoks, be pieno..). Bet kartais atsibosta žaisti su tuo pilstymu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Išbandžiau puikųjį zebriuką-laaabai skanus, drėgnas, minkštas, vaikai valgė-o tai jau ženklas, kad skanus:), nes jie tokių kepinių nevalgo:))Tarp kitko-labai įdomu buvo pilstyti tas tešlas, tik neturėjau vienodų samtelių, tai netolygiai susipilstė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu labai smagu, kad pavyko ir kad patiko; ir dar labai aciu uz komentara;

      Panaikinti
  15. O aš tingėjau žaisti su didele skarda, tai testuoju, ar pavyks iškepti keksiukus tokius..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dina, itariu, kad keksiukai bus liuks; kai iskepsi pasipasakok kaip pavyko;

      Panaikinti
  16. jau kepa du vienetai dviems mamoms, po pietu ragausime rezultata :))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinimai mamoms! tikiuosi, kad keksai pavyks;

      Panaikinti
    2. pavyko :) uzskaityta 100 procentu :) ir mama, ir busimoji anyta (kuri pyragu praktiskai nevalgo!!!!!!)skaniai valge ir gyre :) sakytum pagyre ir nevalge....bet valge :)))))))

      Panaikinti
    3. Nu saunu! mamoms, o ypatingai busimoms anytoms itikti labai svarbu; ziurek gal ir teigiamu balu anytos akyse su zebriuku pavyko uzsitarnauti; aciu labai, kad paraset;

      Panaikinti
  17. labai skanus keksas.kaip man patare padaryti ,tai as nesulaukeu rytojas.puse iskart suvalgem.aciu uz puiki recepta

    AtsakytiPanaikinti
  18. labas, kaip sutavimi susiekti parasyk i mano gmail dina.grazi@gmail.com lauksiu ;laiskucio turiu klausimu ir pasiulymu

    AtsakytiPanaikinti
  19. Puikus keksas. Neturėjau po ranka apvalios formos, tai kepiau stačiakampėj, gavosi nors ir mažiau zebriškas ir ne toks gražus kaip Jūsų, bet labai skanus. Miela Aušra, žaviuosi Jūsų blogu: tobulais receptais, skoningomis nuotraukomis ir labai prasmingais žodžiais. Ačiū, kad esat.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jollanta, oi kaip man malonu skaityti tokius zodzius; aciu Jums; kad skaitot, kad kepat man o receptus; ir kad parasot; man net parupo iskepti sita keksa staciakampeje formoje;

      Panaikinti
  20. Vis labiau manau, kad keksas yra labai puikus kepinys. Dazniausiai tik reikia viska sumaisyti ir supilti i kepim forma, labai tinka, kai nelabai yra laiko. Man patinka! Zebrinis keksas isejo labai minkstutis. Mano klaida buvo tik kad naudojau nerafinuota rapsu alieju (kitokio tuomet neturejau), o jis toks lyg su riesutu aromatu. Tai siek tiek permuse kekso skoni, bet ne taip ir baisiai.
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, tikra tiesa - paprastesnio pyrago uz keksa nebuna; man dar patinka tai, kad yra nepabaigiama galybe visokiausiu variantu; todel niekada nenusibosta; del aliejaus - kartais aliejaus prieskonis kepiniuose netgi visai tinka; pvz. alyvuogiu aliejaus kekse; bet cia, aisku, nuo skonio priklauso;

      Panaikinti
  21. Sveiki kepiau jau si nuotabu keksa pora kartu ir man jis visad per viduri baisiausiai iskyla, o pas jus jis toks tolygus, gal ka ne taip darau? gal turite patarimu kaip isgauti tolygu kaip jusu?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Giedrute, as itariu, kad viska darot gerai, o kalta jusu kepimo forma; jeigu metalas labai plonas, ar koks nelabai geras, tai tada keksai ir biskvitai gaunasi kuproti; mano patarimas butu pakeisti kepimo forma (sunkios aliumines yra geriausios), arba isitaisyti toki spec. dirza kepiniams; tas dirzas yra sudrekinamas, ir juo is isores apjuosiama kepimo forma; tada krastai ir vidurys iskepa vienodai ir pyrgas buna lygus;

      Panaikinti
    2. dekoju uz atsakyma, matyt tikrai reiks dairytis naujos kepimo formos:)

      Panaikinti
  22. Sveiki. Mačiau šį receptą daug kartų, bet vat ant Jūsų nuotraukos pakibau :) Iškepiau, labai skanus, drėgnas, kaip tik toks, kokie man patinka :) Bet vat vis ta pati bėda su keksais - kepa gražiai, kyla lyg ir tolygiai ir jau atrodo bus vat toks tokiausias skaniausias geriausias gražiausias, o vat iškepus ima ir sukrenta... :((( kodėl?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, aciu, kad isbandet recepta; neisivaizduoju, kodel visi Jusu keksai sukrenta; itariu, kad gal forma prasta; gal reiketu paieskoti kitos, sunkesnes, storesnio metalo; liaunos prasto metalo formos daznai buna kaltos del visokiu nenormaliu keksu (kuprotu, sudegusiais krastais, neiskepusiu viduriu ir pan); o gal Jus is orkaites istraukiate per anksti, kol vidurys dar nespeja iskepti; ar patikrinat su pagaliuku pries istraukiant? ir kaip tas sukritimas atrodo - ar tik vidurys sukrenta, ar visas per visa plota ima ir susmenga? jeigu kepant skirtingose formose ir pagal skirtingus receptus kartojasi panasus sukritimas, tai gal tada orkaite kalta? gal verta pamatuoti orkaites temperatura?

      Panaikinti
  23. Sveiki, išbandžiau keksą, na mano kūprotas, bet skanus:) vidus išėjo labai geras, bet man iš visų pusiu užsidėjo tokia pakepusi plūtelė, ar čia irgi skarda kalta? Nes pas Jus neįžiūriu nieko panašaus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, panasu, kad kalta skarda; jau vien tas faktas, kad keksas gavosi kuprotas, pasako, kad kepdamas pyragas nevienodai kaista; pyragams geriausiai tinka sunkios, sviesios spalvos, aliuminio formos storomis sienelemis; tada pyragas kyla vienodai, ir iskepa tolygiai, krastai nesudega, kupros neiskyla, vidurys nesukrenta;

      Panaikinti
  24. Sveiki,man nelabai aisku kaip ta tesla supilti. Jus pirma pilat balta tesla,tada ruda tiesiai ant jos. O kaip toliau - pilti vel i pati viduriuka ir taip iki pat galo ar tiesiog pilti ja aplinkui ir t.t Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita, viskas eina I viduriuka, kaip parasyta: is pradziu geltona, po to ruda, ir taip toliau: Samteliu pasemti 2-3 šaukštus geltonos tešlos ir ją supilti į paruoštos kepimo formos vidurį. Nelaukiant, kol tešla pasklis, kitu samteliu pilti maždaug 2-3 šauštus kakavinės tešlos, tiesiai į vanilinės tešlos skritulėlio vidurį. Toliau vėl pilti geltoną tešlą. Šitaip pakaitomis supilti visą tešlą. Kekso formavimas turėtų atrodyti maždaug taip,kaip pailiustruota paveikslelyje; sekmes!

      Panaikinti
  25. Kepat orkaitėje kokiame aukštyje? Man nesigavo, t.y.susmego, nors dariau viską pagal instrukcijas, labai gaila.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reda, labai gaila, kad nepavyko; as sita keksa kepu ant vidurines lentynos, bet gal ne auksti kaltas; gal kazka ne taip pamatavot? dar prie to paties noriu pasakyti, kad sitas mano tinklapis persikrauste I nauja puslapi; prasau apsilankykite kada prie progos; http://vaikaivanile.com/

      Panaikinti