03 rugsėjo, 2012

Kaip mes atsotogavome



Neperseniausiai skaičiau Andriaus Užkalnio straipsnį apie Nidą. Andrius dejavo, kaip ten viskas, jo akimis, yra suprastėję, ir kaip ten jam nepatiko: miestelis, pasirodo, yra pilnas tuštučių negražiomis šukuosenomis ir nevykusiai nudažytais plaukais; Andriui labai nepatiko tų tuštučių veido išraiškos, jį erzino Nidoje pardavinėjamos neskoningų spalvų prekės ir gausūs lemputėmis žybsintys atrakcionai. Ten ir pramogų buvo per daug, ir žmonės ten buvo ne tie; ne atostogos, o košmaras: anksčiau net ir baisiame sapne jis to nebūtų susapnavęs. 

Perskaičiau straipsnį ir pagalvojau, kad Andriui iš tiesų nepasisekė – važiavo žmogus į pajūrį tikėdamasis idiliškos ramybės ir poilsio audros nuniokotų medžių pavėsyje, o rado provincialų rusišką kurortą: masę šlykščiai išsišiepusių tuštučių ir Palangą primenantį alasą. Ir dar oras buvo blogas. Ir maistas blogas. Nepavydžiu. 

Praeitą savaitę aš irgi važiavau atostogauti į pajūrį. Tik ne į Nidą, o į Ocean City, New Jersey. Kažkada labai seniai Niudžersio pajūrys buvo kaip tik ta vieta, kur aš leisdavau ne tik atsotogas, bet ir dažnus savaitgalius, žiemą vasarą. Išsikrausčius gyventi toliau nuo South Jersey pajūrio, čia atvažiuojam rečiau, bet kasmet bent savaitei atrūkstame į Ocean City ir ten visada turime nepaprastai gerą laiką. 













Šiemet važiuodama atostogauti tikėjausi rasti gerą orą, nes oras Niudžersyje visada geras; jis ten ypatingai geras po uraganų. Tikėjausi ilgai bėgioti pajūriu, o pabėgiojusi krantinėje gerti kavą su karštomis Oves spurgomis. Tikėjausi kasdien ilgai kiurksoti pliaže, su vaikais maudytis, rinkti krabus ir jūros žvaigždes, leisti aitvarą. Žinojau, kad rugpjūčio 31-ąją bus labai ypatinga pilnatis, Blue Moon, todėl norėjosi, kad tą naktį būtų giedra. Ocean City kaip visada pranoko bet kokius lūkesčius ir mums visiems padovanojo tobulą savaitę: buvo nuostabus oras, ilgi krosai su šuniuku ir ryškūs saulėtekiai. Mes iki negalėjimo maudėmės, neribotais kiekiais kimšom karštas spurgas ir kibirais rinkom krabus. O sutemus mes ėjom ten, kur lemputėmis mirga atrakcionai ir supomės bei sukomės ant visų imanomų pričindalų po kelis kartus.  Mes su Jonu tradiciškai pasikėlėme apžvalgos ratu: čia toks mudviejų kesmetinis ritualas jau kokie aštunti metai iš eilės. Po visų supynių dar nusipirkdavom kibirą karamelinių spragintų kukurūzų, ir kaip nekeista, iki kito vakaro visas kibiras būdavo be vargo ištuštinamas. 

Vakarais mes ėjom žvejoti:  gaudėm plekšnes, black sea bass (Centropristis striata) ir weakfish (Cynoscion regalis). O vieną vakarą aš ir Shawn dviese nulėkėm į Borgatą, kur Wolfgang Puck, iš koto verčiantys kokteiliai ir dar geresnės parduotuvės. 

Savaitė prabėgo kaip viena diena. Per visą tą laiką aš net nepastebėjau, ar buvo Ocean City’je bent viena plaukus susiveržusi tuštutė, negalėčiau pasakyti, kokie buvo tų tuštučių ir jų atžalų aprėdai (o Andrius dar ir kaip atreipė į tai dėmesį!) ar kaip išfasonuotos buvo jų visų lūpos. Man Ocean City’je niekas nekliuvo ir absoliučiai niekas netrukdė turėti tokias atostogas, kokių aš norėjau. Man viskas ten patiko. Aš su didžiausiu pasitenkinimu matavausi ryškiai rožinius akinius nuo saulės už $0.99 ir be jokio sąžinės graužimo ar emocinio diskomforto pirkau ryškiai mėlyną cukraus vatą – A.Užkalnio žodžais tariant, džiaugiausi beskonėmis proletariškomis pirkėmis, kaip koks beskonis proletaras, be jokio ten asketiško rafinuotumo ar bent kažko į tai panašaus. 

Mano šeimai ta savaitė buvo visiškas atsijungimas nuo kasdienybės, rutinos, namų ir rūpesčių. Tai neabejotinai buvo visų metų kulminacinis momentas, iki paskutinės minutės išgyventas būtent taip, kaip norėta. 
 
Aušra






Blue Moon, 2012 m. rugpjūčio 31 d.



P.S. Paskutinę atostogų dieną aš pasiėmiau fotiką ir išsiruošiau į pažintinę ekskursiją po OC krantinę: nutariau stebėti žmones. Ir ką jūs manote – pamačiau daug įdomių dalykų, kurių, jeigu ne Užkalnio straipsnis, bučiau tikrai nepastebėjusi. 



Sarah Jessica Parker su vaikais


Lance Armstrong su vaikais


 Snooki su drauge










Blizgios lemputės ir labai skani fudge

Watch your children, OR watch good looking lifeguards, if you wish, 
AND MIND YOUR OWN BUSINESS


P. P. S.  Be kita ko, maistas Ocean City'je irgi buvo labai geras. Ir vynas geras. Iš namų. 












Garuose virtos jūros gėrybės
  
(New England Clam Bake)


Šiame recepte nėra jokių kiekių – ingredientų reikės tiek, kiek bus valgytojų ir koks bus tų valgytojų apetitas.

Ingredientai:
Moliuskai
Midijos
Stambios krevetės
Omarai
Aštrios rūkytos dešrelės (andouille, chorizo, kt.)
Smulkios bulvės
Kukurūzai ant burbuolės
Kiaušiniai

Reikės:
Labai didelio puodo
Apvalių akmenų
Jūros dumblių
Marlės
Riešutų gliaudyklės

Moliuskus, midijas ir neluptas bulves kruopščiai nušveisti.

Aštriu peiliu įpjauti krevečių nugarėles ir išimti tamsią žarnelę.

Kukurūzų burbuoles supjaustykite skersai į 3 – 4 lygias dalis.

Visus ingredientus susukti į atskirus marlės ryšulėlius.

Ant labai didelio puodo dugno dėti keletą didokų apvalių akmenų, kad šie pilnai padengtų puodo dugną. Ant akmenų kloti jūros dumblių sluoksnį. Įpilti vandens, tik tiek, kad vos vos siektų akmenų viršų. Puodą užkaisti ant stiprios ugnies. Kai vanduo puode užvirs, dėti paruoštus ryšulėlius, po 2 – 3 iš karto. Puodą uždengti ir virti, kol kiekvienas atskiras ingredientas bus išviręs: bulvės ir kukurūzai virs ne ilgiau kaip 10 – 12 minučių, dešrelėms irgi pakaks maždaug 10 minučių, krevetės virs maždaug 3 – 4 minutes, o moliuskai ir midijos dar trumpiau; Kiaušinius virti ne daugiau 10 minučių. Omarus  - maždaug 12 – 15 minučių, priklausomai nuo dydžio (maniškiai buvo maždaug po 650 – 700 g; aš juos garinau lygiai 15 minučių, ir jie buvo liuks); Kai visi ingredientai išvirs, atrišti ryšulėlius ir viską suberti į didelį dubenį arba paskleisti ant didelio padėklo.

Į stalą tiekti tuojau pat, su indeliais šilto tirpinto sviesto, rupia druska ir citrinų skiltelėmis.





New England Clam Bake


In this recipe there is no amounts – use as much of everything as you want, depending on the size of the crowd and the crowd’s appetite

Ingredients:
Clams
Mussels
Jumbo shrimp
Lobsters
Spicy smoked sausage (andouille, chorizo, etc.)
Small potatoes
Corn on the cob
Eggs

Special Equipment:
Very large pot
Round rocks
Seaweed
Cheesecloth
Lobster crackers

Scrub thoroughly clams, mussels and unpeeled potatoes. Devein shrimp. Cut corn cobs  into 3 – 4 equal size chunks.

Wrap each ingredient individually into cheesecloth and tie into bundles.

Cover the entire bottom of very large pot with rocks. Spread the layer of seaweed on top of the rocks. Pour water into pot, just enough to barely cover the top of the rocks.

Bring pot to a boil on high heat. Place bundles on top of the seaweed, 2 – 3 bundles at a time, cover the pot and steam until the ingredients are cooked through: potatoes and corn will cook approximately 10 – 12 minutes, sausage – about 10 minutes, shrimp – maximum 3-4 minutes, clams and mussels – until they pop open, also about 3 – 4 minutes max.; lobster (about 1 – 1 ¼ pound) will steam for 12 – 15 minutes; eggs will be cooked in 10 minutes.

When all ingredients are cooked, untie the bundles and place everything in a large bowl or a platter. Serve right away, with warm melted butter, coarse salt and lemon wedges.

25 komentarai:

  1. Gal AU ir nori (gal netyčia) savo rašiniais iššaukti tokį, kaip jūsų pozityvą?....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as nezinau, ko AU nori; rasydama pagalvojau, kad atostoginio pozityvo niekada nebus per daug;

      Panaikinti
  2. Labai gražiai aprašytos jūsų atostogos.Tokios fainos atrodo.Ir tų maudynių pavydžiu,nes vanduo OC tikrai šiltesnis nei Baltijoj.
    Dėl Nidos tai ir man šiemet nepatiko,bet ne dėl tuštučių,(aš jų nepastebėjau) bet dėl žmonių kiekio.Mes ilsėjomės Juodkrantėje ir dienai buvom nuvažiavę į Nidą.Nepatiko man ten norėjau greičiau atgal į Juodkrantę.
    Ir dar noriu paklaust Aušra, ar Atlantic City labai skiriasi nuo OC?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alteja, aciu; Atlantic City nuo Ocean City skiriasi kaip diena ir naktis; ir kontingentu, ir pramogomis; ir pliazas ten kitoks; Ocean Cityje negalima prekiauti alkoholiu, nera nei vieno geresio restorano, ir siaip visi uzsiemimai orientuoti i seimas su vaikais; nu o Atlantic City, kaip zinia - kazino, restikai, viesbuciai, i kuriuos daznai vaikai isvis neileidziami; zodziu - visai kita publika; ir pliazas Atlantic Cityje nemokamas, o tai daugmaz viska pasako apie pliaza; ir autobusu stotis ten yra; ir traukiniu stotis; ir oro uostas; vienzo, AC tai ne OC;

      Panaikinti
  3. Smaiksciai tu cia,Ausra! Saunuole! Man patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  4. O tas lobsteris... ir kaip jis žiūri tiesiai į mane. Jaučiu didžiulę nostalgiją Naujosios Anglijos pakrantėms.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man irgi ju veidai labai patiko; tokie su israiska;

      Panaikinti
  5. Puikiai atostogavai ir tai svarbiausia. O atostogas kiekvienas susikuria pats....

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš labai myliu Nidą, tik, tokia, kokios ilgisi Užkalnis galima džiaugtis rudenį, žiemą ar pavasarį :) Truputėlį persistengė Užkalnis su apibūdinimais, bet, tikriausiai, ką nori, tą ir matai :) O iš kitos pusės, kas moka, pagal tuos ir šoka. Dabar taip yra Lietuvoj ir ką čia padarysi...
    Vienintelė tikra blogybė - pas mus nėra tokių puikių jūros gėrybių, kaip tavo nuotraukose. O seilė varva beprotiškai!
    Jaukios jūsų atostogos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ausra; va butent - ka nori, ta matai, ir jeigu yra noras pabambeti, tai tikrai atsiras apie ka; as irgi myliu Nida; todel pagalvojau, kad jeigu ten buciau nuvaziavusi, buciau apturejusi super atostogas, nepaisant visu tu pripuciamu atrakcionu ir visu tu negraziu zmoniu;
      o del juros gerybiu - sito tai cia tikrai pakankamai; Atlantas parupina; vakar musu parduotuveje zuvies skyriuje gulejo visas tunas, kokiu 2,5 m ilgio; vedziau vaikus, kad parodyti;

      Panaikinti
    2. Tikrai puikios atostogos! Prisipažinsiu, kad man patinka ir Nida, ir Juodkrantė, ir net Palanga, ir net baisusis Belgijos pajūris. Svarbu, kad saulė šviestų, kad sėdėtum veidu į jūrą ir kad dar būtų kas nors, kas skaniai pamaitintų :)

      Panaikinti
  7. Man tai labai patinka nuotraukos. Super.. Siaip esu tingine gaminti, tai pirmiausia perskaitau ir pasidžiaugiu nuotraukomis.Ačiū Jums.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ausra (kiek daug cia tu Ausru!); aciu, kad paskaitai, ir kad nepatingi parasyti pora siltu zodziu;

      Panaikinti
  8. Kaip smagu sužinoti, jog ir jums patinka Ocean City! Mes su šeima kasmet ten praleidžiame paskutinę birželio savaitę, apsistojame Park Place arba kur šalia tos gatvės, jau ten ir kai kurių namų sąvininkai pažįstami, ir šiaip įdomu stebėti, kaip kinta vietovaizdis, kas statoma, kas parduodama, kas plečiasi... Visi mūsų šeimos vasarojimo ritualai analogiški jūsiškiams, su išimtimi, jog mes nežvejojame ir krabų nerenkame. Aš dažniau gelbėju žvejų (yra tokie, kurie tik gaudo gyvūnus, bet nevalgo savo laimikio) ant kranto vaikų patyčioms numestus mažus rykliukus, krabus ir įvairias žuvis, taip pat atgal į vandenyną nešame bangų išmestas medūzas ir "horseshoe" krabus... Nežinau, gal tai ir bergždžias užsiėmimas, bet mano sūnus naktį nemiega, jeigu kažko tą dieną nespėjame išgelbėti...
    Ar ten tikrai nuotraukose SJ Parker, L Armstrong ir t.t.? Aš esu beviltiška celebričių neatpažintoja, atpažįstu gatvėje sutikusi tik tuos veidus, kuriuos pažįstu asmeniškai.
    Aušra, labai puikus įrašas. Perskaičiau ir vėl pasiilgau Ocean City atostogų... Mes savaitgaliais (šiltuoju metų laiku) važinėjame į Point Pleasant Beach, Seven Presidents Park arba Sandy Hook. Rekomenduoju, jeigu dar neatradote tų vietų. Jeigu diena vejuota, tai turime visokių aitvarų, kuriuos reikia palaidyti, svaidome frizbį, spardome kamuolį, kasame duobes, statome smėlio pilis, jose apgyvendiname boružes, renkame gražius akmenėlius, kuriuos vėliau paliekame pliaže, nes prisilaikome "nature to nature" taisyklės...
    Labai skaniai ir prašmatniai galima pavakarieniauti šalia Centenial Drive, Long Branch, NJ, tik ten sunku mašiną "pasiparkinti". Gal kada susitiksime vienoje iš šių vietų? Tikiuosi, jog pažinsime viena kitą, nors matėmės tik nuotraukose :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi, dar pamiršau pasigirti: Borgata viešbučio projektavime prisidėjau ir aš, o būtent dariau Civil Engineering dalį: privažiavimai, komunikacijos (utilities), aplinka, išvažiavimas į greitkelį, ladšaftas (grading) ir t.t. Tikiuosi, jog nepasiklydote mano sukurptuose kelių serpantinuose :)

      Panaikinti
    2. Borgatoje jauciames kaip namie - nepasiklydom tikrai (gal todel, kad Civil Engineeres gerai pasidarbavo); megstamiausias mano pajurio outing'as;

      Panaikinti
    3. Viktorija, viena kita tikrai pazinsim! o musu namas visai netoli Park Place - mes ant 4-os gatves, vienas blokas nuo Oves; del selebriciu - tai ten ne is tikruju SJP ir L.Armstrong; cia tik mano jumoras toks; ir ne Snooki ten, nors labai uznesa;

      Panaikinti
  9. O, kad Jus zinotumete kaip man patinka Jusu mintys, patinka poziuris i gyvenima, patinka Jusu istorijos, mokejimas pasidziaugti ... ir ta ironija sitam pasakojime man labai patinka :). Mokausi is Jusu izvelgti stebuklus paprastuose dalykuose, nes jauciu kaip nuolatine nesaugumo atmosfera LR atima is manes mokejima dziaugtis kasdieniniais dalykais. Aciu Jums, kad rasote :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz tokius siltus zodziu; ir didziausias aciu, kad skaitote; o i prasta LR atmosfera patarciau nekreipti demesio, apsimesti, kad viskas ten gerai, bent per atostogas; yra toks geras amerikietiskas pasakymas "Fake it till you make it" - labai padeda matyti pasauli ne toki,koks yra, o koks noretum kad butu; ir gyvenimas tikrai pagrazeja; patikrinta tiesa;

      Panaikinti
  10. Gauni pliusa: uz geras atostogas, uz nesidomejima kitu apranga, uz nepaskendima lietuviams taip tipingame ypatingumo ir rafinuotum liune, uz superines nuotraukas, uz aitaro skraidyma, uz kelione i ac ir uz saunu straipsniuka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, aciu; o tu gauni pliusa uz aitvara - zabava buvo superine;

      Panaikinti