09 rugsėjo, 2013

Kokosinis keksas su romu




Vasara baigėsi. Žinau, kad kai kam liūdna; tikrai yra žmonių, kurie nelaukia rudens ir jau dabar su grauduliu ilgisi kito birželio. Man visai neliūdna. Bus dar tų vasarų. Man ir ruduo patinka. Sodai kvepia obuoliais. Daržai pilni daržovių. Medžiai gretai pakeis spalvas. Argi ne puikus metų laikas – ruduo. Na o jeigu melancholija ir vasaros ilgesys nenori niekur trauktis, tai aš rekomenduoju iškepti šitą keksą. Pasijusite taip, lyg būtumėte Karibuose. Ten kur palmės, jūra ir niekada nesibaigianti vasara.

Aušra





















Kokosinis keksas su romu

Receptas iš Gourmet | September 2007



Keksas:
1 1/4 stiklinės* miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/4 šaukštelio druskos
4 kiaušiniai plius 3 tryniai
1 1/2 stiklinės cukraus
1 šaukštelis vanilės esencijos
170 g sviesto, ištirpinto
2 šaukštai tamsaus romo
3/4 stiklinės sutirštintos saldintos kokosų tyrės, gerai išmaišytos

Kokosų drožlės:
1 vidutinio dydžio kokoso riešutas
4 šaukšteliai cukraus pudros

Glajus:
3 šaukštai grietinėlės sūrio
3 šaukštai sutirštintos saldintos kokosų tyrės, gerai išmaišytos
2 šaukštai tamsaus romo
1 šaukštelis vanilės esencijos
2 - 4 šaukštai riebios grietinėlės
1/2 stiklinės cukraus pudros

*1 stiklinė = 236 ml

Keksas: Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu ištepti apvalią 23 cm skersmens kepimo formą. Ant dugno įtiesti iš sviestinio popieriaus iškirptą skritulį; popierių patepti sviestu. Formos vidų pabarstyti miltas. Apvertus iškratyti neprilipusius miltus.

Kartu persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską.

Šluotele išplakti kiaušinius, trynius, cukrų ir vanilės esenciją. Į kiaušinių masę, pastoviai plakant, pamažu berti miltų mišinį. Supilti ištirpintą sviestą ir romą. Maišyti tik tol, kol masė taps vientisa. Nepermaišyti. Tešlą supilti į paruoštą kepimo formą, formos dugną lengvai pabarbenti į stalą, kad tešloje neliktų oro pūslelių.

Kepti maždaug 45 minutes, kol keksas paruduos. Traukti iš orkaitės. Padėti ant grotelių ir palikti maždaug 10 minučių, kad atvėstų. Orkaitės neišjungti. Keksą apversti ant grotelių, nuo dugno nulupti sviestinį popierių ir palikti dar 10 minučių. Šilto kekso viršų ir kraštus sulaistyti kokosų tyre. Palikti, kad atvėstų.

Kokosų drožlės: atsuktuvu pradurti minkštą kokoso riešuto “akį”, išpilti skystį. Riešutą dėti ant kepimo skardos ir kepti orkaitėje 175oC temperatūroje 15 minučių. Traukti iš orkaitės. Plaktuku perskelti riešuto kevalą, atsuktuvu išlukštenti minkštimą. Kokoso minkštimą supjautyti daržovių pjaustykle į plonus griežinėlius; juos suberti ant kepimo skardos, užbarstyti cukraus pudros, atsargiai išmaišyti, kad kokoso griežinėliai pasidengtų cukrumi, ir paskleisti ant kepimo skardos plonu sluoksniu. Kepti 175oC orkaitėje 5 – 8 minutes, kokoso griežinėlių krašteliai vos vos paruduos. Traukti iš orkaitės ir palikti, kad atvėstų.

Glajus: elektriniu mikseriu išsukti sūrį, kokosų tyrę, romą, vanilės esenciją ir 2 šaukštus grietinėlės. Suberti cukraus pudrą ir gerai išmaišyti. Jeigu glajus per tirštas, įpilti 1 – 2 šaukštus grietinėlės. Paruoštą glajų supilti ant atvėsusio kekso, paskirstyti į tolygų sluoknį, paskleidžiant link kraštų ir leižiant glajui šiek tiek nuvarvėti. Viršų puošti kokosų drožlėmis.








Coconut Rum Cake

Recipe from Gourmet | September 2007

Cake:

1 1/4 cups flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
4 eggs plus 3 yolks
1 1/2 cups sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 1/2 sticks butter, melted
2 tablespoons dark rum
3/4 cup well-stirred sweetened cream of coconut

Coconut slivers:
1 medium coconut
4 teaspoons powdered sugar

Icing:
3 tablespoons cream cheese
3 tablespoons well-stirred sweetened cream of coconut
2 tablespoons dark rum
1 teaspoon vanilla extract
2 to 4 tablespoons heavy cream
1/2 cup powdered sugar

Cake: Preheat oven to 350°F. Butter cake pan and line bottom with a round of parchment paper. Butter parchment, then flour pan. Turn the pan upside down and shake out the excess flour.

Sift together flour, baking powder, and salt.

Whisk together whole eggs and yolks, sugar, and vanilla in a large bowl. Gradually whisk in flour mixture until combined, then whisk in butter and rum until just combined. Pour into cake pan and rap pan on counter to expel air bubbles.

Bake until golden brown and cake starts to pull away from side of pan, about 45 minutes. Cool in pan on a rack 10 minutes. Leave oven on. Invert cake onto rack, peel off parchment and cool 10 minutes more. Generously brush top and sides of warm cake with cream of coconut, allowing it to soak in before brushing on more. Cool completely.

Coconut slivers: Pierce softest eye of coconut with a small screwdriver, then drain and discard liquid. Bake coconut in a shallow baking pan 15 minutes. Leave oven on. Break shell with a hammer, then pry flesh from shell with screwdriver.

Thinly shave coconut with slicer to measure 2 cups and toss with powdered sugar, then spread in 1 layer on a baking sheet. Bake until just dry but not golden (some tips may color), 5 to 8 minutes. Cool coconut completely.

Icing: Using electric mixer, beat together cream cheese, cream of coconut, rum, vanilla, and 2 tablespoons cream with an electric mixer until smooth, then beat in powdered sugar. Icing should be smooth and slightly runny; stir in remaining 1 – 2 tablespoons of cream if necessary.

Smooth icing over top of cooled cake, allowing some to drip over side, then top with coconut slivers.

12 komentarų:

  1. O dangau,koks kekso grozis juodame fone!Svarbiausia nieko nereikalingo, viskas isgryninta...aciu uz dziaugsma! Rudeneli as labai megstu del ilgu,tamsiu,lietingu,jaukiu vakaru, kurie man vistiek nuolat pertrumpi.Jaukaus rudens, jaukiu kasdienybes akimirku!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, tai Jums aciu - uz grazius zodzius ir uz palinkejimus; man tie ilgi vakarai irgi baisiai mieli ir reikalingi;

      Panaikinti
  2. Man irgi visai negaila, todėl vakar kepiau keksą su kriaušėm ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. keksas su kriausem ir pas mane suplanuotas; jeigu ne keksas, tai bent keksiukai; kriausiu pilnas saldytuvas ir dar garaze;

      Panaikinti
  3. Bet kaip gražiai glaistas atrodo! Man kažkaip niekada nepavyksta jis toks gražus, todėl jau ir nustojau juos gaminti ir dėti! :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jolita, aciu uz komplimentus; o kame problemos su glaistu? juk paprasciau negali buti: viska mikseriu issuki, o tirstuma pareguliuoji cukraus pudra arba grietinele/pienu; sitas glaistas ypac vertingas ir skanus: cream cheese, coconut creme + romas; mirtis koks geras derinys; sitam pyragui butinai reikia sito glaisto; o reikia sakyti "glaistas" ar "glajus"; as VLKK paskaiciau, kad glaistas yra tai, ka statybininkai naudoja: "minkle plysiams ir nelygumams uztepti"; o glajus yra "tyrele saldiems kepiniams papuosti"; visiskai pasimetusi as terminuose;

    AtsakytiPanaikinti
  5. Konditerijos gaminiams naudojams glajus. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, nuostabus keksas. O kas ta kokosu tyre? Gal net nera pas mus tokios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, sveiki; aciu uz pagyrima; kokosu tyre yra "crème of coconut": http://www.cocolopez.com/creamofcoconut.html
      as nezinau, kaip lietuviskai tas produktas vadinasi; tai saldinta koncentruota kokosu tyre; as is jos darau pina coladas;

      Panaikinti
  7. Aciu, miela Ausra, bandysiu ieskoti tos koses:-)
    Jovita

    AtsakytiPanaikinti