Žuvis yra bene greičiausiai paruošiamas produktas; keptuvėje kepa vos kelias minutes; virš žarijų – irgi ne ilgiau; na o jeigu žuvis kepama “lėtai ir ilgai” (low and slow), tai tas ilgas ir lėtas kepimas užtruks maždaug pusvalandį. Todėl žuvį aš priskiriu greito maisto kategorijai. Žuvies dieną vakarienė sukomplektuojama žaibo greitumu. Dar ir desertui lieka laiko.
Aušra
Lašiša:
1 lašišos filė ( 600 – 900 g)
Alyvuogių aliejaus
Jūros druskos
Maltų juodųjų pipirų
Chimichurri:
2 stiklinės šviežių kalendros lapelių
2 skiltelės česnako, perspaustos
1/2 stiklinės aliejaus (rapsų, sojų ar kito bekvapio)
1/4 stiklinės baltojo vybo arba šampano acto
1 šaukštas sambal oelek čili padažo
1 šaukštas mirin (saldinto sake vyno)
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštas šviežių raudonėlio lapelių
Druskos
Lašiša: orkaitę įkaitinti iki 95oC. Ant apatinės orkaitės lentynos padėti kepimo indą su vandeniu. Plačią kepimo skardą patepti aliejumi. Ant jos dėti lašišos filė, oda žemyn; lašišą patepti trupučiu aliejaus, pabarstyti druska ir maltais pipirais. Kepti maždaug 35 – 45 minutes, priklausomai nuo filė dydžio ir storio, kol sustandės. Tiekti tuojau pat, arba palaukti, kol atauš ir tiekti kambario temperatūros.
Chimichurri padažas: virtuviniame kombaine susmulkinti kalendros lapelius ir česnaką; supilti aliejų, actą,čili padažą, mirin, citrinų sultis; suberti raudonėlių lapelius ir viską gerai sumaišyti. Paskaninti druska. Padažą perdėti į dubenėlį. Tiekti su kepta lašiša.
450 g nedidelių plonų baklažanų,
1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus, plius daugiau, patepimui
1/4 stiklinės kedrų riešutų (arba skaldytų migdolų, pekaninių karijų, graikiškų riešutų))
1 šaukštas balto vyno acto
2 stiklinės šviežių bazilikų lapelių
4 skiltelės česnako, perspaustos
1 šaukštas sojų padažo
250 g soba makaronų
1 stiklinė smulkių kekinių pomidorų, perpjautų pusiau
2 -3 nedideli agurkai, supjaustyti griežinėliais
1 stiklinė šviežių mėtų lapelių
Druskos
Maltų pipirų
Baklažanus perpjauti išilgai pusiau, iš visų pusių patepti aliejumi ir kepti virš žarijų arba keptuvėje, kol suminkštės ir vietomis apskrus. Nuimti nuo ugnies. Perdėti ant lėkštės arba pjaustymo lentelės ir supjaustyti 2 cm storio gabalėliais.
Nedidelėje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakepinti riešutus, pastoviai maišant, kol pagels, maždaug 4 minutes. Nukelti nuo ugnies, perdėti į lėkštę ir palikti, kad atvėstų. Į tą pačią keptuvę įpilti 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, sudėti perspaustas česnako skilteles ir kepti, retkarčiais pamaišant, kol apskrus, maždaug 2 – 3 minutes. Nukelti nuo ugnies.
Virtuviniame kombaine sumalti riešutus, baziliką ir kepintą česnaką; supilti aliejų, actą, sojų padažą ir trumpai viską išmaišyti. Paskaninti druska.
Dedeliame puode užvirinti pasūdyto vandens. Sudėti makaronus ir virti, kol al dente, maždaug 4 minutes. Nupilti vandenį. Makaronus perskalauti šaltu vandeniu ir paskleisti ant virtuvinio rankšluosčio, kad apdžiūtų.
Makaronus sudėti į didelį dubenį. Sudėti pesto ir atsargiai išmaišyti. Suberti baklažanų gabalėlius, pomidorų puseles, agurkų griežinėlius ir mėtas. Įbesti druskos, Atsargiai išmaišyti. Tiekti tuojau pat.
Citrininės tapijokos ir ledų desertas
1 stiklinė vandens
1/2 stiklinės + 2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
1/4 stiklinės + 2 šaukštai cukraus
1/2 stiklinės stambių tapijokos grūdelių
2 persikai, nulupti ir supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais
1 stiklinė mėlynių
1 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis, nuluptas
Žiupsnelis druskos
Vanilinių ledų
Vidutinio dydžio puode užvirinti vandenį, 1/2 stillinės citrinų sulčių ir 1/4 stiklinės cukraus. Į verdantį sirupą suberti tapijokos grūdelius ir virti, pastoviai maišant, kol suminkštės, maždaug 3 – 5 minutes. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad atvėstų; kartkartėmis vis pamaišyti.
Kitame puode užvirinti mėlynes, persikus, imbierą, druską, likusias citrinų sultis ir likusį cukrų. Virti ant silpnos ugnies, kol šiek tiek sutirštės, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo ugnies. Palikti, kad atvėstų. Išgriebti imbiero gabalėlį.
Į desertinius dubenėlius arba stikllines dėti po kaušelį vanilinių ledų, ant viršaus užpilti vaisių kompoto ir citrininės tapijokos.
Salmon:
1 salmon fillet ( 1.5 – 2.0 pounds)
Olive oil
Sea salt
Ground black pepper
Chimichurri:
2 cups cilantro leaves
2 garlic clove, smashed
1/2 cup vegetable oil
1/4 cup white wine vinegar
1 tablespoon sambal oelek (Indonesian chile paste)
1 tablespoon mirin
1 tablespoon fresh lemon juice
1 tablespoon fresh oregano
Salt
Salmon: preheat oven to 200oF. Place a baking dish filled half way with water on the lowest rack of your oven, making for a nice moist environment for the salmon to cook.
Lay the intact salmon fillet on a lightly oiled baking sheet. Brush the salmon with a little more olive oil. Salt generously and sprinkle with freshly ground black pepper. Transfer salmon to the warm oven. Bake for 35 to 45 minutes, depending on the size and thickness of your fillet. Salmon is done when the fish feels just firm to the touch and is heated through. Serve the salmon right away or let it cool and serve it at room temperature .
Chimichurri: in a food processor, combine cilantro and garlic and pulse until finely chopped. Add the oil, vinegar, sambal, mirin, lemon juice and oregano and pulse to combine. Season with salt and transfer the chimichurri to a bowl. Serve alongside roasted salmon.
1 pound Asian eggplant
1/2 cup olive oil, plus more for brushing
1/4 cup pine nuts (or any other nuts; walnuts, pecans, slivered almonds)
1 tablespoon white wine or champagne vinegar
2 cups basil leaves
4 garlic cloves, crushed
1 tablespoon soy sauce
1/2 pound buckwheat soba noodles
1 cup cherry tomatoes, halved
2 -3 small cucumbers, sliced
1 cup mint leaves, torn if large
Salt
Ground pepper
Cut eggplant lengthwise in half. Brush with both sides of each half with olive oil, sprinkle with salt. Grill or cook on a large sauté pan over high heat, until softened and lightly charred. Transfer the eggplant to a plate and let cool completely, then cut into 3/4-inch pieces.
In a small skillet toast the nuts over moderate heat, tossing, until golden, about 4 minutes; transfer to a plate and let cool. Add 1 tablespoon of olive oil to the hot pan, then add crushed garlic cloves and toast, stirring occasionally, until golden, about 2 – 3 minutes. Remove from heat.
In a food processor combine toasted nuts, basil and garlic and pulse until finely chopped. With the machine on, add the 1/2 cup of olive oil in a steady stream. Add vinegar and soy sauce and pulse to blend. Season the pesto with salt.
In a large saucepan of salted boiling water, cook the soba noodles until al dente, about 4 minutes. Rinse the noodles under cold water, then spread them on a kitchen towel to dry.
In a large bowl, toss the soba noodles with the pesto until evenly coated. Add the grilled eggplant slices, tomatoes, cucumber and 3/4 cup of the mint leaves and toss well. Season the soba noodle salad with salt. Sprinkle the remaining 1/4 cup of mint leaves on top and serve.
1 cup water
1/2 cup + 2 tablespoons fresh lemon juice
1/4 cup + 2 tablespoons sugar
1/2 cup medium pearl tapioca
2 peaches, peeled and diced
1 cup blueberries
One 1/2-inch piece of fresh ginger, peeled
Pinch of salt
Vanilla ice cream, for serving
In a medium saucepan, combine the water with 1/2 cup lemon juice and 1/4 cup sugar and bring to a boil, stirring to dissolve the sugar. Add the tapioca and cook over moderate heat, stirring often, until the pearls are plumped and tender, 3 to 5 minutes. Remove the tapioca from the heat and let cool to room temperature, stirring occasionally. Do not refrigerate.
Meanwhile, in another medium saucepan, combine the diced peaches, blueberries, smashed ginger and salt with the remaining 2 tablespoons of lemon juice and remaining 2 tablespoons of sugar and bring to a boil. Simmer over moderately low heat until the compote is deep purple and slightly thickened, about 5 minutes. Scrape the compote into a heatproof bowl and let cool completely. Pick out the ginger.
Scoop vanilla ice cream into glasses or bowls and top with the peach-blueberry compote. Garnish the sundaes with the tapioca and serve.
Niekada neragavau sobos makaronų, nes pas mus jų niekur nemačiau, netgi Lietuvoje šią vasarą bandžiau ieskoti, bet Kėdainiuose jų neradau, kitur nebuvo kada važiuoti. Bet kadanors tikrai jų gausiu! :DDD O dėl greito maisto ir žuvies, tai tikrai sutinku, nors mūsų namuose greitas maistas yra salotos su kepta vištienos krūtinėle, nes ir jai daug laiko nereik.
AtsakytiPanaikintiJolita, as soba makaronus irgi nedaznai verdu; ir kol kas tik visokias salotas is ju darau, nes jie tokie labai standus, kaip tik salotoms; ieskok ten, kur yra visoks japoniskas maistas, sushi atributika ir kt.; ten turetu buti ir soba noodles;
PanaikintiOi turkai nelabai mėgsta rytietišką maistą, jie labai tradiciški maisto atžvilgiu. Net ryžių makaronų ne visur rasti galima. Nesitikiu greitu metu čia jų rast.
PanaikintiMan tai atrodo, kad Tamsta net ir sudėtingiausią tortą (iš tų prabangiųjų, kurie DEBESYSE publikuoti) "surestumėt" žaibo greitumu:). Ir išvis - ar Jums yra kas nors neįmanomo (na, bet jau virtuvėje:))!!??
AtsakytiPanaikintiViskas (t.y. parašymas, nuotraukos ir receptai) SUPER, bandysiu pritaikyti (pgl. produktus ir valgytojų skonį) ir išbandyti, nors ta citrininė tapijoka skamba kaip visiškas burtas:))
Anonime, zinoma viskas yra imanoma; juo labiau tortas; o tapijoka - vieni niekai; tik jeigu imanoma, paieskoti stambesniu grudeliu; as stambesniu neturejau, tai viriau smulkia; bet stambios tapijokos rutuliukai, isvirti citrininiame sirupe, turetu buti isvis jega; aciu Jums labai uz visus pagyrimus; labai labai malonu;
PanaikintiAušra, tau reikėtų turėti savo restoranėlį. Kur nors gražioje Ithacos gamtoje. Ruoštum puikų maistą, šypsotųsi patenkinti klientai. Ir aš norėčiau tame restoranėlyje apsilankyti. :-)
AtsakytiPanaikintiJurate, oi ne, niekados! restoranas butu labai daug darbo; ir nervu butu daug; toks darbas ne mano stilius; bet labai aciu uz pagyrima;
PanaikintiKaip visada grazios nuotraukos,viliojanciai atrodantys patiekalai!
AtsakytiPanaikintiMano klausimas siandien:Pasidalink prasau kaip tu planuoja visa ta ka darai (zinau,kad planuoji, nes jau truputi susipazinus su tavim).Ar is vakaro,ar savaitgali visai savaitei,ar ta pacia diena-vakarui.As klausiu,nes zaviuosi viskuo ka darai.As taip pat is tu moteru kur viska nori bandyti,gaminti,ragauti ir t.t., bet su "amziumi":) kazkaip praradau sistema,kazkokia labai jau "atsipalaidavus" pasidariau. Tikrai galeciau pasimokyti strategijos,planavimo,ir disciplinos !!!!! Aciu is anksto!
Diana, tai tau aciu - uz komplimentus! as zinoma planuoju; retai is vakaro, dazniausiai bent kelias dienas i prieki; bet visai savaitei man retai iseina suplanuoti, nes seima mano didele, o saldytuvas ne guminis, taip kad visai savaitei vargu ar as ji prikimsciau; planuoju dazniausiai pagal saldytuvo turini; sistema tokia - jeigu matau, kad kazkas per ilgai uzsigulejo, tai planuoju atitinkamai, kad pagaminti tai, kam baiginejasi galiojimo laikas ir kad neismesti produktu; dar planuoju pagal numatoma laiko turejima: pvz. jeigu zinau, kad kazkuria savaites diena namo grisiu velai, tai vakariene tai dienai pagaminu is vakaro, arba bent jau paruosiu kazka tokio, kas pernakt saldytuve galetu pastoveti, o kita diena reiketu tik ikisti i orkaite; rimtesnis planavimas vyksta pries sventes arba kokias nors rimtesnes progas; tada planuoju mazdaug pries 3 - 4 savaites; kazka pagaminu is anksto ir uzsaldau; vienu zodziu, planavimas yra mazdaug 75% viso darbo; gal net daugiau; turiu stora blonknoteli ir i ji pastoviai rasau visokius sarasus, kad nepasimesciau;
PanaikintiTai va, taip ir zinojau, kad be blonknotelio neissiversiu.Turiu bendradarbe,ji superine planuotoja. Ji kas vakara skiria laiko absoliciai visiems rytojaus zingsniams plana sudaryti. Taip daro KAS VAKARA! Paskui brauko ka padare. Ko nepadare,perkelia kitai dienai. As bandziau...gal savaite laikiausi,bet bendrai tai snipstas gavosi man is to planavimo.Cia tiesiog charakterio bruozas turbut daug vaidina! Aciu. Iki sekancio!
PanaikintiAš kaip visada užsimaniau pas tave į svečius, Aušra :)
AtsakytiPanaikintiAsta, turi pakvietima atvira data; jeigu tik kada busi situose krastuose, zinok, kad esi visada laukiama;
Panaikinti