Aš nesu labai didelė visokių sausų mišinių ir kepinių “iš pakelio”
mėgėja. Pyragai iš tokių mišinių dažniausiai turi priklų sintetinį
prieskonį, keksai ir keksiukai paprastai būna daug sausesni negu tie,
kur kepami iš tikros tešlos, o scones, biscuits, ir kitokio tipo greitos
bandelės iš pokelio, mano manymu išvis būna netikę. Aš niekada nepirkau
jokių mandrų mišinių; Williams-Sonoma neseniai pradėjo pardavinėti BAKED ir BOUCHON ir SPRINKLES
mišinius; internete mačiau, kad juos daug kas giria. Gal tie mandri
mišiniai ir geri; aš jų kol kas neragavau, todėl negaliu jų nei peikti,
nei girti. Bet tie tradiciniai, pardavinėjami jau daugybę metų eilinėse
parduotuvėse, niekada manęs nežavėjo, nors išragauta jų buvo be
skaičiaus.
Mano namuose yra vienas užkietėjęs pyragų “iš
dėžės” kepėjęs. Kai vyrija pasilieka viena namuose ir perima šeimos
maitinimo estafetę, arba kai šiaip užplūsta nostalgija, žiurėk jau ir
maišomas Duncan Hines šokoladainis, arba Betty Crocker Angel Food biskvitas, arba ryškiai geltoni keksiukai, irgi Betty Crocker, iš dėžės su viliojančiu pavadinimu “Super Moist Yellow”; šitie dažniausiai būna dosniai užtepami “Rich and Creamy” šokoladiniu kremu ir visi iki vieno išgaruoja nuo lėkštės dar prieš man pareinant namo.
Kol
aš ir Shawn dar buvom nevedę ir gyvenom pusiau atskirai ir pusiau
viengungiškai, kartais savaitgaliais jis kepdavo blynus, visada iš
pokelio, bet ne visada tuos pačius. Nes Shawn, kaip ir man, tie
pakeliniai blynai niekada nepatiko – jie visada per mažai iškildavo, jų
skonis būdavo lėkštas, kol ant jų storai neužtepdavai sviesto ir
neužpildavai puslitrio sirupo. Tie pakeliniai blynai veldavosi burnoje, o
atšalę paprastai tapdavo guminiai ir nevalgomi. Blynų mišinių mes su
Shawn esame išbandę bene daugiausiai, pradedant tradiciniais Aunt Jemima ir Bisquick, baigiant New Hope Mills ir visokiausiomis “All Natural / All Organic / The Best Stuff On Earth” variacijomis. Net garsieji Williams-Sonoma mišiniai
po $12.00 už nedidukę dėželę buvo greitai nurašyti, ir ne tik dėl jų
absurdiškos kainos. Williams-Sonoma blynai, nors ir neturėjo sintetinio
gumos prieskonio, vistiek prašyte prašėsi litro sirupo, o jų skonis buvo
toli gražu ne kažin kas.
Po poros metų savaitinių
šeštadieninių/sekmadieninių bandymų ir nusivylimų, visi sausi mišiniai
mano buvo nurašyti. Visi, išskyrus vieną.
Seniai
seniai, kai aš ir Jonas dviese gyvenom Hanover, New Hampshire, maždaug
už 2-jų minučių kelio nuo mūsų namų, kitoje Connecticut upės pusėje buvo
King Arthur Flour parduotuvė. Ir ten buvo parduodamas visų sausų
mišinių mišinys čempionas – Saturday Morning Pancakes; 1.5 kg sverianti
ir $11.00 kainuojanti ruda pakuotė. Tai buvo visiškai tobuli,
absoliučiai ir be konkurencijos geriausi mano gyvenime kada nors ragauti
blynai. Tai buvo super blynai. Ir super mišinys. Blynai buvo minšti,
aukšti ir purūs, be galo skanūs, tiek karšti, tiek atvėsę. Jų skonis
buvo toks švelnus, naminis; juos kepant virtuvė kvepėjo šeštadieniu.
Išsikrausčius gyventi į Itaką, aš tą mišinį ėmiau užsisakinėti paštu ir
net buvau susitikusi su mūsų vietinio Wegmans
vadybininku, kad jį įtikinčiau, jog Wegmans yra tiesiog būtina pradėti
užsakinėti King Arthur Flour blynų mišinį. Tada kaip tyčia King Arthur
Flour nustojo pardavinėti mano legendinius blynus. Aš jiems iškart
paskambinau; jie ėmė atsiprašinėti ir guodėsi, kad ta kompanija, kuri
gamino pieno miltelius Saturday Morning Pancakes mišiniui, nustojo tuos
pieno miltelius gaminti; tokiu būdu King Arthur Flour nebegalėjo
pardavinėti savo legendinių Saturday Morning Pancakes. Vienu žodžiu,
mano puikiųjų blynų neliko. Tada King Arthur Flour pagalbos telefonas
man pasiūlė išbandyti vieną jų rekomenduojamą receptą. Žemiau rasit tą
receptą. Tai tikrai labai geri blynai, beveik tokie pat geri, kaip tie
iš pakelio.
Ačiū, kad skaitėte.
Aušra
2 kiaušiniai
1 1/4 stiklinės* pieno
43 g ištirpinto sviesto
184 g miltų
3/4 šaukštelio druskos
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukštai cukraus
*1 stiklinė = 236 ml
Elektriniu mikseriu, nustatyto ant didžiausio greičio, plakti kiaušinius ir pieną, kol stipriai išputos, maždaug 3 minutes. Įmaišyti tirpintą sviestą. Tiesiai į tešlą persijoti sausus ingredientus. Atsargiai išmaišyti. Palikti 15 minučių, kad tešla pastovėtų ir šiek tiek sutirštėtų.
Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinti keptuvę storu dugnu. Patepti sviestu. Kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi (vandens lašelis momentaliai išgaruos), pilti porą gerų šaukštų tešlos ir kepti, kol blyno paviršius pasidengs burbuliukais ir viena puse gražiai paruduos, maždaug 2 minutes. Blyną atsargiai apversti. Kepti, kol kita pusė paruduos. Apversti tik vieną kartą. Iškeptus blynus iškart tiekti į stalą.
Variacijos:
Blynai su spanguolėmis: į paruoštą tešlą įmaišyti perpus perpjautas spanguoles.
Blynai su mėlynėmis: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti šviežių arba šaldytų miško mėlynių.
Blynai su šokoladu: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti miniatiūrinių šokolado lašelių.
2 eggs
1 1/4 cups milk
3 tablespoons melted butter
1 1/2 cup flour
3/4 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder
2 tablespoons sugar
Beat the eggs and milk until light and foamy, about 3 minutes at high speed of a stand or hand mixer. Stir in the butter. Sift in dry ingredients. Gently and quickly mix into the egg and milk mixture. Let the batter rest for at least 15 minutes, while the griddle is heating. It will thicken slightly.
Heat a heavy frying pan over medium heat, or set an electric griddle to 375°F. Lightly butter frying pan or griddle. The pan or griddle is ready if a drop of water will skitter across the surface, evaporating immediately.
Drop 1/4 cupfuls of batter onto the lightly greased griddle. Bake on one side until bubbles begin to form and break, about 2 minutes; then turn the pancakes and cook the other side until brown, about 1 1/2 to 2 minutes. Turn over only once. Serve immediately.
Variations:
Cranberry pancakes: mix in roughly chopped cranberries into prepared batter.
Blueberry pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter fresh or frozen wild blueberries on top.
Chocolate chip pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter miniature chocolate chips on top.