20 kovo, 2013

Varškės apkepas Nr.2










Išbandžiau dar vieną varškės apkepo receptą. Ne todėl, kad pirmasis bandytas buvo blogas, bet paprasčiausiai norėjau plačiau patyrinėti, kokie būna varškės apkepai ir kuo jie tarpusavyje skiriasi. Aš varškės apkepų srityje visiškai nenusimanau, ir patirties tame turiu minimaliai. Pirmasis mano apkepas buvo iškeptas pernai vasarą pagal Neringos receptą; jis visiems ragavusiems labai patiko ir buvo jau kelis kartus pakartotas. Neseniai Asta iš Saulėtos virtuvės pasigyrė, kad ji kepa patį tobuliausią pasaulyje varškės apkepą, todėl man baisiai parūpo palyginti Neringos ir Astos receptus.

Šiaip tai abu receptai yra labai panašūs; net proporcijos beveik tokios pačios. Esminis skirtumas tik tas, kad Neringa į savo apkepą deda sviesto, o Asta – ne. Na ir apipavidalinimas šiek tiek skiriasi.

Neringa apkepą kepa apvalioje formoje, formos kraštus apibarsto džiūvėseliais, todėl jos apkepas labiau panašus į tradicinį cheesecake pyragą; iš pažiūros atrodo tikras cheesecake, tik iš varškės. Neringos apkepas standus, gerai pjaustosi, labai skanus tiek šiltas, tiek atšąlęs, ir labai tinka tais atvejais, kai reikia kažką pusrytinio ir saldaus nusinešti į svečius arba į kokį pobūvį. Toks super geras brunch’o patiekalas. Ir skanus – be galo.

Asta savo tobuląjį apkepą kepa stačiakampėje formoje ir pjausto kvadratėliais. Astos apkepas plonesnis ir puresnis (nes forma didesnė, ir į tešlą nededama sviesto). Atvėsęs Astos apkepas irgi skanus, bet šiltas jis yra šimtąkart skanesnis. Todėl Astos apkepą kepsiu tada, kai pusryčiausime namie, ir kai galima bus jį nešti į stalą tiesiai iš orkaitės.

Štai tokia trumpa analizė varškės apkepų skyrelyje.

Aušra











 







Varškės apkepas Nr. 2

Pagal Astos iš Saulėtos virtuvės receptą
 


1 kg varškės
12 šaukštų manų kruopų
1 ½ stiklinės* pieno
6 kiaušiniai
9 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

*1 stiklinė = 236 ml

Manų kruopas supilti į dubenį, užpilti pienu ir palikti maždaug 30 – 60 minučių, kad išbrinktų.

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Gilų kepimo indą (20 x 30 cm ) ištepti sviestu.

Elektriniu mikseriu išplakti trynius su cukrumi iki purumo.

Varškę pertrinti šakute arba per tankų sietelį. Pertrintą varškę sudėti į trynių masę. Supilti manų kruopų–pieno mišinį, vanilės ekstraktą ir viską gerai išmaišyti.

Kitame dubenyje iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymus. Išplaktus baltymus dalimis dėti į varškės masę ir atsargiai išmaišyti, kad neliktų baltymų ruožų. Paruoštą masę supilti į kepimo indą. Mentele arba šaukštu išlyginti paviršių ir pašauti į karštą orkaitę. Kepti maždaug 50 - 60 minučių, kol apkepo viršus įgaus sodrią auksinę spalvą. Traukti iš orkaitės. Palaukti 15 – 20 minučių, kad šiek tiek atvėstų. Tiekti šiltą, su grietine, arba su crème fraiche, arba su gervuogių padažu.




Gervuogių padažas


3 stiklinės gervuogių, šviežių arba šaldytų
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas citrinų sulčių
Žiupsnelis druskos

Visus ingredientus sudėti į vidutinio dydžio puodą ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, kol užvirs. Sumažinti ugnį ir virti, laikas nuo laiko pamaišant, kol uogos suminkštės, maždaug 5 – 8 minutes. Nukelti nuo ugnies, patikrinti, ar netrūksta cukraus. Masę pertrinti par tankų sietelį. Supilti į sandariai užsidarantį indą. Laikyti šaltai.














Farmers Cheese – Farina Cheesecake No. 2

Recipe from Saulėta Virtuvė


1,5 pounds farmers cheese
12 tablespoons Farina (cream of wheat)
1 ½ cups milk
6 eggs, separated
9 tablespoons sugar
1 teaspoon vanilla extract


Place Farina into a medium size bowl. Pour milk over Farina, stir well and set aside for 30 – 60 minutes to soak.

Preheat oven to 350oF. Butter deep baking pan (9 x 13”).

Using electric mixer beat egg yolks and sugar until pale and fluffy.

Mash farmers cheese thoroughly with a fork, or push it through a mesh strainer. Add cheese to egg yolks. Also add Farina-milk mixture and vanilla extract. Mix well.

In a separate bowl whisk egg whites until stiff peaks form. Gradually add egg whites into Faina-cheese mixture, mix gently until no visible streaks of egg whites remain. Pour batter into prepared baking pan. Smooth the top with a spatula or a spoon. Place into preheated oven. Bake for approximately 50 – 60 minutes until the top of the cake turns deep golden brown. Remove from oven. Let sit at room temperature for about 15 – 20 minutes. Serve warm, with sour cream,






Blackberry sauce


3 cups blackberries, fresh or frozen
2 tablespoons sugar
1 tablespoon lemon juice
Pinch of salt


Place all ingredients into medium size saucepan set on medium heat. Bring to a boil. Reduce heat to low and cook, stirring occasionally, until berries become soft and translucent, about 5 – 8 minutes. Remove from heat. Push the entire contents of the pan through mesh strainer. Pour into an airtight container. Refrigerate.