20 gegužės, 2013

Pyragas su rabarbarais ir Earl Grey arbata









Šitą pyragą iškepiau specialiai blog’ui. Parduotuvėje radau ypatingai gražiai atrodančių rabarbarų: kotai stori, ilgi ir ryškiai raudoni. Nedažnai pasitaiko tokie tobulai atrodantys rabarbarai, todėl užpirkau aš jų kaip reikiant. Jeigu nerašyčiau blog’o, tai iš rabarbarų tikriausiai būčiau išvirusi kokį nors tirštą kompotą, tikriausiai su braškėmis ir su vanile, ir su pora gerų šaukštų Cointreau. Toks kompotas labai tiktų užsikrauti ant jogurto arba ant ledų; jis dar būtų be galo skanu su šviežia rikota. 

Jeigu nerašyčiau blog’o ir jeigu iš rabarbarų nevirčiau kompoto, aš juos tikriausiai supjaustyčiau trumpais kąsnio dydžio gabalėliais, pabarstyčiau cukrumi ir iškepčiau orkaitėje. Atvėsusius aš juos išdėliočiau ant lėkštės, ir juos mano vaikai momentaliai sulestų.

Na bet kadangi aš rašau maisto blog’ą, tai iš tų gražiųjų rabarbarų norėjosi iškepti dailų pyragą. Todėl susiradau receptą ir iškepiau pyragą. Jums. Nes jūs esate patys geriausi pasaulyje skaitytojai.

Aušra



P.S. ta daili siuvinėta staltiesėlė nuotraukose irgi atsirado ne atsitiktinai ir ne todėl, kad ji buvo po ranka. Tos staltiesėlės nebuvo ne tik kad po ranka, bet aš prieš pat fotosesiją suvažinėjau pirmyn – atgal į Pier 1 su vieninteliu tikslu: nupirkti štai tokią siuvinėtą staltiesėlę. Nes pagalvojau, kad su staltiesėle nuotraukos bus dailesnės.
























Pyragas su rabarbarais ir Earl Grey arbata

Vienas apvalus (20 – 23 cm skersmens) arba stačiakampis (35 x 13 cm) pyragas

A Swoonful of Sugar receptas



Pagrindas:
195 g miltų
Žiupsnelis druskos
113 g sviesto, kambario temperatūros
50 g cukraus
1 kiaušinis

Į didoką dubenį kartu persijoti miltus ir druską. Atskirame dubenyje iki purumo išsukti sviestą ir cukrų. Į sviesto masę įmušti kiaušinį ir toliau sukti, kol kiaušinis daugmaž tolygiai pasiskirstys. Suberti miltus ir maišyti, kol susiformuos tešla. Tešlą iškrėsti ant sauso paviršiaus, suformuoti diską, įsukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 15 – 30 minučių, kad sustingtų.

Kepimo formą išsiimančiu dugnu ištepti sviestu. Atšalusią tešlą pirštais įspausti į formą, tolygiu sluoksniu padengiant formos dugną ir šonus. Įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti 15 minučių į šaldiklį.

Orkaitę įkaitinti iki 205°C. Tešlos dugną subadyti šakute. Kepimo formą dėti ant plačios kepimo skardos, kepti 5 minutes. Sumažinti orkaitės temperatūrą iki 180°C ir kepti dar 15 – 20 minučių, kol pyragas pagels.

Traukti iš orkaitės. Dėti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų.



Įdaras:
500 ml pieno
1 vanilės ankštis
6 Earl Grey arbatos pakeliai
40 g kukurūzų krakmolo
150 g cukraus
1/4 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
55 g sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais

Pieną supilti į vidutinio dydžio puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliu išskobti sėklas ir dėti į pieną; kartu įmesti ir išskobtą ankštį. Pieną pakaitinti, kol užvirs. Nukelti nuo ugnies. Į karštą pieną sumerkti arbatos pakelius. Puodą uždengti ir palikti 15 – 30 minučių, kad pritrauktų.

Arbatos pakelius šaukštu paspausti prie puodo krašto, kad išspausti didžiąją dalį skysčio. Arbatos pakelius ir vanilės ankštį išmesti. Pieną vėl pakaitinti. Nukelti nuo ugnies.

Nedideliame puodelyje išplakti krakmolą, cukrų, druską ir kiaušinius. Nenustojant plakti, į kiaušinių – krakmolo mišinį plona srovele pilti karštą pieną. Supylus visą pieną, mišinį perpilti atgal į tą patį puodą ir kaitinti ant aukšto karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol užvirs. Pavirinti dar 1 – 2 minutes, pastoviai maišant, kol sutirštės. Nukelti nuo ugnies. Suberti sviestą ir gerai išsukti, kol masė taps vientisa. Palikti kambario temperatūroje, kad pilnai atvėstų. Dėti į šaldytuvą, kad atšaltų.


Rabarbarai:
3 - 5 rabarbarų stiebai
Rudojo cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Plačią kepimo skardą ištiesti sviestiniu popieriumi. Rabarbarus supjaustyti įstrižai į 5 mm storio griežinėlius, dėti vienu sluoksniu ant paruoštos kepimo skardos. Pabarstyti ruoduoju cukrumi.Kepti maždaug 6 minutes, kol suminkštės. Atvėsinti.

Pyrago formavimas:
Šaltą įdarą tolygiai paskirstyti ant atvėsusio pyrago pagrindo. Ant įdaro išdėlioti keptų rabarbarų griežinėlius.









Rhubarb and Earl Grey Custard Tart

Makes one 20 – 23 cm round tart or one 35 x 13 cm rectangular tart

Recipe from A Swoonful of Sugar

Crust:
1 1/2 cups (195 g) flour
Pinch of salt
1/2 cup (113 g) butter, at room temperature
1/4 cup (50 g) sugar
1 egg

In a large bowl sift together flour and salt. In a separate bowl beat together butter and sugar until light and fluffy. Add egg and beat just until incorporated (the mixture will be curdled but it's okay; it'll all come together nicely when you add flour).

Add the flour mixture all at once and mix just until it forms a ball. Flatten the pastry into a disk, cover with plastic wrap, and refrigerate for 15-30 minutes or just until firm.

Lightly butter a tart pan with a removable bottom. Evenly pat the chilled dough onto the bottom and up the sides of the tart pan. Cover with plastic wrap and place in the freezer for about 15 minutes.

Preheat oven to 400°F. Prick bottom of pastry crust with a fork, place tart pan on a baking sheet and bake crust for 5 minutes. Reduce oven temperature to 350°F and continue to bake for about 15 – 20 minutes longer or until crust is lightly golden brown.

Remove from oven and place on a wire rack to cool completely.



Filling:
500 ml milk
1 vanilla bean
6 teabags of earl grey tea
40 g cornstarch
150 g sugar
1/4 teaspoon salt
2 eggs
55 g butter, cut into small pieces

Place the milk in a medium size pot. Cut into the vanilla bean lengthwise, scrape the seeds and add them to the milk, together with the bean pod. Bring milk and vanilla to a boil. Remove from heat. Drop in the tea bags, cover the pot and let it steep for 15 – 30 minutes.

Press the teabags to the side of the pot with a spoon, to extract most of the tea-flavored liquid. Discard the teabags and the pod of vanilla bean. Heat milk mixture until it is hot. Remove from heat.

In a medium size bowl whisk together cornstarch, sugar, salt and eggs. Slowly pour some of the milk into the sugar mixture, whisking constantly. Return the egg – milk mixture back to the same pot. Heat the mixture over medium-high heat and bring it to a boil, stirring/whisking constantly. Once at a boil, continue cooking for another 1 -2 minutes, stirring constantly, until mixture thickens.

Remove from the heat and stir in the butter. Allow the custard to cool to room temperature before placing in the fridge to chill.



Rhubarb:
3 - 5 large stalks rhubarb
brown sugar

Preheat oven to 350°F. Line a large baking sheet with parchment. Slice rhubarb diagonally into a 1/4-inch thick slices and lay the slices on parchment in a single layer. Sprinkle with brown sugar. Place in the oven for about 6 minutes or until just soft. Cool.



Assembling the tart:
Spoon the chilled custard into a baked crust. Arrange rhubarb slices on top.

24 komentarai:

  1. O aš ryt irgi žadu pyragą su rabarbarais ir braškėm užmaišyt! Kadangi recepto idėją maždaug iš amerikietiško blogo nusižiūrėjau, tai matau, kad jų nelupa nei ten nei tu dabar, o pas mus kažkodėl yra mada juos lupt, dabar nežinau ką daryt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zivile - tu nelupk; as nelupu ir nesuprantu, kodel reiketu lupti; rabarbarai su braskem bus labai labai skanu;

      Panaikinti
  2. Aušra, labai smagu būti tavo skaitytoja, kai tokius pyragus mums kepi :) O rabarbarai tikrai rinktiniai. Seniai tokių gražių nemačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip skaniai atrodo... As neseniai irgi rabarbaru nusipikau. Jie nebuvo tokie grazus, ir as juos valgiau taip kaip vaikysteje - nusilupau rabarbara ir padazydama i cukru suvalgiau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra - aciu! o kodel tu juos lupi? pabandyk juos nelputus supjaustyti nedickais gabalaiciais, pabarstyk cukrumi ir pakepk kokias 6-8 minutes 180oC orkaiteje; pamatysi, kaip bus skanu;

      Panaikinti
  4. Kaip gražu ir skanu! Kaip tik turguj šiandien praėjau pro rabarbarus, rytoj reiks grįžt ir receptas būtinai bus išbandytas

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aušra, Tavo nuotraukos labai labai daug kartų gražesnės nei pateiktame originale, o pyragas taip gundančiai atrodo, kad net jaučiu burnojo tą lengvą rūgštelę:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta - aciu uz pagyrimus! ka as ir sakau - patys geriausi skaitytojai; niekada nepraleidzia progos parasyti kazka malonaus; pyragas labai skanus; ir rababrbarai cia tinka kaip niekas kitas;

      Panaikinti
  6. Aciu, uz pyraga ir,kad priminei toki dalyka kaip "rabarbara". Daznai matau receptus ivairiuose prasmatniuose ir eiliniuose zurnaluose ir TV, bet niekad pati su jais nekepiau. Nezinau net kodel. Gal man nuo vaikystes ne kokie prisiminimai.Kiek pamenu musu seimoje jie kazkodel nebuvo labai megiami. Mama isvirdavo saldzia sriuba su jauis ir braskemis ir "kleckeliais" ir tuo pasibaigdavo. Dabar tuoj pat vaziuoju i "Wegmans" ir bandysiu rasti.Jei ne, tai i fermeriu marketa. Jei rasi laiko parasyk pora zodziu (mano smalsumui patenkinti)kada susidomejai virtuve? Kaip suprantu esi medike, daug mokytis reikejo praeityje. Kaip cia su tu meile virtuvei??? Aciu!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, rabarbarai labai verti demesio; ir skanu, ir itariu, kad labai sveika (vitaminai, lasteliena ir kitokia sveikata); ir receptu, kaip pati sakai - marios; Wegmans ju tikria turetu buti; as juos visada Wegmans perku;
      o del mano polinkio i virtuve - as net nezinau, kada ir kaip viskas prasidejo; as nuo kokiu 13 metu kiekviena vasara kaime budavau шеф-повар, gamindavau kasdien 10-12 zmoniu; nuo to laiko taip ir sukiojuosi virtuveje; tikriausiai is ipratimo;
      as ne medike, o mokslininke; nuo ketvirto kurso visada dirbau kokioje nors mokslineje laboratorijoje; is pradziu biochemijos labese, paskui persikvalifikavau i genetinius tyrimus; pries atvaziuodama i Ithaca tyrinejau zmoniu autoimunines ligas ir jas nulemiancius genetinius faktorius, o dabar jau septinti metai isisukusi i veisliniu suniuku genetini testavima; darbas laboratorijoje ir darbas virtuveje mazai kuo skiriasi; tik receptai kitokie; stai tokia mano biografija;

      Panaikinti
    2. Aciu uz pasipasakojima! As tai mociutei dekinga uz viska ka moku virtuveje. Ji niekada man nera pasakiusi NE kai as siuliausi "padeti" virtuveje,o senelis niekada nera pasakes NE kai as siuliausi "padeti" jam siuvant(mociute buvo namu seimininke, o senelis - siuvejas).Neikainuojama dovana jie man dave leisdami..... bandyti.Mociute vis dar mus dziugina, budama sveika ir laukianti savo 100-ojo gimtadienio sekanti Vasari.Gero savaitgalio tau Ausra ir visiems kurie skaito si Bloga.

      Panaikinti
  7. Kaip nuostabu: ir pyragas, ir staltiesė, ir nuotraukos. Ačiū. Man rabarbarai nuo vaikystės labai gražūs. Iš lapų darydavausi kepures ir vėduokles. Bet kažkodėl valgymui visada juos lupdavom. Ir man visai nepatikdavo ta procedūra. Bet dabar su tuo baigta. Nebelupsiu. Valio!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jollanta - aciu aziu, uz visus komplimentus; ir VALIO rabarbaru nelupimui!

      Panaikinti

  8. Ausryt,esu istikima Tavo kurybos gerbeja, tik komentuoti vengiu, nenoriu daugzodziauti juolab visi grazus zodziai buna rastingesniu issakyti.Bet mano ritualas pries einant i vivariuma (turime puiku, su ivairiu liniju pelytemis, tyrinejame gentinius faktorius lemiancius raumenu savybes)apsilankyti kulinariniuose bloguose, o kuomet Tavajame randu irasa - ypac smagu. Rabarbarai atrodo tokie riebus, kaip kokia lasisa...sekmes Tau!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, labai malonu, kad paskaitai; o del daugzodziavimo - tai prasom daugzodziauti, bet kada ir kiek tik sirdis geidzia; to mes cia ir susirinkom; vivariumininkams as jauciu ypatingus sentimentus; as pati 10 metu su laboratorinemis ziurkemis dirbau; per ta laika tarp manes ir su vivariumininku susiformavo itin tvirtas rysys; aciu dar karta uz grazius zodzius;

      Panaikinti
  9. Aciu,kad del musu taip stengiesi ! Ir pyragais, ir staltieselemis...ir apskritai, aciu ,kad rasai.
    As rabarbarus megau i cukru dazyti ir nuo mamos gaudavau pylos,kad cukrineje cukrus i gabalus susokdavo.
    Is lapu darydavom sukneles...Nes musu rabarbaru veisle buvo gigantiska...vat kokie prisiminimai.O mano berniukai ju nevalgo- ruuuggggsssstuu mat.
    P.s. kaip auditai baigesi? tikiuos viskas gerai?!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ambre, aciu; man tos pastangos - vienas malonumas; o kepti rabarbarai visai nerugstus; nergsciau uz obuoli ar braske; P.S. auditas praejo labai sekmingai - A PIECE OF CAKE!

      Panaikinti
  10. Man labai patinka skaityti lengvai ir elegantiskai parasytus ponios Ausros tekstus. Inteligentiskai sudelioti sakiniai, puiki gramatika, normali stilistika ir be visokiu isvedziojimu, ko ir reikia, manyciau, rimtai kulinarei-kepejai-bandytojai :) Is pradziu Beatos Virtuves bloga skaiciau, bet paskui nusivyliau, nes viskas tarsi tekst- lept ir vaziuojam, belekaip, svarbu tik, kad su vejeliu ir gera reklamos doze...Lyginant Jus su Beata, tai Jusu, Ausra, profesionalumas zymiai aukstesnio lygio, nepataikauju, bet isreiskiu savo nuomone. Man zymiai arciau dusios grazios, geros kokybes stilingos nuotraukos, islaikytas balansas ir nepataikavimas skaitytojui, o viskas kuriama taip, kaip Jums atrodo geriausia...Dekoju uz nuostabius receptus ir visa laika, kuri paskiriate siam kulinariniam puslapiui. Pagarbiai, Neringa M. (Londonas)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, as net zodziu pritrukai po tokio Jusu komentaro; pasidare taip gera ant dusios, kad uzejo noras sita Jusu komentara isireminti (cia as rimtai); bet tai jau butu narcisizmas; todel gal visgi nesireminsiu; bet atsiminsiu siuos Jusu zodzius ilgai ilgai; aciu Jums sirdingai uz visas liaupses; kai kurios gal ir nepelnytos (ypac del gramatikos ir stilistikos - as tikriausiai stipriai paslubuoju sioje srityje; 15 metu gyvenimo svetur angliakalbeje aplinkoje, itariu, stipriai jauciasi visuose mano rasinejimuose); bet as stengiuosi; daznai pasitikrinu, ka rekomenduoja vlkk.lt, nes jauciu, kad mano kalbos kulturos zinios stipriai pavaziave zemyn; stengiuosi ne tik del gramatikos; mokausi fotografuoti; ir virtuveje sukiojuosi ilgiau, negu anksciau; todel be galo malonu, kai kas nors pagiria nuotraukas arba pyraga; vadinasi - ne veltui dirbau; man sitas blogas yra labai svarbus; del daugelio priezasciu; o skaitytojai dar svarbesni, nes jeigu nebutu, kas skaito, tai nebutu prasmes rasyti; todel ir stengiuosi; didziausias aciu Jums, kad skaitote;

      Panaikinti
  11. Kazkaip nuotraukose visi pyragai atrodo tokie skanus... Net sunku atsirinki, kuris skenesnis ar skaniausias. Ir dar atrodo, kad visus juos taip lengva iskepti :) Na, man tai smagu isbandyti, o jau ar gaunasi, ar ne, tai kitas dalykas. Iskepti ir suformuoti sita pyraga visai sakyciau pavyko, bet paskui viskas pasisuko labai nelauktai ir man paciai, nes ta idaro spalva man pasirode labai nepatraukli, gal per mazai uzdejau rabarbaru ir per daug jos matesi :) Jei tas idaras butu pvz ekleruose, tai turbut nebutu jokios problemos, bet dabar... Matyt tiesiog ne mano pyragas. Bet nieko, paguodai issikepiau dar ir sokoladini keksa :)
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, as rabarbaru priklojau daug, nes rabarbaruose visas geris (mano manymu);

      Panaikinti