22 sausio, 2014

Nigella Lawson mandarinų pyragas



Tai yra tas garsusis, per visą internetą nuskambėjęs Nigella Lawson pyragas su mandarinais ir migdolais; ir, beje, pats populiariausias receptas Nigella Bites laidoje.

Deb iš Smitten Kitchen jį kepė ir gyrė, kad pyragas išejo super drėgnas, kvapnus ir skanus, bet, kaip ne keista, tai nebuvo tas pats geriausias jos gyvenime keptas pyragas. Man gal ir nėra pats geriausias (nors aš net nežinau, kuris pyragas man yra tas pats geriausias), bet mano keptų ir ragautų pyragų hierarchinėje lentelėje šitas mandarinų pyragas yra aiškiai prie geresnių. Jis bus labai kvapnus ir labai drėgnas, ant viršaus susidarys saldi lipni plutelė; tekstūra bus greičiau panaši į tradicinio lietuviško apkepo, o ne į pyrago (nes vietoje miltų čia dedami migdolai). Nigella rašo, kad vietoje mandarinų galima dėti apelsinus arba per pusę apelsinus ir citrinas, tik tada reikės daugiau cukraus. Emma iš mano mylimojo Poires Au Chocolat blogo šitą pyragą iškepė iš raudonųjų apelsinų. Manau, kad galima net ir greipfrutus naudoti, jeigu norit; tikrai turėtų būti skanu. Taigi, sumasumarum, labai vykęs pyragas iš citrusinių vaisių, gluten free ir super skanus.

Aušra
















Nigella Lawson mandarinų pyragas

Receptas iš Nigella Lawson | How to Eat

375 g mandarinų su žievelėmis
6 kiaušiniai
225 g cukraus
250 g maltų migdolų
1 šaukštelis kepimo miltelių

Madarinus dėti į puodą su vandeniu ir virti 2 valandas. Ištraukti iš vandens, palaukti, kol šiek tiek atvės, perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Mandarinus dėti į elektrinį smulkintuvą ir sumalti iki vientisos tyrės.

Orkaitę įkaitinti iki 190ºC. Apvalią 21 cm skersmens pyrago formą nusiimančiais kraštais patepti sviestu ir iškloti sviestiniu popieriumi: ant dugno dėti iš popieriaus iškirptą skritulį, o formos kraštus pilnai padengti sviestinio popieriaus juosta.

Dideliame dubenyje šluotele išplakti kiaušinius ir cukrų iki vientisos masės. Suberti migdolus ir kepimo miltelius. Išmaišyti. Sudėti mandarinų tyrę ir vėl gerai išmaišyti.

Tešlą supilti į paruoštą formą. Kepti maždaug 45 – 50 minučių, kol viršus taps sodrios auksinės spalvos, o į pyrago vidurį įkištas medinis iešmelis liks sausas. Traukti iš orkaitės, neišėmus iš formos, pyragą dėti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų. Nuimti formos kraštus ir popierių. Pyragą perdėti ant lėkštės arba padėklo. Puošti tirpintu šokoladu arba cukraus pudra.








Nigella Lawson’s Clementine Cake

Recipe from Nigella Lawson | How to Eat

375 g (13 ounces) whole clementines, unpeeled (approx. 4 medium-sized ones)
6 eggs
225 g (1 ¼ cup) sugar
250 g (2 ¼ cup) ground almonds
1 teaspoon baking powder

Put the clementines in a pot with some cold water, bring to the boil and cook for 2 hours. Drain and let cool slightly. When clementines are cool enough to handle, cut each clementine in half and remove the seeds. Process clementines - skins, pith, fruit and all - in a food processor.

Preheat the oven to 190ºC/375ºF. Butter 21 cm / 8 inch springform pan and line the bottom and the sides with parchment by placing a parchment round on the bottom of the pan, and a 3-inch wide parchment ribbon around the sides.

In a large bowl beat the eggs and sugar until uniform. Add ground almonds and baking powder, mix well, then finally add the pulped oranges. Mix to incorporate.

Pour the cake batter into the prepared pan and bake for about 45 – 50 minutes, until the top is golden brown and a skewer inserted in the center of the cake comes out clean. Remove from the oven, place on a cooling rack and let it cool completely in a pan. When the cake is completely cool, remove the sides of the pan and the parchment, transfer cake to a plate or a cake stand, drizzle with melted chocolate or sprinkle with powdered sugar and serve.

28 komentarai:

  1. Kokios nuostabios nuotraukos, negaliu atsigrožėti!:)
    Pyragą butinai butinai kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, koks grožis, Aušra! :) Jei gali, išduok paslaptį, kaip gi ir iš kur toks švarutėlis baltas fonas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Asta, uz pagyrima! be galo malonu, o dar is tavo lupu, tai isvis skamba kaip didziausias komplimentas; del balto fono - jokios paslapties: balta siena ir balta staltiese; ir dar Lightroom'o white balance;

      Panaikinti
  3. Grazios nuotraukos... Ir pyragas turbut labai skanus...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir aš šitą pyragą kepsiu. Mano seseriai negalima gliuteno dėl celiakijos, tai kai kviečiuosi ją į svečius, reikia pagalvoti, kuo vaišinti. O ji smaližė. Bet manau, kad ir kitiems patiks. Labai skaniai atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime - manau, kad visiems patiks; mums labai patiko;

      Panaikinti
  5. vis laukiu, kad kas paklaustų, o kiek mandarinų sudaro 375g? :-) Nejaugi čia tik mane glumina tokie suskaičiuojamų ingredientų kiekių pateikimai? Na bet nesulaukus ir nepaklausus pati iškepiau vakar matuodama savuoju būdu - iš akies. Pavyko, tikrai labai skanus pyragas, tikrai dar kepsiu, ačiū už receptą. O toms, kurioms rūpi mandarinų skaičius (tas, kurį viriau aš, bet nežinau ar tai - 375 g) - 8 nedidukai :-).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, labai smagu, kad patiko; as dejau 4 mandarinus; svoris buvo 380 g; kadangi mandarinas mandarinui nelygu, tai man visai nenuostabu, kad Nigella recepte raso svori; manes toks pateikimas nesuglumino nei kiek;

      Panaikinti
  6. Vakar kepiau šį pyragą, labai skanus. Man jis pasirodė labai tinkantis Kalėdoms.
    Aš turėjau svarstykles, tai man penki vidutiniai mandariniai svėrė 377g. Masė gavosi labai skysta, bet viskas išėjo liux.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, aciu uz patikslinima; as dejau 4 mandarinus; svoris buvo apie 380 g;

      Panaikinti
  7. Su Naujais Ausra :) nuostabios nuotraukos, o kadangi tokios grazios nuotraukos,tai norisi ir pyraga isandyt issikept :) tikriausiai bandysiu su raudonais apelsinais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eugenija, ir tave su Naujais! aciu uz komplimentus; pyragas labai geras; su raudonaisiais apelsinais turetu buti liuks;

      Panaikinti
    2. isbandziau as, bet ne musu skonio pyragas, bet as kepiau is apelsinu,o ne is mandarinu :) pas mane gavosi labai daug teslos, kepiau tik is puse porcijos. bandysiu kitus receptus ;)

      Panaikinti
    3. Eugenija, tai gal proporcijos kur nors neatitiko? kodel tau gavosi tiek daug tos teslos? man visai nedaug - 23 cm skersmens formoje buvo mazdaug 3 cm sluoksnis; tu kartais netycia, paskaiciusi pries tai surasytus komentarus, neidejai 8 apelsinu?? Emma irgi kepe su raudonaisiais apelsinais; jos pyragas atrodo irgi nebuvo itin storas; ji dejo 2 apelsinus:

      My Version of Nigella's Clementine Cake
      (Adapted from Nigella's recipe in Green and Black's recipe book, Unwrapped)

      For the cake:
      2 blood oranges (or 4-5 clementines, 2 normal oranges etc) weighing about 325g
      1 additional blood orange, peeled
      6 eggs
      125g caster sugar
      100g soft brown sugar
      250g ground almonds (I used half/half skin on/blanched)
      1 heaped tsp baking powder
      - See more at: http://www.poiresauchocolat.net/2010/03/my-version-of-nigellas-clementine-cake.html#sthash.ocB9Yxv5.dpuf

      Panaikinti
    4. gal pas mane per dideli kiausiniai buvo ? :) net nezinau. as laisvai galejau iskepti 2 pyragus :) dejau 2 apelsinus tai svere apie 400 gr :)

      Panaikinti
    5. Eugenija, tikrai keista; is 2-ju apelsinu ir 2-ju stikliniu miltu kazi kokio kiekio teslos tikrai nesigaus; negi tavo kiausiniai trigubai dedesni uz maniskius? mistika;

      Panaikinti
  8. Ka tik po riekute suvalgeme. Tobulas tobulas tobulas!!!!!
    Ausra, kiek tu talentu turi. Irgi tobula tobula tobula!
    Aciu uz pozityva, uz receptus, uz nezemiska estetika.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, prasom, nera uz ka! labai malonu, kad patiko; tai Jums aciu - uz pozityva,kad bandot receptus, ir uz tokius mielus komplimentus!

      Panaikinti
  9. O man, kaip ir Deb, taip pat ne pats geriausias pyragas. Kaip vyras pasake: skanu, bet daugiau nebekepk :) Taigi, musu seima is dvieju panasiu pyragu, renkasi David Lebovitz "Orange Syrup Cake with Candied Oranges". Kepiau kelis kartus, ir sveciai ir seima gyre. Isbandykite ir jus.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aušra, jau du kart keptas pyragas, kitą savaitę kepsiu vėl kolegei gimtadienio proga. tik noriu tavo patarimo: su kuo patartum patiekti pyragą? Kazkaip su ledais ar alkoholiu aš jo nematau. O gal klystu... Visad galva būdavo pilna minčių, šįkart tuščia. Sakau, paklausiu pas guru:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, O!! kaip saunu, kad patiko! as net nepagalvojau, su kuo ji reiketu derinti; alkoholis, manau, visai tiktu; alkoholis man prie visko tinka; Cointreau, Grand Marnier arba koks kitas apelsininis likeris manau butu liuks; o jeigu nenorit alkoholio, tai man jis labai skanu su juoda kava arba saldzia arbata su citrina; David Lebovitz toki panasu tiekia su vaniliniais ledais ir sirupe virtais apelsinu griezineliais (http://www.davidlebovitz.com/2013/04/orange-syrup-cake-recipe/); plakta greitinele, manau, irgi tiktu;

      Panaikinti
  11. tai mandarinus reikia virti su zievelemis ir paskui sutrinti su zievelemis???

    AtsakytiPanaikinti
  12. O kaip, jei det konservuotus mandarinus?? Nebandete? Turiu visa kilograma ir nz kur deti ��

    AtsakytiPanaikinti
  13. sis tinklapis persikrauste I http://vaikaivanile.com/

    AtsakytiPanaikinti