15 rugpjūčio, 2011

Suaugusiųjų gimtadieniai ir tiramisu su kriaušėmis


Rugpjūčio 7-ąją  audringai atšventėme Juliaus ketvirtąjį gimtadienį, o štai šestadienį reikėjo švesti dar vieną gimtadienį, tik toli gražu nebe ketvirtą. Visai nesvarbu, kelintą, bet tikrai ne ketvirtą, ir ne penktą, ir ne dvidešimtą, ir net ne trisdešimtą. Deja. Geri draugai, sveikindami mane feisbuke, nepraleido progos užakcentuoti, kad va, jau dabar trisdešimt devyneri! Aš būčiau visai nesupykusi, jeigu jie taip stropiai nebūtų suskaičiavę. Bet kokiu atveju,  mano gimtadienis, kelintas jis bebūtų, labai skyrėsi nuo Juliaus ketvirtojo gimtadienio. Nebuvo tradicinio Birthday Cake (vos ne paties būtiniausio sėkmingo gimtadienio atributo, Juliaus nuomone), nebuvo degamų žvakučių ir pačių slapčiausių norų sugalvojimo, jas užpučiant. Nebuvo ir “Happy Birthday” dainų. 


Man norėjosi suaugusių žmonių gimtadienio, neminint metų skaičiaus ir nesimatuojant ūgio prie sienos, be žvakučių, bet su taure gero vyno. Pavyzdžiui, gimtadienis Italijoje būtų visai neblogai. Kokiame nors restorane Romos centre, staliukas kieme su vaizdu į naktinį miestą, jautienos carpaccio, taurė raudono vyno. Arba kad ir kokiame nors Cinque Terre, po žvaigždėtu rugpjūčio dangum, klausantis Viduržemio jūros, su taure gero vyno. Italijoje niekada nebuvau, bet skaičiau daug knygų ir mačiau daug nuotraukų, todėl spėju, kad nusprendusi ten atšvęsti gimtadienį tikrai neprašaučiau. Las Vegas irgi būtų neblogai, bet jeigu negalima į Las Vegas, tai koks nors Wolfgang Puck restoranas Borgatoje Atlantic City, NJ irgi visai tiktų, su jautienos ravioli ir taure gero vyno. Mano “Top Birthday Parties” saraše gana aukštoje pozicijoje įrašytas Niujorkas. Be išeiginių dirbanti mano fantazija siūlytų vakarojimą kokiame nors nors neprastame kokteilių bare and kokio nors labai aukšto viešbučio stogo, kur vien tik vaizdą būtų verta prisiminti visą likusį gyvenimą. Jeigu nepavyktų planas su kokteilių baru ant stogo, aš manau, kad visai neblogai būtų nueiti į kokį spektaklį Brodvėjuje; Mama Mia būtų pats tas, bet Chicago irgi tiktų, nors ir nebe pirmą kartą. Po spektaklio priklausytų vakarienė; aš mielai nueičiau į Trattoria Dopo Teatro ir paprašyčiau staliuko prie lango, paskui užsisakyčiau picą ir taurę vyno; o desertui – grietinėlės pyragą su mėlynėm, kuriam lygių kol kas nėra. 


Per savo trisdešimt devintąjį gimtadienį aš nevažiavau nei į Niujorką, nei į Las Vegą, nei į Romą. Iš anksto žinojau, kad nevažiuosiu. Taip pat žinojau, kad gimtadienis vis tiek ateis, noriu aš to, ar nenoriu. Dar labai gerai žinojau, ačiū geros širdies draugams, kad tai mano paskutinis ketvirtosios dešimties gimtadienis, ir kad kitamet teks iškilmingai ir neišvengiamai įžengti į PENKTĄJĄ dešimtį. Todėl norėjosi gimtadienio šventės, tik jokiu būdu be žvakučių, aidint “Happy Birthday” melodijoms. Norėjosi taurės gero vyno ir superinio deserto su brendžiu ir vaisiais, taip pat labai norėjosi, kad nelytų ir kad visi galėtumėm ilgai sėdėti kieme, klausytis žiogų ir žiūrėti į begalinį rugpjūčio nakties dangų, kai žvaigždės kabo žemai žemai, ir mėnulis įsikomponavęs tarp dviejų aukščiausių mūsų eglių. Su didžiausiu džiaugsmu skubu pranešti, kad mano trisdešimt devintasis gimtadienis buvo būtent toks – su žvaigždėtu dangum ir mėnuliu tarp eglių, su žiogais, jonvabaliais ir su Amy Winehouse. 

Barmenė Lina
Vakarienei buvo spaghetti su moliuskais balto vyno padaže. Lina sumaišė iš koto verčiančios baltos sangrijos su persikais, o desertui aš padariau tiramisu su baltame vyne virtomis kriaušėmis, naminiais “damų piršteliais” ir maskarponės kremu su vanile, kriaušių brendžiu ir baltu šokoladu. Po viso to aš dar išgėriau juodos kavos, nors tikriausiai nebuvo ypatingai tinkamas laikas gerti tokią stiprią kavą. Nepaisant to, sėdėjau aš sau ant plastikinės kėdės savo miške, siurbčiojau sangriją ir tikrai nenorėjau būti niekur kitur. Mano suaugęs gimtadienis buvo visiškai be priekaištų. Nežinau, ar galėjo būti geriau. 





Tiramisu su kriaušėmis ir baltu šokoladu

Pagal receptą iš Bon Appétit | Dec 2007




Kriaušėms:

750 ml balto vyno

2 stiklinės kriaušių sulčių

1 ¼ stiklinės cukraus

12 ankščių kardamono, perskeltų pusiau

4 šviežio imbiero skritulėliai, nulupti, maždaug 2,5 cm skersmens ir ½ cm storio

2 lazdelės cinamono

8 vidutinės kriaušės (apie 1,5 kg), nuluptos



Balto šokoladoir maskarponės putėsiams:

200 g balto šokolado

1/3 stiklinės kriaušių brendžio

¼ stiklinės vandens

1 ankštis vanilės

250 g maskarponės sūrio

1 stiklinė riebios gritinėlės



Sausainiams:

3 kiaušiniai

6 šaukštai cukraus

¾ stiklinės miltų

2 šaukštai krakmolo (kukurūzų)

6 šaukštai cukraus pudros



Papuošimui:

2 stiklinės riebios grietinėlės

Smulkinti imbiero cukatai

balto šokolado drožlės



Kriaušės:

Didokame puode sumaišyti visus ingredientus ir užvirinti. Sumažinti ugnį, puodą uždengti ir virti ant silpnos ugnies,kol kriaušes suminkštės, maždaug 30 minučių. Atvėsinti. Iš atvėsusio skysčio išimti kriaušes, o sirupą dar pavirinti atidengtame puode and vidutinės ugnies, kol sirupas nugaruos ir liks tik kokios 2 stiklinės skysčio, apie 15 minučių. Sirupą perkošti, prieskonius išmesti, o sirupą atvėsinti.



Putėsiai:

Karščiui atsparų dubenį uždėti ant puodo su verdančiu vandeniu (garų vonelė). Į dubenį sudėti baltą šokoladą, supilti brendį ir vandenį, viską pastoviai maišyti, kol šokoladas ištirps ir susimaišys su skysčiu į vientisą masę. Šokolado masę perkelti į kitą didesnį dubenį. Peiliu išimti vanilės sėklytes ir sudėti jas į šokolado masę. Pamažu dėti maskarponės sūrį, vis pastoviai maišant. Viską gerai išmaišyti. Atvėsinti.

Grietinėlę išplakti elektriniu mikseriu iki standžių putų. Plaktą grietinėlę atsargiai įmaišyti į balto šokolado ir maskarponės masę. Paruoštus putėsius atšaldyti šaldytuve pernakt, arba bent 3 – 4 valandas.



Sausainiai “Damų piršteliai” (Savoiardi)

Orkaitę įkatinti iki 170oC (350oF).

Pasiruošti dvi dideles kepimo skardas: jų dugnus patepti sviestu arba aliejumi ir ištiesti sviestiniu popieriumi.

Atskirti trynius nuo baltymų. Baltymus išplakti elektriniu mikseriu, kol jie šiek tiek sustandės. Pamažu pilti cukrų, vis toliau pastoviai plakant. Plakti tol, kol baltymai pasidarys standūs ir blizgantys. Atskirame dubenėlyje šakute išplakti trynius, juos supilti į išplaktus baltymus ir labai atsargiai išmaišyti, kad baltymai nesukristų. Paruoštą masę sudėti į konditerinį maišelį be antgalio (su apvalia maždaug 1 – 1,5 cm skersmens skyle). Ant paruoštos skardos formuoti  maždaug 10 cm ilgio sausainius, tarp jų paliekant maždaug 2 cm tarpus. Ant sausainių viršaus užsijoti 3 šaukštus cukraus pudros. Palaukti 5 minutes, kol cukrus sudrėks, o sausainių paviršius pasidengs mažais lašiukais. Užsijoti likusius 3 šaukštus cukraus pudros. Prilaikant sviestinį popierių, paversti kepimo skardą ir iškratyti neprilipusią cukraus pudrą. Sausainius kepti apie 10 min, skardas orkaitėje sukeisti vietomis, ir kepti dar 5 minutes, kol sausianiai lengvai paruduos. Išimtus sausainius šiek tiek atvėsinti, kokias 5 minutes. Metaline mentele perkelti dar šiltus sausainius ant grotelių ir leisti jiems pilnai atvėsti.



Tiramisu:

2 stiklines grietinėlės išplakti elektriniu mikseriu iki standžių putų. Į plaktą grietinėlę supilti 1/3 stiklinės sirupo, kuiriame virė kriaušės. Viską gerai išmaišyti.

Atvėsusias kriaušes perpjauti per pusę, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis.

Aukšto stiklinio indo dugną iškloti sausainiais, apvaliąja puse žemyn. Sausainius apšlakstyti sirupu, kuiriame virė kriaušės. Ąnt sausainių dėti trečdalį putėsių, juos paskirstant taip, kad prie indo kraštų būtų storesnis putėsių sluoksnis, nei vidurųje, o į vidurį pridėti 2 -3 šaukštus plaktos grietinėlės su kriaušių sirupu. Putėsių/grietinėlės sluoksnį išlyginti šaukštu. Ant putėsių sluoksnio išdėlioti kriaušių riekeles. Ant kriaušių vėl išdėlioti sausainius, juos apšlakstyti kriaušių sirupu, ir toliau taip sluoksniuoti dar du kartus: sausainiai –sirupas – putėsiai+grietinėlė – kriaušės. Ant pačio viršaus su konditeriniu maišeliu išspausti likusią plaktą grietinėlę. Desertą puošti balto šokolado drožlėmis ir smulkintais imbiero cukatais.





6 komentarai:

  1. Na čia kaip visada, aukštasis pilotažas ir net damų piršteliai "from scratch".
    Dar kartą sveikinu su gimtadieniu! Reikės mastyti kaip čia pabėgti į tą Niujorką kokiai gerai vienai "girls night out".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jūrate – ačiū! O dėl “girls night out” Niujorke – aš už!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gimtadieniai sudetingas dalykas. Bent jau man visada labai norisi pajusti ka nors ypatingo, simbolisko. Kazkaip iamzinti laiko tekme ir sustojus nors ta diena IS TIKRUJU pajusti jog esu svarbi ir gyvenu butent dabar, ir vis tai kas vyksta, vyksta tik dabar ir tik man, ir tik viena karta. Kazka panasaus yra pasakius Jurga vienoje is savo dainu. Man dar ypac svarbu su kuo praleidziu savo gimtadienius. Esme, buti su tais zmoonemis, kurie tau yra svarbiausi. Man LABAI gera, kad kas metais tavo gimtadieni svenciam kartu. Viena diena.......ech....... tikrai gimtadieni svesim Italijoj. Bus ir New York'o, bet butinai nors viena Italijoj. Tai is tikro nuostabi salis, kuri sukelia pacias teigiamiausias emocijas. Kartais kruva prisiminimu ;(.
    Anyway..............vakaras is tiesu buvo nuostabus. Spageti suvalgaiu GEROKAI per daug. Tortas tai is viso turbo. As darausi tikru tikriausias Ausros gaminimo fanas. Po mano greitu sumustiniu ir koncervuotu sriubu dietos, pas ausra vaziuoju kaip i kokia gurmanu konferencija. Atgava dusiai.
    Dar syki su gimdieniu !!!!!!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. gurmanų konferencija, gerai pasakyta, Lina!

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveikinu su gimtadieniu :) viskas skamba labai skaniai ir viliojanciai :) Tiramisu reiks butinai isbandyt

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tikrai puikiai atšvęstas.
    Desertas keliauja į begalinį must do sąrašą ir lauks savo eilės :) ačiū

    AtsakytiPanaikinti