Šiuos pyragaičius kepiau vienam
labai mergaitiškam, rausvai-rožiniam pasibuvimui (baby
shower), jau tuoj-tuoj gimsiančios mažylės Sonya ir jos mamos Alison
garbei.
Pyragaičiai tai progai labai tiko ir gana neblogai žiūrėjosi, šalia rožinių macarons ir visų tų rausvų mezginiuotų dovanų. Manau kad šie pyragaičiai sėkmingai sudalyvautų ne tik baby shower vaišėse, bet ir, tarkime, ant Velykų stalo. Toks miniatiūrinis porcijinis desertas, beje – labai skanus; o svarbiausia – juo su niekuo nereikės dalintis.
Aušra
Pyragaičiai tai progai labai tiko ir gana neblogai žiūrėjosi, šalia rožinių macarons ir visų tų rausvų mezginiuotų dovanų. Manau kad šie pyragaičiai sėkmingai sudalyvautų ne tik baby shower vaišėse, bet ir, tarkime, ant Velykų stalo. Toks miniatiūrinis porcijinis desertas, beje – labai skanus; o svarbiausia – juo su niekuo nereikės dalintis.
Aušra
Apelsininiai rikotos pyragaičiai su deginto cukraus plutele
Pagal
receptą iš Domestic Fits
Padas:
3/4 stiklinės* sutrintų graham sausainių
2 šaukštai rudojo cukraus
40 g tirpinto sviesto
Pyragaičiai:
225 g grietinėlės sūrio, kambario temperatūros
1/4 stiklinės rikotos
1/2 stiklinės cukraus
1 kiaušinis
1 šaukštas tarkuotos apelsino žievelės
1/4 stiklinės raudonųjų apelsinų sulčių
Įdaras:
1/3 stiklinės rikotos
1/3 stiklinės cukraus pudros
1/2 šaukštelio vanilės esencijos
Plius 2 šaukštai cukraus, pabarstymui
*1 stiklinė = 236 ml
Orkaitę įkaitinti iki 190oC.
Virtuviniame kombaine sumalti sausainių trupinius ir rudąjį cukrų. Supilti tirpintą sviestą ir sukti, kol masė taps panaši į drėgną smėlį.
Į miniatiūrinių cheesecake formeles įdėti metalinius dugnelius, vidų išpurkšti riebalais.
Į formeles dėti maždaug 1 šaukštą trupinių mišinio, jį įspausti į formelės dugną, kad susidarytų vienodo storio pakankamai stipriai suspaustas sausainių sluoksnį.
Elektriniu mikseriu išsukti grietinėlės sūrį ir rikotą. Suberti 1/2 stiklinės cukraus ir sukti, kol masė taps tirštos grietinės konsistencijos. Sudėti kiaušinį, tarkuotą apelsino živelę, supilti sultis ir gerai išmaišyti.
Sūrio masę dėti į formeles ant sausainių sluoksnio, pripildant maždaug iki 3/4 formelių aukščio.
Kepti 12 – 15 minučių, kol pyragaičiai sustandės. Atvėsinti formelėse. Išimti iš formelių, lengvai į viršų paspaudžiant formelės dugną. Pyragaičiams atvėsus, jų centre susidarys įdubimas.
Įdarui: nedideliame dubenėlyje išsukti rikotą, cukraus pudrą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės. Įdarą šaukšteliu dėti ant pyragaičių viršaus, tiesiai į centre susidariusį įdubimą. Atšaldyti.
Prieš pat tiekiant į stalą, ant šaltų pyragaičių viršaus užbarstyti ploną sluoksnį cukraus. Virtuviniu deglu trumpai padeginti cukrų, kol ištirps ir lengvai paruduos. Iškart tiekti į stalą.
Bruleed Blood Orange and Ricotta
Miniature Cheesecakes
Recipe from Domestic Fits
Crust:
3/4 cup crushed graham crackers
2 tablespoons brown sugar
3 tablespoons melted butter
Cheesecakes:
8 ounces cream cheese, softened
1/4 cup ricotta
1/2 cup sugar
1 egg
1 tablespoon orange zest
1/4 cup freshly squeezed blood orange juice
Topping:
1/3 cup ricotta
1/3 cup powdered sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
Plus 2 tablespoons sugar for the brulee crust
Preheat oven to 375oF.
In a food processor, add the graham crackers and brown sugar, process until nothing is left but crumbs. Add the butter and process until it resembles wet sand.
Place metal disks into place in the bottom of each slot of miniature cheesecake pan. Spray with cooking spray.
Place about 1 tablespoon of crust mixture into the bottom each cheesecake slot. Press very well into place until compacted.
With electric mixer beat cream cheese and ricotta on high until well combined. Add 1/2 cup sugar and beat on high until creamed. Add the egg, orange juice, and zest and beat until well combined.
Spoon the batter on top of the crust, filling the cheesecake slots until 3/4 of the way full.
Bake for 12-15 minutes or until the cheesecakes no longer giggle in the middle when the rack is shaken.
Allow to cool for 20 minutes before attempting to remove from pan. Once cool, press upward in the hole on the bottom of the pan. Disk should remove easily. Once the cheesecakes cool, they will sink in the center.
For the topping: in a small bowl, mix the ricotta, powdered sugar and vanilla until well combined. Top each cheesecake with enough ricotta mixture to fill to hole in the center until level.
Chill until ready to serve, at least one hour.
Just prior to serving, sprinkle an even layer of granulated sugar over each cheesecake. Slowly pass a kitchen torch over the sugar until it melts into a liquid and becomes a golden brown. Serve right away.