17 rugsėjo, 2012

Jono crème brûlée





Praeitą savaitgalį nuvažiavau į Niujorką ir sudalyvavau naujos M. Lewis & R. Poliafito knygos “Baked Elements” pristatyme.





Autografų ant knygų aš turiu nedaug, bet visus labai branginu ir vertinu. Autografas man labai savarbu. Tai susitikimo su mėgiamos knygos autoriumi įspūdžiai ir tai brangus prisiminimas, išliksiantis ant knygos viršelio daug daug metų. Knyga su autografu man įgauna visiškai kitą vertę. Aš mėgstu rinkti autografus ir labai mėgstu susitikimus su autoriais.





Autografas ant šios BAKED knygos, kaip beje ir ant abiejų ankstesniųjų BAKED knygų, yra dedikuotas Jonui, dideliam BAKED fanui ir aistringam kepėjui. 






Kai iš Niujorko sugrįžau namo su pasirašyta knyga, Jonas tą patį vakarą iškepė crème brûlée pagal receptą iš naujosios knygos.  Buvo labai skanu. 

Aušra





P.S. Labai svarbus priminimas – liko tik 5 dienos, kai dar galima balsuoti už jums labiausiai patikusį lietuviškosios maisto blogosferos receptą. Būtinai balsuokite! O pabalsavę dar būtinai pavartykite puikią kulinarinę knygą, kurioje surinkta net 119 jūsų mėgiamiausių receptų iš lietuviškų maisto blogų. Balsavimas vyksta čia: http://vaikai-vanile.blogspot.com/2012/09/balsavimas.html








Crème brûlée

Pagal receptą iš Matt Lewis & Renato Poliafito “Baked Elements”

2 stiklinės* riebios grietinėlės
1 vanilės ankštis
6 kiaušinių tryniai
1/3 stiklinės cukraus
Žiupsnelis druskos
Cukraus pabarstymui

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 165oC. Užkaisti virdulį su vandeniu.

Crème brûlée indelius (4 – 6, priklausomai nuo dydžio) dėti į gilų platų keptuvą arba į gilią stačiakampę kepimo formą.

Grietinėlę supilti į vidutinio dydžio puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai, peilio galiuku išskobti sėklas; ankštį ir sėklas sudėti į puodą su grietinėle. Viską  pakaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai.  Puodą nukelti nuo ugnies, uždengti ir palikti 10 minučių, kad pritrauktų.

Dubenyje išplakti kiaušinių trynius, cukrų ir druską, kol mišinys taps šviesiai gelsvas ir ims tirštėti. Į trynių masę įpilti truputį karštos grietinėlės, energingai išplakti, ir toliau vis plakant, supilti likusią grietinėlę. Mišinį perkošti per tankų sietelį į indą, iš kurio bus nesunku pilti skystį (pvz. puodelį su snapeliu). Mišinį išpilstyti į crème brûlée indelius, pripilant bevei iki pačio viršaus. Į keptuvą su crème brûlée indeliais pilti verdantį vandenį, kad siektų maždaug iki pusės indelių. Keptuvą su crème brûlée ir su vandeniu atsargiai įstatyti į įkaitusią orkaitę. Kepti 30 minučių, kol crème brûlée kraštai sustandės, o vidurys dar nebus pilnai iškepęs. Keptuvą atsargiai ištraukti iš orkaitės. Indelius su crème brûlée ištraukti iš vandens ir palikti kambario temperatūroje, kad atvėstų. Atvėsusius indelius uždengti maistine plėvele, dėti į šaldytuvą ir palikti 3 – 4 valandoms, arba pernakt, kad pilnai atšaltų.

Maždaug 15 – 30 minučių prieš tiekiant į stalą, crème brûlée indelius ištraukti iš šaldytuvo, kad jie šiek tiek sušiltų. Ant crème brûlée viršaus užbarstyti ploną sluoksnį cukraus. Crème brûlée deglu  kaitinti, kol cukrus ištirps ir lengvai apskrus. Palaukti maždaug 5 minutės, kad ištirpęs cukrus sukietėt, ir tiekti į stalą. 











Crème brûlée

Recipe from “BakedElements” by Matt Lewis & Renato Poliafito

2 cups heavy cream
1 vanilla bean
6 egg yolks
1/3 cup sugar, plus more for topping
Pinch of salt

Preheat oven to 325oF. Place crème brûlée ramekins (4 – 6, depending on size) into a large deep roaster or baking pan. Start a teapot full of water. 

Pour cream into medium saucepan. Split vanilla bean lengthwise. Using a tip of a knife scrape out the seeds. Place the bean and the seeds into saucepan with cream. Heat on medium heat just until the first bubbles appear. Remove from heat, cover and let steep for about 10 minutes. 

In a bowl whisk together egg yolks, sugar and salt until mixture becomes pale in color and begins to thicken. Add a small amount of hot cream into yolk mixture, whisk vigorously to mix well. Continue to mix and slowly add the rest of the cream into yolk mixture. Strain mixture through mesh strainer into a pourable glass cup or a bowl. 

Divide mixture equally between ramekins, filling them almost to the top. Carefully pour boiling water into the roasting pan until water reaches about halfway up the sides of ramekins. Carefully transfer the pan with ramekins and water into the oven. Bake for 30 minutes, until the edges of crème brûlée are set, but the middle is still wobbly. Remove from the oven. Take out the ramekins from the water and let them cool to room temperature. Cover ramekins with plastic wrap and place them into refrigerator for 3 – 4 hours (or overnight) to cool completely. 

15 – 30 minutes before serving crème brûlée, remove ramekins from the refrigerator that they could warm up slightly. Sprinkle a thin layer of sugar on top of each ramekin. Using crème brûlée torch, melt the sugar ant let it caramelize lightly. Wait for about 5 minutes for sugar to become crisp, and serve.

2 komentarai:

  1. Niekad neruošiau namie creme brulee - neprisiruošiu nusipirkt mažų indukų jai. Bet be galo norėčiau pabandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, nusiprik indukus; prizadu, kad rasi jiems visokiu geru panaudojimu, ne tik creme brulee;

      Panaikinti