Šitą sriubą buvau visai
pamiršusi. Anksčiau gana dažnai ją virdavau, ir ji visiems labai patiko; net
nežinau, kodėl aš ją užmečiau gilion užmarštin. Receptą prisiminiau bevartydama
paskutinį Bon
Appetit. Prisiminusi iškart išviriau khao soi – tailandietišką
sriubą su kokosų pienu, žaliosiomis citrinomis, vištiena ir kario preskoniais.
Sriubos aštrumą galima reguliuoti dedant daugiau arba mažiau (arba išvis nededant) čili paprikų. Aš kartais čili išvis nededu; vietoj jų prie sriubos būna aštraus padažo arba čili aliejaus – valgantieji gali pasiaštrinti kiekvienas savo sriubą, kiek kam patinka.
Mano šeima khao soi todėl ir mėgsta – nes su šia sriuba yra daug pasirinkimo laisvės. O laisvė, ypač valgant, yra gerai. Išverdamas bazinis sultinys su kokosų pienų ir prieskoniais, o į jį po to kiekvienas prisideda norimų priedų: vištienos, lakštinių, staigiai pamarinuotų svogūnų, kalendros lapelių, citrinų sulčių o kam trūksta ugnies – dar ir aštraus padažo.
Labai skanu.
Aušra
Sriubos aštrumą galima reguliuoti dedant daugiau arba mažiau (arba išvis nededant) čili paprikų. Aš kartais čili išvis nededu; vietoj jų prie sriubos būna aštraus padažo arba čili aliejaus – valgantieji gali pasiaštrinti kiekvienas savo sriubą, kiek kam patinka.
Mano šeima khao soi todėl ir mėgsta – nes su šia sriuba yra daug pasirinkimo laisvės. O laisvė, ypač valgant, yra gerai. Išverdamas bazinis sultinys su kokosų pienų ir prieskoniais, o į jį po to kiekvienas prisideda norimų priedų: vištienos, lakštinių, staigiai pamarinuotų svogūnų, kalendros lapelių, citrinų sulčių o kam trūksta ugnies – dar ir aštraus padažo.
Labai skanu.
Aušra
Khao soi tyrė:
2 – 3 mažos tailandietiškos čili paprikos, perpjautos pusiau, išskobtos sėklos
1 nedidelis svogūnas (arba 2 askaloniniai česnakai), stambiai supjaustytas
8 skiltelės česnako
5 cm šviežios imbiero šaknies, nuluptos, supjaustytos griežinėliais
1/4 stiklinės* šviežių kelendros stiebelių, stambiai sukapotų
1 šaukštas maltos kalendros
1 šaukštas maltos ciberžolės
1 šaukštelis kario prieskonių mišinio
1/4 stiklinės karšto vandens
Sriuba:
2 šaukštai aliejaus
2 skardinės (800 ml) nesaldinto kokosų pieno
2 stiklinės vištienos sultinio
3 šaukštai tailandietiško žuvies padažo
1 šaukštas rudojo cukraus
Druskos
Virtos arba keptos vištienos, susmulkintos
Kiaušininių lakštinių
Raudonojo svogūno žiedai
Sojų pupelių daigai
Šviežios kalendros lapeliai
Traškūs keptų svogūnų žiedai
Aštraus čili aliejus
Žaliųjų citrinų skiltelės
*1 stiklinė = 236 ml
Tyrė: virtuviniame kombaine sumalti čili
paprikas, svogūną, česnaką, imbiero griežinėlius, kalendros stiebelius, sausus
prieskonius (kalendrą, ciberžolę ir kario mišinį) ir karštą vandenį, kol
susiformuos vientisa tyrė. Jeigu tyrė per sausa, įpilti dar kelis šaukštelius
karšto vandens.
Sriuba: dideliame puode ant vidutinio
karštumo ugnies pakaitinti aliejų. Sudėti paruoštą tyrę ir kepti, pastoviai
maišant, maždaug 4 – 6 minutes, kol pradės ruduoti. Supilti kokosų pieną,
vištienos sultinį, užvirinti ir virti maždaug 5 – 8 minutes. Nukelti nuo
ugnies. Suberti cukrų, druską. supilti žuvies padažą. Išmaišyti. Laikyti
šiltai.
Išvirti lakštinius. Pašildyti vištieną. Į dubenėlius supilti paruoštą sriubą, dėti lakštinių, vištienos gabaliukų, plonai supjaustyto raudonojo svogūno, kalendros lapelių ar kitų priedų, pagal pagaeidavimą.
Išvirti lakštinius. Pašildyti vištieną. Į dubenėlius supilti paruoštą sriubą, dėti lakštinių, vištienos gabaliukų, plonai supjaustyto raudonojo svogūno, kalendros lapelių ar kitų priedų, pagal pagaeidavimą.
Khao Soi Paste:
2 – 3 small Thai chilies, stemmed, halved, seeded
1 small onion (or 2 medium shallots), chopped
8 garlic cloves
2-inch piece of fresh ginger, peeled, sliced
1/4 cup chopped cilantro stems
1 tablespoon ground coriander
1 tablespoon ground turmeric
1 teaspoon curry powder
1/4 cup hot water
Soup:
2 tablespoons vegetable oil
2 14-ounce cans unsweetened coconut milk
2 cups chicken broth
3 tablespoons (or more) fish sauce
1 tablespoon (packed) light brown sugar
Salt
Cooked chicken, shredded
Egg noodles
Sliced red onion
Bean sprouts
Fresh cilantro sprigs
Crispy fried onions or shallots
Chili oil
Lime wedges
Paste: purée chilies, chopped onion (or shallots), garlic, ginger, cilantro stems, coriander, turmeric, curry powder, and hot water in a food processor, adding more water by tablespoonfuls, if needed, until smooth.
Soup: heat oil in a large heavy pot over medium heat. Add khao soi paste; cook, stirring constantly, until slightly darkened, 4-6 minutes. Add coconut milk and broth. Bring to a boil. Reduce heat and cook for 5 – 8 minutes, until all flavors are well blended. Remove from heat. Add salt, sugar and fish sauce. Keep warm.
Cook noodles according to package directions. Rewarm cooked chicken. Divide soup, noodles and chicken among bowls and serve with toppings.
2 – 3 small Thai chilies, stemmed, halved, seeded
1 small onion (or 2 medium shallots), chopped
8 garlic cloves
2-inch piece of fresh ginger, peeled, sliced
1/4 cup chopped cilantro stems
1 tablespoon ground coriander
1 tablespoon ground turmeric
1 teaspoon curry powder
1/4 cup hot water
Soup:
2 tablespoons vegetable oil
2 14-ounce cans unsweetened coconut milk
2 cups chicken broth
3 tablespoons (or more) fish sauce
1 tablespoon (packed) light brown sugar
Salt
Cooked chicken, shredded
Egg noodles
Sliced red onion
Bean sprouts
Fresh cilantro sprigs
Crispy fried onions or shallots
Chili oil
Lime wedges
Paste: purée chilies, chopped onion (or shallots), garlic, ginger, cilantro stems, coriander, turmeric, curry powder, and hot water in a food processor, adding more water by tablespoonfuls, if needed, until smooth.
Soup: heat oil in a large heavy pot over medium heat. Add khao soi paste; cook, stirring constantly, until slightly darkened, 4-6 minutes. Add coconut milk and broth. Bring to a boil. Reduce heat and cook for 5 – 8 minutes, until all flavors are well blended. Remove from heat. Add salt, sugar and fish sauce. Keep warm.
Cook noodles according to package directions. Rewarm cooked chicken. Divide soup, noodles and chicken among bowls and serve with toppings.