Kažin ar įmanoma rasti labiau amerikonišką desertą už S’mores. Nei pačiam deserto pavadinimui, nei jo sudėtinėms dalims nėra ne tik kad gero atitikmens, bet nėra net vertimo (bent jau į lietuvių kalbą vertimo neradau, arba gal aš tik nemokėjau gerai ieškoti):
Neradau vertimo nei graham crackers sausainiams, nei marshmallows, nei S’mores.
Šokoladas, aišku, čia tiktų ir ne amerikoniškas, bet patys geriausi pasaulyje S’mores, mano (ir mano visos šeimos) manymu būna tik su pienišku Hershey’s šokoladu arba su Reese’s Penut Butter Cups saldainiais. Esam išbandę visus įmanomus šokoladus, pradedant lietuviška Karūna, baigiant belgišku Côte d’Or; tradiciniam Hershey’s variantui lygių nerasta.
Tai va – šimtaprocentinis amerikoniškas saldumynas, šį kartą ledų pavidale, Amerikos nepriklausomybės dienos proga.
Su švente, brangūs amerikiečiai skaitytojai (ir visi prijaučiantys šiai nuostabiai šaliai)!
Aušra
S'mores:
12 graham sausainių
2 stiklinės* mažų marshmallow pagalvėlių/zefyriukų
1 plytelė pieniško šokolado, sulaužyta į 4 – 6 gabalėlius
250 g tamsaus šokolado, susmulkinto
Marshmallow ledų masė:
4 kiaušinių tryniai
1 1/2 stiklinės pieno
1/4 šaukštelio druskos
2 stiklinės mažų marshmallow pagalvėlių
1 1/2 stiklinės riebios grietinėlės
*1 stiklinė = 236 ml
Ledų mašinos kibirėlį ir 1L talpos sandariai užsidarantį indą su dangčiu įdėti įšaldiklį ir palikti mažiausiai 24 valandoms, kad gerai įšaltų.
S'mores: orkaitę nustatyti ant “BROIL”. Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Ant skardos dėti 6 sausainius, dviem eilėmis po tris; sasainius dėti vieną prie kito, nepaliekant tarpų. Ant sausainių išdėlioti marshmallow pagalvėles. Įkišti į orkaitę ir kepti, kol lengvai apskrus. Traukti iš orkaitės.
Orkaitę išjungti. Ant marsmallow sluoksnio keliose vietose padėti po gabalėlį pieniško šokolado. Įkišti trumpam į dar karštą orkaitę, kad šokoladas tik vos-vos aptirptų. Traukti iš orkaitės. Ant marshmallows sluoksnio tuojau pat išdėlioti dar 6 sausainius, juos lengvai paspausti, kad suliptų.
Smulkintą tamsų šokoladą ištirpinti mikrobanginėje krosnelėje arba virš garų. Tirpintą šokoladą pilti ant sulipintų sausainių viršaus, paskirstyti į lygų sluoksnį. Dėti į šaldiklį, kad sukietėtų.
Sukietėjusį sausainių-marshmallow “sumuštinį” aštriu peiliu susmulkinti į kąsnio dydžio gabalėlius, juos sudėti į sandariai užsidarantį indą arba plastikinį maišelį ir dėti atgal į šaldiklį.
Marshmallow ledų masė: vidutinio dydžio dubenėlyje išplakti trynius, pieną ir druską.
Orkaitę nustatyti ant “BROIL”. Marshmallow pagalvėles suberti į vidutinio dydžio puodą ir kišti į orkaitę. Kepti, kol viršutinės pagalvėlės gražiai apskrus, bet ne sudegs. Traukti iš orkaitės. Į puodą su pagalvėlėmis supilti grietinėlę. Kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai plakant, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Nukelti nuo ugnies. Karštą grietinėlės mišinį plona srovele pilti į trynių masę, energingai plakant šluotele. Trynių – grietinėlės mišinį perpilti į tą patį puodą ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti.
Masę perkošti į švarų dubenį. Atvėsinti įstačius į didelsnį dubenį su ledais. Indą su ledų mase uždengti ir dėti kelioms valandoms (arba geriausiai – pernakt) į šaldytuvą.
Atšalusią ledų masę išsukti ledų mašinoje. Ledus perdėti į didoką dubenį, įberti maždaug 2 stiklines S’mores gabalėlių, išmaišyti. Iš šaldiklio išimti įšalusį ledams skirtą indą, į jį perdėti paruoštus ledus. Indą su ledais sandariai uždaryti ir dėti kelioms valandoms į šaldiklį.
Orkaitę nustatyti ant “BROIL”. Marshmallow pagalvėles suberti į vidutinio dydžio puodą ir kišti į orkaitę. Kepti, kol viršutinės pagalvėlės gražiai apskrus, bet ne sudegs. Traukti iš orkaitės. Į puodą su pagalvėlėmis supilti grietinėlę. Kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai plakant, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Nukelti nuo ugnies. Karštą grietinėlės mišinį plona srovele pilti į trynių masę, energingai plakant šluotele. Trynių – grietinėlės mišinį perpilti į tą patį puodą ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti.
Masę perkošti į švarų dubenį. Atvėsinti įstačius į didelsnį dubenį su ledais. Indą su ledų mase uždengti ir dėti kelioms valandoms (arba geriausiai – pernakt) į šaldytuvą.
Atšalusią ledų masę išsukti ledų mašinoje. Ledus perdėti į didoką dubenį, įberti maždaug 2 stiklines S’mores gabalėlių, išmaišyti. Iš šaldiklio išimti įšalusį ledams skirtą indą, į jį perdėti paruoštus ledus. Indą su ledais sandariai uždaryti ir dėti kelioms valandoms į šaldiklį.
12 graham crackers
2 cups mini marshmallows
1 bar of milk chocolate, broken into 4 – 6 pieces
10 ounces bittersweet chocolate, chopped
Burnt Marshmallow Ice Cream Custard:
4 egg yolks
1 1/2 cup milk
1/4 teaspoon salt
2 cups mini marshmallows
1 1/2 cup heavy cream
At least 24 hours in advance place the bucket from the ice cream maker, 1 large bowl and 1 quart (or larger) container with the airtight lid into freezer.
S'mores Chunks: preheat broiler. Line a baking sheet with parchment paper. Place 6 graham crackers down in 2 rows of 3, touching completely with no spaces in between. Cover evenly with marshmallows. Broil. Until the marshmallow tops turn deep brown. Watch them closely because they can burn very quickly. Remove from the oven.
Turn the broiler off. Place the pieces of milk chocolate randomly on top of marshmallows and put them back into hot oven for about 15 – 20 seconds, just until the milk chocolate begins to melt. Remove from the oven. Immediately cover the marshmallows with the other 6 graham crackers. Press down firmly so they stick together like sandwiches.
Melt chocolate in a double boiler or in a microwave. Pour melted chocolate over the graham cracker sandwiches. Spread chocolate all over and let it drip down over the edges. Freeze.
Chop frozen sandwiches into bite-sized pieces. It will fall apart. That's okay. Freeze in a jar or a freezer bag.
Marshmallow Ice Cream Custard: in a medium-sized bowl, whisk together the yolks, milk, and salt. Set aside.
Preheat broiler. Place marshmallows into medium size pot. Broil until tops of marshmallows are nice deep brown. Pour heavy cream over broiled marshmallows. Cook over medium heat, whisking constantly, until it almost comes to a boil. Slowly whisk in hot marshmallow cream into yolk/milk mixture. Pour back in pot and cook over medium heat, stirring the whole time with a wooden spoon, until it begins to thicken.
Pour custard through strainer and into a bowl. Cool over ice bath. Refrigerate overnight.
Churn custard in an ice cream maker according to manufacturer's instructions. Scoop into bowl and fold in at least 2 cups of the s'mores chunks. Transfer to a pre-frozen container, cover tightly with a lid. Freeze for a few hours or overnight.
2 cups mini marshmallows
1 bar of milk chocolate, broken into 4 – 6 pieces
10 ounces bittersweet chocolate, chopped
Burnt Marshmallow Ice Cream Custard:
4 egg yolks
1 1/2 cup milk
1/4 teaspoon salt
2 cups mini marshmallows
1 1/2 cup heavy cream
At least 24 hours in advance place the bucket from the ice cream maker, 1 large bowl and 1 quart (or larger) container with the airtight lid into freezer.
S'mores Chunks: preheat broiler. Line a baking sheet with parchment paper. Place 6 graham crackers down in 2 rows of 3, touching completely with no spaces in between. Cover evenly with marshmallows. Broil. Until the marshmallow tops turn deep brown. Watch them closely because they can burn very quickly. Remove from the oven.
Turn the broiler off. Place the pieces of milk chocolate randomly on top of marshmallows and put them back into hot oven for about 15 – 20 seconds, just until the milk chocolate begins to melt. Remove from the oven. Immediately cover the marshmallows with the other 6 graham crackers. Press down firmly so they stick together like sandwiches.
Melt chocolate in a double boiler or in a microwave. Pour melted chocolate over the graham cracker sandwiches. Spread chocolate all over and let it drip down over the edges. Freeze.
Chop frozen sandwiches into bite-sized pieces. It will fall apart. That's okay. Freeze in a jar or a freezer bag.
Marshmallow Ice Cream Custard: in a medium-sized bowl, whisk together the yolks, milk, and salt. Set aside.
Preheat broiler. Place marshmallows into medium size pot. Broil until tops of marshmallows are nice deep brown. Pour heavy cream over broiled marshmallows. Cook over medium heat, whisking constantly, until it almost comes to a boil. Slowly whisk in hot marshmallow cream into yolk/milk mixture. Pour back in pot and cook over medium heat, stirring the whole time with a wooden spoon, until it begins to thicken.
Pour custard through strainer and into a bowl. Cool over ice bath. Refrigerate overnight.
Churn custard in an ice cream maker according to manufacturer's instructions. Scoop into bowl and fold in at least 2 cups of the s'mores chunks. Transfer to a pre-frozen container, cover tightly with a lid. Freeze for a few hours or overnight.
Marshmallows jei reiktų paaiškinti sakyčiau "amerikietiški, kepimui skirti zefyrai" :) o graham crackers jei neklystu prieš metus-pusantrų buvau radus Prismoje, bet nepatiko. Gal dėl to, kad tiesiog nemėgstu rupių grūdų sausainių ir nežinau kokie turi būti tikrieji :)
AtsakytiPanaikintiIndre, tai beveik kaip zefyrai; o del graham crackers - tai vienus juos valgyti nera itin skanu (nors mano vaikai juos kramto be vargo), bet uztepus riesutu sviesto ir dar uzdejus obuolio arba banano - liuks!! ir S'mores gaminimui jie super tinka; ir dar, graham crackers yra nepakeiciami visu imanomu cheesecake pagrindui; tiesiog geriau nebuna;
PanaikintiOho, koks amerikietiškas tinginys! Neteko tokio nei matyti, nei ragauti.
AtsakytiPanaikintiMūsų kaimo parduotuvėje yra amerikietiškų produktų lentynėle - reikės paieškoti graham sausainių, zefyriukų tai tikrai yra. Yra net tokio zefyro (na, man jie zefyriukai - atsiprašau, jei ką), kuris sukimštas į stiklainius ir turėtų būti kabinamas šaukštais :)
Ruta, tikras tinginys; musu namuose labai populiarus; mano vaikai, pareje is mokyklos, tokius S'mores daznai patys pasigamina; o del marshmallows pavadinimo - as juos irgi vadinu zefyriukais, nors tikriausiai ne visai tiksliai, nes skiriasi ju sudetis ir gaminimo technologija; o tas daiktas, kur kabinamas saukstu, tai tikriausiai Marshmallow Fluff, irgi kultinis produktas, neatkiriama amerikietiskos nacionalinio-kulturinio paveldo dalis: http://www.marshmallowfluff.com/pages/homepage.html;
PanaikintiBūtent šitas. Tik gal kito gamintojo, nes atminty išlikusi ryškesnė etiketė. Gal turi ką nors patikrinto su šia nacionaline vertybe?
PanaikintiMarshmallow fluff nekeite etiketes ir indelio spalvos nuo isikurimo pradzios, jau keliasdesimt metu; tame ir pasireiskia kultas; as, kaip nebutu keista, niekada sito isradimo nepirkau, todel jokio recepto pasiulyt negaliu; fluffernutter (batonas+fluff+peanut butter) yra vienintelis galvoje uzstriges prisiminimas apie garsuji Fluff;
PanaikintiAčiū, Aušra (šiandien patikrinau - rimtai - tas pats, Tavo nurodytas Marshmallow Fluff). Bet vis tiek, jaučiu, kad palauksiu, kol Tu čia ką nors išbandysi :) man kaip neaistringai tokių saldėsių gerbėjai, kažkaip rizikinga atrodo pirkti visą indelį vien paragaut. Arba lauksiu rudens.
PanaikintiO grįžtant prie riešutų sviesto, sakykit kaip amerikiečiai jį valgo?
AtsakytiPanaikintiBatonas + kažkokia uogienė + riešutų sviestas? Ačiū :)
Eglucia, amerikieciams riesutu sviestas tai tiesiog visapusiskas universalas, valgomas ir vartojamas visais imanomais budais, pradedant batonas+uogiene baigiant mandriausiais kepiniais, sokoladinais triufeliais, ledais, ir sausainiais suniukams; cia tiesiog milijonas imanomu variantu; net nezinau, nuo ko pradeti;
PanaikintiThis is genius! Ne, tikrai, kaip nerealiai sugalvota ir dar skaniau atrodo. Gražios šventės ir spalvingų fejerverkų ;)
AtsakytiPanaikintiVita, as irgi taip pat pagalvojau kai pamaciau - genialu! ir iskart isbandziau; aciu, Vita, uz palinkejimus;
PanaikintiDoviles Amer komentaras, kurio blogspot kazkodel nepraleido: "Bandysiu sio gerio siandien pasigaminti, tik ne ledu pavidale. Nors gal... Ledu masinos puodas jau seniai laukia saldiklyje...Kokius europinius sausainius galima naudoti siam reikalui, gal sakau kokius digestive? Ir laabai laaabai dziaugiuosi atradus si bloga (is tikro tik del jo ir isigijau ledu masina :)) Taip ir toliau."
AtsakytiPanaikintiDovile, atsiprasau uz betvarke su blogspot - kazkodel Jusu komentaro buvo nutarta neviesinti...; del sausainiu - siaip bet kokie tiktu, geriau butu neriebus ir trapus; o del ledu masinos - tikiuosi dyka nestovi ir dulkiu kampe nerenka; aciu Jums uz visus pagyrimus; as irgi labai dziaugiuosi;
PanaikintiMan kažkokia nostalgija s'mores po vasaros Amerikoje. Pamenu, jog kai kurie nesuprato, kaip mes galime būti to neragavę ir neturėti namie. Net parvežiau lauktuvių šių zefyrų ir hershey šokolado.
AtsakytiPanaikintiMarta, gerai suprantu nostalgija;
Panaikinti