07 lapkričio, 2013

Orecchiette su briuselio kopūstais




Praėjusį savaitgalį užsukau į Indian Creek Farms; norėjau pasirinkti briuselio kopūstų. Pasivaikšiojimas po Indian Creek man sukelia panašaus lygio dvasinį pakylėjimą kaip kultūrine-pramogine programa prisotinta diena New York City’je. Kai tik išsuku iš asfaltuoto kelio į išvažinėtą grumstuotą keliuką, pamatau suartą lauką, lysves, obelis, manyje iškart nubunda žemdirbys.

Diena buvo graži. Aš atsivežiau šuniuką ir nutariau iki kopūstų laukelio ne važiuoti, bet pasivaikščioti. Neskubant tai maždaug 15 minučių kelio į vieną pusę ir tiek pat atgal. Keliukas kilo į nedidelę kalvą, pro pomidorų ir cukinijų lysves, pro persikų eiles; paskui praėjom naujai užsodintų aviečių plotą; abi su Izzy pasirinkom rudeninių aviečių. Praėjom baklažanų laukelį. Iš kitos pusės – melionų lysvė. Nenurinkti išblyškę melionai su paukščių iškapotais šonais riogsojo tarp sudžiūvusių lapų, niekam nebereikalingi. Už melionų prasidėda nykštukinių obelų sodas. Medeliai žemi, lapai beveik visi jau nukritę, o šakos lūžta nuo obuolių. Ir žemė pilna obuolių. Oras irgi kvepia obuoliais. Pasirenku krituolių obuolių ir keliauju toliau. Prieinu moliūgų lauką. Jis beveik tuščias. Po Halloween’o moliūgų čia beveik neliko, tik vienas kitas, tikriausiai tik tie patys didžiausi, nuo žemės neatkeliami, kurių niekas nenorėjo tempti namo. Moliūgų laukui pasibaigus prienam beveik pačią kalvos viršūnę. Aš atsisuku pasigėrėti vaizdu. Rudeninės spalvos jau perkopę savo ryškiausio grožio piką; mažiau geltonos ir oranžinės, daugiau rudos ir pilkos. Saulėgražos jau nužydėję ir sudžiūvę, tik rudi aukšti stagarai. Kukurūzai nupjauti; likę tik papilkėję ražienos. Iš aukštai labai gražiai atrodo plikos belapės obelys, pilnos pritaškuotos raudonų ir geltonų obuolių. Dangus ryškiai mėlynas.

Kopūstų laukelyje belikę tik briuseliai; žiediniai kopūstai ir brokoliai jau visi alei vieno nupjauti. Užtai briuseliniai veši visame gražume – keturios ilgos vagos išsikerojusių žalių kupstų. Briuselio kopūstai aukšti ir gražūs. Bandau išsirinkti pačius gražiausius, bet iškart pasimetu, nes jie vienas už kitą gražesni. Nusikertu du didelius stiebus, aplipusius dailiais žaliais kamuoliukais. Čia pat lysvėje nuskabau lapus, pasikraunu kopūstus į glėbį, ir abi su Izzy pasukam atgal, kalnu žemyn.

Aš visai norėčiau auginti visą savo maistą. Nuo pat pradžių. Nuo arimo, nuo mėšlo ir sėklų iki pat apvainikuojančios derliaus pabaigos. Tokie pasivaikščiojimai man kiekvieną kartą primena, kad tas gyvenimas su žeme ir prie žemės yra įmanomas; kad jis nepasiliko Lietuvoje, tėčio tėviškėj. Labai užsinorėjus, ir čia, Niujorke, aš tikriausiai visai nesunkiai galėčiau patapti ūkininke – žemdirbe. Jeigu norėčiau. Gal kada nors ir patapsiu. Ką gali žinoti.

Aušra
























Orecchiette Carbonara su Briuselio kopūstais

Pagal receptą iš Bon Appétit | September 2013


2 šaukštai alyvuogių aliejaus
250 g Briuselio kopūstų, perpjautų pusiau
350 g orecchiette arba kitų trumpų makaronų
50 g pančetos arba liesesnės parūkytos kiaulienos šoninės, susmulkintos
1 mažas svogūnas, susmulkintas
1/3 stiklinės balto sauso vyno
55g sviesto, šalto, supjaustyto mažais kubeliais
1/3 stiklinės Pecorino, plius daugiau pabarstymui
2 kiaušinių tryniai
Druskos
Maltų pipirų

Didelėje keptuvėje ant aukšto karštumo ugnies pakaitinti aliejų. Suberti kopūstų puseles ir kepinti, kartkartėmis pamaišant, kol apskrus ir suminkštės, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo ugnies. Kopūstėlius perdėti į lėkštę. Išsausinti keptuvę.

Stipriai pasūdytame vandenyje išvirti makaronus. Nuo makaronų atpilti maždaug 1 stiklinę skysčio ir padėti į šalį, kol prireiks. Makaronus nukošti.

Kol makaronai verda, keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti pančetą arba šoninę, kol lengvai apskrus. Suberti smulkintus svogūnus ir kepti kol suminkštės, maždaug 2 minutes. Supilti vyną ir kepti, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Įpilti ½ stiklinės skysčio nuo makaronų. Kai užvirs, sumažinti ugnį, ir, atsargiai maišant, dalimis dėti sviestą, kol padažas sutirštės.

Į keptuvę su padažu suberti makaronus ir sūrį. Išmaišyti. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti trynius, suberti keptus kopūstėlius ir vėl gerai išmaišyti. Jeigu padažas per tirštas, įpilti karšto skysčio nuo makaronų. Užbarstyti druskos, maltų pipirų ir sūrio. Tiekti tuojau pat.








Orecchiette Carbonara with Brussels Sprouts

Recipe from Bon Appétit | September 2013

2 tablespoons olive oil
1/2 pound Brussels sprouts, trimmed, halved
12 ounces orecchiette or other small pasta
2 ounces pancetta, finely chopped
1 small onion, finely chopped
1/3 cup white wine
4 tablespoons (1/2 stick) butter, cold, cut into pieces
1/3 cup grated Pecorino plus more for sprinkling
2 egg yolks
Salt
Freshly ground black pepper

Heat oil in a large skillet over high heat. Add Brussels sprouts and cook, tossing occasionally, until charred in spots and crisp-tender, about 5 minutes; transfer to a plate and set aside. Wipe out skillet.

Cook pasta in a large pot of boiling salted water, stirring occasionally, until al dente. Drain, reserving 1 cup pasta cooking liquid.

Meanwhile, heat skillet over medium heat. Add pancetta and cook, stirring often, until slightly crisp, about 4 minutes. Add onion and cook, stirring, until softened, about 2 minutes. Add wine and cook until most off the liquid is evaporated. Add 1/2 cup pasta cooking liquid, bring it to boil. Reduce heat to low and gradually add butter, swirling skillet and adding more pasta cooking liquid as needed, until a thick, glossy sauce forms.

Add pasta to skillet and toss to coat. Add Pecorino; toss to combine. Remove from heat; mix in egg yolks. Add reserved Brussels sprouts; toss, adding pasta cooking liquid as needed to thin sauce. Sprinkle in some salt and ground pepper. Serve topped with more Pecorino.