22 sausio, 2014

Nigella Lawson mandarinų pyragas



Tai yra tas garsusis, per visą internetą nuskambėjęs Nigella Lawson pyragas su mandarinais ir migdolais; ir, beje, pats populiariausias receptas Nigella Bites laidoje.

Deb iš Smitten Kitchen jį kepė ir gyrė, kad pyragas išejo super drėgnas, kvapnus ir skanus, bet, kaip ne keista, tai nebuvo tas pats geriausias jos gyvenime keptas pyragas. Man gal ir nėra pats geriausias (nors aš net nežinau, kuris pyragas man yra tas pats geriausias), bet mano keptų ir ragautų pyragų hierarchinėje lentelėje šitas mandarinų pyragas yra aiškiai prie geresnių. Jis bus labai kvapnus ir labai drėgnas, ant viršaus susidarys saldi lipni plutelė; tekstūra bus greičiau panaši į tradicinio lietuviško apkepo, o ne į pyrago (nes vietoje miltų čia dedami migdolai). Nigella rašo, kad vietoje mandarinų galima dėti apelsinus arba per pusę apelsinus ir citrinas, tik tada reikės daugiau cukraus. Emma iš mano mylimojo Poires Au Chocolat blogo šitą pyragą iškepė iš raudonųjų apelsinų. Manau, kad galima net ir greipfrutus naudoti, jeigu norit; tikrai turėtų būti skanu. Taigi, sumasumarum, labai vykęs pyragas iš citrusinių vaisių, gluten free ir super skanus.

Aušra
















Nigella Lawson mandarinų pyragas

Receptas iš Nigella Lawson | How to Eat

375 g mandarinų su žievelėmis
6 kiaušiniai
225 g cukraus
250 g maltų migdolų
1 šaukštelis kepimo miltelių

Madarinus dėti į puodą su vandeniu ir virti 2 valandas. Ištraukti iš vandens, palaukti, kol šiek tiek atvės, perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Mandarinus dėti į elektrinį smulkintuvą ir sumalti iki vientisos tyrės.

Orkaitę įkaitinti iki 190ºC. Apvalią 21 cm skersmens pyrago formą nusiimančiais kraštais patepti sviestu ir iškloti sviestiniu popieriumi: ant dugno dėti iš popieriaus iškirptą skritulį, o formos kraštus pilnai padengti sviestinio popieriaus juosta.

Dideliame dubenyje šluotele išplakti kiaušinius ir cukrų iki vientisos masės. Suberti migdolus ir kepimo miltelius. Išmaišyti. Sudėti mandarinų tyrę ir vėl gerai išmaišyti.

Tešlą supilti į paruoštą formą. Kepti maždaug 45 – 50 minučių, kol viršus taps sodrios auksinės spalvos, o į pyrago vidurį įkištas medinis iešmelis liks sausas. Traukti iš orkaitės, neišėmus iš formos, pyragą dėti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų. Nuimti formos kraštus ir popierių. Pyragą perdėti ant lėkštės arba padėklo. Puošti tirpintu šokoladu arba cukraus pudra.








Nigella Lawson’s Clementine Cake

Recipe from Nigella Lawson | How to Eat

375 g (13 ounces) whole clementines, unpeeled (approx. 4 medium-sized ones)
6 eggs
225 g (1 ¼ cup) sugar
250 g (2 ¼ cup) ground almonds
1 teaspoon baking powder

Put the clementines in a pot with some cold water, bring to the boil and cook for 2 hours. Drain and let cool slightly. When clementines are cool enough to handle, cut each clementine in half and remove the seeds. Process clementines - skins, pith, fruit and all - in a food processor.

Preheat the oven to 190ºC/375ºF. Butter 21 cm / 8 inch springform pan and line the bottom and the sides with parchment by placing a parchment round on the bottom of the pan, and a 3-inch wide parchment ribbon around the sides.

In a large bowl beat the eggs and sugar until uniform. Add ground almonds and baking powder, mix well, then finally add the pulped oranges. Mix to incorporate.

Pour the cake batter into the prepared pan and bake for about 45 – 50 minutes, until the top is golden brown and a skewer inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven, place on a cooling rack and let it cool completely in a pan. When the cake is completely cool, remove the sides of the pan and the parchment, transfer cake to a plate or a cake stand, drizzle with melted chocolate or sprinkle with powdered sugar and serve.

20 sausio, 2014

Bulvytės sielai / comfort fries



Orkaitėje keptų traškių bulvyčių receptą jau įdėjau, kai rašiau apie alaus tešloje keptą žuvį, bet nutariau pasikartoti ir bulvytėms paskirti atskirą įrašą.

Šitos bulvytės turi viską, ko reikia geroms French fries: traškios ir sausos išorėje, minkštos ir garuojančios viduje; joms pagaminti nereikia kelių kibirų aliejaus, jokių sietelių, rankšluostėlių, termometrų, kepimų keliais etapais ir visų kitų monų, apie kuriuos dažnai šnekama French fries receptuose. Dar neverta pamiršti ir gyvybei gresiančio pavojaus, kai ant vyryklės putoja katilas su keliais litrais įkaitusio aliejaus.

Bulvytes kepant orkaitėje, aliejus pilamas ant skardos, tik plonas sluoksnis, kad padengtų dugną. Bulvių skiltelės nusausinamos ir taip pat suvilgoms aliejumi, dar apibarstomos norimais prieskoniais ir kišamos į karštą orkaitę. Kadangi bulvių skiltelės mažos, o orkaitė labai karšta, tai kepimo procesas vyksta daugmaž taip pat, kaip ir kepant dideliame aliejaus kiekyje: aliejus ant skardos ir ant skiltelių paviršiaus momentaliai įkaista ir ima čirškinti bulves. Skiltelių išorė gražiai apskrunda, o vidus staigiai iškepa, tik be katilo aliejaus. Ir negresia pavojus gyvybei.

Tokios bulvytės bus idealus garnyras prie visokiausių įmanomų patiekalų, prie kurių tinka keptos bulvės.

Mano namuose mes jas mėgstam valgyti tiesiog taip, vienas, karštas, tiesiai iš orkaitės, su kečupu.




arba su kokiu nors namų gamybos aioli.



Prieš kepant jas galima apibarstyti rūkyta paprika, arba kario prieskoniais, arba kitais mėgiamais prieskoniais, aštresniais ar švelnesniais, kaip tik širdis geidžia.






Ant iškeptų bulvių mano vaikai mėgsta užbarstyti tarkuoto čederio (cheese fries),




o man net ir sūrio nereikia. Aš užbarstau daug druskos ir dažau jas į Heinz kečupą.

Aušra






Okraitėje keptos bulvytės
 

Orkaitę įkaitinti iki 215oC.

Plačią kepimo skardą ištiesti folija. Į skardą įpilti truputį aliejaus ir paskleisti plonu sluoksniu.

Bulves supjaustyti įšilgai į 6 – 8 skilteles, jas paskleisti ant rankšluostėlio ir gerai nusausinti. Skilteles suberti į didelį dubenį, apšlakstyti aliejumi ir išmaišyti. Bulvių skilteles išdėlioti vienu sluoksniu ant paruoštos skardos, pjautąja dalimi žemyn. Pabarstyti druska. Kepti, nemaišant ir nejudinant, kol skiltelių apačia įgaus sodrią auksinę spalvą. Kepimo laikas priklausys nuo kepimo skardos. Skilteles apversti ant kitos pusės ir kepti dar maždaug 10 minučių, kol kita pusė lengvai apskrus. Traukti iš orkaitės. Tiekti tuojau pat.







Oven Fries

Preheat oven to 425oF.

Line large baking sheet with foil. Spread a thin layer of oil on the baking sheet.

Cut potatoes lengthwise into 6 – 8 wedges. Spread wedges on a paper towel and pat them dry. Place potato wedges into a large bowl, drizzle with some oil and mix to coat. Lay wedges in a single layer on the prepared baking sheet, cut side down. Sprinkle generously with salt. Bake potatoes without moving them until the bottom side of the wedges turns deep brown in color. Roasting times will depend on your baking sheet and can vary from 20 to 40 minutes. Remove potatoes from the oven, turn them onto another side and roast for another 10 – 15 minutes, until other side is lightly browned. Remove from the oven. Serve right away.

10 sausio, 2014

Eminem





Neseniai perskaičiau Marcia Alesan Dawkins knygą Eminem. The Real Slim Shady. Knygos pristatymą išgirdau per radiją. Autorė pati skaitė ištraukas, pasakojo apie knygą, į ją sudėtas istorijas ir apie savo asmenį santykį su iškiliuoju reperiu ir jo muzika. Pašnekesys buvo visiškai neformalus, rašytoja kalbėjo ne tik apie Eminem ir jo muziką, bet ir apie Ameriką, apie joje bujojantį rasizmą, apie socialinę visuomenės gradaciją, apie priimtinas ir nepriimtinas moralės normas, tų normų nustatomas ribas ir apie užribį. Ms. Dawkins kalbėjo paprastai ir nuoširdžiai, visiškai nepasikėlusiai ir giliai; žodžiai buvo taiklūs ir teisingi; man buvo vienas malonumas jos klausytis. Tą pačią dieną aš užsisakiau jos knygą.





Knyga, kaip ir tikėjausi, buvo labai gera. Joje yra daug biografinių faktų, bet dar daugiau Eminem kūrybos analizės, pasakojamų apie menininką kūrusią aplinką, apie Detroitą, apie Eminem supusius žmones. Knygos gale surašyta ilga ir detali Marshal Bruce Mathers III gyvenimo chronologija, nuo gimimo iki 2013-ųjų; jau vien dėl tokios CV yra verta skaityti šią knygą.

Knygą visiems labai rekomenduoju; man ji patiko; manau, kad ir Jums patiks. Man tai buvo gera proga perklausyti seniai nebegrotas dainas, įsiklausyti į žodžius. Aš praplėčiau akiratį, sužinojau daug naujo ir įdomaus apie Eminem, reperį, pasakotoją, sąžinės veidrodį, kuris man buvo ir bus įkvėpimo šaltinis ir ištikimas bendrakeleivis pačiose sunkiausiose mano gyvenimo peripetijose.

Aušra




P.S. kadangi blogas yra apie maistą, tai reikia dėti kažkokį receptą. Ilgai galvojau, koks receptas čia tiktų; paskui visai netyčia pažiūrėjau Saturday Night Live laidos anonsą, kuriame Eminem išsamiai pasipasakojo apie savo begalinę meilę keksiukams. Taigi, dedu keksiukų receptą. Išsirinkau Car Bomb keksiukus iš smitten kitchen. Jie man pasirodė tokie visai nebobiški, todėl pagalvojau, kad bus kaip ir į temą. 

































Šokoladiniai keksiukai su Guiness, viskiu ir Baileys

Pagal receptą iš Smitten Kitchen


Keksiukai:
1 stiklinė* Guinness
230 g sviesto
3/4 stiklinės kakavos miltelių
2 stiklinės miltų
2 stiklinės cukraus
1 1/2 šaukštelio valgomosios sodos
3/4 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
2/3 stiklinės grietinės

Įdaras:
250 g tamsaus šokolado, susmulkinto
2/3 stiklinės riebios grietinėlės
30 g sviesto, kambario temperatūros
3 - 4 šaukštai viskio

Kremas:
4 kiaušinių baltymai
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
230 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto mažais gabalėliais
2 stiklinės cukraus pudros
3 - 4 šaukštai Baileys likerio

*1 stiklinė = 236 ml

Keksiukai: Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Į keksiukų formeles įkloti kepimo popierėlius.

Vidutinio dydžio puode užvirinti alų ir sviestą. Suberti kakavą ir gerai išplakti kol masė taps vientisa. Nukelti nuo ugnies. Palikti, kad šiek tiek atvėstų.

Į didoką dubenį kartu persijoti miltus, cukrų, sodą ir druską. Kitame dubenyje mikseriu išplakti kiaušinius ir grietinę iki vientisos masės. Į kiaušinių masę supilti alaus mišinį. Išmaišyti. Suberti sausus ingredientus ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų. Tešlą krėsti į paruoštas formeles, pripildant tik ¾ jų tūrio. Kepti, kol medinis dantų krapštukas, įkištas į keksiuko vidurį, liks sausas. Traukti iš orkaitės. Keksiukus perkelti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų.

Įdaras: Smulkintą šokoladą suberti į karščiui atsparų dubenį. Mažame puodelyje pakaitinti grietinėlę, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Nukelti nuo ugnies ir supilti į dubenį su šokoladu. Palaukti 1 – 2 minutes, kol šokoladas aptirps, ir gerai išmaišyti. Sudėti sviestą, supilti viskį ir gerai išmaišyti, kol masė taps vientisa. Padėti šaltai, kad atvėstų ir sutirštėtų.

Atvėsusį įdarą sukrėsti į konditerinį maišelį su nukirptu galu. Mažu aštriu peiliu iš atvėsusių keksiukų centro išpjauti kūgio formos duobutes; į duobutes įspausti įdaro, pripildant iki pat viršaus.

Kremas: Karščiui atsparų dubenį uždėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens puode turi būti tiek, kad jis nesiektų dubens dugno. Į dubenį sudėti kiaušinių baltymus, cukrų ir druską. Plakti rankine šluotele, kol masė taps šilta ir cukrus pilnai ištirps, maždaug 3 – 4 minutes. Dubenį nukelti nuo karšto vandens. Plakti elektriniu mikseriu dar 7 minutes, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Nenustojant plakti, dalimis dėti sviestą, po kelis gabalėlius, kaskart gerai išplakant, kol sviestas tolygiai pasiskirstys. Jeigu plakant kremas pradės atsiskirdinėti, plakti toliau, kol galų gale masė taps vientisa.

Sudėjus visą sviestą, suberti cukraus pudrą ir plakti tol, kol kremas taps vientisas ir purus. Supilti likerį ir gerai išmaišyti. Kremą sukrėsti į konditerinį maišelį su apvaliu arba žvaidždės formos antgaliu. Kremu dekoruoti keksiukus. Ąnt viršaus užbarstyti skaldytų kakavos pupelių arba šokolado drožlių.








Chocolate Whiskey and Beer Cupcakes

Recipe from Smitten Kitchen


Cupcakes:
1 cup Guinness
1 cup (2 sticks) butter
3/4 cup unsweetened cocoa powder
2 cups flour
2 cups sugar
1 1/2 teaspoons baking soda
3/4 teaspoon salt
2 eggs
2/3 cup sour cream

Ganache Filling:
8 ounces bittersweet chocolate, chopped
2/3 cup heavy cream
2 tablespoons butter, room temperature
3 - 4 tablespoons whiskey

Baileys Frosting:
4 egg whites
Pinch of salt
¾ cup sugar
1 cup (2 sticks) butter, at room temperature, cut into small pieces
2 cups powdered sugar
3 - 4 tablespoons Baileys

Cupcakes: Preheat oven to 350°F. Line cupcake cups with liners.

Bring beer and butter to simmer in heavy large saucepan over medium heat. Add cocoa powder and whisk until mixture is smooth. Cool slightly.

Sift together flour, sugar, baking soda, and salt in large bowl. In another bowl beat eggs and sour cream until smooth. Add beer-chocolate mixture to egg mixture and beat just to combine. Add flour mixture and beat briefly on slow speed. Using rubber spatula, fold batter until completely combined. Divide batter among cupcake liners, filling them 3/4 of the way. Bake cake until tester inserted into center comes out clean, rotating them once front to back if your oven bakes unevenly, about 17 minutes. Cool cupcakes on a rack completely.

Filling: Place chocolate into a heatproof bowl. Heat the cream until simmering and pour it over the chocolate. Let it sit for 1 - 2 minutes and then stir until smooth. Add butter and whiskey and stir until combined.

Let the ganache cool until thick but still soft enough to be piped. Transfer to a piping bag. Cut off a corner of the piping bag to make ½ inch opening. Using a small sharp knife, cut the centers out of the cooled cupcakes. Fill the holes in each cupcake to the top.

Frosting: Place the bowl of the stand mixer on top of the pot of simmering water. Make sure that the bottom of the bowl does not touch the water. Place egg whites, salt and sugar into the bowl and whisk continuously with the wire whisk until mixture becomes warm to the touch and all sugar has dissolved, about 3 – 4 minutes. Remove the bowl from the pot with water. Whisk with the electric mixer for another 7 minutes, until stiff glossy peaks form. Gradually add butter, a few pieces at a time, whisking to incorporate after each addition. At some point the mixture might become separated and curdled. Continue whisking and it will all come together eventually.

After all butter has been added, add sifted powdered sugar and whisk until frosting is light and fluffy. Add Baileys liquor. Mix to incorporate. Transfer prepared frosting into a piping bag with round or star tip. Frost the cupcakes. Decorate with cocoa nibs, shaved chocolate or chocolate curls.