10 sausio, 2013

Sausainiai šuniukui






Pas mus jau daug daug metų gyvena katinai, o šuniuko vis nebuvo. Nepaisant to, kad:

1) mano kasdieninis darbas jau septinti metai sukasi tik apie šuniukus;

2) visi mano bendradarbiai turi bent po du šunis, o kai kurie ir daugiau; 

3) abu mano vaikai jau seniai seniai norėjo šuniuko, bet aš vis nepasidaviau.

Aš buvau įsitikinusi, kad šuniukui reikės labai daug dėmesio ir dar daugiau laiko; nei vieno, nei kito aš nebeturiu jau nežinia kiek metų, todėl galvojau, kad kol to brangaus laiko ir dėmesio pakankamai neatsiras, šuniuko pas mus nebus.

Pernai pavasarį aplinkos spaudimas dėl šuniuko dešimteriopai išaugo – su mano darboviete bendrandarbiaujančioje laboratorijoje atsirado aštuoni “atliekami” šuniukai, kuriems reikėjo surasti namus, todėl toje laboratorijoje dirbančios moteriškės ėmė mane spausti, kad aš bent vieną priglausčiau. Atsiuntė jos man tų lyšnų šuniukų nuotraukas. Tas nuotraukas pamačius buvo momentaliai apsispręsta. Iš aštuonių galimų mes išsirinkom Izzy, biglio ir takso mišinį:


IZZY, Kennett Square laboratorijoje


Po poros savaičių aš nuvažiavau į Pensilvanijos universitetą ir Izzy įsivaikinau.

Izzy yra nepaprastai lyriškos, švelnios sielos šunelis; meilės ir begalinio gyvenimo džiaugsmo įsikūnijimas. Ji džiaugiasi visais ir viskuo, su visais nori draugauti, net ir su mano visiškai nedraugiškais katinais; ji suseka visus Nilso nugalabintus kirstukus, peles, paukščius ir kurmius; ji baisiai mėgsta su manim rytais bėgioti, mėgsta sniege rausti gilius tunelius, valandų valandas vaikščioti po mišką, o paskui be judesio miegoti ant sofos, į viršų išvertus savo taškuotą pilvą. Ir dar - Izzy turi labai gerą apetitą, o tai mano namuose visada buvo didelis pliusas.

Dabar aš net nebeįsivaizduoju mūsų šeimos be Izzy; nesuprantu, kodėl aš šitaip ilgai spyriojausi dėl šuniuko. Man taip pat buvo su abiem mūsų vaikais: abu atsirado kažkaip netikėtai, visiškai neplanuotai, kaip kokie siurprizai; nes aš vis bijojau, kad ne laikas, kad prapulsiu; o kai jie gimė, aš niekada net akimirkai nesu suabejojusi, kad būtų įmanomas pilnavertis gyvenimas be Jono ir Juliaus. Panašiai man nutiko ir su Izzy. 

Aušra















Sausainiai šuniukui


Išeiga: 45 sausainiai, maždaug 7 - 8 cm ilgio

453 g parūkytos kiaulienos šoninės, supjaustytos plonais griežinėliais
370 g vištos kepenėlių, stambiai supjaustytų
130 g kukurūzų miltų
450 g miltų
1 stiklinė* vištienos sultinio
50 g kečupo
13 g (1 šaukštas) kiaušinio baltymų

*1 stiklinė = 236 ml
 

Orkaitę įkaitinti iki 120oC.

Dvi plačias kepimo skardas ištiesti sviestiniu popieriumi.

Kiaulienos šoninės girežinėlius supjaustyti maždaug 1 cm pločio juostelėmis; kepti keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies, kol lengvai apskrus, maždaug 5 minutes. Šoninės gabaliukus perkelti ant popieriniais rankšluostėliais ištiestos lėkštės. Iš keptuvės nupilti didžiąją dalį taukų. Į keptuvę dėti supjaustytas kepenėles ir kepti, laikas nuo laiko pasmulkinant mentele, kol bus daugmaž vientisa masė. Nukelti nuo ugnies.

Šoninės gabalėlius ir keptas kepenėles sukrėsti į virtuvinį kombainą (smulkintuvą) ir sukti, kol masė taps panaši į tyrę. Suberti kukurūzų miltus ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Masę sukrėsti į dubenį, suberti miltus ir gerai išmaišyti elektriniu mikseriu. Pamažu pilti sultinį ir toliau sukti, kol susiformuos tešla. Masę perkelti ant sauso paviršiaus ir suminkit į rutulį. Tešlos rutulį perpjauti pusiau; kiekvieną puselę iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į maždaug 5 mm storio stačiakampį. Formele išspausti sausainius ir dėti ant paruoštos skardos. Suminkyti ir iškočioti tešlos likučius.

Kepti maždaug 3 valandas, kol sausainiai pilnai išdžius ir sukietės.

Nedideliame dubenėlyje sumaišyti kiaušinio baltymus ir kečupą.

Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 93
oC.

Iškeptų sausainių paviršių aptepti kečupo mišiniu ir toliau kepti dar maždaug pusvalandį, kol paviršius pilnai išdžius.

Sausainius atvėsinti skardose. Laikyti sandariai uždarytame inde maždaug 1 mėnesį.









1 pounds thinly sliced bacon
13 ounces chicken livers, coarsely chopped
3/4 cup + 1 tablespoon cornmeal
3 cups flour
1 cup chicken stock
3 tablespoons ketchup
1 tablespoon egg whites

Preheat oven to
250oF.

Line two baking sheets with parchment.

Cut bacon slices into 1/2-inch-wide strips. Cook in a pan on medium heat until lightly browned, for about 5 minutes. Transfer to a plate lined with paper towels. Pour off most of the fat from the pan; add chopped chicken livers and cook on medium heat, smashing livers with spatula, until they turn into more or less uniform paste. Remove from heat.

Place cooked bacon and chicken livers to food processor and process until smooth. Add cornmeal; pulse to combine. Transfer to a bowl. Add flour and mix with electric mixer until combined. Gradually add chicken stock and continue to mix until dough forms. Transfer the dough onto a dry surface, knead into a ball. Cut the dough in half. Roll each half between two sheets of parchment into a 1/4-inch-thick rectangle. Cut out cookies and place them onto prepared baking sheets. Gather the dough trimmings, continue with kneading and rolling.

Bake biscuits for about 3 hours until they are completely dry and hard.

In a small bowl mix ketchup and egg whites.

Lower oven temperature to
200oF.

Brush ketchup glaze over the the top of warm biscuits and return them to the oven. Bake for another 30 minutes until the surface is completely dry.

Cool biscuits on the baking sheets. Store an airtight container for about 1 month.

07 sausio, 2013

Savaitgalio blynai





Aš nesu labai didelė visokių sausų mišinių ir kepinių “iš pakelio” mėgėja. Pyragai iš tokių mišinių dažniausiai turi priklų sintetinį prieskonį, keksai ir keksiukai paprastai būna daug sausesni negu tie, kur kepami iš tikros tešlos, o scones, biscuits, ir kitokio tipo greitos bandelės iš pokelio, mano manymu išvis būna netikę. Aš niekada nepirkau jokių mandrų mišinių; Williams-Sonoma neseniai pradėjo pardavinėti BAKED ir BOUCHON ir SPRINKLES mišinius; internete mačiau, kad juos daug kas giria. Gal tie mandri mišiniai ir geri; aš jų kol kas neragavau, todėl negaliu jų nei peikti, nei girti. Bet tie tradiciniai, pardavinėjami jau daugybę metų eilinėse parduotuvėse, niekada manęs nežavėjo, nors išragauta jų buvo be skaičiaus.

Mano namuose yra vienas užkietėjęs pyragų “iš dėžės” kepėjęs. Kai vyrija pasilieka viena namuose ir perima šeimos maitinimo estafetę, arba kai šiaip užplūsta nostalgija, žiurėk jau ir maišomas Duncan Hines šokoladainis, arba Betty Crocker Angel Food biskvitas, arba ryškiai geltoni keksiukai, irgi Betty Crocker, iš dėžės su viliojančiu pavadinimu “Super Moist Yellow”; šitie dažniausiai būna dosniai užtepami “Rich and Creamy” šokoladiniu kremu ir visi iki vieno išgaruoja nuo lėkštės dar prieš man pareinant namo.

Kol aš ir Shawn dar buvom nevedę ir gyvenom pusiau atskirai ir pusiau viengungiškai, kartais savaitgaliais jis kepdavo blynus, visada iš pokelio, bet ne visada tuos pačius. Nes Shawn, kaip ir man, tie pakeliniai blynai niekada nepatiko – jie visada per mažai iškildavo, jų skonis būdavo lėkštas, kol ant jų storai neužtepdavai sviesto ir neužpildavai puslitrio sirupo. Tie pakeliniai blynai veldavosi burnoje, o atšalę paprastai tapdavo guminiai ir nevalgomi. Blynų mišinių mes su Shawn esame išbandę bene daugiausiai, pradedant tradiciniais Aunt Jemima ir Bisquick, baigiant New Hope Mills ir visokiausiomis “All Natural / All Organic / The Best Stuff On Earth” variacijomis. Net garsieji Williams-Sonoma mišiniai po $12.00 už nedidukę dėželę buvo greitai nurašyti, ir ne tik dėl jų absurdiškos kainos. Williams-Sonoma blynai, nors ir neturėjo sintetinio gumos prieskonio, vistiek prašyte prašėsi litro sirupo, o jų skonis buvo toli gražu ne kažin kas.

Po poros metų savaitinių šeštadieninių/sekmadieninių bandymų ir nusivylimų, visi sausi mišiniai mano buvo nurašyti. Visi, išskyrus vieną.

Seniai seniai, kai aš ir Jonas dviese gyvenom Hanover, New Hampshire, maždaug už 2-jų minučių kelio nuo mūsų namų, kitoje Connecticut upės pusėje buvo King Arthur Flour parduotuvė. Ir ten buvo parduodamas visų sausų mišinių mišinys čempionas – Saturday Morning Pancakes; 1.5 kg sverianti ir $11.00 kainuojanti ruda pakuotė. Tai buvo visiškai tobuli, absoliučiai ir be konkurencijos geriausi mano gyvenime kada nors ragauti blynai. Tai buvo super blynai. Ir super mišinys. Blynai buvo minšti, aukšti ir purūs, be galo skanūs, tiek karšti, tiek atvėsę. Jų skonis buvo toks švelnus, naminis; juos kepant virtuvė kvepėjo šeštadieniu. Išsikrausčius gyventi į Itaką, aš tą mišinį ėmiau užsisakinėti paštu ir net buvau susitikusi su mūsų vietinio Wegmans vadybininku, kad jį įtikinčiau, jog Wegmans yra tiesiog būtina pradėti užsakinėti King Arthur Flour blynų mišinį. Tada kaip tyčia King Arthur Flour nustojo pardavinėti mano legendinius blynus. Aš jiems iškart paskambinau; jie ėmė atsiprašinėti ir guodėsi, kad ta kompanija, kuri gamino pieno miltelius Saturday Morning Pancakes mišiniui, nustojo tuos pieno miltelius gaminti; tokiu būdu King Arthur Flour nebegalėjo pardavinėti savo legendinių Saturday Morning Pancakes. Vienu žodžiu, mano puikiųjų blynų neliko. Tada King Arthur Flour pagalbos telefonas man pasiūlė išbandyti vieną jų rekomenduojamą receptą. Žemiau rasit tą receptą. Tai tikrai labai geri blynai, beveik tokie pat geri, kaip tie iš pakelio.

Ačiū, kad skaitėte.

Aušra























Paprasčiausiai tobuli blynai

Receptas iš King Arthur Flour


2
kiaušiniai
1 1/4 stiklinės* pieno
43 g ištirpinto sviesto
184 g miltų
3/4 šaukštelio druskos
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukštai cukraus

*1 stiklinė = 236 ml 


Elektriniu mikseriu, nustatyto ant didžiausio greičio, plakti kiaušinius ir pieną, kol stipriai išputos, maždaug 3 minutes. Įmaišyti tirpintą sviestą. Tiesiai į tešlą persijoti sausus ingredientus. Atsargiai išmaišyti. Palikti 15 minučių, kad tešla pastovėtų ir šiek tiek sutirštėtų.

Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinti keptuvę storu dugnu. Patepti sviestu. Kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi (vandens lašelis momentaliai išgaruos), pilti porą gerų šaukštų tešlos ir kepti, kol blyno paviršius pasidengs burbuliukais ir viena puse gražiai paruduos, maždaug 2 minutes. Blyną atsargiai apversti. Kepti, kol kita pusė paruduos. Apversti tik vieną kartą. Iškeptus blynus iškart tiekti į stalą.

Variacijos:
Blynai su spanguolėmis: į paruoštą tešlą įmaišyti perpus perpjautas spanguoles.
Blynai su mėlynėmis: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti šviežių arba šaldytų miško mėlynių.
Blynai su šokoladu: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti miniatiūrinių šokolado lašelių.









Simply Perfect Pancakes

Recipe from King Arthur Flour



2 eggs
1 1/4 cups milk
3 tablespoons melted butter
1 1/2 cup flour
3/4 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder
2 tablespoons sugar


Beat the eggs and milk until light and foamy, about 3 minutes at high speed of a stand or hand mixer. Stir in the butter. Sift in dry ingredients. Gently and quickly mix into the egg and milk mixture. Let the batter rest for at least 15 minutes, while the griddle is heating. It will thicken slightly.

Heat a heavy frying pan over medium heat, or set an electric griddle to 375°F. Lightly butter frying pan or griddle. The pan or griddle is ready if a drop of water will skitter across the surface, evaporating immediately.

Drop 1/4 cupfuls of batter onto the lightly greased griddle. Bake on one side until bubbles begin to form and break, about 2 minutes; then turn the pancakes and cook the other side until brown, about 1 1/2 to 2 minutes. Turn over only once. Serve immediately.

Variations:
Cranberry pancakes: mix in roughly chopped cranberries into prepared batter.
Blueberry pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter fresh or frozen wild blueberries on top.
Chocolate chip pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter miniature chocolate chips on top.