Aš
jau kuris laikas laikausi citrusinių
vaisių dietos. Ne, aš nepradėjau lankyti baleto. Ir svorio aš nemetu. Dieta prasidėjo kažkaip savaime, ir dabar aš taip įsijaučiau, kad nebegaliu sustoti.
Dieta nėra labai griežta (nes ji yra mano pačios
sugalvota); galima valgyti ir mėsą, ir saldumynus, ir daug ką kitą. Aš
visa tai ir valgau. Bet mano kasdieniniame racione aiškiai dominuoja citrusiniai: pusryčiams - apelsinas (arba du), dar varškė arba jogurtas ir juoda arbata; pietums –
salotos, greipfutas, juoda arbata, tamsus šokoladas; vakarienei – pora apelsinų, dar gal vienas kitas
mandarinas, ir kava; naktipiečiams
– koks nedidukas madarinukas, gal dar obuolys arba kriaušė, sausų
pusryčių dubenėlis, ir didelis kaušas
karšto pieno. Kitą dieną vėl
tas pats, su minimaliais nukrypimais. Paskaičiau
aš dabar šitą racioną ir lengvai pasibaisėjau;
kažko labai jau liguistai jis man nuskambėjo. Ir kažkaip atvirkščiai viskas pas
mane: vakare kava, pienas ir sausi pusryčiai. Bet yra kaip yra; o bloge/tinklaraštyje
reikia rašyti tiesą, tai ir surašiau aš tai, ką valgau. Va ir išlindo yla iš
maišo.
Dieta
prasidėjo, kai prasidėjo citrusinių sezonas. Supermarkete/prekybos centre prie
pat įėjimo surykiuotos ilgiausios eilės dėžių su vaisiais: N rūšių apelsinų, mažiausiai
penkios rūšys mandarinų, kelių spalvų greipfrutai, kinkanai, tangelai ir net Budos rankos. Kuo daugiau perki, tuo
pigiau, todėl pravažiavus pro visus stelažus su citrusiniais mano vežime neišvengiamai
nusėda koks raudonųjų apelsinų maišas, dar Satsuma/likerinių
mandarinų pakas, ir dar šis bei tas. Pačiame citrusinių ekspozicijos centre yra
pastatytas stalelis, kur spaudžiamos visokio tipo citrusinių vaisių sultys,
geltonos, oranžinės, rausvos ir raudonos, saldžios, rūgščios ir pagal
pageidavimą. Galite įsivaizduoti, koks ten tvyro aromatas, prie tos sulčių spaudyklės: tiesiog sutirštintas citrusinių kvapų
debesis. Tų šviežiai išspaustų citrusinių vaisių sulčių butelaičiai yra čia pat
dailiai rykiuojami ant ledų; viskas ten taip patraukliai ir šviežiai atrodo, kad dažnai praeidama aš prigriebiu ir sulčių. Parėjus
namo visas tas parsineštas gėrybes reikia suvartoti. Štai taip ir prasidėjo mano dieta.
Maža
to – Jono styginių orchestro direktorė/dirigentė
nutarė surinkti pinigų orkestro kelionei. Ta proga ji susitarė su vienu citrusinių
medelynu Floridoje, ir tie sutiko parduoti mūsų mokyklai vaisių, o dalį
surinktų pinigų leido paskirti vaikų
kelionei. Taigi, visi puolėm pirkti viaisus, ir orkestro nariai, ir visi įkalbėtieji
draugai, pažįstami ir giminės. Vaisių niekas nepardavinėja po du ar po tris;
juos teko pirkti dėžėmis. Aš, darydama gerą darbą ir negailėdama pinigų mūsų nuostabiąjam
orkestrui, užsifundijau dvi dailias dėželes vaisių: viso labo 25 kg navel apelsinų ir dar
25 kg rausvųjų Floridos greipfrutų. Esant tokiems kiekiams, citrusinių vaisių dieta man nusimato iki
kokio liepos mėnesio, ne trumpiau.
Šių
salotų receptą užtikau bevartydama Food and Wine. Receptas su mano dietiniais apribojimais nesikirto, todėl kaip mat pripjausčiau vaisių, sumaišiau padažą
ir pasiserviravau aš sau šių salotų šeštadienio pietums. Labai geros salotos. Ypač
padažas geras – grietininis, saldus, su klevų sirupu ir aguonomis. Po pietų aš dar sumaišiau to padažo, dvigubą
normą, supyliau į stiklainiuką ir įkišau į
šaldytuvą; tiks ne tik su vaisiais, bet ir su dar daug daug kuo. Geras
padažas.
Ačiū,
kad skaitėte.
Aušra
Citrusinių
vaisių salotos su grietininiu aguonų padažu
Citrusinių
vaisių*: apelsinų, greipfrutų, žaliųjų ctirinų
Šviežių petražolių lapelių*
Askaloninių česnakų*
Padažui:
1/4 stiklinės** grietinės
1 šaukštelis tarkuotos citrinų žievelės
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukštai klevų sirupo
1 šaukštelis aguonų
*Kiekiai - priklausomai nuo valgytojų skaičiaus ir apetito
**1 stiklinė = 236 ml
Vaisius nulupti aštriu peiliu, nupjaunant žievę ir kartųjį baltą požievį; supjaustyti skiltelėmis, pašalinant tarp skiltelių esančias odeles (žiūr. video).
Česnakus nulupti ir supjaustyti plonais žiedais.
Petražolių lapelius nuskabyti nuo kotelių.
Nedideliame dubenėlyje sumaišyti padažui skirtus ingredientus.
Vaisių skilteles sudėti į lėkštę. Suberti petražoles ir česnakų žiedus. Atsargiai išmaišyti. Salotas apšlakstyti padažu ir tuojau pat tiekti į stalą.
Šviežių petražolių lapelių*
Askaloninių česnakų*
Padažui:
1/4 stiklinės** grietinės
1 šaukštelis tarkuotos citrinų žievelės
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukštai klevų sirupo
1 šaukštelis aguonų
*Kiekiai - priklausomai nuo valgytojų skaičiaus ir apetito
**1 stiklinė = 236 ml
Vaisius nulupti aštriu peiliu, nupjaunant žievę ir kartųjį baltą požievį; supjaustyti skiltelėmis, pašalinant tarp skiltelių esančias odeles (žiūr. video).
Česnakus nulupti ir supjaustyti plonais žiedais.
Petražolių lapelius nuskabyti nuo kotelių.
Nedideliame dubenėlyje sumaišyti padažui skirtus ingredientus.
Vaisių skilteles sudėti į lėkštę. Suberti petražoles ir česnakų žiedus. Atsargiai išmaišyti. Salotas apšlakstyti padažu ir tuojau pat tiekti į stalą.
Citrus Salad with Creamy Poppy
Seed Dressing
Recipe from Food & Wine | December 2012
Variety
of citrus fruit*: oranges, grapefruit, lemons, limes, etc.
Fresh parsley*
Shallots*
Dressing:
1/4 cup sour cream
1 teaspoon lemon zest
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 tablespoons maple syrup
1 teaspoon poppy seeds
Fresh parsley*
Shallots*
Dressing:
1/4 cup sour cream
1 teaspoon lemon zest
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 tablespoons maple syrup
1 teaspoon poppy seeds
*All amounts depend on the number of eaters and their appetite
Using a sharp knife, peel the fruit by cutting off the skin and the bitter pith. Cut fruit into segments by cutting between the membranes: see video.
Peel the shallots and slice them into thin rings.
Pluck parsley leaves from the stems.
In a small bowl mix all dressing ingredients.
Place fruit segments onto a plate. Add parsley and sliced shallots. Mix gently. Drizzle salad with some dressing. Serve immediately.