12 vasario, 2013

Užgavėnių tortas

Debesys - Užgavėnės 2013

Jau antri metai iš eilės mes Užgavėnes švęsime su laužais, su More ir su tradicija tapusiomis atrakcijomis mūsų apsnigtame, dūmais kvepiančiame kieme.

Bus karšto vyno ir karštos kakavos. Bus daug dešrelių, svieste apkepintų kleckų, raugintų kopūstų ir keptų obuolių. Nebus tik blynų. Bet užtai bus lietinių tortas, perteptas saldžiai sūria karamele ir plakta grietinėle. Linksmi, stori ir labai labai sotūs mes šįvakar iš kiemo varysime žiemą.

Linksmų ir sočių jums Užgavėnių!

Aušra























 

Lietinių tortas
 


Lietiniams:
60 g sviesto
1 1/2 st. pieno
1 1/2 st. miltų
12 valg. š. vandens
3 kiaušiniai
2 valg. š. cukraus
Žiupsnelis druskos

Karamelei:
1/2 st. cukraus
1 valg. šaukštas kukurūzų sirupo
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
1/3 st. grietinės

Kremui:
1 1/4 st. grietinėlės
1 valg. š. grietinės
2 valg. š. cukraus pudros
1 arb. š. vanilės esencijos




Lietiniai:
Mažame puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinkite sviestą ir kaitinkite, kol paruduos. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų.

Į elektrinį maišytuvą sudėkite visus lietiniams skirtus ingredientus, supilkite atvėsusį sviestą ir viską gerai išplakite.
20 cm skersmens keptuvę įkaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies. Keptuvės dugną patepkite sviestu. Ant karštos keptuvės užpilkite lietinių tešlos, keptuvę paverskite, kad tešla padengtų visą dugną. Kepkite 1 – 2 minutes, kol lietinio apačia ir kraštai apdžius ir paruduos. Lietinį atsargiai apverskite, kepkite ant kitos pusės, kol paruduos. Iškeptą lietinį dėkite ant grotelių, kad atvėstų. Iš duoto kiekio tešlos išeis maždaug 22 – 25 lietiniai.

Karamelė:
Mažame puodelyje pakaitinkite gritinėlę, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Įberkite druskos, išmaišykite. Nukelkite nuo ugnies.

Į vidutinio dydžio puodelį suberkite cukrų, supilkite sirupą ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, kol užvirs. Toliau virinkite nemaišant, tik laikas nuo laiko drėgnu šepetėliu nubraukiant cukrų nuo puodelio kraštų, kol karamelė įgaus sodrią gintarinę spalvą. Nukelkite nuo ugnies, supilkite karštą grietinėlę, išmaišykite. Įmaišykite grietinę ir palikite šaltai, kad atvėstų.

Kremas:
Grietinėlę ir grietinę plakite elektriniu plakikliu, kol pradės tirštėti. Suberkite persijotą cukraus pudrą, supilkite vanilės esenciją ir toliau plakite, kol kremas taps standus.

Torto konstravimas:
Ant lėkštės arba padėklo dėkite vieną lietinį. Ant jo užtepkite arbatinį šaukštelį karamelės ir kaupiną valgomąjį šaukštą kremo. Ant viršaus dėkite kitą lietinį ir toliau sluoksniuokite, kol sudėsite visus lietinius ir sutepsite visą karamelę bei kremą. Torto viršų puoškite šviežiais vaisiais arba uogomis.









Gâteau de Crêpes



Crêpes:
60 g butter
1 1/2 cup milk
1 1/2 cup flour
12 tbs. water
3 eggs
2 tbs. sugar
Pinch of salt

Caramel:
1/2 cup sugar
1 tbs. corn syrup
1/3 cup water
2/3 cup heavy cream
1/3 cup sour cream

Cream:
1 1/4 cup heavy cream
1 tbs. sour cream
2 tbs. powdered sugar
1 tsp. vanilla extract



Crêpes:
In a small saucepan set on medium heat melt butter and cook until it turns brown and fragrant. Take off the heat and let it cool.

Place remaining ingredients into the blender, pour in browned butter, blend well.

Place an 8-inch pan on medium heat, butter the bottom of the pan. When the pan is hot and the butter begins to sizzle, pour a small amount of the crêpe batter and tilt the pan that the batter covers the entire bottom in an thin even layer. Cook for about 1 – 2 minutes, until the bottom and the edges of the crêpe become dry and browned. Carefully flip the crêpe and brown the other side. Slide the cooked crêpe onto a cooling rack. Proceed with remaining crêpes. For a given amount of batter you should end up with approximately 22 – 25 crêpes.

Caramel:
In a small saucepan heat cream and salt until it just begins to boil. Remove from heat.

In medium sauce pan set on medium heat stir sugar, corn syrup and water until the mixture comes to a boil. Stop stirring; just occasionally wipe the sides of the saucepan with wet pastry brush, until caramel turns deep amber in color. Remove from heat. Stir in hot cream, then sour cream. Mix well and put aside to cool.

Cream:
Using electric mixer whip heavy cream and sour cream until just begins to thicken. Sift in powdered sugar, add vanilla, and continue whisking until becomes firm.

Assembling the Cake:
Place one crêpe on a plate or a cake stand. Smear it with a teaspoon of caramel, top with a heaping tablespoon of cream, place another crêpe on top. Continue stacking until all crepes, caramel and cream are gone. Decorate the top of the cake with fresh fruit or fresh berries.