Neseniai perskaičiau
Marcia Alesan Dawkins knygą
Eminem. The Real Slim Shady. Knygos pristatymą išgirdau
per radiją. Autorė pati skaitė ištraukas, pasakojo apie knygą, į ją sudėtas
istorijas ir apie savo asmenį santykį su iškiliuoju reperiu ir jo muzika.
Pašnekesys buvo visiškai neformalus, rašytoja kalbėjo ne tik apie Eminem ir jo
muziką, bet ir apie Ameriką, apie joje bujojantį rasizmą, apie socialinę visuomenės
gradaciją, apie priimtinas ir nepriimtinas moralės normas, tų normų
nustatomas ribas ir apie užribį. Ms. Dawkins kalbėjo paprastai ir nuoširdžiai,
visiškai nepasikėlusiai ir giliai; žodžiai buvo taiklūs ir teisingi; man buvo
vienas malonumas jos klausytis. Tą pačią dieną aš užsisakiau jos knygą.
Knyga, kaip ir tikėjausi, buvo labai gera. Joje
yra daug biografinių faktų, bet dar daugiau Eminem kūrybos analizės, pasakojamų
apie menininką kūrusią aplinką, apie Detroitą, apie Eminem supusius žmones.
Knygos gale surašyta ilga ir detali Marshal Bruce Mathers III gyvenimo
chronologija, nuo gimimo iki 2013-ųjų; jau vien dėl tokios CV yra verta
skaityti šią knygą.
Knygą visiems labai rekomenduoju; man ji patiko; manau, kad ir Jums patiks. Man
tai buvo gera proga perklausyti seniai nebegrotas dainas, įsiklausyti į
žodžius. Aš praplėčiau akiratį, sužinojau daug naujo ir įdomaus apie Eminem,
reperį, pasakotoją, sąžinės veidrodį, kuris man buvo ir bus įkvėpimo šaltinis
ir ištikimas bendrakeleivis pačiose sunkiausiose mano gyvenimo peripetijose.
Aušra
P.S. kadangi blogas yra apie maistą, tai reikia dėti kažkokį receptą. Ilgai galvojau, koks receptas čia tiktų; paskui visai netyčia pažiūrėjau
Saturday Night Live laidos anonsą, kuriame Eminem išsamiai pasipasakojo apie savo begalinę meilę keksiukams. Taigi, dedu keksiukų receptą. Išsirinkau
Car Bomb keksiukus iš smitten kitchen. Jie man pasirodė tokie visai nebobiški, todėl pagalvojau, kad bus kaip ir į temą.
Šokoladiniai keksiukai su Guiness, viskiu ir Baileys
Keksiukai:
1 stiklinė* Guinness
230 g sviesto
3/4 stiklinės kakavos miltelių
2 stiklinės miltų
2 stiklinės cukraus
1 1/2 šaukštelio valgomosios sodos
3/4 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
2/3 stiklinės grietinės
Įdaras:
250 g tamsaus šokolado, susmulkinto
2/3 stiklinės riebios grietinėlės
30 g sviesto, kambario temperatūros
3 - 4 šaukštai viskio
Kremas:
4 kiaušinių baltymai
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
230 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto mažais gabalėliais
2 stiklinės cukraus pudros
3 - 4 šaukštai Baileys likerio
*1 stiklinė = 236 ml
Keksiukai: Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Į keksiukų formeles įkloti kepimo popierėlius.
Vidutinio dydžio puode užvirinti alų ir sviestą. Suberti kakavą ir gerai išplakti kol masė taps vientisa. Nukelti nuo ugnies. Palikti, kad šiek tiek atvėstų.
Į didoką dubenį kartu persijoti miltus, cukrų, sodą ir druską. Kitame dubenyje mikseriu išplakti kiaušinius ir grietinę iki vientisos masės. Į kiaušinių masę supilti alaus mišinį. Išmaišyti. Suberti sausus ingredientus ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų. Tešlą krėsti į paruoštas formeles, pripildant tik ¾ jų tūrio. Kepti, kol medinis dantų krapštukas, įkištas į keksiuko vidurį, liks sausas. Traukti iš orkaitės. Keksiukus perkelti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų.
Įdaras: Smulkintą šokoladą suberti į karščiui atsparų dubenį. Mažame puodelyje pakaitinti grietinėlę, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Nukelti nuo ugnies ir supilti į dubenį su šokoladu. Palaukti 1 – 2 minutes, kol šokoladas aptirps, ir gerai išmaišyti. Sudėti sviestą, supilti viskį ir gerai išmaišyti, kol masė taps vientisa. Padėti šaltai, kad atvėstų ir sutirštėtų.
Atvėsusį įdarą sukrėsti į konditerinį maišelį su nukirptu galu. Mažu aštriu peiliu iš atvėsusių keksiukų centro išpjauti kūgio formos duobutes; į duobutes įspausti įdaro, pripildant iki pat viršaus.
Kremas: Karščiui atsparų dubenį uždėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens puode turi būti tiek, kad jis nesiektų dubens dugno. Į dubenį sudėti kiaušinių baltymus, cukrų ir druską. Plakti rankine šluotele, kol masė taps šilta ir cukrus pilnai ištirps, maždaug 3 – 4 minutes. Dubenį nukelti nuo karšto vandens. Plakti elektriniu mikseriu dar 7 minutes, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Nenustojant plakti, dalimis dėti sviestą, po kelis gabalėlius, kaskart gerai išplakant, kol sviestas tolygiai pasiskirstys. Jeigu plakant kremas pradės atsiskirdinėti, plakti toliau, kol galų gale masė taps vientisa.
Sudėjus visą sviestą, suberti cukraus pudrą ir plakti tol, kol kremas taps vientisas ir purus. Supilti likerį ir gerai išmaišyti. Kremą sukrėsti į konditerinį maišelį su apvaliu arba žvaidždės formos antgaliu. Kremu dekoruoti keksiukus. Ąnt viršaus užbarstyti skaldytų kakavos pupelių arba šokolado drožlių.
Cupcakes:
1 cup Guinness
1 cup (2 sticks) butter
3/4 cup unsweetened cocoa powder
2 cups flour
2 cups sugar
1 1/2 teaspoons baking soda
3/4 teaspoon salt
2 eggs
2/3 cup sour cream
Ganache Filling:
8 ounces bittersweet chocolate, chopped
2/3 cup heavy cream
2 tablespoons butter, room temperature
3 - 4 tablespoons whiskey
Baileys Frosting:
4 egg whites
Pinch of salt
¾ cup sugar
1 cup (2 sticks) butter, at room temperature, cut into small pieces
2 cups powdered sugar
3 - 4 tablespoons Baileys
Cupcakes: Preheat oven to 350°F. Line cupcake cups with liners.
Bring beer and butter to simmer in heavy large saucepan over medium heat. Add cocoa powder and whisk until mixture is smooth. Cool slightly.
Sift together flour, sugar, baking soda, and salt in large bowl. In another bowl beat eggs and sour cream until smooth. Add beer-chocolate mixture to egg mixture and beat just to combine. Add flour mixture and beat briefly on slow speed. Using rubber spatula, fold batter until completely combined. Divide batter among cupcake liners, filling them 3/4 of the way. Bake cake until tester inserted into center comes out clean, rotating them once front to back if your oven bakes unevenly, about 17 minutes. Cool cupcakes on a rack completely.
Filling: Place chocolate into a heatproof bowl. Heat the cream until simmering and pour it over the chocolate. Let it sit for 1 - 2 minutes and then stir until smooth. Add butter and whiskey and stir until combined.
Let the ganache cool until thick but still soft enough to be piped. Transfer to a piping bag. Cut off a corner of the piping bag to make ½ inch opening. Using a small sharp knife, cut the centers out of the cooled cupcakes. Fill the holes in each cupcake to the top.
Frosting: Place the bowl of the stand mixer on top of the pot of simmering water. Make sure that the bottom of the bowl does not touch the water. Place egg whites, salt and sugar into the bowl and whisk continuously with the wire whisk until mixture becomes warm to the touch and all sugar has dissolved, about 3 – 4 minutes. Remove the bowl from the pot with water. Whisk with the electric mixer for another 7 minutes, until stiff glossy peaks form. Gradually add butter, a few pieces at a time, whisking to incorporate after each addition. At some point the mixture might become separated and curdled. Continue whisking and it will all come together eventually.
After all butter has been added, add sifted powdered sugar and whisk until frosting is light and fluffy. Add Baileys liquor. Mix to incorporate. Transfer prepared frosting into a piping bag with round or star tip. Frost the cupcakes. Decorate with cocoa nibs, shaved chocolate or chocolate curls.