Geras žieminis keksas su spanguolėmis. Nei kiek ne per
sausas ir ne per saldus, kvapnus, jaukus ir vaisinis.
Jis labai tiks kalėdiniam dovanojimui, nes
jis stabilus, lengvai vyniojamas ir transportuojamas.
Jo galima buitiškai papjaustyti pusryčiams prie kavos arba arbatos.
Arba netingint
galima mandrai paserviruoti kaip prašmatnų desertą, su apelsinais ir pakaitintu medumi su rozmarinais.
Julius
pareiškė, kad tai yra jo mėgiamiausias keksas ir užsakė iškepti du tokius, kai bus jo eilė į mokyklą nešti užkandžius.
Spanguolinis keksas su riešutais ir apelsinais
Pagal Sweet Pea's Kitchen receptą
1/2 stiklinės* karijų,
stambiai sukapotų
1 šaukštas tarkuotos apelsinų žievelės
nuo 1 didelio apelsino
1/3 stiklinės šviežiai
išspaustų apelsinų sulčių
2/3 stiklinės kefyro
85 g sviesto, ištirpinto
1 kiaušinis
2 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
1/2 šaukštelio druskos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/4 šaukštelio valgomosios sodos
1 1/2 stiklinės šviežių spanguolių (170 g), stambiai sukapotų
*1 stiklinė
= 236 ml
Orkaitę
įkaitinti iki 190oC.
Sviestu ištepti stačiakampės kekso formos dugną
ir šonus.
Riešutus
paskleisti ant plačios
kepimo skardos ir kepti orkaitėje,
laikas nuo laiko pamaišant,
kol lengvai apskrus, maždaug
5 – 7 minutes. Riešutus traukti iš
orkaitės ir palikti, kad
atvėstų.
Nedideliame dubenėlyje
išplakti apelsinų sultis, tarkuotą apelsinų žievelę,
kefyrą, tirpintą sviestą ir kiaušinį. Į atskirą
dubenį persijoti miltus,
cukrų, druską, kepimo miltelius ir sodą. Skystų ingredientų mišinį supilti į sausus ingredientus
ir atsargai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų. Atsargiai įmaišyti spanguoles
ir riešutus.
Tešlą sukrėsti į
paruoštą kekso formą, mentele išlyginti paviršių. Kepti 20 minučių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki
175oC. Kepti dar maždaug
45 minutes, kol keksas įgaus
sodrią auksinę spalvą, ir medinis iešmelis,
įkištas į patį
kekso centrą, liks
sausas. Iškepusį keksą traukti iš
orkaitės. Palikti maždaug 10 minučių, kad šiek
tiek atvėstų. Apversti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų, mažiausiai
1 valandą.
Cranberry Orange Pecan Bread
Recipe from
Sweet Pea's Kitchen
1/2 cup pecans, chopped coarse
1 tablespoon grated zest from 1
large orange
1/3 cup freshly squeezed orange
juice
2/3 cup buttermilk
6 tablespoons butter, melted
1 egg
2 cups flour
1 cup sugar
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1 1/2 cups cranberries (6 ounces),
chopped coarse
Preheat the oven to 375oF. Grease bottom and sides of a 9 x 5-inch loaf pan.
Spread the pecans onto a baking sheet and place in preheated oven 5-7 minutes until fragrant. Shake the baking sheet halfway through baking so the nuts will toast evenly. Remove nuts from oven and set aside to cool completely.
In a small bowl, whisk together orange juice, zest, buttermilk, butter, and egg; set aside. In a large bowl sift together flour, sugar, salt, baking powder, and baking soda. Stir liquid ingredients into the dry until just moistened. Gently stir in cranberries and pecans. Do not overmix.
Scrape batter into prepared loaf pan and smooth surface with a rubber spatula. Bake 20 minutes, then reduce heat to 350oF; continue to bake until golden brown and toothpick inserted in center of loaf comes out clean, about 45 minutes longer. Cool in pan 10 minutes, invert onto a wire rack and cool completely before serving, at least 1 hour.