Mano draugė Jūratė grįžo iš savo medaus mėnesio kelionės po Provansą ir man parvežė lauktuvių – levandų žiedų ir butelaitį nepaprastai ypatingo alyvuogių aliejaus. Nieko nelaukus, iš levandų sumaišiau ledus, su lietuvišku medumi iš tėčio bityno ir levandų žiedeliais tiesiai iš Prancūzijos. Levandų ir medaus ledus ragavau pirmą kartą, ir pasakysiu jums tik tiek – tai fantastinio skonio ledai! Iš pradžių buvo šiek neramu, kad mano ledai nebūtų panašūs į levandų muilą, bet bijojau visai be reikalo. Ledai kvepėjo ne muilu, o medumi, o levandos jautėsi tik vos vos, viekiau ne skonis, o tik atspalvis. Supratau, kad šiems ledams labai svarbu rinktis gerą ir kvapnų medų, nes būtent medus (o ne levandos) nulems ledų skonį. Mano tėčio medus visada yra nepaprastai aromatingas ir skanus, bet šiek tiek saldesnis, nei įprasta. Todėl, įdejus ½ stiklinės medaus (tiek, kiek recepte parašyta), man ledai pasirodė truputėlį per saldūs. Kitą kartą šiems ledams aš gal dėsiu mažiau medaus. Bet levandos čia tiko be priekaištų. Labai labai rekomenduotinas receptas!
Levandų ledai su medumi
Pagal David Lebovitz receptą iš knygos “The Perfect Scoop”
½ stiklinės (125 ml) medaus
1/4 stiklinės (8 g) sausų arba šviežių levandų žiedų
1 ½ stiklinės (375 ml) riebaus pieno
¼ stiklinės (50 g) cukraus
Žiupsnelis druskos
1 ½ stiklinės (375 ml) riebios grietinėlės
5 kiaušinių tryniai
Medų ir 2 valgomuosius šaukštus levandų žiedų pakaitinti, nukelti nuo ugnies, uždengti ir palikti 1 - 2 valandoms kambario temperatūroje.
Į didoką dubenį supilti grietinėlę. Į grietinėlę per tankų sietelį perkošti atvėsusį medų, išspaudžiant kiek galima daugiau skysčio ir aromato iš sietelyje likusių levandų.
Dubenyje išplakti kiaušinių trynius.
Puodelyje pakaitinti pieną, cukrų ir druską. Į išplaktus trynius plona srovele pilti karštą pieną, vis pastoviai plakant. Supylus visą pieną, trynių ir karšto pieno mišinį perpilti į tą patį puodelį, kuriame kaitintas pienas ir kaitinti ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti ir, įkišus švarų šaukštą, jis pasidengs plona kremo plėvele. Trynių ir pieno masę perkošti į dubenį su grietinėle ir medumi. Į dubenį suberti likusius levandų žiedus, uždengti dangčiu arba maistinine plėvele ir atšaldyti šaldytuve, 4 – 5 valandas arba pernakt.
Atšalusį ledų mišinį dar kartą perkošti, išpausti skystį ir aromatą iš sietelyje likusių levandų žiedų. Mišinį pilti į ledų gaminimo mašiną ir sukti, kol ledai taps tiršti ir purūs. Sušalusius ledus perdėti į sandariai užsidarantį plastikinį indą ir įstatyti kelioms valandoms į šaldiklį, kad pilnai sušaltų.
Levander - Honey Ice Cream
Recipe from David Lebovitz "The Perfect Scoop"
½ cup honey
¼ cup lavender flowers, dried or fresh
1 ½ cup whole milk
¼ cup sugar
Pinch of salt
1 ½ cup heavy cream
5 egg yolks
Heat honey and 2 tablespoons of lavender flowers. When hot, remove from heat, cover and let it steep at room temperature for 1 - 2 hours.
Pour cream into large bowl. Strain honey and lavender into the cream through mesh strainer, pressing onto the flowers to extract as much aroma as possible.
In a separate medium-size bowl whisk egg yolks.
In a sauce pan heat milk, sugar and salt. Slowly pour hot milk mixture into the yolks, whisking constantly. Transfer mixture back into the same pot where the milk was heated, and cook, stirring constantly, until custard thickens and coats the back of the spoon. Strain custard into the cream with honey. Mix thoroughly. Add remaining lavender flowers, cover bowl with plastic wrap and place it in refrigerator to chill, for 4 – 5 hours or overnight.
Strain the chilled ice cream mixture through a mesh strainer, pressing onto the flowers to extract as much liquid and aroma, as possible. Pour strained ice cream mixture into ice cream machine and churn until ice cream thickens and becomes fluffy. Transfer ice cream into a chilled plastic container, cover it tightly with the lid and place it in the freezer for a few hours to harden.