Jau tikriausiai visi turėjote
progą pavartyti naują lietuviškai rašančių tinklaraštininkų žurnalo
numerį. Naujas numeris,
naujas pavadinimas ir nauji rudeniniai vėjai.
Mano nuomone žurnalas tik
gerėja ir gerėja. Astos iš Villa Alps keturių aukštų
tortas yra išvis be žodžių;
aš netekau žado, kai pamačiau; iš pradžių pagalvojau, kad sufotošopintas. Na o
mano mėgiamiausias numerio receptas - Julijos iš Vilko šaukštų limoncello; Julija, tavo receptas yra JĖGA!
Tikrai tikrai darysiu, o po to kepsiu tokį labai blatną mielinį pyragą su
sirupe virtomis citrinomis ir su limoncello.
|
Vaikai ir Vanilė
žurnalui pristatė keturias gardžias idėjas pietų
lauknešėliams: į mokyklą, į darbą, į universitetą ar kitur, kur sugrįžtama po
vasaros atostogų, prasidėjus naujiems mokslo metams. Visi keturi patiekalai
mano namuose labai dažnai gaminami ir visų šeimos narių labai mėgiami. Tikiuosi,
kad ir jums patiks.
Šiandien Itakos
miesto mokyklose yra pirmoji mokslo metų diena. Abu mano sūnai šiandien iškeliavo
į mokslus. Julius – pirmą kartą. Pietums aš jiems abiems įdėjau po sumuštinį su
kalakutiena, po obuolinį batonėlį, po dvi slyvas ir po butelaitį vandens.
Visiems linkiu sėkmingų naujųjų
mokslo metų!
Aušra
P.S. ir dar primenu, kad vyksta labai svarbus balsavimas - renkami jūsų mėgiamiausi receptai iš lietuviškų tinklaraščių. Tad nesnauskit, balsuokit, ir dar savo draugus bei
gimines praginkit.
Sumuštinis su
kiaulienos šonine, avokadu,
pomidoru ir žalumynais
1
porcija
2
riekės duonos
2
plonos juostelės parūkytos kiaulienos šoninės
1
vidutinis pomidoras
1
avokadas
1
– 2 šaukšteliai majonezo
1
salotos lapas arba saujelė smulkių žalumynų
Kiaulienos
šoninę apskrudinkite keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies. Nusausinkite
riebalus ant popieriniais rankšluostėliais ištiestos lėkštės.
Avokadą
supjaustykite storomis riekelėmis, o pomidorą – storais griežinėliais.
Duonos
riekes apskrudinkite skrudintuve arba karštoje keptuvėje. Ant abiejų riekių užtepkite majonezo. Ant vienos riekės dėkite
avokado riekeles, skrudintos šoninės ir pomidoro grie žinėlius ir galiausiai - salotos
lapą arba smulkius žalumynus. Viską užvožkite antrąja majonezu patepta duonos
rieke.
Sumuštinį
lengvai paspauskite, susukite į sviestinį popierių arba maistinę plėvelę ir
kraukite į pietų krepšelį.
Kalakutienos
suktinukas
1
porcija
1
lakštas lavašo duonos
3
– 4 ploni griežinėliai keptos kalakutienos
1
nedidelis agurkas
1
šaukštas tepamo sūrio
1
saujelė šviežių špinatų
Agurką
supjaustykite plonais griežinėliais ir paskleiskite vienu sluoksniu ant popieriniais
rankšluostėliais ištiesto paviršiaus. Ant agurkų griežinėlių užtieskite dar
vieną popierinį rankšluostėlį ir lengvai paspauskite, kad nusausinti didžiąją
dalį išsiskyrusių sulčių.
Ant
vienos lavašo lakšto pusės užtepti sūrį. Ant sūrio vienu sluoksniu išdėlioti
nusausintus agurko griežinėlius, kalakutieną ir špinatų lapus.
Pradedant
nuo vieno lavašo lakšto krašto, sumuštinį susukti į ritinėlį,
lengvai vis paspaudžiant įdarą.
Paruoštą
sumuštinį susukti į sviestinį popierių arba maistinę plėvelę ir krautį į pietų
krepšelį.
Vištienos salotos su kariu
6 porcijos
600 g keptos vištos krūtinėlės, be odos ir be kaulų
½ stiklinės skaldytų migdolų
½ stiklinės majonezo
2 šauštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukšteliai Dijon garstyčių
1 šaukštelis kario prieskonių
2 salierų lapkočiai
½ stiklinės razinų, be kauliukų
2 šaukštai smulkintų šviežių petražolių
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Keptuvėje ant vidutinės ugnies apskrudinkite migdolus.
Vištienos krūtinėlę supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežinėliais
arba stambiais kubeliais. Salierų lapkočius supjaustykite įstrižai plonais
ilgais griežinėliais.
Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Apibarstykite
skrudintais migdolais. Į stalą tiekite su plinagrūdžių miltų duona.
Avižiniai batonėliai su obuoliais
24
batonėliai
Pagrindas:
175 g sviesto, kambario
temperatūros
1/3 stiklinės cukraus
1 1/2 stiklinės miltų
Žiupsnelis malto cinamono
Žiupsnelis tarkuoto muskato
riešuto
Žiupsnelis druskos
Įdaras:
40 g sviesto
1/4 stikilinės rudojo cukraus
1,5 kg kietų obuolių
1 šaukštelis malto cinamono
Žiupsnelis tarkuoto muskato
riešuto
Trupiniai
apibarstymui:
1 1/2 stiklinės avižinių dribsnių
175 g šalto sviesto
1 stiklinė miltų
3/4 stiklinės rudojo cukraus
1/2 šaukštelio malto cinamono
1/4 šaukštelio valgomosios sodos
Žiupsnelis druskos
Pagrindas:
Orkaitę įkaitinkite
iki 190oC. Stačiakampę kepimo formą (23
cm X 33 cm) išklokite sviestiniu popieriumi.
Mikseriu išsukite
sviestą ir cukrų. Dalimis suberkite persijotus miltus, prieskonius ir druską,
kaskart vis gerai išmaišant. Toliau maišykite, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą
perkelkite į paruoštą kepimo formą ir pirštais suspauskite į vienodo storio
sluoksnį, padengiantį visą kepimo formos dugną. Kepkite maždaug 15 minučių, kol
tešla paruduos. Traukite iš orkaitės ir palikite, kad atvėstų.
Įdaras:
Obuolius nulupkite,
išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis.
Didelėje keptuvėje
ištirpinkite sviestą ir rudąjį cukrų. Suberkite obuolius ir kepkite ant
vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, kol obuoliai suminkštės,
maždaug 10 minučių. Įmaišykite prieskonius. Toliau kepkite, kol obuoliai
lengvai paruduos ir didžioji dalis skysčio išgaruos. Nukelkite nuo ugnies ir
palikite, kad atvėstų.
Trupiniai
apibarstymui:
Dideliame dubenyje
sumaišykite avižas, miltus, rudąjį cukrų, sodą, cinamoną ir druską.
Sviestą supjaustykite
nedideliais kubeliais ir suberkite į avižų-miltų mišinį. Sviestą pirštais
pertrinkite kartu su sausais ingredientais, kol bus daugmaž vientisa masė,
panaši į drėgną smėlį.
Batonėlių
formavimas:
Atvėsusį obuolių
įdarą vienodu sluoksniu paskirstykite ant atvėsusio pyrago pagrindo. Ant įdaro
vienodu sluoksniu užbarstykite avižinius trupinius. Kepkite maždaug 45 – 50
minučių, kol pyrago viršus įgaus sodrią auksinę spalvą. Iškeptą pyragą traukite
iš orkaitės ir palikite, kad pilnai atvėstų.
Atvėsusį pyragą
supjaustykite į 24 vienodo dydžio batonėlius. Laikyti sandariai užsidarančiame
inde kambario temperatūroje (3 - 4 dienas), arba šaldiklyje (iki 30 dienų).
BLAT Sandwich
1
serving
2
slices of bread
2
thin slices of bacon
1
medium size tomato
1
avocado
1
– 2 teaspoons mayonnaise
1
leaf of lettuce or small handful of mixed salad greens
Cook
bacon in the frying pan on medium heat until crisp. Drain on the plate lined
with paper towels.
Slice
avocado and tomato into thick slices.
Toast
bread in the toaster or on a hot frying pan. Spread both slices with
mayonnaise. On one of the bread slices arrange avocado, bacon and tomato, top
with lettuce or mixed greens. Place the second bread slice on top and press the
sandwich lightly.
Wrap
sandwich in parchment or plastic wrap and pack it into lunchbox.
Turkey Wrap
1
serving
1
sheet lavash bread
3
– 4 slices cooked turkey
1
small cucumber
1
tablespoon spreadable cheese
1
small handful fresh spinach leaves
Thinly
slice cucumber and place the slices in a single layer on the paper towels.
Place another paper towel on top and press lightly to absorb most of the
moisture.
Spread
cheese on one side of lavash sheet. Place cucumber slices on top of cheese,
then place turkey slices in an even layer. Top with spinach leaves.
Starting
from one end, roll lavash sheet into a
tight roll by pressing lightly onto filling.
Wrap
prepared sandwich into parchment or plastic wrap and pack it into lunch box.
Curried Chicken Salad
6 servings
1 ½ pounds boneless, skinless chicken breasts, cooked
½ cup slices almonds
½ cup mayonnaise
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 teaspoons Dijon mustard
1 teaspoon curry powder
2 ribs celery
½ cup seedless raisins
2 tablespoons minced fresh parsley
Toast almonds in the pan over medium heat. Set aside.
Slice cooked chicken breasts into ¼ inch-thick slices or into cubes. Slice
celery stalks on the diagonal into thin long slices.
Toss all ingredients together in a large bowl . Sprinkle with toasted
almonds. Serve with whole grain bread.
Oatmeal bars with apple filling
24 bars
Crust:
3/4 cup (12 tablespoons) butter, at room temperature
1/3 cup sugar
1 1/2 cups flour
Pinch of ground cinnamon
Pinch of grated nutmeg
Pinch of salt
3/4 cup (12 tablespoons) butter, at room temperature
1/3 cup sugar
1 1/2 cups flour
Pinch of ground cinnamon
Pinch of grated nutmeg
Pinch of salt
Filling:
3 tablespoons butter
1/4 cup brown sugar
3 tablespoons butter
1/4 cup brown sugar
3 pounds firm
apples
1 teaspoon ground cinnamon
Pinch of grated nutmeg
Topping:
1 1/2 cups oats
3/4 cup (12
tablespoons) cold butter
1 cup flour
3/4 cup brown sugar
1/2 teaspoon
ground cinnamon
1/4 teaspoon baking soda
Pinch of salt
Prepare the crust:
Preheat the oven to 375°. Line a 19-by-13-inch rectangular cake pan with
parchment paper. With an electric mixer, beat the butter with the sugar at
medium speed until light and fluffy. At low speed, beat in the flour, spices
and salt until a soft dough forms. Press the dough over the bottom of the
prepared pan in an even layer. Bake for about 15 minutes, or until the crust is
golden and set. Let cool.
Prepare the filling:
Peel and core the apples, and slice them into 1/2 inch thick slices. In a
large, deep skillet melt the butter with the brown sugar. Add the apples to the
skillet and cook over medium heat, stirring occasionally, until softened, about
10 minutes. Stir in cinnamon and nutmeg. Cook until the apples are caramelized
and very tender and the liquid is evaporated. Let cool.
Prepare the topping:
In a large bowl, mix the oats with the flour, light brown sugar, cinnamon,
baking soda and salt. Using fingers squeeze the butter into the oats and flour
mixture until the mixture resembles wet sand.
Assemble the bars:
Spread the apple filling over the crust. Scatter the crumbs on top, pressing
them lightly into an even layer. Bake for 45 to 50 minutes, or until the
topping is golden. Let cool completely on a rack before cutting into 24 bars.
Store bars in an airtight container
at room temperature (3 – 4 days) or in the freezer (up to 30 days).