22 rugpjūčio, 2011

Maudynės užtvankoje ir picos


Picą su figomis norėjau iškepti jau seniai seniai, bet vis neprisiruošdavau. Galų gale prisiruošiau, bet išsigandau, kad figų sezonas jau tikriausiai bus pasibaigęs, ir jokios figų picos man nebebus… . Nebeatidėliodama nukulniavau į Wegmans ieškoti figų, ir, kaip nekeista, figų buvo, ir gana gražių, iš Kalifornijos. Ten tikriausiai jokių sezonų išvis nėra, nes iš Kalifornijos visi vaisiai ir daržovės eina pilnu tempu apskritus metus. 

Pica su figomis, ožkų sūriu, rūkytu kumpiu ir žalumynais mane pirmą kartą pavaišino mano lietuvė draugė Jūratė. Prie picos ji dar ant grotelių iškepė persikų, padarė arbūzo salotų su mėtomis ir labai gaivaus šaltalankių gėrimo. Pietūs buvo šimtabaliai, įsimintini ir nepakartojami!

O buvo taip. Pasikvietė mane Jūratė vieną gražią darbo dieną į svečius. Planas buvo toks: ji nusives mane paplaukioti į labai gražią vietą netoli jos namų, o po to ji staigiai paruoš mums pietus. Kaip smagu! Iš ryto eidama į darbą įsimečiau maudymosi kostiumėlį. Maudynė iš tiesų buvo kokių reta, taip vadinamoje “Second Dam” užtvankoje, kur Six Mile Creek upelis išplitęs į tokį visai nemenką ežeriuką, įspaustą tarp akmeninių uolų.


Maudytis ten neva tai draudžiama, todėl nesama jokio pliažo ar gyvybes saugančių gelbėtojų, ar virvėmis ir plūdėmis apribotų “saugaus maudymosi” zonų. Vien tik laukinė gamta: smėlėti miško takeliai, akmeninai skardžiai ir žali krantai. Vanduo buvo šiltas, plaukioti buvo smagu, o apie gylį stengiausiai negalvoti. 


Po maudynės Jūratė per kokias penkioliką minučių sutaisė mums šikarnus pietus. Jos pica buvo fantastinė! Labai norėjosi ją atkartoti, o atkartojus apie ją parašyti.

Mano picos padas išėjo šiek tiek storesnis, nei Jūratės. Gal todėl, kad aš tešlą prieš kepdama dar kelias valandas kildinau, todėl nors ir kaip plonai aš ją paskui ištampiau, ji vis tiek buvo spėjusi taip išsipukšėti, kad, ištiesta į skardą, ji kilo bežiūrint. Jūratės picos padas buvo plonas plonas, vos ne permatomas. Kepamas jis gražiai apskrudo ir pasidarė toks traškus ir sausas – man labai toks patiko, daug labiau negu manasis. Na bet bus proga patobulinti. Visa kita buvo daugmaž panašu, todėl pasakyčiau kad Jūratės pica su figomis ir ožkų sūriu man pavyko. Buvo labai labai skanu!

O kadangi aš pridariau daug daugiau tešlos, negu reikia, tai iškepiau ne tik picą su figomis, bet dar ir picą su šviežiais abrikosais ir medumi. 


O kas liko - aptepiau trintais pomidorais, apibarsčiau džiovintais raudonėliais ir apdėliojau šviežia mozzarella. 


Visos trys picos buvo liuks ir visos trys buvo labai aukštai įvertintos šeimos.
O maudynę “Second Dam” užtvankoje mes neužilgo vėl pakartojome. Aš ten nusitempiau ir savo sesę Lina. Lina, nors ir užkietėjusi plaukikė, maudykle toje bedugnėje ne ypač džiaugėsi ir vandenyje jautėsi gana nejaukiai. Nežinia kodėl. Ją tikriausiai baseinas sugadino. 


Prie plaukiojimo 2nd dam, kaip ir prie gyvenimo Itakoje, reikia priprasti.


Pica su figomis, ožkų sūriu ir kumpiu



2 picoms


Padui :

1 stiklinė šilto vandens

1 pokelis (~7g) sausų mielių

3 stiklinės miltų

1 šaukštas aliejaus

1 šaukštelis cukraus

½ šaukštelio druskos



Įdarui:

6 – 8 figos, supjaustytos ketvirčiais

100g ožkų sūrio, supjaustyto ~1cm storio griežinėliais

Plonai pjaustyto rūkyto kumpio

Kelios čiobrelių šakelės

Alyvuogių alilejaus

Medaus

Balzaminio acto

Žalumynų (arugulos, arba svogūnų laiškų, arba jaunų rėžiukų (watercress) lapelių)



Užminkyti tešlą: vandenį, mieles, cukrų ir druską sumaišyti didokame dubenyje, suberti 1 stiklinę miltų ir gerai išmaišyti. Mielių ir miltų mišinį apibarstyti dar kokias 2 šaukštais miltų, dubenį uždengti rankšluostėliu ir palikti kokiai 15 minučių kamabario temperatūroje, kad pakiltų. Į išputojusį mielių ir miltų mišinį sudėti likusius miltus ir aliejų, užminkyti tešlą. Kai tešla nebelips prie rankų, bus vientisa ir elastinga, dėti ją į aliejumi išteptą dubenį, vėl uždengti rankšluostėliu ir palikti kambario temperatūroje 1 – 2 valandoms, kad pakiltų.



Pasiruošti skardas: dvi plokščias kepimo skardas patepti trupučiu aliejaus, apibarstyti miltais, skardas apversti, ir iškratyti neprilipusius miltus.



Orkaitę įkaitinti iki aukščiausios įmanomos temperatūros. Kuo karščiau, tuo geriau; mano orkaitės aukšciausia galima temperatūra yra 500F (260oC).



Pakilusią tešlą padalinti į dvi lygias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočioti (arba tiesiog atsargiai ištampyti rankomis) tiesiai į skardą. Iškočioto pado viršų patepti alyvuogių aliejumi, ant jo kloti plonai supjaustytą kumpį, išdėlioti supjaustytas figas ir ožkų sūrį, pabarstyti čiobrelių lapeliais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti apie 10-15 minučių, kol padas gražiai paruduos.



Iškepusią picą traukti iš orkaitės; dar karštą apšlakstyti medumi, balzaminiu actu ir apibarstyti žalumynais.



15 komentarų:

  1. Žvengiau, kai skaičiau, kad Liną baseinas sugadino :) Nemanau, kad ji ten labai nejaukiai jautėsi, tik prie krioklio jai šiek tiek baisoka buvo, o po to plaukiojo kaip tikra undinė:) O pica su figomis nusižiūrėjau "Monkey Dinner" facebook'o puslapyje ir jau gaminau kelis kartus labai sėkmingai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mums figų pica irgi labai patiko; ačiū tau ir Eglei už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Neuzejau i bloga rodos vos keleta dienu, o jau ziu kiek praleidau.

    Jauciu baisu poreiki pakomentuoti ir pasiteisinti ;),jog su vandeniu buvo viskas gerai, bet tik su kabejimu ant uztvankos krasto buvo sudetingiau. Jurate man bande isaiskinti, kad tiesiog NEIMANOMA, per ta uztvanka persiversti. Joooooooooooooooooo. Nezinau, kazkaip atrode visai imanoma. Be to, daug kam kas yra neimanoma, bet tai dar visai nereiskia, kad man taip ims ir nepasiseks. tarp kitko, as visgi pasitikejau Jurate ir plaukaiu prie bedugnes krasto ir kabeh=jau ten visai persigandus. Gerai vien tai, kad adrenalinas taip susilde, kad net salta nebuvo. Vis koks pliusas. Viena aisku, Jurate buvo teisi, ir abi su Ausra parplaukem i kranta gyvos. YEAHHHHH !!!
    O vieta tai tikrai stebuklingai grazi. Jei viena diena imciau ir nusokciau nuo tu uolu tiesiai i vandeni, tai zinociau, kad pagaliau visiskai nugalejau baime. Iki to dar TOLI TOLI.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ausra, imesk man sitas nuotraukas i FB. Reikia juk pasirodyti kokia esu saunuole.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Baltu pavydu Jums visiems pavydžiu gyvenimo Itakoje :)
    Nuotraukos - nerealios, picos taip gardžiai atrodo, kad jei galimybė būtų - tik picom ir gyvenčiau (Tavo, Aušrele, keptom).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kristina, prasom i svecius! jei kada susiruostum i kelione i JAV, butu labai smagu, jei ir pas mus apsilankytum; cia as rimtai - any time!

    AtsakytiPanaikinti
  7. net šiurpas nukratė tą nuotrauką prie pat užtvankos krašto pamačius. na ir drąsuolės :)o pica dėmesio ypatingo verta :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Eisim vėl šią vasarą maudytis. Tokie geri prisiminimai užplūdo, ir kiek mūsų draugystė išaugo nuo tų pirmųjų pietų balkone!(atsiverčiau šį įrašą nes reikėjo prisimint kaip aš ten tą picą darydavau. Matai, tavo blogas, labai pravartus).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Maudytis eisim! ir dal Lina tempsim; o del draugystes - kasdien dziaugiuosi; as jau buvau pamirsusi, ka reiskia tureti drauge; mano gyvenimas su tavim susipazinus pasikeite radikaliai; o del picos - cia senovinis receptas; tas tavo parekomenduotas, is NY times, mano manymu yra daug geresnis;

      Panaikinti
  9. Aušra, atradusi Jūsų tinklaraštį skaičiau iki vėlumos, taip patiko skaityti priešistores, žiūrėti nuotraukas :) O vakar išbandžiau šio recepto picos padą. Picas kepame gana dažnai, tačiau iš nežinojimo, kepiau per mažoje temp. Ir ne ant paskutinio orkaites laiptelio! Ačiū Jums už patarimus ir receptą, jis tikrai geras, tik iškepęs traškus, o šiandien, minkštas. Ir labai patiko pats pado paruošimo būdas, lengviau nebūna, iki šiol padą man užminkydavo duonkepė, o dabar minkysius pati! :) ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Kol Vaikai Miega", aciu uz siltus zodzius; labai smagu, kad picos padas patiko! mes irgi picas kepam daznai; labai labai daznai; jau kokie du metai pada picoms maisau pagal sita recepta; http://vaikai-vanile.blogspot.com/2012/03/legendine-new-york-times-duona.html
      net minkyti nereikia, tik uzmaisyti ir palikti 18 valandu, kad pakiltu; velai vakare uzmaisau tesla, o kita diena parejusi is darbau jau galiu kepti picas vakarienei; padas gaunas traskus isoreje, minkstas viduje, picu krastai gaunasi pusleti ir graziai apskrude; ir dar sito pado skonis labai geras, toks kaip duoneles; labai rekomenduoju;

      Panaikinti
    2. Skaičiau ir tą receptą, tik laiko tiek kildinimui neturėjau :) būtinai išbandysiu kitą kartą! :)
      Daiva

      Panaikinti
  10. Iskilo klausimas koki ozku suri ir kokia rukyta mesa deti?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vytinta kumpi ir sviezia ozku suri, arba ka tik norit, pagal svo skoni;

    AtsakytiPanaikinti
  12. Beje, sis blogas senu senoveje persikrauste i : http://vaikaivanile.com/

    AtsakytiPanaikinti