Kaip žadėta, toliau tęsiasi receptų su obuoliais tema. Šito pyrago receptą nusižiūrėjau bevartydama King Arthur Flour rugsėjo mėnesio katalogą. Nuotraukoje jis atrodė taip gražiai, kad pamačiusi iškart supratau – reikės būtinai išbandyti. Pyragas iš tiesų yra tikras puikumėlis: minkštas, drėgnas, obuolinis, riešutinis, o jei dar viso šito gėrio negana, ant viršaus dosniai užpilama obuolinės karamelės padažo. Vien tik padažas toks skanus, kad aš, jo paragavusi, praradau bet kokią savitvardą ir vos ne pusę jo iškabliavau šaukštu tiesiai iš puodo. Laimei, laiku atsipeikėjau, nes būtų nelikę ką ant pyrago pilti. Karamelė, obuoliai, riešutai, imbieru ir cinamonu kvepiantis, burnoje tirpstantis saldumas tarpusavyje čia taip puikiai dera, kad kąsnelis tokio pyrago yra grynų gryniausias malonumas: toks, kai reikia užmerkti akis, trumpam sulaikyti kvėpavimą, ir iki užsimiršimo mėgautis!
Karamelinis obuolių pyragas
(pagal King Arthur Flour receptą)
Obuolių įdarui:
3 dideli kieti obuoliai
50 g sviesto
¾ stiklinės rudojo cukraus
2 šaukštai obuolių sulčių koncentrato
½ stiklinės kukurūzų sirupo
Žiupsnelis cinamono
Pyragui:
¾ stiklinės alilejaus (NE alyvuogių!)
1 stiklinė rudojo cukraus
2 šaukštai obuolių sulčių koncentrato
2 kiaušiniai
½ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto imbiero
Žiupsnelis malto muškato
Žiupsnelis druskos
1 šaukštelis valgomosios sodos
1,5 stiklinės miltų
1 kietas obuolys
¾ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų
Okraitę įkaitinti iki 175oC (350oF). Gilią apvalią kepimo formą patepti riebalais, dugną iškloti svestiniu popieriumi ir jį taip pat patepti riebalais.
Įdarui: nupjauti vieno obuolio viršų ir dėti jį į formos vidurį, odele į viršų. Likusius obulius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti storomis, maždaug 1,5 – 2 cm storio riekelėmis. Obuolio riekeles kloti į kepimo formą ratu, tankiai suglaudžiant jas vieną prie kitos.
Nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies pakaitinti gabalėliais susmulkintą sviestą, cukrų, obuolių sulčių koncentratą, cinamoną ir kukurūzų sirupą. Pastoviai maišant, kaitinti tol, kol cukrus ir sviestas pilnai ištirps. Užpilti ½ stiklinės paruošto karamelinio padažo ant išdėliotų obuolių skiltelių. Likusį padažą palikti kambario temperatūroje, kad atvėstų.
Pyragui: Obuolį nulupti ir supjaustyti nedidukais gabalėliais. Į didoką dubenį supilti aliejų, cukrų, obuolių sulčių koncentratą, kiaušinius, prieskonius ir druską. Viską plakti elektriniu mikseriu 2 - 3 minutes. Į išplaktą mišinį suberti sijotus miltus ir sodą, viską atsargiai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų (svarbu nepermaišyti!). Į tešlą suberti smulkintą obuolį ir riešutus. Atsargiai išmaišyti.
Tešlą šaukštu krėsti į kepimo formą ant obuolių su karamele sluoksnio. Kepti 50 – 55 minutes, kol pyragas pilnai iškeps ir nelips prie dantų krapštuko. Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės. Leisti jam atvėsti maždaug 5 minutes. Peiliu arba medine metele patikrinti, ar nėra prie skardos kraštų prikibusios tešlos. Pyragą apversti and padėklo. Jeigu sakrdoje liks prie dugno prilipusių obuolių, juos atsargiai perkelti ant pyrago. Pyrago viršų apipilti likusiu karameliniu padažu. Į stalą tiekti šiltą su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.
Tešlą šaukštu krėsti į kepimo formą ant obuolių su karamele sluoksnio. Kepti 50 – 55 minutes, kol pyragas pilnai iškeps ir nelips prie dantų krapštuko. Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės. Leisti jam atvėsti maždaug 5 minutes. Peiliu arba medine metele patikrinti, ar nėra prie skardos kraštų prikibusios tešlos. Pyragą apversti and padėklo. Jeigu sakrdoje liks prie dugno prilipusių obuolių, juos atsargiai perkelti ant pyrago. Pyrago viršų apipilti likusiu karameliniu padažu. Į stalą tiekti šiltą su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle.
Caramel Apple Upside-Down Cake
(recipe from King Arthur Flour)
Topping:
3 apples
3 apples
4 tablespoons butter
¾ cup brown sugar
2 tablespoons apple juice concentrate
½ cup light corn syrup
¾ cup brown sugar
2 tablespoons apple juice concentrate
½ cup light corn syrup
Cake:
¾ cup vegetable oil
1 cup brown sugar
2 tablespoons apple juice concentrate
2 eggs
½ teaspoon ground cinnamon
Pinch of ground ginger
Pinch of ground nutmeg
Pinch of salt
1 teaspoon baking soda
1 ½ cups flour
1 apple, peeled and finely chopped
¾ cup chopped walnuts
¾ cup vegetable oil
1 cup brown sugar
2 tablespoons apple juice concentrate
2 eggs
½ teaspoon ground cinnamon
Pinch of ground ginger
Pinch of ground nutmeg
Pinch of salt
1 teaspoon baking soda
1 ½ cups flour
1 apple, peeled and finely chopped
¾ cup chopped walnuts
Preheat the oven to 350°F. Lightly grease a deep round cake pan at least. Line the bottom with parchment, and grease the parchment.
Slice the top off one of the apples and set it in the center of the pan. Peel the rest of the apples, remove the seeds and slice them into 1” tick wedges. Line the edges in the pan in a circle around the first round apple slice. Lay the edges snug together but do not overlap them – there should not be any space between the apple slices and the bottom of the pan; otherwise the batter will get into those spaces and you will not see a nice pattern of apple wedges on the top of the cake, when you turn it upside-down.
Prepare the topping by heating the butter, sugar, boiled cider, cinnamon, and corn syrup together over low heat, stirring until the sugar is dissolved. Pour 1/2 cup of the syrup mixture into the prepared pan onto the apple layer, and set the rest aside.
To make the cake: beat the oil, brown sugar, boiled cider, eggs, spices, and salt together with the electric mixer for 2 minutes at medium speed. Sift the flour with the baking soda, and stir it into the batter. Add the chopped apple and nuts, and mix until just blended. Do not overmix.
Drop scoops of the batter atop the apples in the pan, gently spreading to cover. Bake the cake for 50 to 55 minutes, or until a cake tester inserted near the center comes out clean. Remove the cake from the oven, and run a thin spatula around the edge to loosen. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, then turn it out onto a serving plate, bottom side up. Scrape out any sauce that remains in the pan, and spread it over the cake. Pour the reserved caramel sauce over the cake. Serve cake warm or at room temperature, with unsweetened whipped cream if desired.