20 gruodžio, 2013

Aguonų pyragas Nr. 2






Gruodžio mėnesį daugiausiai peržiūrų Vaikų ir Vanilės bloge surinko įrašas su aguonų pyrago receptu. Kepiau aš jį užpernai; paskui dar kartą pakartojau pernai, pas Jūratę. Abu kartus kažas būdavo vis ne taip; pirmą kartą man išvis nesisekė (kelios avarijos malant aguonas, per mažai tešlos, per plonas pyragas, per skystas glajus). Antrą kartą sekėsi šiek tiek geriau, bet kadangi kepėme miniatiūrinius pyragiukus, tai jie gavosi gerokai sausesni, o glajus irgi nebuvo toks, kokio reikia. Žodžiu, reikėjo trečio karto. Norėjau padaryti viską taip, kaip reikia.

Pradėjau vartyti receptus, ir vėl, lygiai taip, kaip prieš porą metų, visiškai pasimečiau. Receptuose patiekiami ingredientų kiekiai ir aguonų-kiaušinių-cukraus santykiai varijuoja ne plius minus 10-20 gramų, bet nuo 2-jų iki 10-ies kartų. Panašaus dydžio pyragui, priklausomai nuo recepto, riekia nuo 150 g iki 1,5 kg aguonų; su kiaušiniais ir cukrumi – panašiai; su proporcijomis glajui – dar blogiau. Vienintelė dalis, kuri visuose iki vieno receptuose buvo ta pati, nekintanti ir identiškai pasikartojanti, tai buvo susižavėjimas tuo pyragu, tiek pačių receptą publikavusių blogerių, tiek po įrašu komentavusių skaitytojų. Visi šį aguonų pyragą gyrė. Net ne gyrė, bet dievino; aikčiojo, koks jis nepaprastas, švelnu ir drėgnas, koks skanus yra grietinėlės glajus ir koks absoliučiai tobulas yra tas pyragas. Kadangi aš pati tą pyragą kepiau, tai galiu tik pritarti visoms ovacijoms ir liaupsėms. Pyragas iš tiesų yra be galo ir be krašto skanus. Netgi kai ne viskas sekėsi taip kaip reikia. Nepaisant to, kad pyragas buvo neprekinės išvaizdos, o mano šeimai jis išvis atrodė įtartinas, šito pyrago skonis buvo tobulas.

Įtariu, kad net nesvarbu pagal kokį receptą ir kokioje formoje jį kepsite, kiek aguonų ir kiaušinių dėsite, galutinis rezultatas vistiek bus pritrenkiantis. Toks jau yra dėsnis gamtoje: kai kalba eina apie rimtus opiatus, paruošimo metodas niekam neįdomus. Svarbi yra tik dozė.

Aušra 




















Aguonų pyragas su obuoliais ir grietinėlės glajumi

Pagal receptą iš Sensual Appeal



Pyragas:
350 g aguonų
1 stiklinė* cukraus
6 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių
6 šaukštai manų kruopų
155 g sviesto, kambario temperatūros
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 obuoliai, nulupti ir stambiai sutarkuoti
Sauja geltonų razinų
Sauja lazdyno riešutų, sukapotų

Glajus:
450 ml riebios grietinėlės
250 g cukraus

Pyragas:
Apvalią 23 – 25 cm skersmens kepimo formą nusiimančiais kraštais patepti sviestu.

Orkaitę įkaitinti iki 180oC.

Aguonas suberti į karščiui atsparų dubenį ir užpilti verdančiu vandeniu, maždaug porą centimetrų virš aguonų. Palikti, kad išbrinktų, mažiausiai 6 valandoms.

Kiaurasamtį iškloti dvigubu popierinių rankšluostėlių sluoksniu; nukošti aguonas.

Aguonas malti virtuviniu kombainu, kol pradės išsiskirdinėti aguonų pienas ir mišinys šiek tiek pabals.

Išsukti sviestą, cukrų ir kiaušinių trynius iki purumo. Suberti manų kruopas ir aguonas; viską gerai išmaišyti. Suberti tarkuotus obuolius, riešutus ir razinas, Vėl gerai išmaišyti.

Atskirame dubenje išplakti baltymus iki standžių putų; atsargiai įmaišyti į aguonų masę.

Tešlą supilti į paruoštą formą. Kepti maždaug 1 valandą, kol tešla nebelips prie medinio iešmelio, įbesto į patį pyrago centrą.

Pyragą traukti iš orkaitės ir padėti su forma ant grotelių, kad pilnai atvėstų. Aštriu peiliu atlaisvinti prie formos prikibusius pyrago kraštus. Nuimti formos kraštus. Pyragą perkelti ant lėkštės arba padėklo.

Glajus:
Vidutinio dydžio puode kaitinti grietinėlę ir cukrų ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol cukrus ištirps ir mišinys užvirs. Sumažinti ugnį. Virti, kol mišinys taps saldinto kondensuoto pieno tirštumo. Nukelti nuo ugnies. Palaukti, kol šiek tiek atvės. Šiltą glajų pilti ant atvėsusio pyrago, leidžiant jam nuvarvėti kraštais. Puošti aguonomis, riešutais ir džiovintais vaisiais. Laikyti šaltai.








Apple Poppy Seed Cake with Cream Glaze

Recipe  from Sensual Appeal


Cake:
12 ounces poppy seeds
1 cup sugar
6 eggs, yolks and whites separated
6 tablespoons cream of wheat (Farina)
11 tablespoons butter, at room temperature
2 teaspoons baking powder
2 apples, peeled and grated on the large grater
Handful of golden raisins
Handful of hazelnuts, chopped

Glaze:
1 ¾ cup heavy cream
1 ¼ cup sugar

Cake:
Butter 9” round springform pan.

Preheat oven to 355oF

Put poppy seeds to a heat-resistant bowl; add boiling water, about an inch or more above the poppy seeds. Let soak for at least 6 hours, preferably overnight, uncovered.

Line a mesh strainer with double layer of paper towels and drain the poppy seeds.

Grind the seeds in a food processor until mixture begins to turn pale.

Beat butter, sugar and egg yolks until light and fluffy. Add farina, then poppy seeds and mix thoroughly. Add grated apples, nuts and raisins; mix to combine.

In a separate bowl, whisk egg whites with baking powder until stiff peaks form. Carefully fold in the egg whites into the poppy seed mixture.

Pour the mixture into a greased cake pan. Bake for about 1 hour, until the wooden skewer inserted in the center of the cake comes out clean.

Transfer cake onto a cooling rack. Let cool completely. With a sharp knife loosen the sides of the cake from the pan. Remove the sides of the pan. Transfer the cake onto a plate or a cake stand.

Glaze:
In a medium sauce pan heat cream and sugar on a medium high heat, stirring constantly, until sugar dissolves and mixture comes to a boil. Reduce the heat and cook, stirring occasionally, until mixture thickens to a consistency of sweetened condensed milk, about 15 – 20 minutes. . Remove from heat. Let cool slightly.

Pour warm glaze over cooled cake, letting it run down the sides. Decorate with poppy seeds, nuts or dry fruit. Keep refrigerated.