12 birželio, 2013

Penktadienis pas Jūratę: rabarbarai, kiauliena ir balandos



Jau seniai beturėjau tokį baisiai užimtą pavasarį. Kažin ar išvis kada nors taip buvo – kalendoriuje, pradedant nuo kovo antros pusės, nėra nei vieno tuščio langelio. Veiklos prigrūsta tiek, kad nebėra kada net į kirpyklą nueiti.

Tiems, kas mano, kad neturi laiko, nes jų vaikai labai maži, aš patarčiau palūkėti kokį penketą metelių, kol tie vaikai šiek tiek paūgės, pradės lankyti mokyklą, turės daug draugų, kurie visi iki vieno kvies jus į gimtadienius, pasimatymus žaidimų aikštelėse ir zoologijos soduose; palaukit, kol jūsų mažiai pradės lankyti sporto treniruotes, gal net kelias; tarpuose dar bus smuiko ir plaukimo pamokos, varžybos, piknikai su komanda, piknikai su klasiokais, N renginių mokykloje, kuriuose yra būtinas mamyčių ir tėvelių dalyvavimas. Aš įtariu, kad tuos laikus, kai jūsų mažiai vaikščiojo su sauskelnėmis ir neturėjo nei plataus pažinčių rato, nei užklasinės veiklos, jūs prisiminsite su ilgesiu.

Aš tikrai turėjau daugiau laiko, kai Julius nelankė mokyklos. Tada irgi galvojau, kad laiko neturiu, bet palyginus su tuo, kas yra dabar, praeitis atrodo kaip tingios atostogos.

Kol kas net nepanašu, kad padėtis netolimoje ateityje ims ir pasikeis. Nes Jonas yra daug labiau užimtas, negu Julius; Juliui dar viskas prieš akis: kasdieninės treniruotės, koncertai, turnyrai ir visa kita. Kadangi į visą vaikų veiklą yra neišvengiamai įtraukiami tėvai, tai man nėra jokios vilties, kad kada nors ateis tokia diena, kai galėsiu kokioms 4-ioms valandoms nueiti į kirpyklą, kad kirpėja galėtų žmoniškai nudažyti man plaukus.

Šis pasimatymas pas Jūratę įvyko gana seniai, bet nuotraukas peržiūrėti sugebėjau tik praėjusį savaitgalį. Laiko atsirado, nes atsisakiau eiti į vieną tokį gimtadienį (už ką buvau negailestingai apkalbėta ir akivaizdžiai pasmerkta); vietoj gimtadienio aš nuėjau į Starbucks ir kelias valandas civilizuotai padirbėjau: prie stalo, su puodeliu ledinės kavos, grojant muzikai.

Aušra

P.S. tą puikų penktadienio vakarą Jūratė paruošė labai gardžią vakarienę, o aš atsinešiau desertą. Gal, pasibaigus mokslo metams, galėsiu ir aš ją pasikviesti į svečius, ir gal tada abi galėsime pagaminti kažką labai ypatingo ir vasariško. 












Vakarienė pas Jūratę

2013 m., kažkuris gegužės penktadienis

MENIU




Graikiškos salotos
(agurkai, uoginiai pomidorai, kalamata alyvuogės, raudonieji svogūnai, fetos sūris, 
alyvuogių aliejus, citrinų sultys)

Orkaitėje kepta kiaulienos nugarinė su rabarbarų pagardu



Bolivinės balandos (lot. quinoa) su keptomis cukinijomis ir ožkų sūriu


Rabarbarų ir braškių krepšeliai 






















































Braškių ir rabarbarų krepšeliai su orinuku

Receptas iš Completely Delicious



Tešla:
1 1/2 stiklinės* (188 g) miltų
1/2 stiklinės (57 g) cukraus pudros
1/4 šaukštelio druskos
147 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
1 kiaušinis

Įdaras:
3/4 stiklinės (150 g) cukraus
1/4 stiklinės (30 g) miltų
1/4 šaukštelio malto imbiero
1 apelsino žievelė, tarkuota
200 g braškių, supjaustų griežinėliais
175 g rabarbarų lapkočių, supjaustytų 2 cm ilgio gabalėliais

Orinukas:
2 kiaušinių baltymai
1/4 stiklinės (38 g) cukraus

*1 stiklinė = 236 ml



Tešla:
Virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, cukraus pudrą ir druską. Suberti sviestą ir sukti, kol neliks sausų miltų. Dėti kiaušinį ir sukti, kol susiformuos tešla. Iškrėsti ant didelio maistinės plėvelės lakšto, suformuoti poros centimentrų storio diską, įsukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą arba į šaldiklį, kol sustings.

Atšaldytą tešlą iškočioti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų į 5 mm storio skritulį. Tešlą supjaustyti į mažesnius skritulėlius mažoms formelėms, arba vieną didelį skritulį, jeigu naudojama viena didelė kepimo forma. Skritulėlius įspausti į kepimo formeles, padengiant dugną ir šonus. Dėti į šaldiklį, kol ruošiamas įdaras.



Įdaras:
Vidutinio dydžio puode sumaišyti visus ingredientus. Kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, kol rabarbarai ir braškės suminkštės. Nukelti nuo ugnies.

Orkaitę įkaitinti iki 205oC.

Įdarą paskirstyti tarp kepimo formelių. Formeles dėti ant didelės kepimo skardos. Kepti, kol įdaras pradės burbuliuoti, o tešlos krašteliai paruduos. Maždaug 15 – 20 minučių. Traukti iš orkaitės. Palikti ant grotelių, kad atvėstų.



Orinukas:
Karščiui atsparų dubenį dėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens puode turi būti tiek, kad dubens dugnas nesiektų vandens. Į dubenį sudėti kiaušinių baltymus ir cukrų; plakti šakute arba šluotele, kol cukrus ištirps, o mišinio temperatūra pasieks 60oC. Nukelti nuo ugnies. Toliau plakti elektriniu mikseriu, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Baltymų masę dėti ant atvėsusių pyragaičių, suformuojant kauburėlį. Orinuko paviršių apskrudinti virtuviniu deglu ir tuojau pat tiekti į stalą.













Strawberry Rhubarb Meringue Tartlets

Recipe from Completely Delicious



Crust:
1 1/2 cup (188 g) flour
1/2 cup (57 g) powdered sugar
1/4 teaspoon salt
9 tablespoons (147 g) cold butter, cubed
1 egg

Filling:

3/4 cup (150 g) sugar
1/4 cup (30 g) flour
1/4 teaspoon ground ginger
Zest of 1 orange
1 1/2 cup (200 g) strawberries, sliced
1 1/2 cup (175 g) rhubarb, chopped into 1 inch pieces

Meringue:
2 egg whites
1/4 cup (38 g) sugar


Crust:
In the bowl of a food processor, pulse together the flour, powdered sugar, and salt until combined. Add butter and pulse until the butter is incorporated. Add egg and pulse until the mixture becomes uniform. Transfer onto plastic wrap, flatten into a 1 inch thick disc, Shape wrap and chill in refrigerator or freezer until hardens.

Roll the chilled dough between two sheets of plastic wrap into 1/4 inch thick. Use a large round cutter or a knife to cut out circles of dough for small tart pans, or one big circle for a larger pan.

Press the dough circles into pans. Chill in the freezer until ready to bake.



Filling:
In a medium saucepan, toss all ingredients together coat the fruit. Place over medium heat and cook, stirring frequently, until sugar is dissolved and mixture is moistened and the strawberry and rhubarb start to soften. Remove from heat.

Preheat oven to 400oF.

Divide filling between the tart shells. Place on a sheet pan and bake until filling is bubbling and dough is golden, 15-20 minutes. Let cool completely on the rack.



Meringue:
Set the heatproof bowl on top of the pot with simmering water. Make sure the bottom of the bowl does not touch the water. Add egg whites and sugar to the bowl and whisk by hand until sugar dissolves and egg whites become warm to the touch (140oF). Remove from heat. Whisk with electric mixer until stiff and glossy. Spread meringue onto the tops of each tartlet. Brown the meringue with a hand-held kitchen torch Serve immediately.

3 komentarai:

  1. Na va, vaikas pradėjo eiti į darželį, aš į kalbos kursus, o tada štai ir publika atsirado, valio valio. Taigi jau išsirinkau ne vieną ir ne du pyragus, kuriuos norėsiu išbandyti ir kartu su 'klasiokais' suvalgyti. Šiandien kepiau šį rabarbarų ir braškių pyragą. Na, visai nieko... Dariau vieną didelį pyragą. Gal koją pakišo, kad naudojau ne sviestą, nes kadangi žadu daug kepti, tai įsigijau margarino ir ant jo buvo parašyta 'margarinas kepiniams'. Bet gal vis tiek tai ne tas pats kaip sviestas? Nes tešla net ir pastovėjusi šaldiklyje valandą buvo kaip plastelinas. Formos dugną dar kažkaip išklojau, bet šonus tai jau reikėjo lipdyti. Tiksliau pirma nugramdžiau tešlą nuo plėvelės, o tada lipdžiau formos šonų. Bet nieko, iškepė ir buvo valgoma :) Kitas dalykas - gal per daug apelsino pritarkavau, visai nemažas apelsinas buvo. Gal dėl to pyragas turėjo tokį kartumo prieskonį. Tik atsikandus taip saldu, paskui šiek tiek rūgštu, o galiausiai toks kartumas paliko. Bet užtat atrodė pyragas tai tikrai labai gražiai, ypač prapjautas. Na, gal kada nors pabandysiu vėl iškepti, su sviestu ir su mažiau apelsino žievelės. Nors dar tiek naujų pyragų laukia...
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, pirmiausia atsakysiu del problemu su tesla; as nemanau, kad margarinas kaltas; su margarinu tokia tesla turetu pavykti lygiai taip pat sekmingai, kaip ir su sviestu; tik skonis siek tiek skirsis; as itariu, kad tesla galejo nepavykti del keliu priezasciu: 1) per ilgai tu ja malei; malti reikia tik tiek, kad daug maz viskas tolygiai pasiskirstytu; ne ilgiau; tada staigiai viska suspausti ir kisti i saldytuva arba i saldikli; 2) per trumpai saldei; 3) per ilgai triusei kociodama; 4) margarinas turi buti labai saltas; pominkstis margarinas tik velsis, ir nieko gero neiseis; sita tesla, kai gerai uyzmaisyta ir gerai atsaldyta, kociojasi liuks; niekas niekur nelimpa; tik kocioti reikia mikliai, ir stengtis kuo maziau tesla rankomis liesti, kad ji neatsiltu; tikiuosi pagelbejau su sitais paaiskinimais;

      Panaikinti
  2. O, tai visai geros naujienos del margarino, tuomet galiu drasiai ji naudoti. Del teslos supratau, hm, gali buti, kad per ilgai ja kociojau arba per ilgai maliau. Na, bet viskas turbut ateina su praktika, tai kita karta turesiu patarimus omeny. Acius!
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti