14 sausio, 2013

Citrusinių vaisių salotos



Aš jau kuris laikas laikausi citrusinių vaisių dietos. Ne, aš nepradėjau lankyti baleto. Ir svorio aš nemetu. Dieta prasidėjo kažkaip savaime, ir dabar aš taip įsijaučiau, kad nebegaliu sustoti. Dieta nėra labai griežta (nes ji yra mano pačios sugalvota); galima valgyti ir mėsą, ir saldumynus, ir daug ką kitą. Aš visa tai ir valgau. Bet mano kasdieniniame racione aiškiai dominuoja citrusiniai: pusryčiams  - apelsinas (arba du), dar varškė arba jogurtas ir juoda arbata; pietums – salotos, greipfutas, juoda arbata, tamsus šokoladas; vakarienei – pora apelsinų, dar gal vienas kitas mandarinas, ir kava; naktipiečiams – koks nedidukas madarinukas, gal dar obuolys arba kriaušė, sausų pusryčių dubenėlis, ir didelis kaušas karšto pieno. Kitą dieną vėl tas pats, su minimaliais nukrypimais. Paskaičiau aš dabar šitą racioną ir lengvai pasibaisėjau; kažko labai jau liguistai jis man nuskambėjo. Ir kažkaip atvirkščiai viskas pas mane: vakare kava, pienas ir sausi pusryčiai. Bet yra kaip yra; o bloge/tinklaraštyje reikia rašyti tiesą, tai ir surašiau aš tai, ką valgau. Va ir išlindo yla iš maišo. 

Dieta prasidėjo, kai prasidėjo citrusinių sezonas. Supermarkete/prekybos centre prie pat įėjimo surykiuotos ilgiausios eilės dėžių su vaisiais: N rūšių apelsinų, mažiausiai penkios rūšys mandarinų, kelių spalvų greipfrutai, kinkanai, tangelai  ir net Budos rankos. Kuo daugiau perki, tuo pigiau, todėl pravažiavus pro visus stelažus su citrusiniais mano vežime neišvengiamai nusėda koks raudonųjų apelsinų maišas, dar Satsuma/likerinių mandarinų pakas, ir dar šis bei tas. Pačiame citrusinių ekspozicijos centre yra pastatytas stalelis, kur spaudžiamos visokio tipo citrusinių vaisių sultys, geltonos, oranžinės, rausvos ir raudonos, saldžios, rūgščios ir pagal pageidavimą. Galite įsivaizduoti, koks ten tvyro aromatas, prie tos sulčių spaudyklės: tiesiog sutirštintas citrusinių kvapų debesis. Tų šviežiai išspaustų citrusinių vaisių sulčių butelaičiai yra čia pat dailiai rykiuojami ant ledų; viskas ten taip patraukliai ir šviežiai atrodo, kad dažnai praeidama aš prigriebiu ir sulčių. Parėjus namo visas tas parsineštas gėrybes reikia suvartoti. Štai taip ir prasidėjo mano dieta.

Maža  to – Jono styginių orchestro direktorė/dirigentė nutarė surinkti pinigų orkestro kelionei. Ta proga ji susitarė su vienu citrusinių medelynu Floridoje, ir tie sutiko parduoti mūsų mokyklai vaisių, o dalį surinktų pinigų leido paskirti vaikų kelionei. Taigi, visi puolėm pirkti viaisus, ir orkestro nariai, ir visi įkalbėtieji draugai, pažįstami ir giminės. Vaisių niekas nepardavinėja po du ar po tris; juos teko pirkti dėžėmis. Aš, darydama gerą darbą ir negailėdama pinigų mūsų nuostabiąjam orkestrui, užsifundijau dvi dailias dėželes vaisiųviso labo 25 kg navel apelsinų ir dar 25 kg rausvųjų Floridos greipfrutų. Esant tokiems kiekiams, citrusinių vaisių dieta man nusimato iki kokio liepos mėnesio, ne trumpiau.

Šių salotų receptą užtikau bevartydama Food and Wine. Receptas su mano dietiniais apribojimais nesikirto, todėl kaip mat pripjausčiau vaisių, sumaišiau padažą ir pasiserviravau aš sau šių salotų šeštadienio pietums. Labai geros salotos. Ypač padažas geras – grietininis, saldus, su klevų sirupu ir aguonomis.  Po pietų aš dar sumaišiau to padažo, dvigubą normą, supyliau į stiklainiuką ir įkišau į  šaldytuvą; tiks ne tik su vaisiais, bet ir su dar daug daug kuo. Geras padažas. 

Ačiū, kad skaitėte.

Aušra
















Citrusinių vaisių salotos su grietininiu aguonų padažu 


Citrusinių vaisių*: apelsinų, greipfrutų, žaliųjų ctirinų   
Šviežių petražolių lapelių*
Askaloninių česnakų* 

Padažui: 
1/4 stiklinės** grietinės
1 šaukštelis tarkuotos citrinų žievelės
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukštai klevų sirupo
1 šaukštelis aguonų 

*Kiekiai  - priklausomai nuo valgytojų skaičiaus ir apetito
**1 stiklinė = 236 ml 


Vaisius nulupti aštriu peiliu, nupjaunant žievę ir kartųjį baltą požievį; supjaustyti skiltelėmis, pašalinant tarp skiltelių esančias odeles (žiūr. video).   

Česnakus nulupti ir supjaustyti plonais žiedais.

Petražolių lapelius nuskabyti nuo kotelių.

Nedideliame dubenėlyje sumaišyti padažui skirtus ingredientus.
 

Vaisių skilteles sudėti į lėkštę. Suberti petražoles ir česnakų žiedus. Atsargiai išmaišyti. Salotas apšlakstyti padažu ir tuojau pat tiekti į stalą.







Citrus Salad with Creamy Poppy Seed Dressing



Variety of citrus fruit*: oranges, grapefruit, lemons, limes, etc.
Fresh parsley*
Shallots* 

Dressing: 
1/4 cup sour cream
1 teaspoon lemon zest
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 tablespoons maple syrup
1 teaspoon poppy seeds


 *All amounts depend on the number of eaters and their appetite 


Using a sharp knife, peel the fruit by cutting off the skin and the bitter pith. Cut fruit into segments by cutting between the membranes: see video.

Peel the shallots and slice them into thin rings.

Pluck parsley leaves from the stems.

In a small bowl mix all dressing ingredients. 

Place fruit segments onto a plate. Add parsley and sliced shallots. Mix gently. Drizzle salad with some dressing. Serve immediately.

10 sausio, 2013

Sausainiai šuniukui






Pas mus jau daug daug metų gyvena katinai, o šuniuko vis nebuvo. Nepaisant to, kad:

1) mano kasdieninis darbas jau septinti metai sukasi tik apie šuniukus;

2) visi mano bendradarbiai turi bent po du šunis, o kai kurie ir daugiau; 

3) abu mano vaikai jau seniai seniai norėjo šuniuko, bet aš vis nepasidaviau.

Aš buvau įsitikinusi, kad šuniukui reikės labai daug dėmesio ir dar daugiau laiko; nei vieno, nei kito aš nebeturiu jau nežinia kiek metų, todėl galvojau, kad kol to brangaus laiko ir dėmesio pakankamai neatsiras, šuniuko pas mus nebus.

Pernai pavasarį aplinkos spaudimas dėl šuniuko dešimteriopai išaugo – su mano darboviete bendrandarbiaujančioje laboratorijoje atsirado aštuoni “atliekami” šuniukai, kuriems reikėjo surasti namus, todėl toje laboratorijoje dirbančios moteriškės ėmė mane spausti, kad aš bent vieną priglausčiau. Atsiuntė jos man tų lyšnų šuniukų nuotraukas. Tas nuotraukas pamačius buvo momentaliai apsispręsta. Iš aštuonių galimų mes išsirinkom Izzy, biglio ir takso mišinį:


IZZY, Kennett Square laboratorijoje


Po poros savaičių aš nuvažiavau į Pensilvanijos universitetą ir Izzy įsivaikinau.

Izzy yra nepaprastai lyriškos, švelnios sielos šunelis; meilės ir begalinio gyvenimo džiaugsmo įsikūnijimas. Ji džiaugiasi visais ir viskuo, su visais nori draugauti, net ir su mano visiškai nedraugiškais katinais; ji suseka visus Nilso nugalabintus kirstukus, peles, paukščius ir kurmius; ji baisiai mėgsta su manim rytais bėgioti, mėgsta sniege rausti gilius tunelius, valandų valandas vaikščioti po mišką, o paskui be judesio miegoti ant sofos, į viršų išvertus savo taškuotą pilvą. Ir dar - Izzy turi labai gerą apetitą, o tai mano namuose visada buvo didelis pliusas.

Dabar aš net nebeįsivaizduoju mūsų šeimos be Izzy; nesuprantu, kodėl aš šitaip ilgai spyriojausi dėl šuniuko. Man taip pat buvo su abiem mūsų vaikais: abu atsirado kažkaip netikėtai, visiškai neplanuotai, kaip kokie siurprizai; nes aš vis bijojau, kad ne laikas, kad prapulsiu; o kai jie gimė, aš niekada net akimirkai nesu suabejojusi, kad būtų įmanomas pilnavertis gyvenimas be Jono ir Juliaus. Panašiai man nutiko ir su Izzy. 

Aušra















Sausainiai šuniukui


Išeiga: 45 sausainiai, maždaug 7 - 8 cm ilgio

453 g parūkytos kiaulienos šoninės, supjaustytos plonais griežinėliais
370 g vištos kepenėlių, stambiai supjaustytų
130 g kukurūzų miltų
450 g miltų
1 stiklinė* vištienos sultinio
50 g kečupo
13 g (1 šaukštas) kiaušinio baltymų

*1 stiklinė = 236 ml
 

Orkaitę įkaitinti iki 120oC.

Dvi plačias kepimo skardas ištiesti sviestiniu popieriumi.

Kiaulienos šoninės girežinėlius supjaustyti maždaug 1 cm pločio juostelėmis; kepti keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies, kol lengvai apskrus, maždaug 5 minutes. Šoninės gabaliukus perkelti ant popieriniais rankšluostėliais ištiestos lėkštės. Iš keptuvės nupilti didžiąją dalį taukų. Į keptuvę dėti supjaustytas kepenėles ir kepti, laikas nuo laiko pasmulkinant mentele, kol bus daugmaž vientisa masė. Nukelti nuo ugnies.

Šoninės gabalėlius ir keptas kepenėles sukrėsti į virtuvinį kombainą (smulkintuvą) ir sukti, kol masė taps panaši į tyrę. Suberti kukurūzų miltus ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Masę sukrėsti į dubenį, suberti miltus ir gerai išmaišyti elektriniu mikseriu. Pamažu pilti sultinį ir toliau sukti, kol susiformuos tešla. Masę perkelti ant sauso paviršiaus ir suminkit į rutulį. Tešlos rutulį perpjauti pusiau; kiekvieną puselę iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į maždaug 5 mm storio stačiakampį. Formele išspausti sausainius ir dėti ant paruoštos skardos. Suminkyti ir iškočioti tešlos likučius.

Kepti maždaug 3 valandas, kol sausainiai pilnai išdžius ir sukietės.

Nedideliame dubenėlyje sumaišyti kiaušinio baltymus ir kečupą.

Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 93
oC.

Iškeptų sausainių paviršių aptepti kečupo mišiniu ir toliau kepti dar maždaug pusvalandį, kol paviršius pilnai išdžius.

Sausainius atvėsinti skardose. Laikyti sandariai uždarytame inde maždaug 1 mėnesį.









1 pounds thinly sliced bacon
13 ounces chicken livers, coarsely chopped
3/4 cup + 1 tablespoon cornmeal
3 cups flour
1 cup chicken stock
3 tablespoons ketchup
1 tablespoon egg whites

Preheat oven to
250oF.

Line two baking sheets with parchment.

Cut bacon slices into 1/2-inch-wide strips. Cook in a pan on medium heat until lightly browned, for about 5 minutes. Transfer to a plate lined with paper towels. Pour off most of the fat from the pan; add chopped chicken livers and cook on medium heat, smashing livers with spatula, until they turn into more or less uniform paste. Remove from heat.

Place cooked bacon and chicken livers to food processor and process until smooth. Add cornmeal; pulse to combine. Transfer to a bowl. Add flour and mix with electric mixer until combined. Gradually add chicken stock and continue to mix until dough forms. Transfer the dough onto a dry surface, knead into a ball. Cut the dough in half. Roll each half between two sheets of parchment into a 1/4-inch-thick rectangle. Cut out cookies and place them onto prepared baking sheets. Gather the dough trimmings, continue with kneading and rolling.

Bake biscuits for about 3 hours until they are completely dry and hard.

In a small bowl mix ketchup and egg whites.

Lower oven temperature to
200oF.

Brush ketchup glaze over the the top of warm biscuits and return them to the oven. Bake for another 30 minutes until the surface is completely dry.

Cool biscuits on the baking sheets. Store an airtight container for about 1 month.