Neseniai
skonių bloge užmačiau
Odetos mielines bandeles su vištienos ir grybų įdaru. Iškart pagalvojau, kad tokios bandelės būtu liuks mano vaikams neštis į mokyklą – nedidukės, sočios, tikriausiai labai minštos, ir įdarytos jos gali būti kuo tik širdis geidžia. Mielinių bandelių su nesaldžiais įdarais aš niekada gyvenime nesu kepusi, todėl pradėjau ieškoti daugiau medžiagos šia tema. Beieškodama suradau
Nidos mielinius pyragėlius su raugintais kopūstais ir grybais, ir tą patį vakarą nutariau juos išbandyti. Įdarą dariau pagal savo asmeninį receptą (adaptavusi prie šaldytuvo turinio), o tešlą maišiau tiksliai taip, kaip Nida rašo. Rezultatas gavosi superinis; labai labai rekomenduoju. Bandelių tešla – be priekaištų; išvaizda – irgi; įdarą, manau, galite dėti kokį tik norite; vienu žodžiu, tikrai verta prasidėti.
Aš greitai vėl jas kepsiu. Už poros savaičių Juliui priklauso nešti užkandžius į mokyklą. Šitos mielinės žuvys bus pats tas. Tik įdarą reikės pakeisti kažkuo be mėsos, nes pusė Juliaus klasiokų yra vegetarai (penkiamečiai vegetarai man asmeniškai yra
labai įdomus reiškinys (šveniai pasakius), bet tai jau kita šneka).
Iš duoto kiekio gavosi 22 delno dydžio bandelės; man liko šiek tiek įdaro (gal kokie du kaupini šaukštai, ne daugiau), kurį aš sėkmingai sušėriau šuniukui.
Ačiū, merginos (Odeta ir Nida) už puikią idėją ir už patarimus bei pašefavimą
along the way.
Ir dar - labai rekomenduoju aplankyti
Every Cake You Bake, kur yra žuvyčių recepto originalas; vien dėl nuotraukų verta atsiversti.
Aušra
Mielinės bandelės su vištienos ir grybų įdaru
Pagal receptą iš Nidos receptai
Tešla:
500 g miltų
1 stiklinė* šilto pieno
7 g sausų mielių
60 g tirpinto sviesto
1 kiaušinis
1 šaukštas cukraus
1 šaukštelis druskos
Rožinių pipirų, papuošimui
1 kiaušinis, aptepimui
Įdaras:
2 stiklinės virtos arba keptos vištienos, labai smulkiai supjaustytos
300 g šviežių grybų, supjaustytų plonais griežinėliais
60 g sviesto
1 vidutinio dydžio svogūnas
1/3 stiklinės šerio
1 šaukštas miltų
1/3 – 1/2 stiklinės pieno
Šviežių čiobrelių, smulkiai sukapotų
Šviežių petražolių, smulkiai sukapotų
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
*1 stiklinė = 236 ml
Tešla: mieles suberti į šiltą pieną ir palikti 5 – 10 minučių, kad ištirptų. Miltus ir druską persijoti į didoką dubenį (arba tiesiai į Kitchenaid mikserio dubenį). Į miltus supilti pieno-mielių mišinį, tirpintą sviestą, cukrų, įmušti kiaušinį ir maišyti mediniu šaukštu (arba mikseriu su tešlos minkymo mentele), kol susiformuos tešla. Jeigu naudojate mikserį, tešlą minkyti maždaug 7 – 10 minučių, kol ji beveik nebelips prie dubens sienelių. Jeigu tešlą minkote reankomis, ją iškrėsti ant sauso pamiltuoto paviršiaus ir minkyti maždaug 10 – 15 minučių, kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų.
Tešlą dėti į aliejumi pateptą didoką dubenį; tešlą apversti (aliejumi sutepta puse į viršų). Dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje maždaug 1 valandą, kad pakiltų.
Pakilusią tešlą dėti ant sauso pamiltuoto paviršiaus. Aštriu peiliu tešlą padalinti į 24 lygias dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį sukočioti į rutuliuką, jį rankomis suploti į maždaug 1 cm storio paplotėlį ir dėti ant pamiltuoto virtuvinio rankšluosčio. Suformuoti 22 paplotėlius. Iš likusių dviejų tešlos gabalėlių sukočioti 44 mažus rutuliukus (žuvyčių “lūpoms”). Palikti, kad pakiltų, kol ruošiamas įdaras.
Įdaras: Didelėje keptuvėje ant aukšto karštumo ugnies ištirpinti 1 šaukštą sviesto. Suberti pusę grybų; griežinėlius paskleisti vienu sluoksniu ir kepti nemaišant, kol viena pusė gražiai apskrus; užbarsyti druskos, maltų pipirų; grybų griežinėlius apversti, apskrudinti iš kitos pusės. Grybus išimti iš keptuvės ir dėti į vidutinio dydžio dubenį. Į ketuvę įdėti truputį sviesto ir apskrudinti likusius grybus.
Toje pačioje keptuvėje, kur kepė grybai, ištirpinti 1 šaukštą sviesto, suberti smulkintus svogūnus ir kepti ant vidutinio karštumo ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, kol suminkštės. Supilti šerį ir kepti, retkarčiais pamaišant, kol didžioji dalis skysčio nugaruos. Į keptuvę dėti likusį sviestą. Kai sviestas ištirps, suberti 1 šaukštą miltų ir gerai išmaišyti. Į keptuvę plona srovele pilti pieną, visą laiką energingai maišant, kol susidarys skystas padažas. Sumažinti ugnį ir kaitinti, pastoviai maišant, kol padažas sutirštės. Nukelti nuo ugnies.
Į dubenį su keptais grybais suberti smulkintą vištieną, prieskonines žoleles, supilti svogūnų padažą, įberti druskos, maltų pipirų ir gerai viską išmaišyti.
Bandelių formavimas: orkaitę įkaitinti iki 180oC. Dvi plačias kepimo skardas iškloti Silpat plėvele arba sviestiniu popieriumi.
Po vieną formuoti bandeles: ant sauso paviršiaus dėti vieną pakilusį paplotėlį, kraštus šiek tiek suploti ir patempti, kad būtų plonesni. Ant paplotėlio vidurio dėti maždaug 1 kaupiną šaukštą įdaro, paplotėlį perlenkti pusiau, užspaudyti kraštus ir suformuoti ovalo formos “žuvį”. Viename ovalo gale pirštais suformuoti “uodegą”. Bandelę dėti ant paruoštos skardos, siūle žemyn.
Nedideliame dubenėlyje išplakti 1 kiaušinį. Kiaušinio plakiniu patepti bandelių viršų. Į plakinį merkti po 2 rutuliukus ir juos klijuoti prie žuvų galvyčių, pirštais lengvai paspaudžiant ir suformuojant “lūpas”. Mažomis žirklutemis ant nugarėlių įkirpti “žvynelius”; akies vietoje įspausti rožinį pipirą.
Paruoštas bandeles pašauti į orkaitę; kepti maždaug 20 minučių, kol gražiai pagels. Traukti iš orkaitės. Į stalą tiekti šiltas.
Bread rolls with chicken and mushroom filling
Recipe from Nidos receptai
Dough:
500 g (3 cups) flour
1 cup warm milk
7 g (2 teaspoons) active dry yeast
60 g (4 tablespoons) butter, melted
1 egg
1 tablespoon sugar
1 teaspoon salt
Pink peppercorns, for decoration
1 egg, for brushing
Filling:
2 cups of cooked chicken, minced
300 g (10 ounces) fresh mushrooms, thinly sliced
1 medium size onion
1/3 cup sherry
1 tablespoon flour
1/3 – 1/2 cup milk
Fresh thyme, finely chopped
Fresh parsley, finely chopped
Salt
Freshly ground black pepper
Dough: sprinkle yeast into warm milk and let sit for 5 – 10 minutes until
dissolve. Sift flour and salt into a bowl of stand mixer or into a large bowl.
Make a well in flour, pour in milk-yeast mixture, melted butter, add egg and
sugar. Mix with dough attachment for approximately 7 – 10 minutes until dough
is only slightly sticking to the bottom of the bowl; alternatively, mix all
ingredients with a wooden spoon until the dough forms. Transfer dough onto
lightly floured dry surface and kneed with your hands for good 10 – 15 minutes,
until dough becomes elastic and does not stick to your hands.
Oil the bottom of the large bowl. Place the dough into a bowl. Turn it over
once that the oiled side is facing up. Cover bowl with the plastic wrap and
leave at room temperature to rise for at least one hour.
Transfer risen dough onto lightly floured dry surface. Cut the dough with a
sharp knife into 24 equal size pieces. Roll each piece of the dough between
your palms to form a perfect ball. Flatten the balls into 1/2-inch-thick discs
and place them onto a floured kitchen towel. Form 22 discs. From the remaining
two balls of dough form 44 small balls, the size of a marble (these will be the
lips of the fish). Leave the dough flats to rise while prepare the filling.
Filling: in a large pan set over high heat melt 1 tablespoon of butter. Add
half of mushroom slices into pan, spread them around into a single layer and
cook undisturbed until slices are nicely browned on one side. Flip mushroom
slices and cook until they are browned underneath. Transfer mushrooms into a
bowl. Cook remaining mushrooms in the same manner.
In the same pan that was used to sauté mushrooms melt 1 tablespoon of butter.
Add onion and cook, stirring occasionally, until soften. Add sherry and cook,
stirring occasionally, until most of the liquid has evaporated. Add remaining
butter to the pan. When the butter melts, add 1 tablespoon of flour and stir
until uniform. Slowly pour milk in a thin stream, stirring constantly, until
you have a liquid sauce. Lower the heat and cook, stirring constantly, until
thickens. Remove from heat.
To the bowl with sautéed mushrooms add minced chicken, herbs and onion sauce.
Add salt and ground pepper. Mix well
Shaping the rolls: preheat oven to 350oF. Line two baking sheets with Silpat
liner or parchment.
Working with one dough piece at a time, flatten the outer edges of the dough
round with your fingers, to make the edges thinner. Spoon approximately 1
heaping tablespoon of filling onto the center of the dough round, fold the
dough in half and press the edges together to seal. Shape the roll into an
oval. Press one end of the oval with your fingers into a shape of fish tail.
Place the roll onto prepared baking sheet, seam down.
In a small bowl whisk one egg. Brush the tops of the rolls with egg wash. Dip
the small balls, two at a time, into egg wash and stick them to the heads of
the “fish” to form the lips. Using small sharp scissors, snip the scales on the
backs of the fish. Make eyes out of pink peppercorns.
Place rolls into preheated oven. Bake for approximately 20 minutes or until the
tops are golden. Remove from the oven. Serve warm.