07 spalio, 2013

Obuoliai su karamele



Penktadienį po darbo mes su Julium ėjom į Indian Creek Farms skinti obuolių. Takelis į obelyną ėjo palei daržą, kur lysvėse pūpsojo didžiuliai moliūgai: oranžiniai, žali, balti, geltoni. Julius, pamatęs moliūgus, iškart užvedė kalbą apie Halloween’ą, ir mes visą likusį laiką sode ir visu keliu grįžtant atgal prakalbėjom apie Hallowen’o planus: kas kaip apsirengs, kada pjaustysime moliūgus, kur ir su kuo eisime trick-or-treating. Iki Halloween’o liko šiek tiek daugiau negu trys savaitės. Pats laikas planuoti.

Skindama obuolius ir galvodama apie Halloween, aš dar pagalvojau, kad iš šitų puikių obuolių būtų labai smagu pagaminti taip vadinamų caramel apples. Obuoliai buvo kieti ir rūgštūs; pagalvojau, kad jie bus pats tas su sladžia pieniška karamele. Be to, tiesiai nuo medžių nuskinti obuoliai yra nevaškuoti, todėl šilta karamelė prie jų lips be jokio ypatingo obuolių paviršiaus apdorojimo. Jeigu Jums nevaškuotų obuolių gauti nepavyks, pries merkdami į karamelę juos būtinai nuplaukite po karštu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite. Antraip karamelė bėgs nuo obuolių paviršiaus kaip nuo žąsies vanduo.

Recepte duodamo karamelės kiekio užteks padengti 8 – 10 vidutinio dydžio obuolius. Jeigu tiek daug daryti neplanuojate, aš vistiek nerekomenduočiau virti pusę karamelės kiekio, nebent turite labai siaurą ir aukštą puodą. Mat karamelę reikia virti į ją įmerkus termometrą; jeigu karamelės puode bus nedaug, tai termometras bus nepakankamai paniręs ir gali matuoti visiškai ne tai, ką reikia. Todėl patarčiau virti visą kiekį. O jeigu visos karamelės nesunaudosite, tai likutį išpilkite ant sviestinio popieriaus, paviršių išlyginkite, palikite, kad sustingtų, ir supjaustykite aštriu peiliu į nedidelius saldainius; juos susukite į popierėlius, ir turėsite sau daug gardžių karamelių saldžiam prieššventiniam užkandžiavimui.

Aušra

























Karamele padengti obuoliai

Receptas iš foodiecrush
 

113 g sviesto
2 stiklinės* šviesaus rudojo cukraus
1 stiklinė šviesaus kukurūzų sirupo
400 g saldinto kondensuoto pieno

Žiupsnelis druskos
8-10 vidutinio dydžio obuolių, nevaškuotų
8-10 pagaliukų

*1 stiklinė = 236 ml

Obuolius nuplauti ir kruopščiai nusausinti. Kotelio vietoje įsmeigti pagaliukus.

Vidutinio dydžio puode ištirpinti sviestą. Supilti cukrų, sirupą, kondensuotą pieną, įberti druskos ir virti, pastoviai maišant, ant vidutinio karštumo ugnies, kol mišinio temperatūra pasieks 115oC. Nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol mišinio temperatūra nukris iki 95oC.

Obuolius merkti į karamelę, pasukti, kad paviršius pilnai pasidengtų karamelės sluoksniu. Padengtus obuolius statyti ant silikonine plėvele arba sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir palikti, kol karamelė sustings.








Caramel Apples

Recipe from foodiecrush

1 stick (1/2 cup) butter
2 cups light brown sugar
1 cup light corn syrup
1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
pinch of salt
8-10 medium apples, not waxed or otherwise coated
8-10 twigs, or ice-pop sticks, or other holders

Wash apples and dry them thoroughly. Poke twigs or other kind of sticks into tops of apples.

In a medium saucepan, melt butter. Add brown sugar, corn syrup, sweetened condensed milk and salt and continue to stir over medium heat until mixture comes to a boil and a clip-on candy thermometer reads 240°F. Remove from. Allow to cool to 200°F.

Dip apples into caramel mixture, rotating to coat. Place on a silicone baking liner or waxed paper until caramel sets.

18 komentarų:

  1. Kaip nuostabiai atrodo su tom įsmeigtom šakelėm :) Geriau būčiau šito recepto nemačius, noris gaminti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu,Gabriele; jeigu tik yra noro, tai pirmyn; manau, kad visai verta prasideti;

      Panaikinti
  2. Tos nuotraukos... Mmm... Kaip paveikslai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, Aguonele, aciu jums abiems uz komplimentus; as si karta baisiai pasistengiau;

      Panaikinti
  3. Ausra, o niekaip neiseitu be termometro? Gal yra kokie pozymiai kaip suprasti kada jau galima volioti obuolius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dovile, jeigu nera termometro, tai verdant vis reikia lasinti ant sviestinio popieriaus ir zureti, ar atvesus karamele sustingsta; kitokiu pozymiu nezinau; bet siaip tai su termometru paprasciausia;

      Panaikinti
    2. Matai si reikala planuoju daryti Egipte, vyro giminej daug vaiku ir jiems tai lb patiktu. Tik termometro ten ner sansu gauti. Todel ir noriu suzinoti kas ir kaip. Karamele turi buti lb kieta?

      Panaikinti
    3. Dovile, ne, nekieta; turi buti "soft ball" stadijos, t.y. jeigu atvesusi ji kociojasi tarp pirstu ir nebelimpa nei prie pirstu, nei prie sviestinio popieriaus, tai jau gerai;

      Panaikinti
    4. Ok, bandysiu. Aciu uz patarimus.

      Panaikinti
  4. Daug visokiu "dengtu" obuoliu macius,zavejusis, bet niekada neesu paragavusi kaip tos kombinacijos derinasi. Tikriausiai skanu, nes ja labai populiaru. Tavo Ausra nuotraukos kuo toliau tuo labiau nuostabios. Tikra profesionale darais! Tarp kitko, praeita sestadieni is centrinio NJ buvom atvaziave Itachos aplankyti. Apvaiksciojom Corneli, turgu. Prisipirkau obuoliu ir kaimisku kiausiniu :). Vis skaniau kai is kitur! Sekmes tau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, aciu uz pagyrima; labai malonu; obuoliu ir karameles derinys mano manymu yra labai vykes; man daug skaniau negu obuoliai dengti sokoladu; mes sestadieni su Julium irgi po Cornell vaiksciojom; gal kartais matet mus besidraikancius su visiskai nekontroliuojamu Beagle veisles suniuku, aplink College Town Bagels ir Clock Tower;

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Vilma, aciu! oi kokie malonus man tokie komplimentai!

      Panaikinti
  6. OOO taip, šiuos aš irgi labai gerbiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aušra, tavo nuotraukos vis gražėja ir įdomėja!
    Nesu ragavusi obuolių karamelėje. Reiktų susirūpinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Asta; nesi ragavusi? negaliu patiketi; obuoliai ir karamele tai toks ultimate derinys; susirupink kuo greiciau;

      Panaikinti