06 rugsėjo, 2012

Su naujaisiais mokslo metais!



Jau tikriausiai visi turėjote progą pavartyti naują lietuviškai rašančių tinklaraštininkų žurnalo numerį. Naujas numeris, naujas pavadinimas ir nauji rudeniniai vėjai. Mano nuomone žurnalas tik gerėja ir gerėja. Astos iš Villa Alps keturių aukštų tortas yra išvis be žodžių; aš netekau žado, kai pamačiau; iš pradžių pagalvojau, kad sufotošopintas. Na o mano mėgiamiausias numerio receptas  - Julijos iš Vilko šaukštų  limoncello; Julija, tavo receptas yra JĖGA! Tikrai tikrai darysiu, o po to kepsiu tokį labai blatną mielinį pyragą su sirupe virtomis citrinomis ir su limoncello.




Vaikai ir Vanilė žurnalui pristatė keturias gardžias idėjas pietų lauknešėliams: į mokyklą, į darbą, į universitetą ar kitur, kur sugrįžtama po vasaros atostogų, prasidėjus naujiems mokslo metams. Visi keturi patiekalai mano namuose labai dažnai gaminami ir visų šeimos narių labai mėgiami. Tikiuosi, kad ir jums patiks.

Šiandien Itakos miesto mokyklose yra pirmoji mokslo metų diena. Abu mano sūnai šiandien iškeliavo į mokslus. Julius – pirmą kartą. Pietums aš jiems abiems įdėjau po sumuštinį su kalakutiena, po obuolinį batonėlį, po dvi slyvas ir po butelaitį vandens. 

Visiems linkiu sėkmingų naujųjų mokslo metų!

Aušra












P.S. ir dar primenu, kad vyksta labai svarbus balsavimas - renkami jūsų mėgiamiausi receptai iš lietuviškų tinklaraščių. Tad nesnauskit, balsuokit, ir dar savo draugus bei gimines praginkit.








Sumuštinis su kiaulienos šonine, avokadu, 
pomidoru ir žalumynais

1 porcija

2 riekės duonos
2 plonos juostelės parūkytos kiaulienos šoninės
1 vidutinis pomidoras
1 avokadas
1 – 2 šaukšteliai majonezo
1 salotos lapas arba saujelė smulkių žalumynų


Kiaulienos šoninę apskrudinkite keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies. Nusausinkite riebalus ant popieriniais rankšluostėliais ištiestos lėkštės.

Avokadą supjaustykite storomis riekelėmis, o pomidorą – storais griežinėliais. 

Duonos riekes apskrudinkite skrudintuve arba karštoje keptuvėje. Ant abiejų riekių  užtepkite majonezo. Ant vienos riekės dėkite avokado riekeles, skrudintos šoninės ir pomidoro grie žinėlius ir galiausiai - salotos lapą arba smulkius žalumynus. Viską užvožkite antrąja majonezu patepta duonos rieke.
Sumuštinį lengvai paspauskite, susukite į sviestinį popierių arba maistinę plėvelę ir kraukite į pietų krepšelį.



 
Kalakutienos suktinukas

1 porcija

1 lakštas lavašo duonos
3 – 4 ploni griežinėliai keptos kalakutienos
1 nedidelis agurkas
1 šaukštas tepamo sūrio
1 saujelė šviežių špinatų

Agurką supjaustykite plonais griežinėliais ir paskleiskite vienu sluoksniu ant popieriniais rankšluostėliais ištiesto paviršiaus. Ant agurkų griežinėlių užtieskite dar vieną popierinį rankšluostėlį ir lengvai paspauskite, kad nusausinti didžiąją dalį išsiskyrusių sulčių.

Ant vienos lavašo lakšto pusės užtepti sūrį. Ant sūrio vienu sluoksniu išdėlioti nusausintus agurko griežinėlius, kalakutieną ir špinatų lapus.

Pradedant nuo vieno lavašo lakšto krašto, sumuštinį susukti į ritinėlį, lengvai vis paspaudžiant įdarą.

Paruoštą sumuštinį susukti į sviestinį popierių arba maistinę plėvelę ir krautį į pietų krepšelį. 





Vištienos salotos su kariu

6 porcijos

600 g keptos vištos krūtinėlės, be odos ir be kaulų
½ stiklinės skaldytų migdolų
½ stiklinės majonezo
2 šauštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukšteliai Dijon garstyčių
1 šaukštelis kario prieskonių
2 salierų lapkočiai
½ stiklinės razinų, be kauliukų
2 šaukštai smulkintų šviežių petražolių
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Keptuvėje ant vidutinės ugnies apskrudinkite migdolus.

Vištienos krūtinėlę supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežinėliais arba stambiais kubeliais. Salierų lapkočius supjaustykite įstrižai plonais ilgais griežinėliais.

Dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Apibarstykite skrudintais migdolais. Į stalą tiekite su plinagrūdžių miltų duona.






Avižiniai batonėliai su obuoliais

24 batonėliai

Pagrindas:
175 g sviesto, kambario temperatūros
1/3 stiklinės cukraus
1 1/2 stiklinės miltų
Žiupsnelis malto cinamono
Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
Žiupsnelis druskos

Įdaras:
40 g sviesto
1/4 stikilinės rudojo cukraus
1,5 kg kietų obuolių
1 šaukštelis malto cinamono
Žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto

Trupiniai apibarstymui:
1 1/2 stiklinės avižinių dribsnių
175 g šalto sviesto
1 stiklinė miltų
3/4 stiklinės rudojo cukraus
1/2 šaukštelio malto cinamono
1/4 šaukštelio valgomosios sodos
Žiupsnelis druskos


Pagrindas: 
Orkaitę įkaitinkite iki 190oC. Stačiakampę kepimo  formą (23 cm X 33 cm) išklokite sviestiniu popieriumi.
Mikseriu išsukite sviestą ir cukrų. Dalimis suberkite persijotus miltus, prieskonius ir druską, kaskart vis gerai išmaišant. Toliau maišykite, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą perkelkite į paruoštą kepimo formą ir pirštais suspauskite į vienodo storio sluoksnį, padengiantį visą kepimo formos dugną. Kepkite maždaug 15 minučių, kol tešla paruduos. Traukite iš orkaitės ir palikite, kad atvėstų.

Įdaras:
Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis.
Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir rudąjį cukrų. Suberkite obuolius ir kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, kol obuoliai suminkštės, maždaug 10 minučių. Įmaišykite prieskonius. Toliau kepkite, kol obuoliai lengvai paruduos ir didžioji dalis skysčio išgaruos. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų.

Trupiniai apibarstymui:
Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, miltus, rudąjį cukrų, sodą, cinamoną ir druską.
Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į avižų-miltų mišinį. Sviestą pirštais pertrinkite kartu su sausais ingredientais, kol bus daugmaž vientisa masė, panaši į drėgną smėlį.

Batonėlių formavimas:
Atvėsusį obuolių įdarą vienodu sluoksniu paskirstykite ant atvėsusio pyrago pagrindo. Ant įdaro vienodu sluoksniu užbarstykite avižinius trupinius. Kepkite maždaug 45 – 50 minučių, kol pyrago viršus įgaus sodrią auksinę spalvą. Iškeptą pyragą traukite iš orkaitės ir palikite, kad pilnai atvėstų.
Atvėsusį pyragą supjaustykite į 24 vienodo dydžio batonėlius. Laikyti sandariai užsidarančiame inde kambario temperatūroje (3 - 4 dienas), arba šaldiklyje (iki 30 dienų).













BLAT Sandwich

1 serving

2 slices of bread
2 thin slices of bacon
1 medium size tomato
1 avocado
1 – 2 teaspoons mayonnaise
1 leaf of lettuce or small handful of mixed salad greens


Cook bacon in the frying pan on medium heat until crisp. Drain on the plate lined with paper towels.

Slice avocado and tomato into thick slices.

Toast bread in the toaster or on a hot frying pan. Spread both slices with mayonnaise. On one of the bread slices arrange avocado, bacon and tomato, top with lettuce or mixed greens. Place the second bread slice on top and press the sandwich lightly.

Wrap sandwich in parchment or plastic wrap and pack it into lunchbox. 





Turkey Wrap

1 serving

1 sheet lavash bread
3 – 4 slices cooked turkey
1 small cucumber
1 tablespoon spreadable cheese
1 small handful fresh spinach leaves

Thinly slice cucumber and place the slices in a single layer on the paper towels. Place another paper towel on top and press lightly to absorb most of the moisture.

Spread cheese on one side of lavash sheet. Place cucumber slices on top of cheese, then place turkey slices in an even layer. Top with spinach leaves.

Starting from one  end, roll lavash sheet into a tight roll by pressing lightly onto filling.

Wrap prepared sandwich into parchment or plastic wrap and pack it into lunch box.




Curried Chicken Salad

6 servings

1 ½ pounds boneless, skinless chicken breasts, cooked
½ cup slices almonds
½ cup mayonnaise
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 teaspoons Dijon mustard
1 teaspoon curry powder
2 ribs celery
½ cup seedless raisins
2 tablespoons minced fresh parsley


Toast almonds in the pan over medium heat. Set aside.

Slice cooked chicken breasts into ¼ inch-thick slices or into cubes. Slice celery stalks on the diagonal into thin long slices.

Toss all ingredients together in a large bowl . Sprinkle with toasted almonds. Serve with whole grain bread.






Oatmeal bars with apple filling

24 bars

Crust:
3/4 cup (12 tablespoons) butter, at room temperature
1/3 cup sugar
1 1/2 cups flour
Pinch of ground cinnamon
Pinch of grated nutmeg
Pinch of salt
Filling:
3 tablespoons butter
1/4 cup brown sugar
3 pounds firm apples
1 teaspoon ground cinnamon
Pinch of grated nutmeg

Topping:
1 1/2 cups oats
3/4 cup (12 tablespoons) cold butter
1 cup flour
3/4 cup brown sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon baking soda
Pinch of salt


Prepare the crust: Preheat the oven to 375°. Line a 19-by-13-inch rectangular cake pan with parchment paper. With an electric mixer, beat the butter with the sugar at medium speed until light and fluffy. At low speed, beat in the flour, spices and salt until a soft dough forms. Press the dough over the bottom of the prepared pan in an even layer. Bake for about 15 minutes, or until the crust is golden and set. Let cool.

Prepare the filling: Peel and core the apples, and slice them into 1/2 inch thick slices. In a large, deep skillet melt the butter with the brown sugar. Add the apples to the skillet and cook over medium heat, stirring occasionally, until softened, about 10 minutes. Stir in cinnamon and nutmeg. Cook until the apples are caramelized and very tender and the liquid is evaporated. Let cool.

Prepare the topping: In a large bowl, mix the oats with the flour, light brown sugar, cinnamon, baking soda and salt. Using fingers squeeze the butter into the oats and flour mixture until the mixture resembles wet sand.

Assemble the bars: Spread the apple filling over the crust. Scatter the crumbs on top, pressing them lightly into an even layer. Bake for 45 to 50 minutes, or until the topping is golden. Let cool completely on a rack before cutting into 24 bars.

Store bars in an airtight container at room temperature (3 – 4 days) or in the freezer (up to 30 days).