25 vasario, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: tailandietiška vakarienė ir biscotti



Užvakar prie mūsų ketvirtadieninio kulinarinio klubo buvo prisijungęs svečias – Kolumbijos brolis Colin. Aš, kaip įprasta, buvau atsakinga už desertą, o Jūratė ir Colin mūsų gausiai kompanijai pagamino labai skanią vakarienę tailandietiškos virtuvės motyvais:


Ketvirtadieniai pas Jūratę

Vasario 23, 2012

MENIU


Su limetų sultimis, citrinžole, aštriosiomis paprikomis ir Shiitake grybais




Špinatų salotos su ridikėliais ir raudonaisiais apelsinais


Desertas: dviejų rūšių sausainiai biscotti
1.       Šokoladiniai biscotti su migdolais (Aušra)



Biscotti kepiau pirmą kartą gyvenime, ir manau kad  jie ir man, ir Jūratei pavyko kuo puikiausiai. Visiškai nesunkūs iškepti ir labai skanūs sausainiai.  Pagal protokolą biscotti priklauso valgyti juos pamirkius į stiprią espresso kava, bet kadangi buvo jau gana vėlus vakaras, espresso mes nebevirėm; aš savuosius mirkiau į karštą Earl Grey arbatą, o visi kiti – į šaltą pieną.  Ir buvo labai skanu!

Linkiu visiems gražaus savaitgalio!

Aušra




 















Šokoladiniai sausainiai biscotti





Biscotti:
280 g miltų
75 g kakavos
1 šaukštelis valgomosios sodos
¼ šaukštelio druskos
3 kiaušiniai
200 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
125 g skrudintų migdolų, stambiai sukapotų
120 g šokolado gabalėlių

Aptepimui:
1 kiaušinis
2 šaukštai rupaus cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 180oC.

Plačią kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele.

Į nedidelį dubenį persijoti miltus, kakavą, sodą ir druską.

Didokame dubenyje mikseriu išplakti 3 kiaušinius, cukrų, vanilę ir migdolų ekstgraktą. Toliaus vis plakant, pamažu suberti miltų - kakavos mišinį. Gerai išmaišyti. Suberti riešutus ir šokolado gabalėlius. Vėl išmaišyti. Iš tešlos suformuoti du pailgus papločius. Viršų patepti išplaktu kiaušiniu ir pabarstyti rupiu cukrumi. Kepti maždaug 25 – 30 minučių, kol papločių viršus apdžius ir sustandės.

Traukti iš orkaitės. Papločius perkelti ant pjaustymo lentos ir leisti jiems šiek tiek atvėsti, maždaug 15 minučių. Atvėsusius papločius aštriu peiliu pjaustyti į ilgas, maždaug 1,5 – 2 cm storio riekeles; Jas guldyti ant kepimo skardos, pjautąja dalimi žemyn, ir kepti maždaug 10 minučių, kol sausainių viršus apdžius. Sausainius apversti ant kitos pusės ir kepti dar maždaug 10 minučių, kol sukietės.

Iškepusius sausainius pilnai ataušinti ir laikyti sandariai uždarytame inde.




Chocolate Biscotti


For biscotti:
2 cups flour
¾ cup cocoa powder
1 teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt
3 eggs
1 cup sugar
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon almond extract
1 cup almonds, toasted and coarsely chopped
¾ cup chocolate chips

For glaze:
1 egg
2 tablespoons coarse sugar

Preheat oven to 350oF.

Line baking sheet with parchment or Silpat liner.

In a small bowl sift together flour, cocoa powder, baking soda and salt.

In a large bowl beat together 3 eggs, sugar, vanilla and almond extract. Gradually stir in dry ingredients, mix in nuts and chocolate chips until the dough forms. Shape the dough into two flat logs and transfer them onto prepared baking sheet. Brush the tops with beaten egg and sprinkle with coarse sugar. Bake for approximately 25 - 30 minutes until the tops feel dry and firm.

Remove from the oven and cool for 15 minutes. Transferred cooled loaves onto cutting board and slice them diagonally into long half-inch-thick slices. Lay the cookies cut side down onto the same baking sheet and bake for about 10 minutes, until the tops feel dry. Turn the cookies onto another side and bake for 10 minutes more or until cookies feel mostly firm.

Remove from the oven and let cookies cool completely. Store in an airtight container.