Šitą pyragą man parekomendavo Eglė iš Žaidimų aikštelės. Tai garsusis Nijolės Marcinkevičienės receptas. Paieškojusi tą patį receptą radau ir Beatos Nicholson knygoje, ir dar krūvoje puikių blogų: Renatos “Valgom Europą”, Rennie “Sezoninėje Virtuvėje” ir dar keliuose kituose, visų nebeprisimenu. Visi, kas kepė, pyragą labai gyrė, todėl ir aš nutariau neatsilikti ir išbandyti. Dar viena įdomi detalė dėl recepto: kai kuriuose bloguose žmonės sugeba iškepti tą patį pyragą padvigubindami visų ingredientų kiekius; rezultatas, kaip ne keista, visiems išeina panašus. Niekaip nesuprantu, kame ten paslaptis. Receptas Beatos knygoje išvis keistas - Beata iškart pasako, kad iš surašytų produktų kiekių išeina DU tortai. Garbės žodis, tai pirmasis mano gyvenime sutiktas atvejis, kai recepte siūloma kepti DU vienodus tortus. Žodžiu, atsirinkti buvo nelengva, ir visai nedaug trūko, kad būčiau pradėjusi maišyti dvigubą tešlos normą. Bet laiku susipratau – didžiausias ačiū Renatai, kurios įrašą paskaičius iškart pasidarė aišku, kas prie ko.
Pyragas labai skanus, bet prisipažinsiu, kad jį iškepti nebuvo lengva: pradedant aguonų malimu, baigiant kremo virimu ir to kremo nuožmiu nenorėjimu nei už ką susigerti į pyragą. Aguonų buvo pilnos grindys ir visos nepasiekiamos virtuvės kertės; kremas, kaip jau sakiau, visiškai nesigėrė į pyragą, o tik bėgo nesustabdomom srovėm per šonus, su savim nešdamasis ant viršaus užbarstytus migdolus. Žodžiu, mes su šituo pyragu nedraugavome nuo pat pradžių. Aš jau buvau pasiruošusi jį nurašyti kaip nesėkmę, bet paragavusi supratau, kad jis vertas viso išvargto vargelio. Pyragas tikrai labai vykęs ir tikrai bus iškeptas dar kartą.
Aušra
Aguonų pyragas
Pagal Nijolės Marcinkevičienės receptą
Pyragui:
150 g aguonų
4 kiaušiniai
200 g cukraus
100 g maltų džiūvėsių
½ šaukštelio malto cinamono
Užpilui:
450 g riebios grietinėlės
250 g cukraus
migdolų drožlių arba smulkintų riešutų, papuošimui
Orkaitę įkaitinti ki 180oC. Sviestu ištepti apvalios (23 cm skersmens) kepimo formos išsiimančiu dugnu vidų: dugną ir šonus.
Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti kelioms valandoms arba pernakt, kad išbrinktų. Į kiaurasamtį įtiesti virtuvinį rankšluostį ir perkošti aguonas; jas tris - keturis kartus permalti mėsmale arba elektriniu virtuviniu kombainu.
Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinių trynius ir cukrų, kol pabals. Supilti aguonas, džiūvėsius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti.
Baltymus išplakti iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai įmaišyti į aguonų masę.
Paruoštą masę sukrėsti į paruoštą kepimo formą. Kepti maždaug 50 minučių, arba kol į centrą įkištas pagaliukas liks sausas.
Kol pyragas kepa, pasiruošti grietinėlės užpilą: grietinėlę ir cukrų virinti ant silpnos ugnies maždaug 15 – 20 minučių, kol masė taps panaši į kondensuotą pieną.
Iškepusį pyragą traukti iš orkaitės, nuimti formos kraštus. Dar šiltą pyragą subadyti mediniu iešmeliu ir sulaistyti grietinėlės kremu. Supylus maždaug pusę grietinėlės, ji nustos gertis. Likusią jos dalį dar šiek tiek pavirinti, kol ims gelsti. Sutirštėjusį kremą pilti ant pyrago viršaus ir išlyginti. Palikti, kad atvėstų. Atvėsusio pyrago viršų apibarstyti migdolų drožlėmis arba smulkintais riešutais.
Poppy Seed Cake
According to recipe by Nijolė Marcinkevičienė
Cake:
1 ½ cup poppy seeds
4 eggs, separated
1 cup sugar
¾ cup bread crumbs
½ teaspoon cinnamon
Cream Glaze:
1 pint heavy cream
1 ¼ cup sugar
Sliced almonds or chopped nuts, for decorating
Preheat oven to 350oF. Butter the inside of 9” springform cake pan
Place poppy seeds into large bowl and pour enough boiling water to cover the poppy seeds. Leave at room temperature for a few hours or overnight. Line large strainer with kitchen towel and strain poppy seeds. Grind them 3 – 4 times in a meat grinder or in a food processor.
With electric mixer beat egg yolks and sugar until pale and fluffy. Add ground poppy seeds, bread crumbs and cinnamon to the yolk mixture. Mix well.
Whisk egg whites until soft peak form. Fold egg whites gently into the yolk – poppy seed mixture. Transfer the batter into prepared cake pan. Bake for approximately 50 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake comes out dry.
While cake is baking, prepare the cream glaze. Boil cream and sugar on low heat for about 15 – 20 minutes until thickens.
When cake is done, remove it from the oven, remove the sides of the pan and make holes with a toothpick over the entire surface of the cake. Pour some of the glaze on top of the cake while it is still warm. Glaze should absorb into the cake. When the glaze does not get absorbed any more, cook the remaining glaze for a little bit longer, until it thickens some more and turns pale yellow in color. Remove glaze from heat and pour over the cake. Let it cool. Sprinkle cooled cake with sliced almonds or chopped nuts.
Tai pasirodo per šias Kalėdas kartu jį kepėme :) Man jį kepant pirmą kartą irgi pasirodė labai sudėtingas, bet dabar aguonas susimalu kad ir prieš dieną, supratau, kad kremą biskvitas geriausiai sugeria dar būdamas šiltas, o kad jis nebėgtų per krašus dirbu ant kepimo popieriaus. Ir tikrai, šis aguonų tortas vertas visų pastangų! Su šventėmis!
AtsakytiPanaikintiO aš kremą lieju dar į formą su kraštais. Tik viršutiniam sluoksniui aplieti atsargiai išimu jį, kaip Renata, ant kepimo popieriaus.
AtsakytiPanaikintiO čia gal tas pats pyragas, kur galima nusipirkti BIJOLOJE????
AtsakytiPanaikintiRennie, Egle, aciu jums abiems uz patarimus; reikes patobulinti man metodika; gal antra karta geriau viskas seksis;
AtsakytiPanaikintinors tau daug valachitos buvo, jis tikrai tikrai vertas. man labai patiko. toks minkstas, slapias, jega. kaip tikram aguonu megejui, tai rojus. as tikrai bandysiu daryti.
AtsakytiPanaikintiOho kaip skaniai pirmoje nuotraukoje pyragas atrodo :) Smagu, kad jis šiemet daugelio buvo prisimintas ar atrastas!
AtsakytiPanaikintiAjajai kaip norėčiau tokio pyrago be kiaušinių.
AtsakytiPanaikintiLaba diena, Aušra,
AtsakytiPanaikintiSu praėjusiomis ir ateinančiomis šventėmis JusĄ:) Kepiau ir aš šį pyragą. Su aguoniniu biskvitu viskas ėjosi sklandžiai, o su cukraus-grietinėlės kremu - X files.... Kai pradėjau virti užpilą, jis man visiškai netirštėjo. Aišku, aš jį vis tiek pyliau ant pyrago ir jis puikiai gėrėsi. Tačiau kai atėjo laikas pilti užpilą ant torto viršaus, jis visiškai nesustingo, o išsiliejo per kraštus (nes kaip minėjau, kremas visiškai nesutirštėjo). Pyragas gavosi vis tiek skanus, bet kaskart norisi vis gersnio rezultato. Todėl norėjau Jūsų paklausti, kaip Jūs tą kremą virėte, kad jis sutirštėtų? Pvz. Aš iš pradžių viriau ant vidutinės ugnies nuolat maišant, bet jis vis tiek netirštėjo. Tada sumažinau ugnį iki minimalios - vis tiek nesutirštėjo. Nors viriau tikrai ilgai, gal 20 min. ir net ilgiau...
Anonime, aciu labai uz sveikinimus ir palinkejimus; tai va, apie sita pyraga; pirma karta, kaip jau rasiau, nelabai man sekesi; glajus netirstejo; po to bego visur; pyragas buvo skanus, tik atrode neitin graziai; sioms Kucioms vel as ji kepiau; grietinele viriau ilgai, gal koki pusvalandi; ir zinokit sutirstejo; visiskai be problemu uzsitepe, viskas graziai sustingo ir pjaustesi; viriau ant vidutines ugnies ir maisiau silikonine mentele, kad nepritrauktu prie puodo dugno, daugmaz visa laika; as patarciau dar karta pabandyti;
PanaikintiAš ir šioms Kalėdoms kepiau labai panašų pyragą, galima sakyti tokį pat. Mano tokie pastebėjimai: kai pyragas iškepė, jį išėmiau iš formos, apverstą (kur buvo viršus, tai dėjau į lėkštės apačią, kadangi pyrago viršus apkepa, susidaro plutelė, todėl sunkiau geriasi grietinėlė) ir pyliau grietinėlę, man taip pat ilgai virti reikėjo, jau galvojau, kad nieko nebus. Po kokio pusvalanžio ji pradėjo rudėti, tada po truputį pradėjau pilti, vis pabadydama pyragą mediniu smeigtuku. Kuo tirštesnę užpilsi grietinėlę, tuo pyragas bus skanesnis. Kai liko l. nedaug grietinėlės, ji pasidarė ruda, tada užtepiau viršų ir pabarsčiau kapotais riešutais. Palikau per naktį vėsiai. SUPER!!! Rytojaus dieną pyragas buvo toks, karamelinis, dar sekančią dieną suminkštėjo. Kuris skanesnis, turit išsikepę pamėginti... TIKRAI VERTAS...
AtsakytiPanaikintiRaimonda, aciu tau labai uz praktinius patarimus; dabar man aisku, ka reikejo daryti - pyraga reikejo apversti; pyragas tikrai labai geras; o kai bendrom jegom mes ji istobulinsim, isvis nebus lygiu;
PanaikintiMes su mama tiesiog dievinam slapia ir minksta BIJOLOS aguonu pyraga. Sakau mamai, kad galiu ir as toki iskept. Prisikalbejau. Dabar baisu, kad sausas bus ir pns. Tad ieskau recepto, kad pyragas butu minkstas ir slapias. BIJOLOS pyrago skonis atrodo toks, kad jis butu beveik nekeptas, ir butu sugeres visa kondensuota piena. Ar cia kazkas panasaus? Gal ragavot BIJOLOS pyrago?
AtsakytiPanaikintiCG141, BIJOLOS nesu neu ragavusi, nei apie tai ka nors girdejusi; deja;
PanaikintiŠiek tiek sumažinau cukraus kiekį, pyragas nuostabus:) turbut ketvirtadalį suvalgiau viena pati...
AtsakytiPanaikintiIndre - VALIO!!!
PanaikintiHmmm... aš sukčiauju, nusiperku kondensuoto pieno ir nieko tada papildomai virti nereikia :)
AtsakytiPanaikinti