08 balandžio, 2013

Pistacijų gelato








Pistacijų pasta yra vienas iš tų ingredientų, kuriuos norint gauti, tenka kaip reikiant paprakaituoti. Nebent gyvenate Italijoje. Arba gyvenate virš Dean & DeLuca. Man kadangi nei viena, nei antra negalioja, tai pistacijų pastą teko užsakinėti internetu, iš kažkokios neaiškios parduotuvės, kuri nepripažįsta nei nemokamo siuntimo, nei mano amazon.com ištikimo nario privilegijų.

Pistacijų pastos galima pasigaminti patiems, bet lengva nebus; ir užtruks maždaug tiek pat, kiek lėtas siuntimas iš tos neaiškios parduotuvės. Todėl aš ir neprasidėjau su naminės pastos gamyba – vien mintis apie luobelių lupinėjimą, riešutų skrudinimą, po to jų malimą mažomis porcijomis, mane iškart nuginklavo, o vidinis balsas pakuždėjo pirkti pastą internetu ($9.95/312 g + $6.00 siuntimas).

Jeigu turite draugų, kurie planuoja keliauti į Italiją ir kurie baisiai nori Jums parvežti lauktuvių, paprašykite puskilogramio pistacijų pastos; tikrai neprašausite. Nes produktas tikrai vertas dėmesio. Vien dėl šito gelato. Ir dar dėl masės kitų nepaprastų desertų, kuriuos pistacijų pasta pakylės į haut couture lygmenį. Įsivaizduoju, kaip skanu būtų pistacijų kremu įdarytos cannoli. Arba pistacijų panakota su kokiu nors vaisiniu užpilu. Arba pistacijų cheesecake. Ir būtiniausiai – pistacijų gelato.

Aušra 


























Pistacijų gelato

Pagal David Lebovitz receptą




500 ml pieno
65 g cukraus
2 šaukštai (16 g) kukurūzų krakmolo
200 g pistacijų pastos
Keli lašai citrinų arba apelsinų sulčių
Skaldytų pistacijų



Mažiausiai vieną parą prieš gaminant ledus, ledų mašinos kibirėlį įdėti į šaldiklį, kad pilnai įšaltų. Į šaldiklį taip pat įdėti 1 L talpos indą su sandariai užsidengiančiu dangteliu.

Mažame dubenėlyje sumaišyti 1/4 stiklinės pieno ir krakmolą iki vientisos tyrės, kol krakmolas pilnai ištirps.

Likusį pieną ir cukrų pakaitinti vidutinio dydžio puode ant vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant. Kai pradės kilti pirmieji burbuliukai, įmaišyti krakmolo mišinį ir virti 3 minutes, pastoviai maišant.

Puodą nukelti nuo ugnies. Mišinį perdėti į dubenį ir dėti į šaldytuvą kelioms valandoms, arba pernakt, kad gerai atšaltų.

Į atšalusį mišinį įmaišyti pistacijų pastą ir kelis lašus citrinų arba apelsinų sulčių. Mišinį supilti į ledų mašiną ir sušaldyti. Paruoštą gelato perdėti į atšaldytą indelį, užbarstyti skaldytomis pistacijomis. Indelį sandariai uždengti ir dėti į šaldiklį, mažiausiai 3 valandoms, kad sukietėtų.














Pistachio Gelato

Recipe from David Lebovitz

 

3 cups (500 ml) milk
1/3 cup (65 g) sugar
2 tablespoons (16 g) cornstarch
7 ounces (200 g) pistachio paste
Few drops of lemon or orange juice
chopped pistachios

At least 24 hours prior to making gelato, place the bucket of your ice cream machine into freezer, to freeze completely. Also place a 4-cup container with a lid into freezer, to chill thoroughly.

In a cup or in a small pitcher 1/4 cup of the milk with the cornstarch, mixing until the starch is dissolved and the mixture is smooth.

Heat the rest of the milk and sugar in a medium-sized saucepan on medium heat, stirring occasionally. When it almost starts to boil, stir in the cornstarch mixture and cook at gentle simmer for 3 minutes, stirring constantly.

Remove from heat, scrape into a bowl, and chill thoroughly, preferably overnight.

Once chilled, whisk in the pistachio paste and just a few drops of citrus juice until smooth.

Freeze the gelato in your ice cream machine. Transfer frozen gelato into a container form the freezer. Sprinkle with chopped pistachios. Cover tightly with a lid and place in the freezer for at least 3 hours to harden.