Naujųjų mokslo metų akademinis kalendorius jau atspausdintas ir magnetukais pritvirtintas prie šaldytuvo. Kuprinės išskalbtos ir išdžiovintos. Pietų krepšeliai paruošti naudojimui. Vakar mokykloje buvo atvirų durų diena. Mano mokiniams dar liko kelios dienos vasaros atsotogų. Dar nusimato savaitgalio kelionė. Bet kitą savaitę Jonas ir Julius kulniuos į mokyklą. Mūsų namuose prasidės sumuštinių sezonas.
Tokį didelį sumuštinį iš viso kepaliuko aš dažnai pagaminu iš vakaro. Pernakt pastovėjęs jis daug geriau pjaustosi ir būna daug kvapnesnis. Jokio recepto čia nėra: dedama tai, kas patinka: šviežios ar keptos daržovės, sūris, kumpis arba dešra, dar gal koks žalumynas. Aš niekada nededu šviežių pomidorų ir agurkų, nes nuo jų sumuštinis per daug sudrėktų, o ir pernakt šaldytuve pastovėjusių pomidorų ir agurkų skonis – ne kažin kas. Užtai orkaitėje arba ant grotelių keptos daržovės, pamarinuotos su alyvuogių aliejumi ir su šlakeliu acto arba citrinų sulčių čia tinka nepakeičiamai. Labai skanu yra kepti baklažanai arba cukinijos. Na ir žinoma – paprikos.
Duoną dažniausiai renkuosi ciabatta, nes ji lengva, minkšta ir akyta, o tuo pačiu turi ploną, bet standžią plutelę, todėl visas kepaliukas yra stabilus ir tvirtas, o iš jo padarytas sumuštinis gerai išlaiko formą, neišyra ir neišsklinda į visas puses. Tiks ir kitokia duona: focaccia arba storesnis bagetas, arba kažkas į tai panašaus.
Aš ant abiejų duonos puselių visada užtepu ploną sluoksnį sviesto. Sviestas čia dedamas tam, kad duonos minkštimas nuo drėgmės netaptų šlapias kaip kempinė ir nepradėtų tyžti. Nėra nieko blogesnio už patižusį sumuštinį. Ant sviesto dar galima užbarstyti prieskonių, arba tiesiog galima naudoti kokį paskanintą sviestą: su žolelėmis, su skrudintais česnakais, su džiovintais pomidorais, ir t.t., ir t. pan.
Toliau eina sūris. Mozzarella, provolone, arba geras cheddar; aš dar labai mėgstu sumuštinius su fontina, arba gouda, arba Jarlsberg; ne itin ilgai brandintas brie čia irgi baisiai tinka.
Ant sūrio - keptos marinuotos paprikos; arba kepti baklažanai; arba cukinijos; daržovių pamarinavimas bent kelias valandas daro stebuklus. Patikėkit.
Toliau eina soppressata, arba vytintas kumpis, arba kokia kita gardi sumuštiniams tinkanti mėsytė. Reikia nepamiršti ir žalumynų.
Viskas suvožiama, lengvai paspaudžiama,
suvyniojama į maistinę plėvelę ir dedama į šaldytuvą.
Po kelių valandų raikoma
ir serviruojama,
arba sukama į sviestinį popierių ir pakuojama į sandariai užsidarantį indelį mokykliniams pietums.
Visiems linkiu sėkmingų naujųjų mokslo metų!
Aušra
Aš nieko prieš jei ir man kas tokius sumuštinukus paruoštų nešimuisi į darbą :) Gerų mokslo metų taviesiems vaikinams ir, kad toliau visus stebintų savo akademiniais pasiekimais!
AtsakytiPanaikintiAciu, Jura; linkejimus perduosiu mokiniams; ir tau geru mokslo metu - sekmes reikia ne tik mokiniams ir studentams, bet ir ju profesoriams;
PanaikintiNerealu kaip skaniai atrodo! Bus mano sekmadienio pusryčiai.
AtsakytiPanaikintiAciu, Gabriele; ne tik pusryciai - itariu, kad ir pietums liks;
PanaikintiTikrai labai skaniai atrodo. Reikes man toki sumustini pasiruosti i darba, nes Prancuzijoje mokyklose sumustiniu nesimosi tvarkos nera - arba vaikas valgo mokyklos valgykloje, arba per pietu pertrauka (kuri jei neklystu, 2 valandos) eina namo ir valgo namuose.
AtsakytiPanaikintikaip faina, kad vaikai vidury dienos gali pareiti namo;
PanaikintiO kaip marinuojate cukinijas ir baklažanus?
AtsakytiPanaikintiAnonime, cukinijas ir baklazanus supjaustau isilgai, postoriais griezineliais ir apkepu arba karstoje keptuveje su trupuciu aliejaus, arba virs zariju, arba savo elektriniame George Forman grilyje; kai siek tiek apskrunda is abieju pusiu, griezinelius pabarstau druska, pipirais, dziovintais prieskoniais (raudoneliais, pepperoncini), apslakstau alyvuogiu aliejumi, dar siek tiek svelnaus acto, sudedu sluoksniais I sandariai uzsidaranti inda ir palieku kelioms valandoms kambario temperaturoje, arba pernakt saldytuve;
AtsakytiPanaikinti