07 sausio, 2013

Savaitgalio blynai





Aš nesu labai didelė visokių sausų mišinių ir kepinių “iš pakelio” mėgėja. Pyragai iš tokių mišinių dažniausiai turi priklų sintetinį prieskonį, keksai ir keksiukai paprastai būna daug sausesni negu tie, kur kepami iš tikros tešlos, o scones, biscuits, ir kitokio tipo greitos bandelės iš pokelio, mano manymu išvis būna netikę. Aš niekada nepirkau jokių mandrų mišinių; Williams-Sonoma neseniai pradėjo pardavinėti BAKED ir BOUCHON ir SPRINKLES mišinius; internete mačiau, kad juos daug kas giria. Gal tie mandri mišiniai ir geri; aš jų kol kas neragavau, todėl negaliu jų nei peikti, nei girti. Bet tie tradiciniai, pardavinėjami jau daugybę metų eilinėse parduotuvėse, niekada manęs nežavėjo, nors išragauta jų buvo be skaičiaus.

Mano namuose yra vienas užkietėjęs pyragų “iš dėžės” kepėjęs. Kai vyrija pasilieka viena namuose ir perima šeimos maitinimo estafetę, arba kai šiaip užplūsta nostalgija, žiurėk jau ir maišomas Duncan Hines šokoladainis, arba Betty Crocker Angel Food biskvitas, arba ryškiai geltoni keksiukai, irgi Betty Crocker, iš dėžės su viliojančiu pavadinimu “Super Moist Yellow”; šitie dažniausiai būna dosniai užtepami “Rich and Creamy” šokoladiniu kremu ir visi iki vieno išgaruoja nuo lėkštės dar prieš man pareinant namo.

Kol aš ir Shawn dar buvom nevedę ir gyvenom pusiau atskirai ir pusiau viengungiškai, kartais savaitgaliais jis kepdavo blynus, visada iš pokelio, bet ne visada tuos pačius. Nes Shawn, kaip ir man, tie pakeliniai blynai niekada nepatiko – jie visada per mažai iškildavo, jų skonis būdavo lėkštas, kol ant jų storai neužtepdavai sviesto ir neužpildavai puslitrio sirupo. Tie pakeliniai blynai veldavosi burnoje, o atšalę paprastai tapdavo guminiai ir nevalgomi. Blynų mišinių mes su Shawn esame išbandę bene daugiausiai, pradedant tradiciniais Aunt Jemima ir Bisquick, baigiant New Hope Mills ir visokiausiomis “All Natural / All Organic / The Best Stuff On Earth” variacijomis. Net garsieji Williams-Sonoma mišiniai po $12.00 už nedidukę dėželę buvo greitai nurašyti, ir ne tik dėl jų absurdiškos kainos. Williams-Sonoma blynai, nors ir neturėjo sintetinio gumos prieskonio, vistiek prašyte prašėsi litro sirupo, o jų skonis buvo toli gražu ne kažin kas.

Po poros metų savaitinių šeštadieninių/sekmadieninių bandymų ir nusivylimų, visi sausi mišiniai mano buvo nurašyti. Visi, išskyrus vieną.

Seniai seniai, kai aš ir Jonas dviese gyvenom Hanover, New Hampshire, maždaug už 2-jų minučių kelio nuo mūsų namų, kitoje Connecticut upės pusėje buvo King Arthur Flour parduotuvė. Ir ten buvo parduodamas visų sausų mišinių mišinys čempionas – Saturday Morning Pancakes; 1.5 kg sverianti ir $11.00 kainuojanti ruda pakuotė. Tai buvo visiškai tobuli, absoliučiai ir be konkurencijos geriausi mano gyvenime kada nors ragauti blynai. Tai buvo super blynai. Ir super mišinys. Blynai buvo minšti, aukšti ir purūs, be galo skanūs, tiek karšti, tiek atvėsę. Jų skonis buvo toks švelnus, naminis; juos kepant virtuvė kvepėjo šeštadieniu. Išsikrausčius gyventi į Itaką, aš tą mišinį ėmiau užsisakinėti paštu ir net buvau susitikusi su mūsų vietinio Wegmans vadybininku, kad jį įtikinčiau, jog Wegmans yra tiesiog būtina pradėti užsakinėti King Arthur Flour blynų mišinį. Tada kaip tyčia King Arthur Flour nustojo pardavinėti mano legendinius blynus. Aš jiems iškart paskambinau; jie ėmė atsiprašinėti ir guodėsi, kad ta kompanija, kuri gamino pieno miltelius Saturday Morning Pancakes mišiniui, nustojo tuos pieno miltelius gaminti; tokiu būdu King Arthur Flour nebegalėjo pardavinėti savo legendinių Saturday Morning Pancakes. Vienu žodžiu, mano puikiųjų blynų neliko. Tada King Arthur Flour pagalbos telefonas man pasiūlė išbandyti vieną jų rekomenduojamą receptą. Žemiau rasit tą receptą. Tai tikrai labai geri blynai, beveik tokie pat geri, kaip tie iš pakelio.

Ačiū, kad skaitėte.

Aušra























Paprasčiausiai tobuli blynai

Receptas iš King Arthur Flour


2
kiaušiniai
1 1/4 stiklinės* pieno
43 g ištirpinto sviesto
184 g miltų
3/4 šaukštelio druskos
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukštai cukraus

*1 stiklinė = 236 ml 


Elektriniu mikseriu, nustatyto ant didžiausio greičio, plakti kiaušinius ir pieną, kol stipriai išputos, maždaug 3 minutes. Įmaišyti tirpintą sviestą. Tiesiai į tešlą persijoti sausus ingredientus. Atsargiai išmaišyti. Palikti 15 minučių, kad tešla pastovėtų ir šiek tiek sutirštėtų.

Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinti keptuvę storu dugnu. Patepti sviestu. Kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi (vandens lašelis momentaliai išgaruos), pilti porą gerų šaukštų tešlos ir kepti, kol blyno paviršius pasidengs burbuliukais ir viena puse gražiai paruduos, maždaug 2 minutes. Blyną atsargiai apversti. Kepti, kol kita pusė paruduos. Apversti tik vieną kartą. Iškeptus blynus iškart tiekti į stalą.

Variacijos:
Blynai su spanguolėmis: į paruoštą tešlą įmaišyti perpus perpjautas spanguoles.
Blynai su mėlynėmis: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti šviežių arba šaldytų miško mėlynių.
Blynai su šokoladu: tešlą pliti ant įkaitusios keptuvės. Ant viršaus užbarstyti miniatiūrinių šokolado lašelių.









Simply Perfect Pancakes

Recipe from King Arthur Flour



2 eggs
1 1/4 cups milk
3 tablespoons melted butter
1 1/2 cup flour
3/4 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder
2 tablespoons sugar


Beat the eggs and milk until light and foamy, about 3 minutes at high speed of a stand or hand mixer. Stir in the butter. Sift in dry ingredients. Gently and quickly mix into the egg and milk mixture. Let the batter rest for at least 15 minutes, while the griddle is heating. It will thicken slightly.

Heat a heavy frying pan over medium heat, or set an electric griddle to 375°F. Lightly butter frying pan or griddle. The pan or griddle is ready if a drop of water will skitter across the surface, evaporating immediately.

Drop 1/4 cupfuls of batter onto the lightly greased griddle. Bake on one side until bubbles begin to form and break, about 2 minutes; then turn the pancakes and cook the other side until brown, about 1 1/2 to 2 minutes. Turn over only once. Serve immediately.

Variations:
Cranberry pancakes: mix in roughly chopped cranberries into prepared batter.
Blueberry pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter fresh or frozen wild blueberries on top.
Chocolate chip pancakes: after pouring the pancake onto the pan, scatter miniature chocolate chips on top.



15 komentarų:

  1. Esu visiška blynų nekepėja, bet po šio įrašo jau laukiu šeštadienio:) dėkui, kad dalinatės!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesa pasakius blynus ir as kepu retai. Ir na niekaip nesuprantu kam reikalingi tie misiniai, jei blynus iskepti taip lengva? Man jie pinigelius svaistymas atrodo... Ps i saviskius as dar itarkuoju citrinos zieveles truputuka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, as suprantu, kam reikalingi misiniai; ir del tuscio pinigu svaistymo nesutinku; kepiniams reikia tureti visokiausiu ingredientu, kuriu retai kepantis zmogus nebutinai turi prisikroves puse spinteles: miltu, sodu, cukraus ir pan; visi tie ingredientai dazniausiai yra parduodami didelemis pokuotemis, o nenaudojant ir miltai, ir kepipmo milteliai ir daug kas kita pasensta ir galiausiai yra ismetama; tada tai tikras buna pinigeliu svaistymas;

      Panaikinti
  3. Nenoriu labai smarkiai priekabiauti, bet mažulytis pastebėjimas - ne "pokelis" (ar "pokas"), o "pakelis" (kaip ir "pakas"). Ir lietuviškame recepte kažkaip nutūpė angliški 2 large eggs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, aciu uz pastabas; viska pataisiau; o del "pako" tai labai idomu; niekada nesakiau "pakas"; as galvojau kad "pokas" ir "pokuoti"; o pasirodo "pakas" ir "pakuoti"; esu visiska beraste; ir dar "2 large eggs"!!!

      Panaikinti
  4. Blynai atrodo skaniai! Koks ten "gelsvas" padazas blynams? Aciu uz recepta ir grazias nuotraukas. Sekmes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, aciu; padazas ten citrininis; receptas cia: http://vaikai-vanile.blogspot.com/2012/03/itakos-lietuviu-saskrydis-ir-citrinu.html

      Panaikinti
  5. isbandziau si ryta blynus,bet man nesigavo. tesla gavosi labai labai tirsta, ar tokia ir turetu buti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eugenija, tesla man gaunasi tokia labai puri ir tirstoka, bet ant karstos keptuves ji graziai pasklinda; gal miltu kartais buvo per daug?

      Panaikinti
    2. as tik dabar pamaciau kad lietuviskas ir angliskas recepto variantas skiriasi :) lietuviskame pieno pilasi tik 1/4 :) o ryte i angliska varianta nepaziurejau :D

      Panaikinti
    3. Eugenija - baisiai atsiprasau uz toki liapsusa!! nuo kvailumo vaistu nera; pataisiau; aciu tau, kad susekei;

      Panaikinti
    4. viskas gerai :) paciai pasirode kad pieno mazoka :) irgi nesuziurejau gamindama :)

      Panaikinti
  6. Vakar kepiau seimai blynus,labai skanus,parasiau "ilga" komentara ir.....apsisvajojus nusiaunciau komentara i "google" (zemiau langelyje pasirinkau).....gal cia tokie liaupsai primena, kad metai bega,sensti :) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, oi kaip smagu, kad patiko; o del senumo - as tai tikrai senstu; man seiai jau viskas downhill, kaip sakoma;

      Panaikinti