04 spalio, 2012

Kavos ritualas






Aš labai mėgstu arbatą ir ją geriu perdėtai dideliais kiekiais. Bet kartais užsinoriu kavos. Kavą aš dažniausiai geriu kaip desertą, visada saldžią, dažnai su grietinėlė. Kavos man reikia labai nedaug, tik kelių nedidelių gurkšnelių, bet stiprios, kvapnios ir pageidautinai labai karštos. Aš retai kavą perku kavinėse (nes kavą išvis retai kada geriu); bet restoranuose po vakarienės beveik visada užsisakau kavos, vietoje deserto.

Mano šeimoje kavos išvis niekas negeria. Tik aš viena. Kadangi nėra paklausos, tai kavos virimo ritualas mano namuose yra labai jau negurmaniškas ir trumpai pasakius – žemiau kritikos.  Maždaug kartą per savaitę, dažniausiai savaitgaliais, su savo 4-ių puodelių kavos aparatu aš padarau kavinuką filtruotos Peet’s kavos. Tada į visą kavinuką įdedu kaupiną šaukštą rudojo cukraus, išmaišau, įsipilu maždaug pusę stiklinės, o likusį kiekį palieku, kad atvėstų, ir kišu į šaldytuvą. Po to, savaitės bėgyje, aš tą kavą sau geriu, prieš tai ją pakaitinusi mikrobanginėje(!) Gėda žmogui pasakyti. 

Bet štai neperseniausiai aš kardinaliai pakeičiau kavos virimo metodiką, nes įsigijau labai mandrą prietaisą – vietnamietišką kavos filtriuką už nei daug nei mažai - $0.65; jį man amazon.com parekomendavo, kai pas juos pirkau knygas ir man reikėjo išleisti papildomus kelis centus, kad gaučiau nemokamą pristatymą. 

Vietnamietišką kavą esu gėrusi vieną vienintelį kartą prancūziškame bistro Parc Filadelfijoje; Parc vietnamietiška kava buvo labai saldi, labai stipri, ir jos buvo labai nedaug – būtent tai, ko man reikia; todėl kai amazon pasiūlė pirkti filtrą, nedvejodama įmečiau jį į krepšelį, gavau nemokamą viso siuntinio pristatymą, o po kelių dienų – ir patį kavos filtrą. 






Na ir ką gi – neišvaizdus ir paprastas kavos filtriukas viekia puikiai. Mano šaldytuve nebėra kavinuko su savaitės senumo kava; mano mažasis Cuisinart ilsisi; o kai užsinoriu kavos, aš traukiu iš spintelės neįmantrų filtriuką ir atlieku štai tokį trumpą bet labai malonų ritualą: 

Į puodelį arba stiklinę dedu šaukštą saldinto kondensuoto pieno; galima mažiau arba daugiau, pagal gėrėjo skonį.





Į apatinę filtro dalį dedu kavą, gerą kaupiną šaukštą (arba pusantro). 





 

Ant kavos uždedu viršutinę filtriuko dalį ir viską tupdau ant puodelio. 








Užvirinu virdulį gero vandens, pageidautinai nechloruoto; kai vanduo užverda, pilu truputį (maždaug 1 šaukštą) verdančio vandens į filtriuką su kava, tik tiek, kad vanduo vos vos sudrėkintų filtre esančią kavą. Palaukiu maždaug pusę minutės. Tada į filtrą iki pat viršaus pripilu verdančio vandens. Uždengiu dangteliu ir laukiu. 
















Po poros minučių nuo puodelio nuimu filtrą. Išmaišau.







Ir štai jums parašom – puodelis šviežios, saldžios, puikios kavos. Vienam. 





Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra









Kava vietnamietiškai

Į puodelį dėti 1 šaukštą saldinto kondensuoto pieno. Į vietnamietiškos kavos filtro apatinę dalį dėti 1 kaupiną šaukštą maltos kavos*. Ant viršaus uždėti viršutinę filtro dalį. Filtrą uždėti ant puodelio su kondensuotu pienu. Užvirinti virdulį nechloruoto vandens. Kai vanduo užvirs, į kavos filtrą įpilti maždaug 1 šaukštą verdančio vandens ir palaukti maždaug pusę minutės. Tada į filtrą iki viršaus pripilti karšto vandens, uždengti dangteliu ir palaukti dar maždaug porą minučių, kol filtre nebeliks vandens. Nuo puodelio nuimti filtrą, kavą išmaišyti ir tuojau pat gerti.

*Aš į kavą dar  įberiu kelis grūdelius rupios druskos









Vietnamese Coffee

To a small coffee cup add 1 tablespoon of sweetened condensed milk. Add 1 heaped tablespoon of ground coffee* to the bottom part of Vietnamese coffee filter. Smooth the top. Cover with the top part of the filter and place the entire filter on top of the cup with condensed milk. Boil some nonchlorinated water. Add about a tablespoon of boiling water to the filter and wait until it gets absorbed by coffee grinds, about half a minute. Then fill the filter with more hot water by filling it to the very top. Cover with the lid and wait for about two minutes until all water filters through. Remove the filter. Stir and enjoy. 

*I also like to add a few grains of coarse salt to my coffee