Aš
labai mėgstu arbatą ir ją geriu perdėtai
dideliais kiekiais. Bet kartais užsinoriu
kavos. Kavą aš dažniausiai geriu kaip desertą, visada
saldžią, dažnai su grietinėlė. Kavos man reikia labai nedaug, tik kelių
nedidelių gurkšnelių, bet stiprios, kvapnios ir pageidautinai labai karštos. Aš
retai kavą perku kavinėse (nes kavą išvis retai kada geriu); bet restoranuose
po vakarienės beveik visada užsisakau kavos, vietoje deserto.
Mano šeimoje
kavos išvis niekas negeria. Tik aš viena. Kadangi nėra paklausos, tai kavos
virimo ritualas mano namuose yra labai jau negurmaniškas ir trumpai pasakius – žemiau
kritikos. Maždaug kartą per savaitę, dažniausiai
savaitgaliais, su savo 4-ių puodelių kavos aparatu aš padarau kavinuką
filtruotos Peet’s kavos. Tada į visą kavinuką įdedu kaupiną šaukštą rudojo
cukraus, išmaišau, įsipilu maždaug pusę stiklinės, o likusį kiekį palieku, kad
atvėstų, ir kišu į šaldytuvą. Po to, savaitės bėgyje, aš tą kavą sau geriu, prieš
tai ją pakaitinusi mikrobanginėje(!) Gėda žmogui pasakyti.
Bet štai neperseniausiai
aš kardinaliai pakeičiau kavos virimo metodiką, nes įsigijau labai mandrą
prietaisą – vietnamietišką kavos filtriuką už nei daug nei mažai - $0.65; jį
man amazon.com parekomendavo, kai pas juos pirkau knygas ir man reikėjo išleisti
papildomus kelis centus, kad gaučiau nemokamą pristatymą.
Vietnamietišką kavą esu gėrusi vieną vienintelį kartą prancūziškame bistro Parc Filadelfijoje; Parc vietnamietiška kava buvo labai saldi, labai stipri, ir jos buvo labai nedaug – būtent tai, ko man reikia; todėl kai amazon pasiūlė pirkti filtrą, nedvejodama įmečiau jį į krepšelį, gavau nemokamą viso siuntinio pristatymą, o po kelių dienų – ir patį kavos filtrą.
Vietnamietišką kavą esu gėrusi vieną vienintelį kartą prancūziškame bistro Parc Filadelfijoje; Parc vietnamietiška kava buvo labai saldi, labai stipri, ir jos buvo labai nedaug – būtent tai, ko man reikia; todėl kai amazon pasiūlė pirkti filtrą, nedvejodama įmečiau jį į krepšelį, gavau nemokamą viso siuntinio pristatymą, o po kelių dienų – ir patį kavos filtrą.
Na ir ką gi –
neišvaizdus ir paprastas kavos filtriukas viekia puikiai. Mano šaldytuve nebėra
kavinuko su savaitės senumo kava; mano mažasis Cuisinart ilsisi; o kai užsinoriu
kavos, aš traukiu iš spintelės neįmantrų filtriuką ir atlieku štai tokį trumpą
bet labai malonų ritualą:
Į puodelį
arba stiklinę dedu šaukštą saldinto kondensuoto pieno; galima mažiau arba
daugiau, pagal gėrėjo skonį.
Į apatinę filtro
dalį dedu kavą, gerą kaupiną šaukštą (arba pusantro).
Ant kavos uždedu viršutinę filtriuko dalį ir viską tupdau ant puodelio.
Užvirinu
virdulį gero vandens, pageidautinai nechloruoto; kai vanduo užverda, pilu
truputį (maždaug 1 šaukštą) verdančio vandens į filtriuką su kava, tik tiek, kad
vanduo vos vos sudrėkintų filtre esančią kavą. Palaukiu maždaug pusę minutės.
Tada į filtrą iki pat viršaus pripilu verdančio vandens. Uždengiu dangteliu ir laukiu.
Po poros minučių nuo puodelio nuimu filtrą. Išmaišau.
Ir štai jums parašom – puodelis šviežios, saldžios, puikios kavos. Vienam.
Ačiū, kad
skaitėte.
Aušra
Kava vietnamietiškai
Į puodelį dėti 1 šaukštą
saldinto kondensuoto pieno. Į vietnamietiškos kavos filtro apatinę dalį dėti 1
kaupiną šaukštą maltos kavos*. Ant viršaus uždėti viršutinę filtro dalį. Filtrą
uždėti ant puodelio su kondensuotu pienu. Užvirinti virdulį nechloruoto
vandens. Kai vanduo užvirs, į kavos filtrą įpilti maždaug 1 šaukštą verdančio
vandens ir palaukti maždaug pusę minutės. Tada į filtrą iki viršaus pripilti
karšto vandens, uždengti dangteliu ir palaukti dar maždaug porą minučių, kol
filtre nebeliks vandens. Nuo puodelio nuimti filtrą, kavą išmaišyti ir tuojau
pat gerti.
*Aš į kavą dar įberiu kelis grūdelius rupios druskos
Vietnamese Coffee
To a small coffee cup add 1 tablespoon of sweetened
condensed milk. Add 1 heaped tablespoon of ground coffee* to the bottom part of Vietnamese
coffee filter. Smooth the top. Cover with the top part of the filter and place
the entire filter on top of the cup with condensed milk. Boil some
nonchlorinated water. Add about a tablespoon of boiling water to the filter and
wait until it gets absorbed by coffee grinds, about half a minute. Then fill
the filter with more hot water by filling it to the very top. Cover with the
lid and wait for about two minutes until all water filters through. Remove the
filter. Stir and enjoy.
*I also like to add a few grains of coarse salt to my coffee